Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
a kutya ugat
 
 
 
 

Így bukik meg a fejlett világ

2017. február 24. 17:58

A fejlett világ gazdaságai egyre jelentéktelenebb szerepet töltenek be a világgazdaság színterén.

A fejlettebb gazdaságok mintha visszavonulnának a globális színtértől, mindez egy olyan időszakban, amikor a globális gazdaság alapját jelentő struktúra amúgy is nyomásnak van kitéve, így ez messzemenő következményekkel járhat.

Mohamed El-Erian az Obama-kabinet korábbi gazdasági szakembere szerint saját akaratukból vagy szükségből, de a világ gazdaságainak túlnyomó többsége egy multilaterális rendszer részei, amely hatalmas kiváltságokat nyújt a fejlett államoknak, különösen az Egyesült Államoknak és Európának. Ilyen kiváltság, hogy a fejlett országok bocsájtják ki a világ fő tartalékvalutáit, amely papírfecniket mások által előállított termékekre és szolgáltatásokra cserélnek. Másodsorban a legtöbb globális befektetőnek ezen országok kötvényei mondhatni automatikus részei a portfóliójuknak. Harmadrészt pedig lényegi privilégiumuk, hogy fellépésük és vétójoguk van a globális térben.

Ezek a kiváltságok, azonban nem jönnek ingyen, vagy legalábbis nem szabadna. Cserébe

a fejlett gazdaságoknak bizonyos kötelezettségeket kellene vállalniuk, amelyek elősegítik a gazdasági rend stabilitását.

Az elmúlt időszak fejleményei azonban kétségeket ébresztettek azzal kapcsolatban, hogy a fejlett gazdaságok képesek-e betartani az alku rájuk eső részét. Erre a teljesítőképtelenségre jó példa a 2008-as gazdasági válság. Ugyanakkor voltak más hibák is. Például a fejlett gazdaságokban az átfogó gazdaságpolitikához kapcsolódó politikai akadályok az elmúlt években aláásták a strukturális reformok és a rugalmas fiskális politika végrehajtását. Ez társadalmi egyenlőtlenségekhez és a növekedés csökkenéséhez vezetett.

Az ilyen jellegű hibák hozzájárultak a rendszerellenes politikai mozgalmak elterjedéséhez, amelyek meg akarják változtatni – vagy már meg is változtatták – a hosszú idők óta fennálló, határokon átnyúló kereskedelmi kapcsolatokat.

A fejlett gazdaságok – különösképpen Európa– mutatják a legkisebb motivációt a kormányzás ezen elavult elemeinek kijavítására és a nemzetközi pénzügyi intézményeknél ennek képviseletére annak ellenére, hogy a globális színtéren jelentős változások zajlanak.

Fotó: AFP

Mindennek az eredménye egy olyan multilaterális rendszer, amely kevésbé hatékony, kevésbé együttműködő, kevésbé megbízható és sokkal sérülékenyebb. Ennek fényében nem meglepő, hogy a globalizáció és a regionalizmus már nem irányadó a támogatások mértékénél, mint ahogy egykoron volt és hogy az Atlanti-óceán mindkét oldalán olyan politikai mozgalmak erősödnek meg, amelyek annak érdekében, hogy támogatást nyerjenek elvetik mind a globalizációt, mind pedig a regionalizmust.

Egyenlőre az nem világos, hogy ez egy átmeneti és visszafordítható jelenség vagy a globális gazdaság működtetésével összefüggő elhúzódó kihívásnak a kezdete.

Ami viszont egyértelmű, hogy mindez két fontos következménnyel jár:

Az első, a kis és nagy gazdaságok közötti kapcsolat megváltozása. Hosszú ideig a Bretton Woods-i rendszer vagy ennél általánosabb fogalmazva a multilateralizmus legfőbb haszonélvezői a kicsi, jól irányított, nyitott gazdaságok voltak. Ez a hatékony nemzetközi intézményekben való tagság biztosította ezeknek az országoknak a mérvadó globális vitákban való részvételt, miközben a saját képességeik biztosították számukra, hogy ki tudják használni a határokon átnyúló termelési és fogyasztási láncokban rejlő lehetőségeket.

Ugyanakkor az erősödő nacionalizmus idejében, bár ezek a kis és nyitott országok jó vezetéssel rendelkeznek, mégis szenvednek. Kereskedelmi kapcsolataik kevésbé stabilak; azok a kereskedelmi paktumok, amelyektől függnek, sérülékenyek; és a mérvadó globális vitákban való részvételük kevésbé biztosított.A második kapcsolat a Bretton Woods-i intézmények és párhuzamosan az intézményi megállapodások között áll fenn. Például miközben egyes intézmények, például a Világbank jelentősége csökken, a Kína által irányított intézmények egyre inkább vonzóbbá válnak az országok számára.

El-Erian szerint a Bretton Woods-i szervezetek, amelyek a második világháború után a stabilitás fenntartása érdekében jöttek létre, elveszíthetik befolyásukat, és azok az országok, amelyek a leginkább veszélyeztetve vannak, még ebben a szakaszban se mutatnak szinte semmi hajlandóságot a szükséges reformok végrehajtására. Amennyiben ez a tendencia folyatódik, a fejlődő országok fognak a leginkább szenvedni.

(Project Syndicate)

OLVASTAD MÁR?

a kutya ugat
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Idegenrendészeti őrizetbe szállították Ahmed H-t

Idegenrendészeti őrizetbe szállították a szír Ahmed H.-t, akit a 2015. szeptemberi röszkei tömegzavargás résztvevőjeként terrorcselekmény miatt ítéltek el - közölte a férfit képviselő Bárándy és Társai Ügyvédi Iroda szombat délelőtt az MTI-vel.

Szégyentelenek

Szégyentelenek

piszkostizenkettő

Vajon sok ellenzéki szavazói követeli, hogy Szél Bernadett és Hadházy Ákos ott végezhesse el a dolgát, ahol csak akarja?

Az emberek többsége nem bízik a közösségi oldalakban

A felhasználók túlnyomó többsége nem érzi biztonságban személyes adatát a közösségi oldalakon a Groupama Biztosító Zrt. megbízásából készült országos reprezentatív kutatás szerint.

Szegeden már tegnap érdektelenségbe fulladt a tüntetés

Szegeden már tegnap érdektelenségbe fulladt a tüntetés

kinyílott a pitypang

Alig kétszázan köröztek péntek délután a Rákóczi téren az "Álljon le az ország!" nevű demonstráció szegedi helyszínén. Botka és szoci dinoszauruszok városában így már tegnap megbukott a "Szrtájk", mi lesz így ma délután Budapesten?

Ismét Budapesten csap össze a nemzetközi úszóvilág

Bajnokok Sorozata néven három versenyből álló szériát indít a Nemzetközi Úszószövetség, amelynek második állomása Budapesten lesz, a Duna Arénában, május 11-12-én.

Trump támogatásáról biztosította az abortuszellenes menetet

Trump támogatásáról biztosította az abortuszellenes menetet

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök videóüzenetben biztosította támogatásáról az abortusz elleni tiltakozásul szervezett washingtoni menetet pénteken.

Vészesen közelít egy újabb migránskaraván az USA határához

Vészesen közelít egy újabb migránskaraván az USA határához

amerika, london, párizs

Regisztráció nélkül keltek át az Egyesült Államok felé tartó újabb migránskaraván tagjai a mexikói-guatemalai határon - közölte a mexikói sajtó pénteken.

Hamarosan újra találkozik Trump és Kim Dzsong Un

Hamarosan újra találkozik Trump és Kim Dzsong Un

amerika, london, párizs

Február végén találkozik Donald Trump amerikai elnök Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel - jelentette be pénteken, helyi idő szerint a kora délutáni órákban a Fehér Ház.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére