Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#sport
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
century-on
 
 
 
 

Itt a tökéletes éjszakai álcázás: a grafén képes elrejteni a katonák infravörös hőképét

2018. június 28. 12:18

Új fejezet kezdődhet az éjszakai felderítőrendszerek és az álcázások között dúló harcban, mivel amerikai kutatók után már a Manchesteri Egyetem tudósai is kifejlesztettek egy olyan új, grafénalapú anyagot, amely bármilyen hőmérsékleti viszony esetén is tökéletesen képes arra, hogy elrejtse a tárgyak és élőlények hőképét.

A brit tudósoknak a Nano Lettersben megjelentetett kutatási összefoglalója szerint egy olyan vékony, könnyű és szabadon formázható grafénalapú anyagot hoztak létre, amely hideg és meleg hőmérsékleti viszonyok között is egyaránt képes adaptálódni a környezetéhez. 

A kutatók állítása szerint az új anyag a speciális tulajdonságainak köszönhetően kiválóan és kifejezetten alkalmas a katonai célokra történő hasznosításra. Elsősorban természetesen az éjjellátó készülékek infravörös hőképei előtti láthatatlan álcázás eszközeként lehet hasznos az új anyag. 

A grafénalapú éjszakai álca a tudósok szerint a könnyű súlya és a hajlíthatósága miatt nemcsak személyek álcázására alkalmazható, de ideális egészen nagy méretű eszközök, gépek hőképének az álcázására is. 

Az új grafénalapú anyag működési elvét az adja, hogy az elektromos vezető képességű anyagfelület megfelelő elektromos behatást alkalmazva nemcsak leállítani képes a felületén az infravörös sugárzás kibocsátását, de képes a kibocsátott hősugárzás szabályozására is. Ezzel egy olyan teljesen aktív, termikus felületű anyagot sikerült létrehozni, amely képes a teljes infravörös (IR) spektrumban a valós idejű elektromos vezérlésre.

A hivatalos és meglehetősen bonyolult tudományos leírás szerint a grafénalapú álcázó anyag az IR abszorpcióképességének és a többrétegű grafén emissziójának elektromodulációjára támaszkodik a nem volatilis ionos folyadékok reverzibilis interkalációján keresztül.

A britek június 27-ei bejelentését megelőzően június 20-án amerikai tudósok is előálltak egy hasonló, grafénalapú álcázóanyag kifejlesztésének a hírével. A wisconsini Madison Egyetem anyaga is kevesebb, mint egy milliméter széles – ami nagyjából 10 papírlap együttes vastagságának felel meg –, és a grafénlemezük is elnyeli az infravörös fény 94 százalékát, ami azt eredményezi, hogy az anyaguk alatti tárgyak is szinte teljesen láthatatlanok az infravörös érzékelők számára.

Nanoanyagokkal természetesen évtizedek óta folynak az álcázással, az infravörös hőképek kijátszásával összefüggő kísérletek – elsősorban katonai célú megrendelésre. A nem hivatalos hírek szerint az infravörös és hagyományos optikai célú álcázás kifejlesztésével kapcsolatos kísérletek a világ legnagyobb hadseregeiben – például az amerikaiban – is már a 2000-es évek eleje óta előrehaladott stádiumban vannak, tehát a harctéri teszteléseknél tartanak már. 

A grafén a félvezető, az érzékelő és a kijelző technológiák forradalmasítását ígérő mesterséges szénmolekulájú anyag, amely áttörést jelenthet az alapvető kvantumfizikai kutatásokban is. A szén nanocsövekhez hasonlóan a grafén is hihetetlenül erős: körülbelül 200-szor erősebb, mint a szerkezeti acél.
century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Soros-szervezet akarta megtorpedózni Orbán Viktor izraeli látogatását

Soros-szervezet akarta megtorpedózni Orbán Viktor izraeli látogatását

kétharmad

Azt akarta elérni az Amnesty International (AI), hogy mondja le a jeruzsálemi Jad Vashem Intézet Orbán ottani látogatását, többek között azért, amiért kampányában "antiszemita" hangokat megütő módon szerepeltette Soros Györgyöt. Csakhogy az AI-t a magyar származású tőzsdespekuláns is pénzeli.

Holland külügyminiszter: nem léteznek békés, multikulturális társadalmak

Holland külügyminiszter: nem léteznek békés, multikulturális társadalmak

amerika, london, párizs

Egy kiszivárgott videófelvételen beszél arról a holland külügyminiszter, Stef Blok, hogy békés multikulturális társadalmak sehol nincsenek a világon, és az Európai Unió migránskvótáját is kritikával illette.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Erről fog szólni a mai nap!

Brüsszelnek nagyon nincs ínyére, hogy Magyarország nem akar bevándorlóország lenni

Brüsszelnek nagyon nincs ínyére, hogy Magyarország nem akar bevándorlóország lenni

kétharmad

Újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat csütörtökön Magyarország ellen.

Így értékelte Donald Trump a helsinki csúcstalálkozót

Nagy eredményekre számít a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Helsinkiben tartott csúcstalálkozója után az amerikai elnök.

Boris Johnson: "még van idő megmenteni a Brexitet"

Boris Johnson: "még van idő megmenteni a Brexitet"

amerika, london, párizs

Boris Johnson volt brit külügyminiszter szerint "még van idő a Brexit megmentésére", de erre a brit kormány által minap kidolgozott stratégia nem alkalmas.

Marx bíboros annyira aggódik a migránsokért, hogy Seehofer pártját bírálja

Marx bíboros annyira aggódik a migránsokért, hogy Seehofer pártját bírálja

amerika, london, párizs

Az egyházi méltóságot aggodalommal tölti el, hogy a társadalom szóhasználata is egyre radikálisabb, és a határoknál megjelenő, menekülő emberek olyan színben tűnnek fel, mintha a németek jólétét fenyegetnék, amitől meg kell magukat védeniük. A bíborost hidegen hagyja, hogy amúgy a fenyegetés valós.

Túl fehérek a brit gyerekkönyvek

Túl fehérek a brit gyerekkönyvek

amerika, london, párizs

Egy friss jelentés szerint rosszak a jelenlegi brit gyerekkönyvek, ugyanis többségében fehér gyerekek szerepelnek benne és több feketét, valamint egyéb kisebbségit kellene bennük szerepeltetni.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére