Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
century-on
 
 
 
 

Itt a tökéletes éjszakai álcázás: a grafén képes elrejteni a katonák infravörös hőképét

2018. június 28. 12:18

Új fejezet kezdődhet az éjszakai felderítőrendszerek és az álcázások között dúló harcban, mivel amerikai kutatók után már a Manchesteri Egyetem tudósai is kifejlesztettek egy olyan új, grafénalapú anyagot, amely bármilyen hőmérsékleti viszony esetén is tökéletesen képes arra, hogy elrejtse a tárgyak és élőlények hőképét.

A brit tudósoknak a Nano Lettersben megjelentetett kutatási összefoglalója szerint egy olyan vékony, könnyű és szabadon formázható grafénalapú anyagot hoztak létre, amely hideg és meleg hőmérsékleti viszonyok között is egyaránt képes adaptálódni a környezetéhez. 

A kutatók állítása szerint az új anyag a speciális tulajdonságainak köszönhetően kiválóan és kifejezetten alkalmas a katonai célokra történő hasznosításra. Elsősorban természetesen az éjjellátó készülékek infravörös hőképei előtti láthatatlan álcázás eszközeként lehet hasznos az új anyag. 

A grafénalapú éjszakai álca a tudósok szerint a könnyű súlya és a hajlíthatósága miatt nemcsak személyek álcázására alkalmazható, de ideális egészen nagy méretű eszközök, gépek hőképének az álcázására is. 

Az új grafénalapú anyag működési elvét az adja, hogy az elektromos vezető képességű anyagfelület megfelelő elektromos behatást alkalmazva nemcsak leállítani képes a felületén az infravörös sugárzás kibocsátását, de képes a kibocsátott hősugárzás szabályozására is. Ezzel egy olyan teljesen aktív, termikus felületű anyagot sikerült létrehozni, amely képes a teljes infravörös (IR) spektrumban a valós idejű elektromos vezérlésre.

A hivatalos és meglehetősen bonyolult tudományos leírás szerint a grafénalapú álcázó anyag az IR abszorpcióképességének és a többrétegű grafén emissziójának elektromodulációjára támaszkodik a nem volatilis ionos folyadékok reverzibilis interkalációján keresztül.

A britek június 27-ei bejelentését megelőzően június 20-án amerikai tudósok is előálltak egy hasonló, grafénalapú álcázóanyag kifejlesztésének a hírével. A wisconsini Madison Egyetem anyaga is kevesebb, mint egy milliméter széles – ami nagyjából 10 papírlap együttes vastagságának felel meg –, és a grafénlemezük is elnyeli az infravörös fény 94 százalékát, ami azt eredményezi, hogy az anyaguk alatti tárgyak is szinte teljesen láthatatlanok az infravörös érzékelők számára.

Nanoanyagokkal természetesen évtizedek óta folynak az álcázással, az infravörös hőképek kijátszásával összefüggő kísérletek – elsősorban katonai célú megrendelésre. A nem hivatalos hírek szerint az infravörös és hagyományos optikai célú álcázás kifejlesztésével kapcsolatos kísérletek a világ legnagyobb hadseregeiben – például az amerikaiban – is már a 2000-es évek eleje óta előrehaladott stádiumban vannak, tehát a harctéri teszteléseknél tartanak már. 

A grafén a félvezető, az érzékelő és a kijelző technológiák forradalmasítását ígérő mesterséges szénmolekulájú anyag, amely áttörést jelenthet az alapvető kvantumfizikai kutatásokban is. A szén nanocsövekhez hasonlóan a grafén is hihetetlenül erős: körülbelül 200-szor erősebb, mint a szerkezeti acél.
century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Megfenyegetted a Facebookot? Tudnak róla és talán már rajta is vagy a listájukon

Megfenyegetted a Facebookot? Tudnak róla és talán már rajta is vagy a listájukon

century-on

A Facebook követi és listázza azokat a felhasználókat, akiket "kockázatosnak" ítél, különös tekintettel azokra, akik a cég valamely dolgozóját, vezetőjét fenyegették meg.

Rendkívüli állapotot hirdet ki Trump, hogy megépülhessen a fal a mexikói határon

Rendkívüli állapotot hirdet ki Trump, hogy megépülhessen a fal a mexikói határon

amerika, london, párizs

Rendkívüli állapotot hirdet ki Donald Trump amerikai elnök annak érdekében, hogy a kongresszus megkerülésével előteremthesse a mexikói határra ígért fal megépítéséhez szükséges pénzösszeget.

Így sivalkodtak a bevándorláspártiak a magyar gyermekekről szóló akcióterv miatt

Így sivalkodtak a bevándorláspártiak a magyar gyermekekről szóló akcióterv miatt

kétharmad

Szülesztő program, fércmű, szemétség, asszonyhitel - ilyen szavakkal illették az ellenzékiek a kormány által meghirdetett hétpontos családvédelmi akciótervet.

A bevándorlókat választaná az osztrák baloldal az emberek biztonsága helyett

A bevándorlókat választaná az osztrák baloldal az emberek biztonsága helyett

amerika, london, párizs

Herbert Kickl belügyminiszter biztonságpolitikai okokból módosítaná az osztrák alkotmányt, ám ehhez az ellenzéki képviselők szavazataira is szüksége lenne. A szocialisták és a liberálisok azonban egyelőre nem támogatják a szigorításokat.

Köves Slomó szerint nincs erkölcsi alapja a Jobbikkal való szövetségkötésnek

Köves Slomó szerint nincs erkölcsi alapja a Jobbikkal való szövetségkötésnek

kétharmad

Karácsony Gergelynek a zsidók listázását mentegető kijelentése után most nem az a kérdés, hogy bocsánatot kért vagy sem, hanem az a kérdés, hogy megvan-e az az erkölcsi alap, hogy együtt induljanak egy választáson vagy nincs - mondta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija az Echo TV G. Fodor Gábor által vezetett "A nyolcas" című műsorában.

Nem fogadná vissza a brit kormány a dzsihadista feleségnek állt bevándorlót

A 19 éves Shamima Begum csatlakozott az Iszlám Államhoz, de most, hogy a terrorszervezet szétesőben van, már visszatérne Nagy-Britanniába. A szigetország erről hallani sem akar.

A végső csata előtt az ISIS-feleségek el akarták hagyni a csatamezőt, de a terroristák ezt nem engedték

A dzsihadisták feleségei megpróbáltak elmenekülni a végső csata elől, ám a jelentések szerint a terroristák egy része ezt nem engedte, sőt megölték saját feleségeiket.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére