Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Ilyen legyen az erős és egységes Európai Unió

2017. március 30. 21:28

Néhány pontban a nekünk tetsző EU kialakításának lehetséges szempontjairól: Szűnjön meg a demokratikus deficit. A szavazók dönthessenek a legfontosabb ügyekről. Uniós belső kör kialakítása pedig csak a kívül maradóknak nyújtott megfelelő garanciákkal legyen lehetséges.

Az új európai uniós alapszerződésbe foglalt feltételekkel lehetne garantálni, hogy az integráció folyamatos mélyülése se eredményezhesse soha az Európa alapját adó nemzetállamok megszűnését vagy teljesen jelentéktelenné tételét – írja az Alapjogokért Központ a megújuló EU szervezetének és működésének kialakításhoz a magyar szempontok alapján javaslatokat is megfogalmazó elemzésében.

A jogi szakmai tudásközpont hat pontban gyűjtötte össze azokat a javaslatokat, amelyek várhatóan garanciát jelenthetnek arra, hogy az Európai Unió a most küszöbön álló szervezeti változás után is, erős és egységes tud majd maradni.

Az Alapjogokért Központ úgy véli, hogy pontosan rögzíteni kell a tagállamok alkotmányos identitásának azon területeit, amelyekre semmi esetre sem terjedhet ki az uniós jogalkotás.

Az EU-n belül csak akkor jöhet létre véleményük szerint belső kör, ha az nem sérti a "kívül maradók" korábban szerzett jogait, az együttműködésben részt nem vevők számára pedig világos kritériumokat állítanak fel a későbbi csatlakozásra.

Be kellene vezetni a piros lapos eljárást, azaz meg kellene adni a tagállami vétójogot

Az Európai Polgári Kezdeményezés szabályait úgy alakítanák át, hogy kellő számú uniós állampolgár megálljt parancsolhasson bármilyen brüsszeli tervezetnek.

A jelenlegi, "sárga lapos" eljárás helyett vagy mellett meg kell teremteni a "piros lapos eljárás" lehetőségét, hogy a tagállami parlamentek a szuverenitás valódi őrei lehessenek.

Fotó: AFP

Ezen kívül új, "zöld kártyás" eljárást kell bevezetni, amellyel a tagállami parlamentek számára is megnyílik a lehetőség uniós jogszabály-alkotási eljárás kezdeményezésére – közölték.

A különösen fontos kérdésekről való döntés jogát a szavazópolgárok kezébe kell adni

A jogi központ értékelése arra a következtetésre jut, hogy az Európai Uniót mára számos olyan válság sújtja, amelyek megoldhatatlannak látszanak a jelenlegi intézményi keretek között. Az eurózóna elhúzódó válsága, a demográfiai kihívások, az Ukrajnában dúló háború és az egyre fokozódó migrációs nyomás csak a legszembeötlőbbek ezen krízishelyzetek közül. A problémák egyenként is olyan súlyosak, olyan mértékű változtatásokat igényelnek, amelyeket nem lehet a választók felhatalmazása nélkül megoldani és véghezvinni.

Az Alapjogokért Központ szerint sok uniós állampolgár egyértelműen úgy érzi, hogy az EU döntéseibe semmiféle beleszólása nincs, azok a "feje fölött" születnek meg. Ezt a demokratikus deficitet tehát meg kell szüntetni, hiszen ez folyamatosan erodálja a választók EU iránt táplált bizalmát. Többek között például ezért is döntöttek például az Egyesült Királyság polgárai az uniós közösség elhagyása mellett.

Az alapjogi szakjogászok elemzése ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a nemrég elfogadott Római Európai Uniós Nyilatkozat csak azt bizonyította, abban konszenzus van a tagállamok között, hogy a közösség megújításra szorul, azonban, hogy pontosan milyenek is legyenek az új EU körvonalai, az még teljesen bizonytalan.

Uniós belső kör kialakítása csak a kívül maradóknak nyújtott megfelelő garanciákkal lehetséges

Az úgynevezett uniós "magállamok", Németországgal az élen, szorosabbra fűznék az integrációt. Ennek keretében például a szociális- és adópolitikára is kiterjesztenék az uniós közösségi szabályokat. Ezeknek az államoknak az a meggyőződése, hogy Magyarország, valamint a térségünk többi államának szempontjából is felelőtlenség lenne a jelenlegi gazdasági klímában csatlakozni egy ilyen szoros együttműködéshez. Úgy vélik erre az eurózóna válsága is rávilágít, mert a mélyebb integrációból mindig a legerősebb gazdaságok profitálnak, míg a többiek veszítenek rajta.

Az úgynevezett uniós "magállamok azt állítják, hogy szerintük semmilyen "belső kör" létrehozása nem vezethet majd az EU-n belül egy olyan elit klub kialakulásához, az amelyen kívül maradók másodrendű tagokká válnak.

Az Alapjogokért Központ viszont ezzel szemben úgy véli, hogy Magyarország érdekei szempontjából az nem járható út, hogy a magországok tovább profitáljanak a térségünkből anélkül, hogy ennek megfizetnék az árát. Ennek megfelelően az lenne az ideális, ha bármilyen EU-n belüli "belső kör" kialakítása csak akkor nyerhetné el Magyarország jóváhagyó támogatását, ha a belső kör megalakulásakor a tagállamok rögzítenék a későbbi csatlakozás pontos feltételeit is amivel egy időben deklarálják azt is, hogy az ideiglenesen "kívül maradó" uniós tagállamok már megszerzett jogai pedig nem sérülhetnek.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Századvég: a magyarok nagy többsége ellenzi az államilag finanszírozott genderképzést

Századvég: a magyarok nagy többsége ellenzi az államilag finanszírozott genderképzést

kétharmad

A megkérdezettek 60 százaléka inkább egyetért az Emmi és az Igazságügyi Minisztérium azon előterjesztésével, melynek keretében megszűnik a gender szak állami finanszírozása - derül ki a Századvég Alapítvány által a 888.hu számára készített közvélemény-kutatásból.

Hátrányos megkülönböztetést szenvednek el a keresztény diákok az amerikai egyetemeken

Az amerikai egyetemi campusokon ismét történt néhány olyan incidens, amely alapján felmerül a kérdés, hogy valóban van-e szólásszabadság ezekben az oktatási intézményekben, és hogy nem éri-e hátrányos megkülönböztetés a keresztény diákokat.

A gyorskaja és az ingyenes egészségügy hiányzik az ISIS dzsihadista feleségeinek

A gyorskaja és az ingyenes egészségügy hiányzik az ISIS dzsihadista feleségeinek

amerika, london, párizs

Egyre több segélykérés jut el a világsajtóhoz olyan nyugati nőktől, akik néhány évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy csatlakoznak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez, ám sanyarú sorsuk okán mostanra meggondolták magukat és haza szeretnének térni.

Elérte az Egyesült Államok határát a migránsok előőrse

Elérte az Egyesült Államok határát kedden a Közép-Amerika több országából indult migránsok előőrse, mintegy 350 ember.

Rendszeresek a zsidóellenes megmozdulások Amszterdamban

Rendszeresek a zsidóellenes megmozdulások Amszterdamban

amerika, london, párizs

Heti rendszerességgel tartanak Izrael-ellenes, antiszemita tüntetéseket a második világháború holland áldozatainak emléket állító szobornál.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek a nap legfontosabb hírei.

Orbán Viktor: kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok

Orbán Viktor: kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok

kétharmad

A közép-európai régió energetikai kérdéseit és a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatokat tekintették át Orbán Viktor miniszterelnök és Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere megbeszélésén az Országházban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Három éve, hogy vérfürdőt rendeztek a muszlim terroristák Párizsban

Három éve, hogy vérfürdőt rendeztek a muszlim terroristák Párizsban

amerika, london, párizs

Edouard Philippe francia miniszterelnök részvételével nemzeti megemlékezésen hajtottak fejet kedden a 2015. november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek harmadik évfordulóján Párizsban és a fővároshoz közeli Saint-Denis-ben a Stade de France nemzeti stadionnál.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére