Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Itt az ideje felkészülni egy hibrid háborúra

2016. június 21. 16:48

Több részes cikksorozatunkban, a magyarországi orosz és amerikai dezinformációs folyamatokkal foglalkozunk. A hazai oroszpárti oldalak, csoportok mögé igyekeztünk belesni, feltárni az azok mögött álló személyeket. A kicsi zöld emberek lerohanták Ukrajnát. Elfoglalták Krímet, majd destabilizálni kezdték a régiót.

Az orosz-ukrán konfliktus a hibrid háború iskolapéldája. A 2014. februári ukrajnai politikai fordulatot követően Oroszország rövid időn belül megszállta, majd magához csatolta a Krím félszigetet. Áprilistól pedig Kelet Ukrajnában törtek ki zavargások, a krímihez meglehetősen hasonló körülmények között. A kezdeti épületfoglalásokat és a kormányerők kiszorítását hamarosan követte a senki által el nem ismert donyecki, majd a luhanszki „népköztársaság” kikiáltása. Mindezt intenzív, a kijevi vezetés ellen irányuló, az ukrajnai és oroszországi társadalmat, illetve a nemzetközi közösséget célzó médiakampány kísérte. 

Hibrid háborút általában a gyengébb fél vív az erősebb ellen, vagy, ahogy esetünkben is, egy nagyhatalom által erősen támogatott felkelői csoport a fennálló legitim rendszer erőszakszerveivel.

Ami pedig a hibrid háború komponenseit illeti, itt az információs háború játssza a legfőbb szerepet. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy ennek az információs háborúnak a leküzdése nem korlátozódik szigorúan a poszt-szovjet térségre, hanem az egész EU-ra kiterjed. 

Hogyan néz ki a dezinformációs hadviselés

Oroszország bebizonyította, képes Németországban is hatékonyan támadni – a migránsok által megerőszakolt orosz kislány híres esete, illetve Franciaországban, vagy az USA-ban is. 

Az információs háború kapcsán, nagyon világosan látni kell, hogy ez a komponens jelentősen túlmutat a banális propagandán, sőt még a stratégiai kommunikációs gyakorlatokon is. Valóban, nem a gondolatok szabad áramlásáról beszélünk, sem a lobbi-, PR-kampányokról, vagy egy állam esetében a nyilvános diplomáciáról.

A propaganda az egyik első pillér, a saját gondolatok, narratíva, vagy imázs terjesztésére jelentős forrásokat felhasználó lobbizás pedig a második pillér.  De az információs háború a döntéseket befolyásoló akcióra vonatkozik, mellyel a külpolitikai, biztonsági és védelmi politikai döntéseket befolyásolják, a legtöbbször a média és a polgárok általi nyomásgyakorlással. 

Akkor beszélhetünk információs háborúról, amikor a megcélzott döntések hátrányosan érintik egy állam katonai képességeit, védelmi forrásait, külpolitikai választási lehetőségeit. Az ehhez felhasznált eszköztár pedig egyaránt tartalmaz, propaganda- és lobbizási elemeket, valamint olyan elemeket is, mint a pszichológiai műveletek (vesztes nép, áruló nép imázsa), a társadalmi akarat (nem kell hadsereg stb.), vagy kohézió megbontása, mesterséges viszályok, nézeteltérések és konfliktusok szítása, a társadalom mesterséges okok alapján történő megosztása.

A fenti tipizálásnak megfelelően az Orosz Föderáció céljai néhány kategóriára oszthatók. Először is Oroszország explicit, közvetlen népszerűsítése és a hivatalos narratívájának a terjesztésével. E téren elsősorban a propagandát és a lobbizást használják nem átlátható, de nagyrészt törvényes módon. A második komponens a kétely elültetése, a mesterséges dilemmák felerősítése az összeesküvés-elméletek felhasználásával, de ehhez már a pszichológiai háborúhoz, valamint a hamis hírek létrehozásához és a célközönség félrevezetéséhez szükséges teljes eszköztárat bevetik.

Itt nem Oroszország népszerűsítése a cél, hanem olyan irányítható tömegek és személyek kialakítása, akik alapszabályként gyanakvóak, a kriticizmust gyakorolják minden áron, akik magukba szívják és terjesztik az összeesküvés-elméleteket és akik felszámolják a döntés, vagy a belső, illetve kapcsolati építkezés bármilyen elemét. 

Felkutatják és a maguk oldalára állítják a hajdani rezsim veszteseit és a demokráciával elégedetleneket, amihez kihasználják az adminisztráció hibáit és konkrétan megtörtént, de tudatosan félremagyarázott, valamint nyilvánvaló hazugságokkal és dezinformációkkal kombinált eseményeket. 

Felkészül Moldávia

Egyre inkább azt látjuk, hogy a jelenlegi világ a konfrontáció felé tolódik, különösen Európa keleti része. Nyikolaj Ivanovics zsoldos-vezér az elmúlt két hétben megjelent Transznyisztriában. Sok jót nem jelent Ivanovics felbukkanása, hiszen ő volt az a katonai vezető, aki embereivel két éve lerohant egy ukrán határállomást Oroszország nyugati határán, és ezzel formailag kirobbantotta a kelet-ukrajnai háborút. A nacionalista kozák vezér most Moldáviában tevékenykedik. Titkosszolgálati jelentések alapján az orosz ajkú kisebbség militarizálásával bízták meg. 

Oroszország célja a NATO-n kívüli Moldávia destabilizálása, majd ezt kihasználva orosz érdekszférába vonása. 


Korábbi írásaink a témában: 

Putyin magyarországi hívei összebalhéztak - II. rész

Orosz kémek Európában

Itt csaphat össze Oroszország és Amerika

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Magyarország a befektetők egyik legnagyobb kedvence

Ott vagyunk a világ tíz legjobb befektetési célpontja között, és ezen a pénteki felminősítés még javíthat.

Jobboldali kormány alakulhat Spanyolországban a választások után

Jobboldali kormány alakulhat Spanyolországban a választások után

amerika, london, párizs

Az El País spanyol lap egy részletes elemzést tett közzé arról, hogy mi várható az előrehozott spanyolországi választásokon. Soros izgulhat.

Vudu mágiával kényszerítettek szexrabszolgaságra afrikai nőket Olaszországban

Vudu mágiával kényszerítettek szexrabszolgaságra afrikai nőket Olaszországban

amerika, london, párizs

Az olasz hatóságok rájöttek, hogy a nigériai maffia behálózta az országukat. A bűnszervezet nőket csábított Olaszországba, akiket vudu rituáléval és fenyegetéssel szexrabszolgaságra kényszerítettek.

Hont: jöjjenek a migránsok a magyar gyerekek helyett

A HVG szocialista kemény magjához tartozó Hont András nem támogatja a családvédelmi akciótervet.

Visszamondták egy előadó meghívását, aki korábban azt mondta, a nőknek nincs pénisze

Visszamondták egy előadó meghívását, aki korábban azt mondta, a nőknek nincs pénisze

amerika, london, párizs

A rendezvény a szólásszabadságról szólt, de az egyik meghívott mégsem vehetett részt rajta a véleménye miatt.

Nevetséges: Merkel nem a bevándorlástól, hanem Steve Bannontól félti Európát

Súlyos bajok gyötrik Európát, harcolni kell érte, és küzdeni kell a multilateralizmusért, a nemzetközi ügyek egyetértésen, többoldalú megállapodásokon alapuló formálási módjának megőrzéséért is - mondta Angela Merkel német kancellár szombaton az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC). A kancellár arról is beszélt, hogy Steve Bannontól, Trump egykori tanácsadójától félti Európát.

Jelentősen erősödött az FPÖ egy friss felmérés szerint

Jelentősen erősödött az FPÖ egy friss felmérés szerint

amerika, london, párizs

Bár továbbra is az ÖVP a legnépszerűbb párt Ausztriában, és még mindig az SPÖ a második, a három legnépszerűbb párt között már sokat csökkent a különbség, a tendencia pedig egyértelmű: az FPÖ erősödik, a többiek gyengülnek.

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

Timmermans Magyarországon

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére