Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Járjunk kiállításokra!

Pozsonyi Ádám

2018. október 10. 11:03

A kultúrrendőr - Pozsonyi (b)irodalma 2.

Nehéz időket élünk. Politikusok kénytelenek eladni Audijukat, világ körüli utakat mondanak le filozófusok és esztéták, mellműtétjeiket halasztják fél évvel híres celebek, s liberális véleményformálók fanyalodnak a rendszeres jövedelemszerzés alternatív módszereit kipróbálni. Ahelyett, hogy a művészetben, a kultúrában találnák meg a kellő vigaszt!

Nem vitás, van némi romantikája a fotelben üldögélő könyvolvasásnak. Amikor lámpát gyújtunk, papucsot húzunk lábunkra, s térdünket pléddel takarjuk be. Az operában bóbiskolásnak is megvan még a régi, kedves bája, de mindezen esztétikai élmények nem járulnak hozzá anyagi helyzetünk javulásához, gazdaságilag nem hoznak fellendülést, nem könnyítik meg a terheket. (Hacsak nem számítjuk bele, hogy az operában meleg van, s így arra a pár órára spórolhatunk a fűtésszámlával.)

Járjunk inkább kiállításokra! Korunkban ez az egyetlen megoldás, hogy jól is lakjunk, és szellemi izgalomban is részünk legyen.

Legelőször is készüljünk fel! Szerezzünk be egy ingyenes programfüzetet, melyben piros golyóstollal húzkodjuk alá a helyszíneket és időpontokat. Úgy számítsunk, hogy lehetőleg minden másnapra jusson egy friss tárlatmegnyitó, mert negyvennyolc órás éhezés után a szervezet már kissé legyengül.

A kiállított képekkel ne is törődjünk. Ezzel idegeskedést spórolunk meg. Álljunk mosolyogva, s miközben tekintetünk végigsiklik a falra akasztott, s valami különös és érthetetlen okból kifolyólag műalkotásnak titulált sajátos valamiken, ne azon töprengjünk, kinek lenne időszerű azon nyomban lekeverni egy pofont. A „művésznek”, amiért létrehozta ezeket a közhelyes marhaságokat, a gyönyörtől sóhajtozó ostoba és sznob publikumnak, vagy netán annak a csúnyácska vénkisasszonynak, akit eme ötlettelenségek megtekintése arra ösztökélt, hogy húszperces beszédben hozza a világ tudtára elragadtatását.

S akkor még nem is beszéltünk az ősz hajú költőről, aki hosszas kérlelés után szerényen és szemlesütve előbújik a hozsannázó hölgy háta mögül, majd némi zavart krákogás és torokköszörülés után motyogva előadja direkt erre az alkalomra megkomponált versét, melyben a művészt holmi „lángoló pallosnak” meg efféléknek titulálja.

Mi csak álljunk mosolyogva, s ne ítéljük meg az ünnepeltet, aki kockákból és csíkokból álló béna unalmasságait festményeknek merészeli nevezni.

Gondoljunk arra, a cechet ő fizeti.

Előfordulhat, hogy a szónokló hölgy kissé elnyújtja a kopasz szemüveges avantgárd festőről szóló hozsannáját, nem törődve azzal, hogy nekünk korog a gyomrunk, és a legutóbbi falat, ami lejutott torkunkon, a cigány származású naiv keramikus kiállításán tegnap elfogyasztott sonkás szendvics volt.

Persze, ha lehet, próbáljunk türelmet erőltetni magunkra, de ha az ősz és ráncos teozófusnő nagyon belemelegszik, s csak áll ott órákig kezében a pezsgővel, úgy lépjünk oda hozzá, s szó nélkül vegyük ki a kezéből a poharat.

A mohóságtól óvakodjunk! Ha meghozták a teli tálca aszpikos szendvicset, ne lökdössünk félre mindenkit, majd ne fogjuk két kézre a tálcát, ne döntsük azt meg, és ne öntsük a tálca teljes tartalmát a magunkkal hozott teszkós szatyorba.

Ez kulturálatlan viselkedés! Legalább egy darabot mindenképp hagyjunk meg. Lehet, hogy más is éhes.

Ha a művészt idiótának tartjuk, semmiképp ne ordítva hozzuk ezt a mellettünk álló csinos művészetpártoló hölgy tudomására, hanem hajoljunk közel hozzá, és halkan, finoman súgva közöljük azt.

Ha netán kihajítanak a rendezvény területéről, ne ellenkezzünk. Tudjuk, hogy mi a jó modor. Tömjünk a szánkba gyorsan egy süteményt, egy másikat csúsztassunk zakózsebünkbe, majd emeljük meg kalapunk, és hangosan köszönve hagyjuk el a tárlat területét.

(A borítókép a szerző munkája.)

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Németország még több migránst toloncolhat ki az uniós tagországokba

Németország még több migránst toloncolhat ki az uniós tagországokba

amerika, london, párizs

Az Európai Bíróság kimondta, hogy Németországnak joga van kitoloncolni azokat a migránsokat, akiket egy szegényebb uniós tagországba szállítanának vissza. Mindez idáig vita tárgyát képezte, ezért számos kitoloncolás meghiúsult. Ennek azonban vége, az illegális bevándorlóknak vissza kell menniük oda, ahol elsőként léptek az Európai Unió területére.

Bolsonaro-Trump találkozó: hosszú idő után először érkezik Amerika-barát brazil elnök Washingtonba

Bolsonaro-Trump találkozó: hosszú idő után először érkezik Amerika-barát brazil elnök Washingtonba

amerika, london, párizs

Washingtonban találkozott egymással Donald Trump amerikai és Jair Bolsonaro, újévkor beiktatott brazil elnök.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez a nap is gyorsan eltelt, nézzük a legfontosabb híreket!

Az oltáselleneseknek is jár a szólásszabadság!

Az oltáselleneseknek is jár a szólásszabadság!

censored

Veszélyeztetik a gyerekeink életét, de attól még megilleti őket a szabad szólás joga.

Merkel belátta, a migránsokat a hazájukban kellett volna támogatni

Merkel belátta, a migránsokat a hazájukban kellett volna támogatni

amerika, london, párizs

A hazájukhoz minél közelebb, helyben kell segíteni a menekülteknek, ez a 2015-ös menekülthullám tanulsága - jelentette ki kedden Berlinben Angela Merkel német kancellár.

Bemutatjuk a bevándorláspárti politikusokat

Bemutatjuk a bevándorláspárti politikusokat

kétharmad

Közeleg a május, ideje közelebbről megismerni a bevándorláspártiakat.

Konok Péter, az építőtábor réme

Konok Péter, az építőtábor réme

piszkostizenkettő

Van abban valami egészen szürreális, ahogyan a nemzeti ünnep előtt összecsipegette kis gondolatait arról, hogy miért nincs Magyarország.

Sargentini etikai tisztogatást szeretne az Európai Néppártban

Sargentini etikai tisztogatást szeretne az Európai Néppártban

kétharmad

Nem elegendő, hogy az Európai Néppárt (EPP) foglalkozik a Fidesz tagságának kérdésével, meg kell kezdenie végre az etikai nagytakarítást, és kérdőre kell vonnia Orbán Viktort, hogy milyen viszonyt kíván ápolni a pártcsaláddal és hogyan viszonyul az EPP által képviselt politikához - jelentette ki Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő Brüsszelben újságíróknak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére