Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
century-on
 
 
 
 

iWiW-alapító: minden magyar internetezőnek volt iWiW-fiókja

2016. augusztus 20. 18:08

Az iWiW egykori tulajdonosa meglepő dolgokat mesélt a magyar közösségi oldalról, valamint a startupokról.

Szabó Márton, aziWiW egyik alapítója és egykori vezérigazgatója mesélt az alapítás körülményeiről, a közösségi média azon éveiről, amikor még nem létezett Facebook és a Google előretörésére is csak számítani lehetett. Majd anélkül, hogy bárkit kritizált volna, kitért a vállalat megszűnésének főbb okaira is — írja a Transindex.

Az iWiW tulajdonképpen az első magyar közösségi weboldal volt, egyike a világ legelső ismeretségi hálózatainak. Működését 2002-ben kezdte meg WiW néven, 2005 és 2010 között a leglátogatottabb magyar weboldal volt, 2010 márciusára viszont az ötödik helyre esett vissza. A startupot 2006-ban felvásárolta a Magyar Telekom, üzemeltetője pedig a vállalat tulajdonában álló Origo lett.

Az Origo 2014 májusában jelentette be, hogy 12 év után megszüntetik a weboldalt, annak ellenére is, hogy az még 2013-ban is nyereséget termelt.

Nagyon egyszerű dolgokkal is el lehet kezdeni vállalkozni, nem kell egyből űrhajóra gondolni

2002-ben egy Váradi Zsolt nevű srác, aki egyébként webfejlesztőként dolgozott, a szociometria egyik módszerére figyelt fel, amelyet arra használnak, hogy a közösségekben létrejövő kapcsolódási pontokat mérje. A módszer egyik eszköze, hogy az erősebb és gyengébb kötődések szemléltetésére kapcsolati hálókat rajzolnak ki. Váradi és a baráti köre kitalálták, hogy ha online lehetne jelölni a személyek közti kapcsolatokat, akkor ez sokkal szebben megjeleníthetővé válna.

Két hét elteltével 200 regisztrált tagot számlált az oldal, az egész kezdett saját életet élni. Szabó szerint csak ezt követően jött rá Váradi arra, hogy a projekt sokkal több is lehetne. És ekkor került Szabó is a képbe.

A social networkok fejlődése abban az időszakban teljesen természetes volt, az anonim felhasználás különböző utakon addigra kifutotta magát, az internetes szolgáltatások pedig eljutottak arra a szintre, hogy a különböző ötleteket már kombinálni is lehetett” – mondta Szabó, aki azért megjegyezte, hogy akkoriban azért korántsem rajzolódtak ki ezek a tendenciák ilyen világosan, inkább utólag igazolódott be, hogy tényleg “erre volt az előre”.

Az előadásból kiderült, hogy 2002-ben a magyar háztartások 7%-a rendelkezett internet-hozzáféréssel, és a 14 év fölötti lakosság mindössze 13%-a internetezett rendszeresen.

A kezdeteknél még hihetetlen naivak voltunk, nem tudom, hogy ilyen számok mellett ma akarnék-e bármibe is belekezdeni.”

– mondta Szabó a Transindexnek, aki bevallotta, hogy bár nagyon szerették a projektet, soha nem gondolták, hogy átütő siker lesz. “Megélni belőle lehetetlenség lett volna. (Váradi) Zsolt ráadásul feltaláló típus is volt, nagyon határozottan hangoztatta, hogy nem akar semmilyen reklámot az oldalra, mert a barátaiból nem akar pénzt csinálni” – mesélte, majd megjegyezte, hogy ekkortájt körülbelül 20 ezer regisztrálójuk (vagyis barátjuk) volt.

Egy ilyen weboldal fenntartása hatalmas összegeket emésztett fel. “Az akkori két szerverünk egymillió forintba  került, mai teljesítményen egy hasonló eszközhöz ötödannyi áron lehet hozzájutni” – mondta Szabó. 

Az oldal 2006 októberében újra megújult – WiW helyett felvette az iWiW nevet -, akkor már 120 ezer regisztrált felhasználójuk volt. A megújulást egy hatalmas robbanás követte a felhasználók számát illetően. 2007 májusában, amikor a Magyar Telekom felvásárolta az oldalt, a felhasználók száma elérte a 600 ezret” – magyarázta.

Szabó még egy ideig a felvásárlást követően is maradt az iWiW első embere, később a megváltozott vállalati kultúrával is magyarázza, hogy a szakítás mellett döntött. A csúcson az iWiW felhasználóinak a száma gyakorlatilag megegyezett a magyar internetezők számával. Ekkora méretet szerinte azóta is csak pár külföldi szolgáltató ért el — írja a Transindex.

(Pénzcsinálók)

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Trump érti a nacionalizmus és globalizmus közötti fontos különbséget

Trump érti a nacionalizmus és globalizmus közötti fontos különbséget

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök érti a nacionalizmus és a globalizmus közötti fontos különbséget - ezzel a címmel közölt elemzést a The Daily Caller amerikai hírportál Raheem Kassam brit politikai elemzőtől.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható a mai nap folyamán.

Orbán: Magyarország és Lengyelország függetlensége ma is súlyos támadásoknak van kitéve

Orbán: Magyarország és Lengyelország függetlensége ma is súlyos támadásoknak van kitéve

kétharmad

Orbán Viktor miniszterelnök Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőhöz intézett levélben köszöntötte a lengyel népet a függetlenség visszaszerzésének századik évfordulója alkalmából.

Jelentgetésbe menekül a korrupciógyanúba keveredő Jobbik

Jelentgetésbe menekül a korrupciógyanúba keveredő Jobbik

kétharmad

Feljelentette a Jobbik azt a volt városi vezetőt, aki a párt zavaros pénzügyeiről beszélt. Szabó Balázs volt szekszárdi elnök nevetségesnek tartja az ellenzéki párt reakcióját. Közben a NAV egy olyan áfacsalási ügyben nyomoz, amiben a Jobbik egyik vezetője, Staudt Gábor is érintett lehet, azonban ő tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el.

Belgium is kiléphet az ENSZ migrációs paktumából

A belga szövetségi kormány menekültügyi és migrációs államtitkársága nem támogatja az ENSZ globális migrációs csomagjának aláírását - közölte a Le Soir című belga napilap szerdán.

Theresa May: a brit kormány jóváhagyta a Brexit-megállapodást

A brit kormány jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet - közölte szerda este, a kabinet ötórás soron kívüli ülése után Theresa May brit miniszterelnök.

Leszavazták a migránsvízumot az EP-ben, de Soros emberei új voksolásért sírnak

Leszavazták a migránsvízumot az EP-ben, de Soros emberei új voksolásért sírnak

amerika, london, párizs

Nem lett meg az abszolút többség a humanitárius célú vízumok bevezetését kezdeményező határozatról szóló szerdai európai parlamenti (EP-) szavazáson, de a jelentéstevő új voksolást szeretne kiíratni, mivel szerinte technikai hiba történt.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a legfontosabb hírek a mai nap.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére