Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Izrael eltávolítja a "harag napját" kiváltó fémdetektoros kapukat

2017. július 25. 07:28

JERUZSÁLEM, 07:28

Az izraeli biztonsági kabinet úgy döntött, hogy a jeruzsálemi Mecsetek terére vezető utakról eltávolítják a fémdetektoros kapukat, amelyek felállítása feldühítette a muszlimokat.

A kabinet keddre virradó éjjel jelentette be, hogy a detektoros kapuk helyett más, "fejlettebb technológiát" fognak alkalmazni. Az izraeli média korábban azt jelentette, hogy nagy felbontású, a takarásban lévő tárgyak érzékelésére is képes kamerák válthatják fel az ellenőrző kapukat.

Fotó: AFP

A palesztinok múlt héten erőteljesen tüntettek a kapuk ellen, Mahmúd Abbász palesztin elnök pedig szerdára meghirdette a "harag napját". A zavargásokban három palesztin halt meg.

A kabinet hétfőn több órán át tanácskozott a témáról. Döntése szerint a terv megvalósításáig az izraeli hatóságok fokozzák a biztonsági erők jelenlétét a szent hely körül – írta az MTI.

Az AP amerikai hírügynökség már a bejelentés előtt közzétett olyan képeket, amelyeken látszott, hogy munkások érkeznek a helyszínre a biztonsági kapuk leszerelésére.

Az izraeli média hétfői beszámolói szerint a lépés összefügg az Izrael jordániai nagykövetségén vasárnap történt halálos incidens rendezésével.

Az incidens miatt, amelyben egy izraeli biztonsági őr agyonlőtt két jordániai férfit, az izraeli kormány azonnal evakuálni akarta a nagykövetség minden dolgozóját, mert attól tartott, hogy Ammánban zavargásokhoz, a követség épületének megtámadásához vezetnek a történtek. Jordánia azonban ragaszkodott ahhoz, hogy az őr csak a nyomozás lezárulta után távozhat az országból.

Az izraeli média értesülései szerint az ügyben olyan kompromisszum rajzolódott ki, amelynek értelmében Jordánia hozzájárult a biztonsági őr hazamenekítéséhez, Izrael viszont cserében vállalta a Jeruzsálemben konfliktusforrássá vált fémdetektorok eltávolítását.

Fotó: AFP

Hírügynökségek az este azt jelentették, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és II. Abdalláh király közvetlenül tárgyalt egymással, és telefonos megbeszélésükön a hásimita uralkodó azonnali intézkedéseket sürgetett Izraeltől a Mecsetek tere körüli stabilitás helyreállítására, külön kitérve a biztonsági kapuk eltávolításának szükségességére.

Izrael és a muzulmán országok viszonya az elmúlt napokban rendkívül feszültté vált a biztonsági kapuk és térfigyelő kamerák miatt, amelyeket a hatóságok Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terére vezető utakon állítottak fel nemrég, miután ott palesztin támadók tíz napja megöltek két rendőrt. Jordánia vasárnap azzal a kéréssel fordult az arab országokhoz, hogy sürgősen tartsanak külügyminiszteri tanácskozást a jeruzsálemi helyzet megvitatására.

A zsidók által Templom-hegynek nevezett Mecsetek terén áll az iszlám harmadik legszentebb létesítménye, az al-Aksza mecset, de a tér a zsidó vallás számára is kiemelkedően fontos, mert az ókorban itt állt az ő legszentebb helyük, a jeruzsálemi Szentély. Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet, az al-Aksza mecset környéke azonban a történelmi megállapodások értelmében Jordánia gondnoksága alá került, és a szent hely körüli békét a kényes status quo megőrzésével igyekeznek biztosítani.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Az ellenzék rárontott a hazájára

Deák Dániel politológus szerint óriási a tétje a 2019-es EP-választásnak, az Európa jövőjét féltő tömegeknek utolsó lehetőségük lesz arra, hogy változást érjenek el a brüsszeli testületekben.

Ismét választás lehet a briteknél, hogy megmentsék a Brexitet

Ismét választás lehet a briteknél, hogy megmentsék a Brexitet

amerika, london, párizs

Brüsszel addig keverte a lapokat, míg a sajtóhírek szerint Theresa May azt tervezi, hogy újabb választásokat ír ki Nagy-Britanniában.

Újabb svájci kantonban tiltották be a burkát

Újabb svájci kantonban tiltották be a burkát

amerika, london, párizs

Mától Sankt Gallen kanton területén sem lehet közterületen burkát, nikábot és egyéb, az egész arcot eltakaró öltözéket viselni.

Észt belügyminiszter: Orbán Viktor megvédte Európát és Észtország is igyekszik követni őt ebben

Észt belügyminiszter: Orbán Viktor megvédte Európát és Észtország is igyekszik követni őt ebben

amerika, london, párizs

Andres Anvelt, észt belügyminiszter bejelentette, hogy nem hajlandó bevándorlókat betelepíteni és teljesen egyetért a magyar miniszterelnökkel abban, hogy le kell zárni a határokat, hogy megakadályozzák a harmadik világbeli bevándorlók áradatát.

Javarészt bevándorlók lakta dél-francia település lett Európa legveszélyesebb városa

A legveszélyesebb városok listájának első tíz helyén csak nyugat-európai városokat találni.

Elfogtak egy brit ISIS-terroristát Szíriában

A bevándorlókkal teli Birminghamből négy éve költözött Szíriába az a férfi, akinek az elfogásáról készült felvételt vasárnap hozták nyilvánosságra.

Megint át kell rajzolni Európa térképét?

Megint át kell rajzolni Európa térképét?

amerika, london, párizs

Svájcban van egy kis olasz exklávé. Úgy hívják: Campione d'Italia. A kaszinóváros eddig Olaszországhoz tartozott, ám nemrég csődöt jelentett a kaszinó, emiatt pedig felmerült, hogy csatlakoznának Svájchoz.

Ujhelyi István saját magát hazaárulózta le 2015-ös nyilatkozata alapján

Ujhelyi István saját magát hazaárulózta le 2015-ös nyilatkozata alapján

kinyílott a pitypang

A szocialista politikus a Soros-Sargentini-jelentés kapcsán azt hangoztatta, "hazafias" kötelességből védte meg a magyar embereket Orbánnal szemben, és ezért szavazta meg a jelentést. Fura, hogy 2015-ben még teljesen mást mondott, olyannyira, hogy három évvel ezelőtti nyilatkozatai alapján ma Ujhelyi István is hazaárulónak gondolná Ujhelyi Istvánt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére