Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
century-on
 
 
 
 

Itt a tökéletes éjszakai álcázás: a grafén képes elrejteni a katonák infravörös hőképét

2018. június 28. 12:18

Új fejezet kezdődhet az éjszakai felderítőrendszerek és az álcázások között dúló harcban, mivel amerikai kutatók után már a Manchesteri Egyetem tudósai is kifejlesztettek egy olyan új, grafénalapú anyagot, amely bármilyen hőmérsékleti viszony esetén is tökéletesen képes arra, hogy elrejtse a tárgyak és élőlények hőképét.

A brit tudósoknak a Nano Lettersben megjelentetett kutatási összefoglalója szerint egy olyan vékony, könnyű és szabadon formázható grafénalapú anyagot hoztak létre, amely hideg és meleg hőmérsékleti viszonyok között is egyaránt képes adaptálódni a környezetéhez. 

A kutatók állítása szerint az új anyag a speciális tulajdonságainak köszönhetően kiválóan és kifejezetten alkalmas a katonai célokra történő hasznosításra. Elsősorban természetesen az éjjellátó készülékek infravörös hőképei előtti láthatatlan álcázás eszközeként lehet hasznos az új anyag. 

A grafénalapú éjszakai álca a tudósok szerint a könnyű súlya és a hajlíthatósága miatt nemcsak személyek álcázására alkalmazható, de ideális egészen nagy méretű eszközök, gépek hőképének az álcázására is. 

Az új grafénalapú anyag működési elvét az adja, hogy az elektromos vezető képességű anyagfelület megfelelő elektromos behatást alkalmazva nemcsak leállítani képes a felületén az infravörös sugárzás kibocsátását, de képes a kibocsátott hősugárzás szabályozására is. Ezzel egy olyan teljesen aktív, termikus felületű anyagot sikerült létrehozni, amely képes a teljes infravörös (IR) spektrumban a valós idejű elektromos vezérlésre.

A hivatalos és meglehetősen bonyolult tudományos leírás szerint a grafénalapú álcázó anyag az IR abszorpcióképességének és a többrétegű grafén emissziójának elektromodulációjára támaszkodik a nem volatilis ionos folyadékok reverzibilis interkalációján keresztül.

A britek június 27-ei bejelentését megelőzően június 20-án amerikai tudósok is előálltak egy hasonló, grafénalapú álcázóanyag kifejlesztésének a hírével. A wisconsini Madison Egyetem anyaga is kevesebb, mint egy milliméter széles – ami nagyjából 10 papírlap együttes vastagságának felel meg –, és a grafénlemezük is elnyeli az infravörös fény 94 százalékát, ami azt eredményezi, hogy az anyaguk alatti tárgyak is szinte teljesen láthatatlanok az infravörös érzékelők számára.

Nanoanyagokkal természetesen évtizedek óta folynak az álcázással, az infravörös hőképek kijátszásával összefüggő kísérletek – elsősorban katonai célú megrendelésre. A nem hivatalos hírek szerint az infravörös és hagyományos optikai célú álcázás kifejlesztésével kapcsolatos kísérletek a világ legnagyobb hadseregeiben – például az amerikaiban – is már a 2000-es évek eleje óta előrehaladott stádiumban vannak, tehát a harctéri teszteléseknél tartanak már. 

A grafén a félvezető, az érzékelő és a kijelző technológiák forradalmasítását ígérő mesterséges szénmolekulájú anyag, amely áttörést jelenthet az alapvető kvantumfizikai kutatásokban is. A szén nanocsövekhez hasonlóan a grafén is hihetetlenül erős: körülbelül 200-szor erősebb, mint a szerkezeti acél.
century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

A DK kormányváltásra készül

Kövér: Nyugat-Európának szüksége van a magyar és a közép-európai példára és elszántságra

Kövér: Nyugat-Európának szüksége van a magyar és a közép-európai példára és elszántságra

kétharmad

Az Országgyűlés elnöke szombaton Zalaegerszegen, a megyei önkormányzat díszközgyűlésén mondott beszédet, melyben elmondta, hogy nem szabad hagyni azt, hogy a magyar társadalom erkölcsi többségét felmorzsolják és politikai kisebbségbe szorítsák.

Dánia kitoloncolhatja a ruandai népirtás egyik elkövetőjét

Dánia kitoloncolhatja a ruandai népirtás egyik elkövetőjét

amerika, london, párizs

A dán legfelsőbb bíróság szerint Wenceslas Twagirayezut nyugodtan ki lehet utasítani és vissza lehet szállítani Ruandába, ahol 1994-ben részt vett a népirtásban.

Ukrajna mondvacsinált problémákkal uszít Magyarország ellen

Grezsa István kormánybiztos szerint Kijev mondvacsinált problémákat fedez fel hirtelen, szerinte a kettős állampolgárság is ilyen, ennek büntethetősége kapcsán fenyegetőzik most Klimkin ukrán külügyminiszter.

Tovább aprózódik a bukott Jobbik

Nem mondott nemet a Soros-Sargentini-jelentésre a kamunéppárt, ezt pedig nem vette be a Jobbik zuglói szervezetének gyomra: feloszlottak, és utoljára még egy kőkemény kritikát is megfogalmaztak a párt irányába.

Gyurcsány nagy kormánybuktatása vidéken is kifulladt

Szegeden is épp olyan sikeres volt a nagy kormánybuktató akciója Gyurcsány Ferencnek, mint Budapesten. Azaz még idő előtt kifulladt.

Osztrák politikus: elítéljük a Soros-Sargentini-jelentést, Magyarország halad a helyes úton

Osztrák politikus: elítéljük a Soros-Sargentini-jelentést, Magyarország halad a helyes úton

amerika, london, párizs

Johann Gudenus, az osztrák Szabadságpárt, az FPÖ frakcióvezetője, az Osztrák-Magyar Barátságot ápoló bizottság elnöke elmondta, hogy el kellene ismerni a magyarországi folyamatokat. Kifejtette, hogy határozottan elítélik a Soros-Sargentini-jelentést és az Európai Parlament által alkalmazott eljárást.

A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

amerika, london, párizs

Szépen lassan eltűnnek a hagyományos brit keresztnevek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére