Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
century-on
 
 
 
 

Ismeretlen eredetű radioaktív légköri szennyeződést találtak Alaszka fölött

2018. február 15. 14:38

Az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légköri Igazgatóságának tudósai nukleáris üzemanyagokban és atombombákban használatos dúsított urán aeroszol részecskéket fedeztek fel az atmoszférában egy Alaszka fölött elvégzett repülőgépes rutin mintavétel során. A 2016-os adatok elemzését most tették közzé a tudósok, amelyek alapján az Alaszkáig eljutó nukleáris légköri szennyezés forrása valahol Kína és Észak-Korea környékén lehetett.

Az ausztráliai Gizmodo számolt be arról, hogy a Journal of Environmental Radioactivity tudományos szaklapban közzétett kutatási eredmények alapján 2016 augusztusában az USA Nemzeti Óceán- és Légköri Igazgatóságának (NOAA) mintavétele egy olyan radioaktív anyagot talált a levegőben, amelynek az atmoszférában való jelenléte az elmúlt húsz évben már egyáltalán nem volt kimutatható.

A NASA egyik WB-57-es kutatógépe

A történet azzal kezdődött, hogy 2016. augusztus 3-án 7 km-re az alaszkai Aleut-szigetek fölött a NASA egyik WB-57-es kutatógépe valami titokzatos dolgot talált: egy olyan légköri aeroszol részecskét, amely a nukleáris üzemanyagokban és az atombombákban is felhasznált dúsított uránt tartalmazott.

A rendkívül szokatlan aeroszol részecskék – amelyek nagyon kis mennyiségben dúsított uránt tartalmaztak – csak az Alaszka fölötti nagy magasságú rétegekben voltak megtalálhatóak. A felfedezés azért különleges, mert mint azt az USA Nemzeti Óceán- és Légköri Igazgatóságának a kutatói közölték: sok millió légköri mintavétel során húsz éve nem találtak ilyesmit a levegőben.

A tudósok megállapították, hogy a talált uránium részecskék biztosan nem származhatnak természetes forrásból, azok egy mesterségesen előállított anyag maradványai lehetnek csak. 

Az alaszkai légkörben megtalált radioaktív részecskék a tudósok szerint a dúsított urán 235-ös izotópját tartalmazták. Azt a 235-ös uránt, amely az atomerőművek nukleáris üzemanyagaként, valamint atombombák készítésére is használatos.

U-235 maghasadás

A most közölt tudományos kutatás szerint a szélpályák elemzése és a részecskediszperziós modell eredményei azt mutatják, hogy a radioaktív szennyezés Ázsiának a Japán, Észak-Korea és Kína által behatárolt övezetéből származhat.

A tudósok úgy vélik, mivel a részecskét 2016 augusztusában észlelték, az kizárja, hogy a fukusimai atomerőműben 2011-ben bekövetkezett katasztrófa lehessen ennek a szennyeződésnek a forrása.

Egyelőre nincs sem hivatalos, sem pedig tudományos magyarázat arra, hogy hogyan és honnan kerülhetett a Föld atmoszférájába a dúsított urán. 

Azt sem lehet megbecsülni, hogy milyen mértékű lehetett a radioaktív szennyeződés eredeti forrása. A kutatók feltételezése szerint szándékosan vagy egy véletlen baleset alkalmával – valamilyen nukleáris fűtőanyagnak az elégésekor – kerülhetett az -urán-235-öt tartalmazó anyag a levegőbe. 

A tudósok most azért is tették közzé kutatási eredményeiket, hátha jelentkezik valaki, aki elfogadható magyarázattal tud szolgálni arról, hogyan és honnan került a sugárzó anyag Alaszka légkörébe. 

Az urán-235 – jelöléssel 235U – az urán egyik izotópja. A természetes uránban csak 0,72%-ban fordul elő, ezért a reaktorokban dúsított uránt használnak. A jóval nagyobb részarányú urán-238-cal ellentétben hasítható, azaz nukleáris láncreakció fenntartására képes, ez az egyetlen hasítható izotóp, mely primordiális nuklid és még jelentős mennyiségben előfordul a természetben. Nehézvizes reaktorokban és néhány grafitmoderátoros reaktorban dúsítatlan urán is használható, de könnyűvizes reaktorokban – a könnyűvíz neutronelnyelése miatt – kis dúsítású uránt kell használni. Az urándúsítás eltávolítja az 238U izotóp egy részét, ezzel megnő az 235U részaránya. Az erősen dúsított uránban az 235U körülbelül 90%-ban van jelen, ezt a nukleáris fegyverekben használják. 

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Rendkívüli kétségbeesésről tett tanúbizonyságot a Jobbik

Rendkívüli kétségbeesésről tett tanúbizonyságot a Jobbik

spring is coming

A Jobbik politikusai egy vidéki általános iskolában akartak kampányolni szerda délelőtt. Az igazgatónő vonakodott ettől, aminek következtében a jobbikosok megfenyegették őt.

"Hálásak vagyunk a szolidaritásért, amit Magyarország tanúsított"

"Hálásak vagyunk a szolidaritásért, amit Magyarország tanúsított"

amerika, london, párizs

Jacek Czaputowicz külügyminiszter a lengyel alsóházban elmondott idei programbeszédében tért ki erre.

Merkel: az iszlám Németország része

Merkel: az iszlám Németország része

amerika, london, párizs

A német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben úgy fogalmazott: a Németországban élő, nagyjából 4,5 millió muzulmán ember révén az iszlám az ország részévé vált.

A helyzet fokozódik: Kijev katonákat küld Kárpátaljára

A helyzet fokozódik: Kijev katonákat küld Kárpátaljára

amerika, london, párizs

Petro Porosenko közel ezer hegyivadászt telepít Beregszászra. Az indoklás szerint erre "az Ukrajna területi integritásával szembeni fenyegetések miatt van szükség".

Ilyen a gyurcsányista tempó: fideszesek felakasztását, kivégzését vizionálják

Ilyen a gyurcsányista tempó: fideszesek felakasztását, kivégzését vizionálják

kinyílott a pitypang

Gyurcsány és a szocik egyik képviselője akasztással fenyegeti a kormánypárti választókat. Kroutil Gyulának a Facebookon gurult el a gyógyszere, ahol igazi bolsevik munkásőrré vedlett vissza.

"Kétezer ember dolgozik Magyarországon Soros György céljaiért"

A Magyar Idők birtokába jutott hangfelvétel szerint Soros György egyik pénzügyi alapjának korábbi pénzügyi vezetője azt mondta: legalább kétezer ember dolgozik Magyarországon, hogy érvényre juttassák Soros György akaratát.

Ezért nem győzhetnek a globalisták

Ezért nem győzhetnek a globalisták

amerika, london, párizs

Megvalósíthatatlan a transznacionális, globalista elit programja, mert a népek szíve nem a pluralizmusért, a sokszínűségért vagy az Európai Unióért dobban, hanem a családért, a hazáért és a hitért - állítja Pat Buchanan politikai tanácsadó.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére