Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Itt az ideje felkészülni egy hibrid háborúra

2016. június 21. 16:48

Több részes cikksorozatunkban, a magyarországi orosz és amerikai dezinformációs folyamatokkal foglalkozunk. A hazai oroszpárti oldalak, csoportok mögé igyekeztünk belesni, feltárni az azok mögött álló személyeket. A kicsi zöld emberek lerohanták Ukrajnát. Elfoglalták Krímet, majd destabilizálni kezdték a régiót.

Az orosz-ukrán konfliktus a hibrid háború iskolapéldája. A 2014. februári ukrajnai politikai fordulatot követően Oroszország rövid időn belül megszállta, majd magához csatolta a Krím félszigetet. Áprilistól pedig Kelet Ukrajnában törtek ki zavargások, a krímihez meglehetősen hasonló körülmények között. A kezdeti épületfoglalásokat és a kormányerők kiszorítását hamarosan követte a senki által el nem ismert donyecki, majd a luhanszki „népköztársaság” kikiáltása. Mindezt intenzív, a kijevi vezetés ellen irányuló, az ukrajnai és oroszországi társadalmat, illetve a nemzetközi közösséget célzó médiakampány kísérte. 

Hibrid háborút általában a gyengébb fél vív az erősebb ellen, vagy, ahogy esetünkben is, egy nagyhatalom által erősen támogatott felkelői csoport a fennálló legitim rendszer erőszakszerveivel.

Ami pedig a hibrid háború komponenseit illeti, itt az információs háború játssza a legfőbb szerepet. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy ennek az információs háborúnak a leküzdése nem korlátozódik szigorúan a poszt-szovjet térségre, hanem az egész EU-ra kiterjed. 

Hogyan néz ki a dezinformációs hadviselés

Oroszország bebizonyította, képes Németországban is hatékonyan támadni – a migránsok által megerőszakolt orosz kislány híres esete, illetve Franciaországban, vagy az USA-ban is. 

Az információs háború kapcsán, nagyon világosan látni kell, hogy ez a komponens jelentősen túlmutat a banális propagandán, sőt még a stratégiai kommunikációs gyakorlatokon is. Valóban, nem a gondolatok szabad áramlásáról beszélünk, sem a lobbi-, PR-kampányokról, vagy egy állam esetében a nyilvános diplomáciáról.

A propaganda az egyik első pillér, a saját gondolatok, narratíva, vagy imázs terjesztésére jelentős forrásokat felhasználó lobbizás pedig a második pillér.  De az információs háború a döntéseket befolyásoló akcióra vonatkozik, mellyel a külpolitikai, biztonsági és védelmi politikai döntéseket befolyásolják, a legtöbbször a média és a polgárok általi nyomásgyakorlással. 

Akkor beszélhetünk információs háborúról, amikor a megcélzott döntések hátrányosan érintik egy állam katonai képességeit, védelmi forrásait, külpolitikai választási lehetőségeit. Az ehhez felhasznált eszköztár pedig egyaránt tartalmaz, propaganda- és lobbizási elemeket, valamint olyan elemeket is, mint a pszichológiai műveletek (vesztes nép, áruló nép imázsa), a társadalmi akarat (nem kell hadsereg stb.), vagy kohézió megbontása, mesterséges viszályok, nézeteltérések és konfliktusok szítása, a társadalom mesterséges okok alapján történő megosztása.

A fenti tipizálásnak megfelelően az Orosz Föderáció céljai néhány kategóriára oszthatók. Először is Oroszország explicit, közvetlen népszerűsítése és a hivatalos narratívájának a terjesztésével. E téren elsősorban a propagandát és a lobbizást használják nem átlátható, de nagyrészt törvényes módon. A második komponens a kétely elültetése, a mesterséges dilemmák felerősítése az összeesküvés-elméletek felhasználásával, de ehhez már a pszichológiai háborúhoz, valamint a hamis hírek létrehozásához és a célközönség félrevezetéséhez szükséges teljes eszköztárat bevetik.

Itt nem Oroszország népszerűsítése a cél, hanem olyan irányítható tömegek és személyek kialakítása, akik alapszabályként gyanakvóak, a kriticizmust gyakorolják minden áron, akik magukba szívják és terjesztik az összeesküvés-elméleteket és akik felszámolják a döntés, vagy a belső, illetve kapcsolati építkezés bármilyen elemét. 

Felkutatják és a maguk oldalára állítják a hajdani rezsim veszteseit és a demokráciával elégedetleneket, amihez kihasználják az adminisztráció hibáit és konkrétan megtörtént, de tudatosan félremagyarázott, valamint nyilvánvaló hazugságokkal és dezinformációkkal kombinált eseményeket. 

Felkészül Moldávia

Egyre inkább azt látjuk, hogy a jelenlegi világ a konfrontáció felé tolódik, különösen Európa keleti része. Nyikolaj Ivanovics zsoldos-vezér az elmúlt két hétben megjelent Transznyisztriában. Sok jót nem jelent Ivanovics felbukkanása, hiszen ő volt az a katonai vezető, aki embereivel két éve lerohant egy ukrán határállomást Oroszország nyugati határán, és ezzel formailag kirobbantotta a kelet-ukrajnai háborút. A nacionalista kozák vezér most Moldáviában tevékenykedik. Titkosszolgálati jelentések alapján az orosz ajkú kisebbség militarizálásával bízták meg. 

Oroszország célja a NATO-n kívüli Moldávia destabilizálása, majd ezt kihasználva orosz érdekszférába vonása. 


Korábbi írásaink a témában: 

Putyin magyarországi hívei összebalhéztak - II. rész

Orosz kémek Európában

Itt csaphat össze Oroszország és Amerika

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Októberben szavazhat az Országgyűlés a Soros-Sargentini-jelentésről

Októberben szavazhat az Országgyűlés a Soros-Sargentini-jelentésről

kétharmad

Október második hetében már az Országgyűlés plenáris ülése elé kerülhet a Soros-Sargentini-jelentést elutasító kormánypárti határozati javaslat. Orbán Viktor személyes levélben köszönte meg azoknak az EP-képviselőknek a támogatását, akik kiálltak Magyarország mellett.

Az ENSZ épp nem ér rá, mert a migránsok szétosztásával van elfoglalva

Az ENSZ épp nem ér rá, mert a migránsok szétosztásával van elfoglalva

amerika, london, párizs

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök felszólította kedden az ENSZ-t, hogy találjon megoldásokat az arab világ konfliktusaira, mert a világszervezet hiányosságai ártanak a belé vetett bizalomnak. Az ENSZ azonban a valódi konfliktusok megoldása helyett a bevándorlás megszervezésével van elfoglalva.

3 hónapnyi börtönt kapott, mert rácsapott egy nő fenekére

Életbe lépett Franciaországban az a törvény, amely főként a nőket védi a szexuális inzultusok ellen. A hatóság börtönbüntetést és pénzbüntetést is kiszabhat.

Zsidó AfD-sek miatt tört ki a tömeghisztéria Németországban

Zsidó AfD-sek miatt tört ki a tömeghisztéria Németországban

amerika, london, párizs

Németország második legerősebb pártját eddig "kényelmesen" lehetett támadni azzal, hogy szélsőjobboldali, antiszemita, s a többi. Most már picit jobban meg kell erőltetniük magukat a liberálisoknak, ha be akarják feketíteni a pártot, ugyanis alakult egy zsidó tagozata.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható a nap folyamán.

Az ukrán elnök behívta az ENSZ-csapatokat Ukrajnába

Petro Porosenko ukrán elnök reményének adott hangot kedden az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakán, hogy a világszervezet békefenntartó missziót vezényel a Donyec-medencébe, az - ukrán álláspont szerint - Oroszország által megszállt, szakadár ellenőrzésű területekre.

Orbán Vik­tor szín­padra lé­pett a Szig­li­geti Szín­ház­ban

Orbán Vik­tor szín­padra lé­pett a Szig­li­geti Szín­ház­ban

bulvár

A miniszterelnök gya­lo­go­san ér­ke­zett Szol­no­kon a Szig­li­geti Szín­ház­hoz, test­ő­rök­ és dísz­kí­sé­ret­ nélkül.

Ilyen, amikor egy demokratává vedlett kommunista aggódik a demokratikus alapelvekért

António Guterres ENSZ-főtitkár arról beszélt a világszervezet Közgyűlésének 73. ülésszakának általános vitáján, hogy ostrom alatt állnak a demokratikus alapelvek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére