Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
century-on
 
 
 
 

Itt a tökéletes éjszakai álcázás: a grafén képes elrejteni a katonák infravörös hőképét

2018. június 28. 12:18

Új fejezet kezdődhet az éjszakai felderítőrendszerek és az álcázások között dúló harcban, mivel amerikai kutatók után már a Manchesteri Egyetem tudósai is kifejlesztettek egy olyan új, grafénalapú anyagot, amely bármilyen hőmérsékleti viszony esetén is tökéletesen képes arra, hogy elrejtse a tárgyak és élőlények hőképét.

A brit tudósoknak a Nano Lettersben megjelentetett kutatási összefoglalója szerint egy olyan vékony, könnyű és szabadon formázható grafénalapú anyagot hoztak létre, amely hideg és meleg hőmérsékleti viszonyok között is egyaránt képes adaptálódni a környezetéhez. 

A kutatók állítása szerint az új anyag a speciális tulajdonságainak köszönhetően kiválóan és kifejezetten alkalmas a katonai célokra történő hasznosításra. Elsősorban természetesen az éjjellátó készülékek infravörös hőképei előtti láthatatlan álcázás eszközeként lehet hasznos az új anyag. 

A grafénalapú éjszakai álca a tudósok szerint a könnyű súlya és a hajlíthatósága miatt nemcsak személyek álcázására alkalmazható, de ideális egészen nagy méretű eszközök, gépek hőképének az álcázására is. 

Az új grafénalapú anyag működési elvét az adja, hogy az elektromos vezető képességű anyagfelület megfelelő elektromos behatást alkalmazva nemcsak leállítani képes a felületén az infravörös sugárzás kibocsátását, de képes a kibocsátott hősugárzás szabályozására is. Ezzel egy olyan teljesen aktív, termikus felületű anyagot sikerült létrehozni, amely képes a teljes infravörös (IR) spektrumban a valós idejű elektromos vezérlésre.

A hivatalos és meglehetősen bonyolult tudományos leírás szerint a grafénalapú álcázó anyag az IR abszorpcióképességének és a többrétegű grafén emissziójának elektromodulációjára támaszkodik a nem volatilis ionos folyadékok reverzibilis interkalációján keresztül.

A britek június 27-ei bejelentését megelőzően június 20-án amerikai tudósok is előálltak egy hasonló, grafénalapú álcázóanyag kifejlesztésének a hírével. A wisconsini Madison Egyetem anyaga is kevesebb, mint egy milliméter széles – ami nagyjából 10 papírlap együttes vastagságának felel meg –, és a grafénlemezük is elnyeli az infravörös fény 94 százalékát, ami azt eredményezi, hogy az anyaguk alatti tárgyak is szinte teljesen láthatatlanok az infravörös érzékelők számára.

Nanoanyagokkal természetesen évtizedek óta folynak az álcázással, az infravörös hőképek kijátszásával összefüggő kísérletek – elsősorban katonai célú megrendelésre. A nem hivatalos hírek szerint az infravörös és hagyományos optikai célú álcázás kifejlesztésével kapcsolatos kísérletek a világ legnagyobb hadseregeiben – például az amerikaiban – is már a 2000-es évek eleje óta előrehaladott stádiumban vannak, tehát a harctéri teszteléseknél tartanak már. 

A grafén a félvezető, az érzékelő és a kijelző technológiák forradalmasítását ígérő mesterséges szénmolekulájú anyag, amely áttörést jelenthet az alapvető kvantumfizikai kutatásokban is. A szén nanocsövekhez hasonlóan a grafén is hihetetlenül erős: körülbelül 200-szor erősebb, mint a szerkezeti acél.
century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Brenzovics László: Ha az EU akarná, rákényszeríthetné Ukrajnát a magyarellenes támadások leállítására

Brenzovics László: Ha az EU akarná, rákényszeríthetné Ukrajnát a magyarellenes támadások leállítására

csak neked, csak most

Ukrajnában eddig senkit sem ítéltek el a kárpátaljai magyarokat ért súlyos támadások miatt, pedig ismertek az elkövetők - mondta el a 888.hu-nak nyilatkozva Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a KMKSZ elnöke. A kárpátaljai magyar politikus szerint a magyar ügyekben kettős mércét alkalmazó EU véget vethetne az ukrajnai magyarok elleni durva támadásoknak, ha rákényszerítené az európai értékek betartására Ukrajnát.

Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

amerika, london, párizs

November 11-én volt száz éve, hogy lezárult az első világháború. A centenárium kapcsán óriási hepajt rendeztek Párizsban, több mint 70 állam- és kormányfő vett részt a Diadalív öröklángjánál tartott megemlékezésen.

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

amerika, london, párizs

A Fülöp-szigetek szabad szájú elnöke ezúttal sem hazudtolta meg önmagát.

Manfred Webernek elég lesz Juncker helye

Mégsem indul a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi posztjáért a párt január 19-re összehívott rendkívüli kongresszusán Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője, csúcsjelöltje, a CSU alelnöke.

Ömleni fog a pénz Budapestre

Ömleni fog a pénz Budapestre

kétharmad

1000 milliárd forintot jelent a fővárosnak a kormánnyal aláírt, 15 pontból álló megállapodás. A kontraktust Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester írta alá szombaton.

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

kétharmad

Írásbeli kérdéssel fordulnak az Európai Bizottság (EB) "isiászos" elnökéhez.

Olasz kormány: a francia étvágy hírhedt és már régóta ismerjük

Az olasz kormány egyik minisztere úgy fogalmazott: a francia elnök az EU Olaszország ellen irányuló nyomásának vezéralakja lett.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére