Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Így vette át a balliberális média a pártok szerepét

2017. április 21. 15:58

A Nézőpont Intézet készített elemzést arról, hogy a baloldali pártok szerepét egyre inkább átvette a liberális média.

A parlamenti ellenzék az eltelt három évben egyáltalán nem tudta becsatornázni a kormányellenes választók társadalmi elégedetlenségét, így évről évre egyre több új baloldali és liberális mozgalom, illetve párt jelent meg. Azonban az újonnan felbukkanó mozgalmak sem tudtak sikeresek lenni, a zászlajukra tűzött törekvéseket a megfelelő szervezettség és társadalmi legitimitás hiánya miatt nem tudták végrehajtani.

2014 óta ennek következtében a baloldal fragmentáltsága tovább nőtt, nincsen látható kormányzati alternatíva, az ellenzéki pártok nem tudják becsatornázni az elmúlt hetek tüntetésein megjelenő elégedetlenséget, gyakran a tüntetők őket is elutasítják. Ráadásul a CEU-ügy lefolyása is – ahogy azt Gulyás Márton választási mozgalma esetén is látható – könnyen az lehet, hogy a tiltakozók szűk magja előbb-utóbb bejelenti: politikai ambíciókat dédelget, ezzel még tovább osztódhat az eleve fragmentált balliberális oldal.

2014 áprilisához képest a pártpreferenciák ma is hasonló képet mutatnak, mely a választások közeledtével egyre nagyobb frusztráltságot okoz az ellenzéki pártvezetők körében. A helyzetükön az elmúlt napok kormányellenes tüntetései sem segítenek, ezeknek a megmozdulásoknak e pártok csupán szemlélői, nem alakítói, szerepüket gyakorlatilag átvette a balliberális sajtó.

Régóta megfigyelhető szerte a világban és legújabban Magyarországon is, hogy az ellenzéki pártok helyébe lépve az ellenzéki sajtó igyekszik formálni a közvéleményt, különböző gazdasági vagy politikai érdekek mentén alakítva a politikai folyamatokat. Az ellenzéki sajtó hazánkban is egyre gyakrabban karol fel ügyeket, alakít ki saját értelmezési keretet, legújabban már utcai tiltakozások megszervezésében és propagálásában is szerepet vállalt.

Ez a mindenképpen újnak nevezhető jelenség a külföldi egyetemek működését szabályzó törvénymódosítás és külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat kapcsán vált a legszembetűnőbbé.

Ezen ügyek során a vizsgálat tárgyát képező négy portál (index.hu, 24.hu, hvg.hu, 444.hu) teljes mértékben átvette az ellenzéki pártok szerepét, befolyásolva ezzel a közvéleményt: kormányellenes ügyet kreáltak, melyhez értelmezési keretet alakítottak ki, tiltakozásokat szerveztek.

A Simicska-közeli index.hu, a Soros-közeli 444.hu, valamint a szintén kormánykritikus 24.hu és a hvg.hu felületén a külföldi egyetemek működését érintő, vagy épp a külföldről támogatott szervezetek átláthatóbb működését előmozdító törvények kapcsán megjelent cikkek elenyésző részében adtak teret az ellenzéki pártok álláspontjának. A legtöbb cikkben az újságírók saját vagy a sajtótermék által kialakított véleményüknek, értelmezésüknek adtak teret.

A pártvéleményeket tartalmazó írások aránya a 444.hu-n volt a legalacsonyabb: itt az említett két témában megjelent cikkek csupán 8 százaléka közvetített bármilyen ellenzéki véleményt. De nem volt sokkal magasabb ez az arány a többi vizsgált sajtótermék esetében sem, az index.hu és 24.hu portálon 11-11 százalék, míg a hvg.hu oldalon 13 százalék.

Ezek a számok is jól mutatják, hogy ebben a két komoly belpolitikai vitákat kiváltó kérdésben ezek a médiafelületek lényegében önálló politikai szereplővé váltak, a március 28-i törvénytervezet benyújtását követően szinte azonnal annak az értelmezési keretnek a kialakításán és propagálásán dolgoztak, mely szerint a kormány a Közép-európai Egyetem bezárására készülne.

A négy internetes portál március 28. és április 19. között az említett két témában 2 005 darab cikket jelentetett meg, ami átlagosan napi 87 cikket jelent. A tüntetések élő közvetítéséről hírfolyamban beszámoló, Simicska Lajoshoz köthető index.hu esetében volt a legmagasabb ez az arány (átlag napi 30 cikk). Szintén jelentős volt a 24.hu, a hvg.hu és a 444.hu esetében is ezeknek a cikkeknek a mennyisége, itt 18-20 cikk jelent meg napi átlagban e két témában.

A Soros-egyetem kapcsán a legaktívabb tevékenységet a 444.hu folytatta, több olyan nap is volt a vizsgált időszakban, amikor ezen a portálon megjelent cikkek közel fele kizárólag a Soros György által létrehozott egyetemről szólt.

Ezzel lényegében a Soros György érdekeltségébe tartozó 444.hu a szintén Soros György érdekeltségébe tartozó CEU ügyében a többi kormánykritikus internetes portálnál is lényegesen nagyobb híraktivitást mutatott: a vizsgált időszakban megjelent cikkek 26 százaléka kapcsolódott ehhez a témához.

Miként ez a következő oldalon bemutatott ábrán is látható, több olyan nap is volt, amikor ezeknek a cikkeknek a megjelenési aránya ennél is magasabb, 30-50 százalék volt a 444.hu-n. Ráadásul azokon a napokon is magas volt ezeknek a híreknek a megjelenésszáma, amikor a témában semmilyen esemény, illetve bejelentés nem történt.

Míg a 444.hu véleménycikkek megjelentetésével és az értelmezési keret kialakításával a Soros-egyetem kapcsán megszólalók, illetve a tiltakozók érvkészletét színesítette, addig a Simicska-közeli index.hu sokkal inkább a tiltakozásokra történő mozgósításban vállalt szerepet. Nem véletlen ez a szereposztás, hiszen a vizsgált portálok közül ez utóbbi rendelkezik a legtöbb olvasóval.

Ennek megfelelően az index.hu telefonos alkalmazása a tiltakozásokat megelőzően szinte kivétel nélkül „breaking” értesítéseket küldött a felhasználóknak, amelyben többek között az adott tüntetés helyszínéről, várható méretéről és programjáról is részletes tájékoztatást adtak.

A legemlékezetesebb az április 8-i demonstráció volt, melynek során az index.hu a másik három internetes portálhoz hasonlóan már délelőtt több terjedelmes cikkben számolt be arról, hogy sok tízezres tömeg várható a délutáni tiltakozáson, ezzel biztatva az olvasókat a részvételre.

Az index.hu mozgósítását és a tiltakozások terén vállal szerepét támasztja alá a CEU-val kapcsolatos megjelenések megoszlása is. Míg a másik három internetes felületen lényegesen arányosabban oszlottak el március 28. és április 19. között e témában megjelent cikkek, addig az index.hu esetében ezeknek jelentős része a tiltakozások napján, illetve az azokat megelőző napon került megírásra.

Emellett az index.hu-n jelent meg a legtöbb bejegyzés a tüntetések élő közvetítése során, ennek köszönhető például az április 9-én mért kiugró 70 százalék feletti adat. Ezt a tevékenységet a közösségi felületek adta lehetőségek kiszélesedésével tovább színesítette a portál: a tiltakozásokról a legtöbb képi és videós anyagot az index.hu készítette, a legtöbb élő közvetítést is ennek a portálnak a közösségi felülete biztosította a felhasználók részére.

Ennek köszönhetően a hivatalosan bejelentetett tiltakozásokat követően az olvasók és a tüntetések résztvevői mindig tájékozódhattak arról, hogy a bejelentett demonstráció helyszínét elhagyó tömegek várhatóan hol találkoznak, illetve próbálnak meg lezárni közlekedési csomópontokat, például az Oktogont.

Érdekesség, hogy a 24.hu és a hvg.hu esetében a 444.hu-hoz és az index.hu-hoz hasonló jellegzetesség nem volt észlelhető. Társaikhoz hasonlóan szintén nagy számban számoltak be a CEU-ügy eseményeiről és véleménycikkeket is megjelentettek, ugyanakkor kisebb intenzitással, illetve a cikkek számának arányosabb elosztásával.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Bezáratnák az ukrán nacionalisták a beregszászi magyar külképviseletet

Mintegy másfél tucat ukrán nacionalista tüntetett hétfő délelőtt Magyarország beregszászi konzulátusa előtt, követelve az összes magyar konzul kiutasítását és a konzulátus működésének beszüntetését, mert szerintük a képviselet "az ukránellenes politika eszközévé vált".

Műmájer vagy, Bono!

Műmájer vagy, Bono!

piszkostizenkettő

Bono nem politizáló zenész, hanem zenélő politikus (persze a gagyi kategóriából). Vagy hogy a politikus kifejezést fajsúlyosabb figuráknak tartogassuk, mondjuk azt, hogy közönséges küldönc, aki történetesen nem papírból olvassa fel a Szabad Nép vezércikkét, hanem merő véletlenségből egy basszusgitáros is álldogál mellette, a háta mögött pediglen egy dobos üldögél.

Románia mégiscsak a Tiszáig terjed?

Románia mégiscsak a Tiszáig terjed?

amerika, london, párizs

Románia egyesülésének századik évfordulója alkalmából a keleti szomszédunk már megint túltolja a biciklit, a románok most egy olyan térképpel házalnak, amelyen az országuk határa Debrecenig és Szolnokig, vagyis a Tisza vonaláig terjed.

Komolyabb büntetésre számíthatnak a szemetelők

Komolyabb büntetésre számíthatnak a szemetelők

kétharmad

Az illegális szemétlerakás már mindenkinek az agyára megy. Annak érdekében, hogy megfékezzék a szemetelőket, a kormány azt tervezi, bűncselekménnyé minősíti az illegális hulladéklerakást.

Csődbe mehet az MSZP: utolsó tartalékaikból vegetálnak

Csődbe mehet az MSZP: utolsó tartalékaikból vegetálnak

kétharmad

A párttagok Puch Lászlót és Gyurcsány Ferencet teszik felelőssé azért, mert teljesen eladósodott a szocialista párt.

Elvették az engedélyét a migránstaxiztató Aquariusnak

Elvették az engedélyét a migránstaxiztató Aquariusnak

amerika, london, párizs

A panamai hajózási hatóság visszavonta az Aquarius nevű civil mentőhajó regisztrációját, a legközelebbi kikötéskor el kell távolítani róla a panamai lobogót, és nem hajózhat ki új regisztráció nélkül - tudatták a hajót bérlő NGO-k.

Szijjártó: az ENSZ-nek jogi és biztonsági garanciákat kellene adnia az üldözött keresztények visszatéréséhez

Szijjártó: az ENSZ-nek jogi és biztonsági garanciákat kellene adnia az üldözött keresztények visszatéréséhez

kétharmad

A külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban nyilatkozott a távirati irodának.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez lesz ma.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére