Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Ilyen visszhangjai voltak a katalán függetlenség kikiáltásának

2017. október 27. 22:28

BARCELONA, 22:28

A Katalán Köztársaság függetlenségének kikiáltása szerteágazó következményekkel járt, ezeket mutatjuk be.

Röviddel azután, hogy a barcelonai parlament függetlenségi pártjai megszavazták az önálló „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot, az Európai Bizottság reagált a lépésre. Az illetékes szóvivő, Mina Andreeva közleménye szerint „nincs több hozzáfűznivalója az Európai Bizottságnak a katalóniai helyzethez.”

Az EB a válság kirobbanása óta többször is az alkotmányos rend tiszteletben tartására szólított fel. A pénteki sajtóértekezleten a szóvivő ismét hangsúlyozta: az Európai Unió szerint jogszerűtlen volt a függetlenségi népszavazás, a kérdés pedig Spanyolország belügye.

Hasonlóképp vélekedik az amerikai külügyminisztérium. Állásfoglalásuk szerint Katalónia Spanyolország szerves része, az USA pedig „támogatja a spanyol kormány alkotmányos erőfeszítéseit egy egységes Spanyolország megőrzésére.”
Fotó: AFP

A mi kezünkben, és a ti kezetekben van, hogy felépítsük a köztársaságot”

– ezekkel a szavakkal illette Puigdemont a függetlenség kikiáltását a parlamentben.

A katalán elnök emellett békére intett azután, hogy a függetlenség kikiáltására válaszul a spanyol parlament felsőháza a katalán parlament feloszlatásamellett döntött. Az elnök szavait követően az egybegyűltek elénekelték a katalán himnuszt, a parlament épületének környékén pedig több tízezer függetlenségpárti tüntető ünnepelte a lépést.

Emmanuel Macron francia elnök teljes támogatásáról biztosította Mariano Rajoy spanyol kormányfőt.

Egyetlen tárgyalópartnerem van Spanyolországban, és az Rajoy, a miniszterelnök. (.) Spanyolország jogállam, alkotmányos szabályokkal. (A kormányfő) be akarja ezeket tartatni, és ebben a tekintetben teljes támogatásomról biztosítom őt"

– fejtette ki az éppen Franciaország egyik tengeren túli megyéjében, Francia Guyanán tartózkodó Macron újságíróknak.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki elkísérte Macront Dél-Amerikába, szintén azt hangsúlyozta, hogy fontos lenne elkerülni mindenféle szakadást és törést az Európai Unión belül.

Nem örülnék egy olyan helyzetnek, amelyben mondjuk holnap 95 különböző tagországból állna az Európai Unió"

– mondta Juncker. Hozzátette: van már elég szakadás és töredezettség a közösségen belül, ebből nincs szükség többre.

A brit kormány elutasította, az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő katolikus mozgalom legnagyobb pártja viszont üdvözölte a katalán tartományi parlament pénteki döntését az önálló "Katalán Köztársaság" létrehozásáról.

A londoni miniszterelnöki hivatal péntek esti közleménye szerint az Egyesült Királyság nem ismeri el és a jövőben sem fogja elismerni a katalán függetlenség egyoldalú deklarációját. A brit kormány a spanyolországi jogállamiság fennmaradását, a spanyol alkotmány tiszteletben tartását és Spanyolország egységének megőrzését szeretné – áll Theresa May brit miniszterelnök hivatalának péntek esti állásfoglalásában.

Gerry Adams, az észak-írországi brit fennhatóság felszámolásáért és az ír sziget egyesítéséért küzdő legnagyobb katolikus párt, a Sinn Féin elnöke ugyanakkor pénteki nyilatkozatában "a demokratikusan megválasztott katalán parlament" által a katalán államiság felé tett történelmi lépésnek nevezte a függetlenségi deklarációt. Adams szerint az önrendelkezéshez fűződő jog a nemzetközi jog egyik pillére, és ezért a katalán parlament deklarációját tiszteletben kell tartani.

A német kormány szerint a katalóniai regionális parlament ismét megsértette Spanyolország alkotmányát a régió függetlenségének megteremtéséről szóló javaslat pénteki elfogadásával.

Steffen Seibert német kormányszóvivő péntek esti közleménye szerint a berlini vezetés "aggódva szemléli", hogy a barcelonai parlament "újabb alkotmánysértése" miatt ismét elmérgesedik a Katalónia régió helyzete körüli konfliktus. Spanyolország szuverenitását és területi épségét meg kell őrizni, a régió egyoldalúan kikiáltott függetlensége pedig megsérti ezeket a "védett elveket".

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

amerika, london, párizs

November 11-én volt száz éve, hogy lezárult az első világháború. A centenárium kapcsán óriási hepajt rendeztek Párizsban, több mint 70 állam- és kormányfő vett részt a Diadalív öröklángjánál tartott megemlékezésen.

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

amerika, london, párizs

A Fülöp-szigetek szabad szájú elnöke ezúttal sem hazudtolta meg önmagát.

Manfred Webernek elég lesz Juncker helye

Mégsem indul a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi posztjáért a párt január 19-re összehívott rendkívüli kongresszusán Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője, csúcsjelöltje, a CSU alelnöke.

Ömleni fog a pénz Budapestre

Ömleni fog a pénz Budapestre

kétharmad

1000 milliárd forintot jelent a fővárosnak a kormánnyal aláírt, 15 pontból álló megállapodás. A kontraktust Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester írta alá szombaton.

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

kétharmad

Írásbeli kérdéssel fordulnak az Európai Bizottság (EB) "isiászos" elnökéhez.

Olasz kormány: a francia étvágy hírhedt és már régóta ismerjük

Az olasz kormány egyik minisztere úgy fogalmazott: a francia elnök az EU Olaszország ellen irányuló nyomásának vezéralakja lett.

Kigyulladt Gyurcsányék főhadiszállása

Kigyulladt Gyurcsányék főhadiszállása

kétharmad

Szombaton, Budapest VI. kerületében kigyulladt egy négyemeletes irodaépület negyedik emelete. A helyszínre nagy erőkkel érkeztek a tűzoltók. Közben kiderült: a Demokratikus Koalíció (DK) irodái "gyulladtak" ki. A tüzet eloltották.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére