Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
century-on
 
 
 
 

Ismeretlen eredetű radioaktív légköri szennyeződést találtak Alaszka fölött

2018. február 15. 14:38

Az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légköri Igazgatóságának tudósai nukleáris üzemanyagokban és atombombákban használatos dúsított urán aeroszol részecskéket fedeztek fel az atmoszférában egy Alaszka fölött elvégzett repülőgépes rutin mintavétel során. A 2016-os adatok elemzését most tették közzé a tudósok, amelyek alapján az Alaszkáig eljutó nukleáris légköri szennyezés forrása valahol Kína és Észak-Korea környékén lehetett.

Az ausztráliai Gizmodo számolt be arról, hogy a Journal of Environmental Radioactivity tudományos szaklapban közzétett kutatási eredmények alapján 2016 augusztusában az USA Nemzeti Óceán- és Légköri Igazgatóságának (NOAA) mintavétele egy olyan radioaktív anyagot talált a levegőben, amelynek az atmoszférában való jelenléte az elmúlt húsz évben már egyáltalán nem volt kimutatható.

A NASA egyik WB-57-es kutatógépe

A történet azzal kezdődött, hogy 2016. augusztus 3-án 7 km-re az alaszkai Aleut-szigetek fölött a NASA egyik WB-57-es kutatógépe valami titokzatos dolgot talált: egy olyan légköri aeroszol részecskét, amely a nukleáris üzemanyagokban és az atombombákban is felhasznált dúsított uránt tartalmazott.

A rendkívül szokatlan aeroszol részecskék – amelyek nagyon kis mennyiségben dúsított uránt tartalmaztak – csak az Alaszka fölötti nagy magasságú rétegekben voltak megtalálhatóak. A felfedezés azért különleges, mert mint azt az USA Nemzeti Óceán- és Légköri Igazgatóságának a kutatói közölték: sok millió légköri mintavétel során húsz éve nem találtak ilyesmit a levegőben.

A tudósok megállapították, hogy a talált uránium részecskék biztosan nem származhatnak természetes forrásból, azok egy mesterségesen előállított anyag maradványai lehetnek csak. 

Az alaszkai légkörben megtalált radioaktív részecskék a tudósok szerint a dúsított urán 235-ös izotópját tartalmazták. Azt a 235-ös uránt, amely az atomerőművek nukleáris üzemanyagaként, valamint atombombák készítésére is használatos.

U-235 maghasadás

A most közölt tudományos kutatás szerint a szélpályák elemzése és a részecskediszperziós modell eredményei azt mutatják, hogy a radioaktív szennyezés Ázsiának a Japán, Észak-Korea és Kína által behatárolt övezetéből származhat.

A tudósok úgy vélik, mivel a részecskét 2016 augusztusában észlelték, az kizárja, hogy a fukusimai atomerőműben 2011-ben bekövetkezett katasztrófa lehessen ennek a szennyeződésnek a forrása.

Egyelőre nincs sem hivatalos, sem pedig tudományos magyarázat arra, hogy hogyan és honnan kerülhetett a Föld atmoszférájába a dúsított urán. 

Azt sem lehet megbecsülni, hogy milyen mértékű lehetett a radioaktív szennyeződés eredeti forrása. A kutatók feltételezése szerint szándékosan vagy egy véletlen baleset alkalmával – valamilyen nukleáris fűtőanyagnak az elégésekor – kerülhetett az -urán-235-öt tartalmazó anyag a levegőbe. 

A tudósok most azért is tették közzé kutatási eredményeiket, hátha jelentkezik valaki, aki elfogadható magyarázattal tud szolgálni arról, hogyan és honnan került a sugárzó anyag Alaszka légkörébe. 

Az urán-235 – jelöléssel 235U – az urán egyik izotópja. A természetes uránban csak 0,72%-ban fordul elő, ezért a reaktorokban dúsított uránt használnak. A jóval nagyobb részarányú urán-238-cal ellentétben hasítható, azaz nukleáris láncreakció fenntartására képes, ez az egyetlen hasítható izotóp, mely primordiális nuklid és még jelentős mennyiségben előfordul a természetben. Nehézvizes reaktorokban és néhány grafitmoderátoros reaktorban dúsítatlan urán is használható, de könnyűvizes reaktorokban – a könnyűvíz neutronelnyelése miatt – kis dúsítású uránt kell használni. Az urándúsítás eltávolítja az 238U izotóp egy részét, ezzel megnő az 235U részaránya. Az erősen dúsított uránban az 235U körülbelül 90%-ban van jelen, ezt a nukleáris fegyverekben használják. 

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Vizsgálat indult Macron pártja ellen

Vizsgálatot indított a párizsi ügyészség annak érdekében, hogy kiderüljön, honnan kapott Emmanuel Macron francia államfő pártja 144 ezer eurós összegben adományokat a tavalyi évben.

A férfinak inget, a nőnek bikinit ajánlott a ruhabolt: erre elszabadult a feministák pokla

A férfinak inget, a nőnek bikinit ajánlott a ruhabolt: erre elszabadult a feministák pokla

amerika, london, párizs

Nagyon kiakadt egy magát nőjogi egyesületnek hívó feminista gittegylet a Marks & Spencer egyik kirakata miatt.

Magyar film készült Bud Spencerről

Magyar film készült Bud Spencerről

szabad vasárnap

A premier péntek este lesz az M5 kulturális csatornán.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Erről szólt a mai nap.

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

amerika, london, párizs

Az olasz ügyészség azzal vádolta meg az Orvosok Határok Nélkül nevű Soros-szervezetet, hogy hajójuk, a migránsokat rendszeresen taxiztató Aquarius a szicíliai Cataniában illegálisan rakott le veszélyes, mérgező anyagokat a szemétbe keverve.

Újabb tagokkal bővült Botka László börtönválogatottja

A mai napon utolérte a szegedi szocialistákat és Botka László udvari beszállítóját az igazság: a szegedi járásbíróság minősített csődbűntett miatt 5 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélte Ujhelyi István szocialista képviselő sameszait és Botka László udvari beszállítóit, Pistrui Lászlót, Baranyi Sándort, és Oltványi Józsefet.

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

amerika, london, párizs

Egy 26 éves muszlim lány a családja akarta ellenére összeházasodott a szerelmével. Ezért az édesanyja és a testvérei becsületből brutálisan meggyilkolták. Az egyik legnépesebb iszlám országban, Pakisztánban szinte mindennaposak az ilyen esetek. Az Európába érkező migránsok egyik legnagyobb csoportját pedig a pakisztániak teszik ki.

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

kétharmad

Szijjártó Péter kedden találkozott szlovén kollégájával, Miro Cerarral, akivel egyetért abban, hogy Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen, Európának meg kell tudnia védeni külső határait.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére