Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Ilyen visszhangjai voltak a katalán függetlenség kikiáltásának

2017. október 27. 22:28

BARCELONA, 22:28

A Katalán Köztársaság függetlenségének kikiáltása szerteágazó következményekkel járt, ezeket mutatjuk be.

Röviddel azután, hogy a barcelonai parlament függetlenségi pártjai megszavazták az önálló „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot, az Európai Bizottság reagált a lépésre. Az illetékes szóvivő, Mina Andreeva közleménye szerint „nincs több hozzáfűznivalója az Európai Bizottságnak a katalóniai helyzethez.”

Az EB a válság kirobbanása óta többször is az alkotmányos rend tiszteletben tartására szólított fel. A pénteki sajtóértekezleten a szóvivő ismét hangsúlyozta: az Európai Unió szerint jogszerűtlen volt a függetlenségi népszavazás, a kérdés pedig Spanyolország belügye.

Hasonlóképp vélekedik az amerikai külügyminisztérium. Állásfoglalásuk szerint Katalónia Spanyolország szerves része, az USA pedig „támogatja a spanyol kormány alkotmányos erőfeszítéseit egy egységes Spanyolország megőrzésére.”
Fotó: AFP

A mi kezünkben, és a ti kezetekben van, hogy felépítsük a köztársaságot”

– ezekkel a szavakkal illette Puigdemont a függetlenség kikiáltását a parlamentben.

A katalán elnök emellett békére intett azután, hogy a függetlenség kikiáltására válaszul a spanyol parlament felsőháza a katalán parlament feloszlatásamellett döntött. Az elnök szavait követően az egybegyűltek elénekelték a katalán himnuszt, a parlament épületének környékén pedig több tízezer függetlenségpárti tüntető ünnepelte a lépést.

Emmanuel Macron francia elnök teljes támogatásáról biztosította Mariano Rajoy spanyol kormányfőt.

Egyetlen tárgyalópartnerem van Spanyolországban, és az Rajoy, a miniszterelnök. (.) Spanyolország jogállam, alkotmányos szabályokkal. (A kormányfő) be akarja ezeket tartatni, és ebben a tekintetben teljes támogatásomról biztosítom őt"

– fejtette ki az éppen Franciaország egyik tengeren túli megyéjében, Francia Guyanán tartózkodó Macron újságíróknak.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki elkísérte Macront Dél-Amerikába, szintén azt hangsúlyozta, hogy fontos lenne elkerülni mindenféle szakadást és törést az Európai Unión belül.

Nem örülnék egy olyan helyzetnek, amelyben mondjuk holnap 95 különböző tagországból állna az Európai Unió"

– mondta Juncker. Hozzátette: van már elég szakadás és töredezettség a közösségen belül, ebből nincs szükség többre.

A brit kormány elutasította, az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő katolikus mozgalom legnagyobb pártja viszont üdvözölte a katalán tartományi parlament pénteki döntését az önálló "Katalán Köztársaság" létrehozásáról.

A londoni miniszterelnöki hivatal péntek esti közleménye szerint az Egyesült Királyság nem ismeri el és a jövőben sem fogja elismerni a katalán függetlenség egyoldalú deklarációját. A brit kormány a spanyolországi jogállamiság fennmaradását, a spanyol alkotmány tiszteletben tartását és Spanyolország egységének megőrzését szeretné – áll Theresa May brit miniszterelnök hivatalának péntek esti állásfoglalásában.

Gerry Adams, az észak-írországi brit fennhatóság felszámolásáért és az ír sziget egyesítéséért küzdő legnagyobb katolikus párt, a Sinn Féin elnöke ugyanakkor pénteki nyilatkozatában "a demokratikusan megválasztott katalán parlament" által a katalán államiság felé tett történelmi lépésnek nevezte a függetlenségi deklarációt. Adams szerint az önrendelkezéshez fűződő jog a nemzetközi jog egyik pillére, és ezért a katalán parlament deklarációját tiszteletben kell tartani.

A német kormány szerint a katalóniai regionális parlament ismét megsértette Spanyolország alkotmányát a régió függetlenségének megteremtéséről szóló javaslat pénteki elfogadásával.

Steffen Seibert német kormányszóvivő péntek esti közleménye szerint a berlini vezetés "aggódva szemléli", hogy a barcelonai parlament "újabb alkotmánysértése" miatt ismét elmérgesedik a Katalónia régió helyzete körüli konfliktus. Spanyolország szuverenitását és területi épségét meg kell őrizni, a régió egyoldalúan kikiáltott függetlensége pedig megsérti ezeket a "védett elveket".

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Öt késes támadás történt Németországban az éjszaka

Öt késes támadás történt Németországban az éjszaka

amerika, london, párizs

Szombat éjszaka és vasárnap virradóra Frankfurban, Kölben, Nürnbergben, Lingenben és Mülheim an der Ruhrban is késelés történt - írja a Focus.

Orbán Viktor családvédelmi intézkedéseit méltatta a cseh miniszterelnök

Orbán Viktor családvédelmi intézkedéseit méltatta a cseh miniszterelnök

amerika, london, párizs

A demográfiai problémák megoldása, a népességnövekedés irányába tett figyelemre méltó és pozitív lépésnek minősítette a magyar kormány közelmúltban bejelentett családpolitikai intézkedéseit Andrej Babis cseh miniszterelnök, az ANO mozgalom elnöke vasárnap Prágában mozgalma tisztújító közgyűlésén elmondott beszédében.

A francia rendőrség ezrével tartóztatja le a sárgamellényes tüntetőket

A francia rendőrség ezrével tartóztatja le a sárgamellényes tüntetőket

amerika, london, párizs

A francia belügyminiszter által közölt friss adatok alapján a hatóságok eddig 8400 sárgamellényes tüntetőt tartóztattak le az elmúlt három hónapban.

Deutsch: Timmermans az EP-választási győzelemért még a rasszista, antiszemita Jobbikkal való összeborulást is elfogadja

Deutsch: Timmermans az EP-választási győzelemért még a rasszista, antiszemita Jobbikkal való összeborulást is elfogadja

kétharmad

Deutsch Tamás szerint Frans Timmermans, az Európai Bizottság szocialista alelnöke, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje az európai parlamenti választási győzelemért "elfogadja és tudomásul veszi, hogy a magyarországi szocialisták összeborulnak a rasszista, antiszemita Jobbikkal".

Minden harmadik kiutasított migráns visszatér Németországba

A németek problémája nem egyedi: Ausztriában az év elején egy olyan migráns gyilkolt egy bevándorlási hivatalban, akit korábban már kiutasítottak az országból.

Le Pen egyetlen mondattal lefegyverezte baloldali kritikusait

Le Pen egyetlen mondattal lefegyverezte baloldali kritikusait

amerika, london, párizs

Marine Le Pent, a bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés párt vezetőjét parlamenti vizsgálóbizottság elé idézte a baloldal Franciaországban. Le Pen egyetlen mondatával elérte, hogy az idézést visszavonják és a baloldal megfutamodjon.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére