Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Így vette át a balliberális média a pártok szerepét

2017. április 21. 15:58

A Nézőpont Intézet készített elemzést arról, hogy a baloldali pártok szerepét egyre inkább átvette a liberális média.

A parlamenti ellenzék az eltelt három évben egyáltalán nem tudta becsatornázni a kormányellenes választók társadalmi elégedetlenségét, így évről évre egyre több új baloldali és liberális mozgalom, illetve párt jelent meg. Azonban az újonnan felbukkanó mozgalmak sem tudtak sikeresek lenni, a zászlajukra tűzött törekvéseket a megfelelő szervezettség és társadalmi legitimitás hiánya miatt nem tudták végrehajtani.

2014 óta ennek következtében a baloldal fragmentáltsága tovább nőtt, nincsen látható kormányzati alternatíva, az ellenzéki pártok nem tudják becsatornázni az elmúlt hetek tüntetésein megjelenő elégedetlenséget, gyakran a tüntetők őket is elutasítják. Ráadásul a CEU-ügy lefolyása is – ahogy azt Gulyás Márton választási mozgalma esetén is látható – könnyen az lehet, hogy a tiltakozók szűk magja előbb-utóbb bejelenti: politikai ambíciókat dédelget, ezzel még tovább osztódhat az eleve fragmentált balliberális oldal.

2014 áprilisához képest a pártpreferenciák ma is hasonló képet mutatnak, mely a választások közeledtével egyre nagyobb frusztráltságot okoz az ellenzéki pártvezetők körében. A helyzetükön az elmúlt napok kormányellenes tüntetései sem segítenek, ezeknek a megmozdulásoknak e pártok csupán szemlélői, nem alakítói, szerepüket gyakorlatilag átvette a balliberális sajtó.

Régóta megfigyelhető szerte a világban és legújabban Magyarországon is, hogy az ellenzéki pártok helyébe lépve az ellenzéki sajtó igyekszik formálni a közvéleményt, különböző gazdasági vagy politikai érdekek mentén alakítva a politikai folyamatokat. Az ellenzéki sajtó hazánkban is egyre gyakrabban karol fel ügyeket, alakít ki saját értelmezési keretet, legújabban már utcai tiltakozások megszervezésében és propagálásában is szerepet vállalt.

Ez a mindenképpen újnak nevezhető jelenség a külföldi egyetemek működését szabályzó törvénymódosítás és külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat kapcsán vált a legszembetűnőbbé.

Ezen ügyek során a vizsgálat tárgyát képező négy portál (index.hu, 24.hu, hvg.hu, 444.hu) teljes mértékben átvette az ellenzéki pártok szerepét, befolyásolva ezzel a közvéleményt: kormányellenes ügyet kreáltak, melyhez értelmezési keretet alakítottak ki, tiltakozásokat szerveztek.

A Simicska-közeli index.hu, a Soros-közeli 444.hu, valamint a szintén kormánykritikus 24.hu és a hvg.hu felületén a külföldi egyetemek működését érintő, vagy épp a külföldről támogatott szervezetek átláthatóbb működését előmozdító törvények kapcsán megjelent cikkek elenyésző részében adtak teret az ellenzéki pártok álláspontjának. A legtöbb cikkben az újságírók saját vagy a sajtótermék által kialakított véleményüknek, értelmezésüknek adtak teret.

A pártvéleményeket tartalmazó írások aránya a 444.hu-n volt a legalacsonyabb: itt az említett két témában megjelent cikkek csupán 8 százaléka közvetített bármilyen ellenzéki véleményt. De nem volt sokkal magasabb ez az arány a többi vizsgált sajtótermék esetében sem, az index.hu és 24.hu portálon 11-11 százalék, míg a hvg.hu oldalon 13 százalék.

Ezek a számok is jól mutatják, hogy ebben a két komoly belpolitikai vitákat kiváltó kérdésben ezek a médiafelületek lényegében önálló politikai szereplővé váltak, a március 28-i törvénytervezet benyújtását követően szinte azonnal annak az értelmezési keretnek a kialakításán és propagálásán dolgoztak, mely szerint a kormány a Közép-európai Egyetem bezárására készülne.

A négy internetes portál március 28. és április 19. között az említett két témában 2 005 darab cikket jelentetett meg, ami átlagosan napi 87 cikket jelent. A tüntetések élő közvetítéséről hírfolyamban beszámoló, Simicska Lajoshoz köthető index.hu esetében volt a legmagasabb ez az arány (átlag napi 30 cikk). Szintén jelentős volt a 24.hu, a hvg.hu és a 444.hu esetében is ezeknek a cikkeknek a mennyisége, itt 18-20 cikk jelent meg napi átlagban e két témában.

A Soros-egyetem kapcsán a legaktívabb tevékenységet a 444.hu folytatta, több olyan nap is volt a vizsgált időszakban, amikor ezen a portálon megjelent cikkek közel fele kizárólag a Soros György által létrehozott egyetemről szólt.

Ezzel lényegében a Soros György érdekeltségébe tartozó 444.hu a szintén Soros György érdekeltségébe tartozó CEU ügyében a többi kormánykritikus internetes portálnál is lényegesen nagyobb híraktivitást mutatott: a vizsgált időszakban megjelent cikkek 26 százaléka kapcsolódott ehhez a témához.

Miként ez a következő oldalon bemutatott ábrán is látható, több olyan nap is volt, amikor ezeknek a cikkeknek a megjelenési aránya ennél is magasabb, 30-50 százalék volt a 444.hu-n. Ráadásul azokon a napokon is magas volt ezeknek a híreknek a megjelenésszáma, amikor a témában semmilyen esemény, illetve bejelentés nem történt.

Míg a 444.hu véleménycikkek megjelentetésével és az értelmezési keret kialakításával a Soros-egyetem kapcsán megszólalók, illetve a tiltakozók érvkészletét színesítette, addig a Simicska-közeli index.hu sokkal inkább a tiltakozásokra történő mozgósításban vállalt szerepet. Nem véletlen ez a szereposztás, hiszen a vizsgált portálok közül ez utóbbi rendelkezik a legtöbb olvasóval.

Ennek megfelelően az index.hu telefonos alkalmazása a tiltakozásokat megelőzően szinte kivétel nélkül „breaking” értesítéseket küldött a felhasználóknak, amelyben többek között az adott tüntetés helyszínéről, várható méretéről és programjáról is részletes tájékoztatást adtak.

A legemlékezetesebb az április 8-i demonstráció volt, melynek során az index.hu a másik három internetes portálhoz hasonlóan már délelőtt több terjedelmes cikkben számolt be arról, hogy sok tízezres tömeg várható a délutáni tiltakozáson, ezzel biztatva az olvasókat a részvételre.

Az index.hu mozgósítását és a tiltakozások terén vállal szerepét támasztja alá a CEU-val kapcsolatos megjelenések megoszlása is. Míg a másik három internetes felületen lényegesen arányosabban oszlottak el március 28. és április 19. között e témában megjelent cikkek, addig az index.hu esetében ezeknek jelentős része a tiltakozások napján, illetve az azokat megelőző napon került megírásra.

Emellett az index.hu-n jelent meg a legtöbb bejegyzés a tüntetések élő közvetítése során, ennek köszönhető például az április 9-én mért kiugró 70 százalék feletti adat. Ezt a tevékenységet a közösségi felületek adta lehetőségek kiszélesedésével tovább színesítette a portál: a tiltakozásokról a legtöbb képi és videós anyagot az index.hu készítette, a legtöbb élő közvetítést is ennek a portálnak a közösségi felülete biztosította a felhasználók részére.

Ennek köszönhetően a hivatalosan bejelentetett tiltakozásokat követően az olvasók és a tüntetések résztvevői mindig tájékozódhattak arról, hogy a bejelentett demonstráció helyszínét elhagyó tömegek várhatóan hol találkoznak, illetve próbálnak meg lezárni közlekedési csomópontokat, például az Oktogont.

Érdekesség, hogy a 24.hu és a hvg.hu esetében a 444.hu-hoz és az index.hu-hoz hasonló jellegzetesség nem volt észlelhető. Társaikhoz hasonlóan szintén nagy számban számoltak be a CEU-ügy eseményeiről és véleménycikkeket is megjelentettek, ugyanakkor kisebb intenzitással, illetve a cikkek számának arányosabb elosztásával.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A hatóságokat aggasztják a késes támadások Németországban

A hatóságokat aggasztják a késes támadások Németországban

amerika, london, párizs

Önálló kategória lesz a németországi bűnüldözési statisztikákban a késes támadás - írta a Bild című német lap a hírportálján hétfőn azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi három nap alatt kilenc ilyen bűncselekmény történt az országban.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Vérbeli kupameccs a negyedosztály világából

Vérbeli kupameccs a negyedosztály világából

hajrá, magyarok!

Egy igazi ínyencséggel folytatódik a Pörge szurkol sorozatunk, Budapest Kupa-meccsről eddig még nem esett szó.

Nem csak itthon kokettál az ellenzék az antiszemitizmussal

Nem csak itthon kokettál az ellenzék az antiszemitizmussal

amerika, london, párizs

Új trend van kibontakozóban, amely nagyon úgy tűnik, hogy nemzetközi volumenű. Ez pedig nem más, mint a baloldal és a nácizmus egymásra találása, amelyet nemcsak hazánkban, de Nagy-Britanniában is megfigyelhetünk.

Száz osztrák dzsihadista van Szíriában és Irakban

Jelenleg mintegy 100 ausztriai származású külföldi harcos tartózkodik háborús területen Irakban és Szíriában - közölte hétfőn az osztrák alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatal (BVT) az APA hírügynökséggel. A hivatal szerint a harcosoknak mintegy harminc százaléka rendelkezik osztrák állampolgársággal.

Életfogytiglant kapott a migráns, aki a nyílt utcán brutálisan meggyilkolta a családját Hamburgban

Életfogytiglant kapott a migráns, aki a nyílt utcán brutálisan meggyilkolta a családját Hamburgban

amerika, london, párizs

A hamburgi bíróság életfogytiglanra ítélte Mourtala Madout, aki a járókelők szeme láttára gyilkolta meg volt feleségét és egyéves gyermekét.

Hajrá, gyerekcsinálók!

Hajrá, gyerekcsinálók!

piszkostizenkettő

Akik most kezdenek családalapításba, azok nagy támogatásokra számíthatnak. A képlet ilyen egyszerű, aki meg fröcskölődni akar, az fröcskölődni fog.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére