Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Íme a londoni toronytűz első politikai vezéráldozata, hamarosan vádemelések is várhatóak

2017. június 23. 21:28

LONDON, 21:28

A konzervatív brit kormány önkormányzati államtitkárának kérésére lemondott a leégett szociális lakótömböt tulajdonló Kensington önkormányzatának az egyik városüzemeltetésért felelős vezetője. A rendőrség és tűzoltóság legfrissebb bejelentése szerint hamarosan vádemelések lesznek a toronyház tűzesete miatt felelősséggel tartozók ellen.

A londoni rendőrség legfrissebb bejelentése szerint most már hivatalosan is bizonyított, hogy a Grenfell-torony tüze az egyik lakás hűtőszekrényének a kigyulladásával kezdődött. A rendőrség szerint az is biztosra vehető már, hogy az éghető szigetelő burkolat miatt terjedhetett rekord gyorsasággal el a tűz az egész épület külső burkolata felől.  

A rendőrség közlése alapján gondatlan halálokozás gyanújával hamarosan már vádemelések is lesznek a londoni toronyház tűzesete kapcsán.

A Grenfell-toronyház tűzesetének kivizsgálása még távol van a befejezésétől, de azt a már ismertté vált részeredmények alapján is biztosra veszi a brit sajtó, hogy számos polgári és büntető vádemelés kell, hogy szülessen - az eddigi adatok szerint legalább 79 halálos áldozatot követelő - tragédiával összefüggésben.

A brit közállapotok érdekes lenyomatát adja az ügy felderítés során kiderült számtalan döbbenetes és sokszor egymásnak ellentmondó tény és összefüggés. Érdekes vonatkozása a tragédiának, hogy az áldozatok pontos számát valószínűleg soha nem lehet majd megtudni, részben az épület kiégettségének mértéke, illetve a hatóságok hallgatása miatt.

Mivel sok illegális bevándorló is lakhatott az épületben, így a brit hatóságok az ott élők számáról is csak becsült adatokat rendelkeznek (120 lakásban 500 - 600 lakó). Ez olyannyira így van, hogy a károsultaknak biztosított ellátások és segélyek kapcsán a hatóságok külön felhívásokat tettek közzé arról, hogy nem kell tartania senkinek idegenrendészeti eljárástól a tűzeset kapcsán. 

A londoni tűzoltók pontos szerepe sem tisztázódott még

A tűz keletkezése szempontjából nem elhanyagolható az amiről a brit sajtó már az első pillanatoktól kezdve beszámol a katasztrófával kapcsolatban.

Ez pedig az a furcsa történés, miszerint a közel éljel egy órakor a londoni tűzoltókhoz beérkező segélyhívásra egy alakulat hat percen belül kiérkezett a Grenfell-toronyházhoz és néhány percen belül sikeresen el is oltotta az észak-afrikai bevándorló második emeleti lakásában kigyulladt hűtőszekrényt. 

A tűzoltók ezután elhagyták a lakást és már majdnem elindultak az épülettől, amikor "véletlenül és szerencsére" észrevették, hogy az előbb eloltott lakástűztől kiindulva már lángol a toronyház külső burkolata.

Ezt követően pedig több száz tűzoltó órákon át tartó erőfeszítéssel sem volt képes megfékezni az épület lángolását, így gyakorlatilag a tűz akkor aludt ki, amikor már teljesen kiégett a toronyház. Ezek mellet az érdekesség mellett sokak szerint az a kérdés is választ érdemel, hogy vajon milyen felelősség terheli a tűzoltóságot, mint szakhatóságot, azért, hogy a végzetes formájában engedélyezte a toronyház 2016-os felújítását.

Ahogy az is válaszra vár, hogy miért készítették és juttatták el a toronyház lakóihoz azt a lakásokban várakozást előíró tűzvédelmi előírást, amely gyakorlatilag halálra ítélte az azt betartókat. 

Vitatott még, hogy szabályosan beépíthető volt-e az éghető szigetelés is.

Az egyik ilyen ellentmondás pedig az, hogy a Grenfell-torony tavalyi közel tíz millió fontos felújítása során az utólagos külső hőszigetelést alumínium-polietilén kompozit panelekből alakították ki az épület új, kiegészítő burkolataként.

Az éghető polietilén szigetelést beépítő magáncég azt állítja, hogy a felújítás minden biztonsági és tűzvédelmi előírásnak megfelelően történt, mert a felhasznált műanyag alapú építőanyag nincs tiltólistán és mivel ezen anyag mellé egy tűzzáró réteget is felvittek az épület teljes homlokzatán. 

A Grenfell-torony kültéri felújítását elvégző cég, amely a burkolatok és az új ablakok beszerelésével foglalkozott, azt állítja, hogy munkája során a tervezési előírásoknak megfelelően az alumíniumporos polietilén szigetelés, (a Reynobond PE alumínium kompozit anyag) mellé egy 50 mm-es szellőző üreget, valamint egy 150 mm-es Celotex FR5000 szigetelést is felvitt a homlokzatra. A Celotex szigetelés pedig az Egyesült Királyság építési szabályainak megfelelően 0-s besorolású, azaz a legmagasabb tűzvédelmi minősítéssel rendelkezik.

A cég állításával ellentétben a sajtó viszont azt írja a hatóságokra hivatkozva, hogy egy érvényes építészeti, tűzvédelmi előírás szerint ez az éghető szigetelő anyag 18 méternél magasabb épület esetében semmiképpen sem lehetett volna alkalmazható. 

Megvan a londoni katasztrófa első politikai vezéráldozata

Ugyanis lemondott a Kensington és Chelsea kerületi tanácsok közös végrehajtó bizottsági vezetője. A kensingtoni kerület lakossági és városüzemeltetési ügyekért felelős vezetője Nicholas Holgate a lemondásáról szóló döntését közleményben tudatta.

A hivatalával évi 193 ezer fontot kereső Nicholas Holgate megfogalmazása szerint Seidid Javid, a brit kormány helyi önkormányzatokért felelős  államtitkára személyesen kérte, hogy mondjon le. A kormány nevében nagy örömmel fogadta az önkormányzati vezető lemondást Theresa May:

nagyon hamar világossá vált, hogy Kensington és Chelsea helyi vezetése nem volt képes kezelni a helyzetet. Helyes döntés, hogy a hivatal vezetője lemondott."

A brit konzervatív miniszterelnök asszony számára létfontosságú vált ennek a gesztusnak a megtétele a közvélemény felé, mivel a tűzvészre lassan és elégtelenül reagált a leégett toronyház konzervatív irányítású kerületi önkormányzata. 

A brit sajtó szerint azonban Holgate lemondása mögött valójában egészen más okok állnak, mint a hivatalos közlés, miszerint a tűzvész következményeinek a kezelésben és a károsultak megsegítése terén tapasztalt hiányosságok miatt kellett távoznia az önkormányzati hivatalnoknak. 

A lemondás igazi oka, sokkal inkább az lehetett, hogy a leégett Grenfell-toronyház működtetésével és a tűzhöz nagyban hozzájáruló tavalyi felújítással kapcsolatban is Nicholas Holgate volt az önkormányzaton belül a kulcsfigura. 

Holgate írta alá azt a szerződést, amely magántulajdonú cégekhez szervezte ki az önkormányzati közpénzből épült toronyház működtetését együtt az épület felújítási és karbantartási munkálatainak végrehajtásával.

A kensingtoni tanács a Grenfell Tower működtetéséért busásan megfizette a Kensington és Chelsea Bérlő Menedzsment Szervezete (KCTMO) nevű cég fáradozásait.  

A tragédiához hozzájáruló külső burkolat elkészítését pedig - az önkormányzat közel 10 millió fontos közpénzéből - a KCTMO rendelte meg a Ryden nevű cégtől. 

A sajtó kiderítette, hogy a Grenfell-toronyházat és a lakásokat a KCTMO gyakorlatilag a saját kénye-kedve szerint hasznosította, egyedül döntve a lakások kiadásáról.

Ezért is lehetett a tűz kitörésekor az épületben jelen egyszerre a frissen érkezett bevándorlók átmeneti szálláshelyei, migráns családok szociális lakásai, valamint szociális rászorultság alapján megpályázható önkormányzati szociális lakások, illetve ezek mellett még külföldi egyetemisták által bérelhető apartman lakások is. 

A toronyház működtetésének kiszervezését elnyerő cég a nyilvánosságra került adatok szerint profitot termelt  s nem is kicsit, ami a cégvezetők számára  - a brit viszonyok között is csillagászatinak számító -  évi 650 ezer és 1 millió font közötti fizetéseket tett lehetővé. 

A tűzeset miatt napvilágra került tények alapján Kensington, tehát Nagy-Britannia egyik leggazdagabb kerületének önkormányzata, rengeteg közpénz támogatást biztosított az önkormányzat szociális lakásainak működtetéséből, fenntartásából magas profitra szert tevő külső cégeknek, amelyek felelőtlen működése tehető felelőssé a.toronyházban kitört tűz katasztrófájáért. 

Nem utolsó sorban pedig mostanra már az is kiderült az önkormányzat testületi üléseinek jegyzőkönyveiből, hogy a tűzesethez nagyban hozzájáruló éghető külső szigetelés felvitelét nem az épületben lakók életminőségének javítása indokolta.

Az épület kiegészítő burkolását azért rendelték meg mert az épület csúnya eredeti homlokzata a képviselők szerint rontotta az egyébként elegáns és drága londoni kerület közterületi városképét.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Egyenlőbbek az egyenlőknél

Egyenlőbbek az egyenlőknél

kétharmad

Vasárnap hivatalosan is párttá alakult a Migration Aid. A nyíltan bevándorlást segítő szervezetnek ezen lépésével egyetlen célja van, el akarja kerülni a migrációt támogató szervezetekre kirótt különadó befizetését. Így trükköznek Soros György emberei Magyarországon.

Macron kultuszminisztere érti az idők szavát: túl sok a férfi a filmekben

Macron kultuszminisztere érti az idők szavát: túl sok a férfi a filmekben

piszkostizenkettő

A genderterror most a francia filmeket támadja. Addig sem kell a migrációval, a terrorizmussal és a munkanélküliséggel foglalkozniuk.

Beépített ukrán határőr készítette a felvételt az állampolgári eskütételről a beregszászi magyar konzulátuson

Beépített ukrán határőr készítette a felvételt az állampolgári eskütételről a beregszászi magyar konzulátuson

amerika, london, párizs

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója szerint egy beépített ukrán határőr készítette azt a felvételt, amely az elsődleges muníciót szolgáltatta a kárpátaljai magyarok ellen zajló boszorkányüldözéshez.

Októberben szavazhat az Országgyűlés a Soros-Sargentini-jelentésről

Októberben szavazhat az Országgyűlés a Soros-Sargentini-jelentésről

kétharmad

Október második hetében már az Országgyűlés plenáris ülése elé kerülhet a Soros-Sargentini-jelentést elutasító kormánypárti határozati javaslat. Orbán Viktor személyes levélben köszönte meg azoknak az EP-képviselőknek a támogatását, akik kiálltak Magyarország mellett.

Az ENSZ épp nem ér rá, mert a migránsok szétosztásával van elfoglalva

Az ENSZ épp nem ér rá, mert a migránsok szétosztásával van elfoglalva

amerika, london, párizs

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök felszólította kedden az ENSZ-t, hogy találjon megoldásokat az arab világ konfliktusaira, mert a világszervezet hiányosságai ártanak a belé vetett bizalomnak. Az ENSZ azonban a valódi konfliktusok megoldása helyett a bevándorlás megszervezésével van elfoglalva.

3 hónapnyi börtönt kapott, mert rácsapott egy nő fenekére

Életbe lépett Franciaországban az a törvény, amely főként a nőket védi a szexuális inzultusok ellen. A hatóság börtönbüntetést és pénzbüntetést is kiszabhat.

Zsidó AfD-sek miatt tört ki a tömeghisztéria Németországban

Zsidó AfD-sek miatt tört ki a tömeghisztéria Németországban

amerika, london, párizs

Németország második legerősebb pártját eddig "kényelmesen" lehetett támadni azzal, hogy szélsőjobboldali, antiszemita, s a többi. Most már picit jobban meg kell erőltetniük magukat a liberálisoknak, ha be akarják feketíteni a pártot, ugyanis alakult egy zsidó tagozata.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható a nap folyamán.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére