Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#focivébé
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
century-on
 
 
 
 

Ismeretlen eredetű radioaktív légköri szennyeződést találtak Alaszka fölött

2018. február 15. 14:38

Az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légköri Igazgatóságának tudósai nukleáris üzemanyagokban és atombombákban használatos dúsított urán aeroszol részecskéket fedeztek fel az atmoszférában egy Alaszka fölött elvégzett repülőgépes rutin mintavétel során. A 2016-os adatok elemzését most tették közzé a tudósok, amelyek alapján az Alaszkáig eljutó nukleáris légköri szennyezés forrása valahol Kína és Észak-Korea környékén lehetett.

Az ausztráliai Gizmodo számolt be arról, hogy a Journal of Environmental Radioactivity tudományos szaklapban közzétett kutatási eredmények alapján 2016 augusztusában az USA Nemzeti Óceán- és Légköri Igazgatóságának (NOAA) mintavétele egy olyan radioaktív anyagot talált a levegőben, amelynek az atmoszférában való jelenléte az elmúlt húsz évben már egyáltalán nem volt kimutatható.

A NASA egyik WB-57-es kutatógépe

A történet azzal kezdődött, hogy 2016. augusztus 3-án 7 km-re az alaszkai Aleut-szigetek fölött a NASA egyik WB-57-es kutatógépe valami titokzatos dolgot talált: egy olyan légköri aeroszol részecskét, amely a nukleáris üzemanyagokban és az atombombákban is felhasznált dúsított uránt tartalmazott.

A rendkívül szokatlan aeroszol részecskék – amelyek nagyon kis mennyiségben dúsított uránt tartalmaztak – csak az Alaszka fölötti nagy magasságú rétegekben voltak megtalálhatóak. A felfedezés azért különleges, mert mint azt az USA Nemzeti Óceán- és Légköri Igazgatóságának a kutatói közölték: sok millió légköri mintavétel során húsz éve nem találtak ilyesmit a levegőben.

A tudósok megállapították, hogy a talált uránium részecskék biztosan nem származhatnak természetes forrásból, azok egy mesterségesen előállított anyag maradványai lehetnek csak. 

Az alaszkai légkörben megtalált radioaktív részecskék a tudósok szerint a dúsított urán 235-ös izotópját tartalmazták. Azt a 235-ös uránt, amely az atomerőművek nukleáris üzemanyagaként, valamint atombombák készítésére is használatos.

U-235 maghasadás

A most közölt tudományos kutatás szerint a szélpályák elemzése és a részecskediszperziós modell eredményei azt mutatják, hogy a radioaktív szennyezés Ázsiának a Japán, Észak-Korea és Kína által behatárolt övezetéből származhat.

A tudósok úgy vélik, mivel a részecskét 2016 augusztusában észlelték, az kizárja, hogy a fukusimai atomerőműben 2011-ben bekövetkezett katasztrófa lehessen ennek a szennyeződésnek a forrása.

Egyelőre nincs sem hivatalos, sem pedig tudományos magyarázat arra, hogy hogyan és honnan kerülhetett a Föld atmoszférájába a dúsított urán. 

Azt sem lehet megbecsülni, hogy milyen mértékű lehetett a radioaktív szennyeződés eredeti forrása. A kutatók feltételezése szerint szándékosan vagy egy véletlen baleset alkalmával – valamilyen nukleáris fűtőanyagnak az elégésekor – kerülhetett az -urán-235-öt tartalmazó anyag a levegőbe. 

A tudósok most azért is tették közzé kutatási eredményeiket, hátha jelentkezik valaki, aki elfogadható magyarázattal tud szolgálni arról, hogyan és honnan került a sugárzó anyag Alaszka légkörébe. 

Az urán-235 – jelöléssel 235U – az urán egyik izotópja. A természetes uránban csak 0,72%-ban fordul elő, ezért a reaktorokban dúsított uránt használnak. A jóval nagyobb részarányú urán-238-cal ellentétben hasítható, azaz nukleáris láncreakció fenntartására képes, ez az egyetlen hasítható izotóp, mely primordiális nuklid és még jelentős mennyiségben előfordul a természetben. Nehézvizes reaktorokban és néhány grafitmoderátoros reaktorban dúsítatlan urán is használható, de könnyűvizes reaktorokban – a könnyűvíz neutronelnyelése miatt – kis dúsítású uránt kell használni. Az urándúsítás eltávolítja az 238U izotóp egy részét, ezzel megnő az 235U részaránya. Az erősen dúsított uránban az 235U körülbelül 90%-ban van jelen, ezt a nukleáris fegyverekben használják. 

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Brüsszel ma újabb támadást intéz Magyarország ellen

Brüsszel ma újabb támadást intéz Magyarország ellen

kétharmad

A politikai támadás neve: Sargentini-jelentés, ami nem más mint egy koncepciós eljárás. Az egész jelentés egy bosszúhadjárat része, ami azért folyik Magyarország ellen, mert hazánk elutasítja az illegális bevándorlást. Az Európai Parlament belügyi bizottsága (LIBE) a mai napon szavaz a Sargentini-jelentésről 14:30-tól. A továbbiakban élőben jelentkezünk Brüsszelből, a koncepciós eljárás helyszínéről.

Amíg Tarlós a főpolgármester, nem lesz több Red Bull Air Race Budapesten

Amíg Tarlós a főpolgármester, nem lesz több Red Bull Air Race Budapesten

kétharmad

A főpolgármester elnézést kér a budapestiektől a hétvégi műrepülőverseny okozta kellemetlenségek miatt és bejelentette, amíg ő a főpolgármester, nem lesz többé ilyen verseny a belvárosban.

Orbán Viktor levélben gratulált a török államfőnek

Levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török elnöknek az újraválasztásához - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár hétfő reggel az MTI-t.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Lássuk, mi várható a hét első napján!

Zuckerberg cenzúrája ezúttal az identitáriusokra csapott le

Zuckerberg cenzúrája ezúttal az identitáriusokra csapott le

amerika, london, párizs

Szélsőséges tartalom miatt tiltották le a bevándorlásellenes Identitárius Generáció oldalát a Facebookról.

Trump páros lábbal rúgná ki az illegális migránsokat az USA-ból

Trump páros lábbal rúgná ki az illegális migránsokat az USA-ból

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök az illegális bevándorlók jogi eljárás nélküli visszatoloncolását vetette fel vasárnapi Twitter-bejegyzésében.

Kiestek a lengyelek, győzött Kolumbia

Kiestek a lengyelek, győzött Kolumbia

focivébé

Kolumbia 3-0-ra legyőzte Lengyelországot vasárnap az oroszországi labdarúgó-világbajnokság H csoportjának második fordulójában, a vesztes európai válogatott már biztosan nem juthat a nyolcaddöntőbe.

Toroczkai László beoltotta a Jobbikot

A politikus szombaton alapított új pártot, vasárnap gyorsan be is szólt a Jobbiknak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére