Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
a kutya ugat
 
 
 
 

Így bukik meg a fejlett világ

2017. február 24. 17:58

A fejlett világ gazdaságai egyre jelentéktelenebb szerepet töltenek be a világgazdaság színterén.

A fejlettebb gazdaságok mintha visszavonulnának a globális színtértől, mindez egy olyan időszakban, amikor a globális gazdaság alapját jelentő struktúra amúgy is nyomásnak van kitéve, így ez messzemenő következményekkel járhat.

Mohamed El-Erian az Obama-kabinet korábbi gazdasági szakembere szerint saját akaratukból vagy szükségből, de a világ gazdaságainak túlnyomó többsége egy multilaterális rendszer részei, amely hatalmas kiváltságokat nyújt a fejlett államoknak, különösen az Egyesült Államoknak és Európának. Ilyen kiváltság, hogy a fejlett országok bocsájtják ki a világ fő tartalékvalutáit, amely papírfecniket mások által előállított termékekre és szolgáltatásokra cserélnek. Másodsorban a legtöbb globális befektetőnek ezen országok kötvényei mondhatni automatikus részei a portfóliójuknak. Harmadrészt pedig lényegi privilégiumuk, hogy fellépésük és vétójoguk van a globális térben.

Ezek a kiváltságok, azonban nem jönnek ingyen, vagy legalábbis nem szabadna. Cserébe

a fejlett gazdaságoknak bizonyos kötelezettségeket kellene vállalniuk, amelyek elősegítik a gazdasági rend stabilitását.

Az elmúlt időszak fejleményei azonban kétségeket ébresztettek azzal kapcsolatban, hogy a fejlett gazdaságok képesek-e betartani az alku rájuk eső részét. Erre a teljesítőképtelenségre jó példa a 2008-as gazdasági válság. Ugyanakkor voltak más hibák is. Például a fejlett gazdaságokban az átfogó gazdaságpolitikához kapcsolódó politikai akadályok az elmúlt években aláásták a strukturális reformok és a rugalmas fiskális politika végrehajtását. Ez társadalmi egyenlőtlenségekhez és a növekedés csökkenéséhez vezetett.

Az ilyen jellegű hibák hozzájárultak a rendszerellenes politikai mozgalmak elterjedéséhez, amelyek meg akarják változtatni – vagy már meg is változtatták – a hosszú idők óta fennálló, határokon átnyúló kereskedelmi kapcsolatokat.

A fejlett gazdaságok – különösképpen Európa– mutatják a legkisebb motivációt a kormányzás ezen elavult elemeinek kijavítására és a nemzetközi pénzügyi intézményeknél ennek képviseletére annak ellenére, hogy a globális színtéren jelentős változások zajlanak.

Fotó: AFP

Mindennek az eredménye egy olyan multilaterális rendszer, amely kevésbé hatékony, kevésbé együttműködő, kevésbé megbízható és sokkal sérülékenyebb. Ennek fényében nem meglepő, hogy a globalizáció és a regionalizmus már nem irányadó a támogatások mértékénél, mint ahogy egykoron volt és hogy az Atlanti-óceán mindkét oldalán olyan politikai mozgalmak erősödnek meg, amelyek annak érdekében, hogy támogatást nyerjenek elvetik mind a globalizációt, mind pedig a regionalizmust.

Egyenlőre az nem világos, hogy ez egy átmeneti és visszafordítható jelenség vagy a globális gazdaság működtetésével összefüggő elhúzódó kihívásnak a kezdete.

Ami viszont egyértelmű, hogy mindez két fontos következménnyel jár:

Az első, a kis és nagy gazdaságok közötti kapcsolat megváltozása. Hosszú ideig a Bretton Woods-i rendszer vagy ennél általánosabb fogalmazva a multilateralizmus legfőbb haszonélvezői a kicsi, jól irányított, nyitott gazdaságok voltak. Ez a hatékony nemzetközi intézményekben való tagság biztosította ezeknek az országoknak a mérvadó globális vitákban való részvételt, miközben a saját képességeik biztosították számukra, hogy ki tudják használni a határokon átnyúló termelési és fogyasztási láncokban rejlő lehetőségeket.

Ugyanakkor az erősödő nacionalizmus idejében, bár ezek a kis és nyitott országok jó vezetéssel rendelkeznek, mégis szenvednek. Kereskedelmi kapcsolataik kevésbé stabilak; azok a kereskedelmi paktumok, amelyektől függnek, sérülékenyek; és a mérvadó globális vitákban való részvételük kevésbé biztosított.A második kapcsolat a Bretton Woods-i intézmények és párhuzamosan az intézményi megállapodások között áll fenn. Például miközben egyes intézmények, például a Világbank jelentősége csökken, a Kína által irányított intézmények egyre inkább vonzóbbá válnak az országok számára.

El-Erian szerint a Bretton Woods-i szervezetek, amelyek a második világháború után a stabilitás fenntartása érdekében jöttek létre, elveszíthetik befolyásukat, és azok az országok, amelyek a leginkább veszélyeztetve vannak, még ebben a szakaszban se mutatnak szinte semmi hajlandóságot a szükséges reformok végrehajtására. Amennyiben ez a tendencia folyatódik, a fejlődő országok fognak a leginkább szenvedni.

(Project Syndicate)

OLVASTAD MÁR?

a kutya ugat
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
"Orbán az, aki megvédi a nemzeti szuverenitást"

"Orbán az, aki megvédi a nemzeti szuverenitást"

kétharmad

Nem sokkal azután, hogy az Európai Parlamentben elfogadták a Soros-Sargentini-jelentést, Nadine Morano francia jobboldali politikus kitett egy posztot az Instagram-oldalára, melyben hosszasan méltatta a magyar miniszterelnököt, amiért megvédi a nemzeti szuverenitást.

Nem hagyja szó nélkül a Soros-Sargentini-jelentés hazugságait a kormány

Széles körű tájékoztató kampányt indít a kormány, hogy mindenki előtt világossá tegye: a Sargentini-jelentés hazugságokon alapul, és politikai nyomásgyakorlás céljából, a szabályokat felrúgva szavazta meg az Európai Parlament.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Hé, EU! Lógtok egy csomó pénzzel!

Hé, EU! Lógtok egy csomó pénzzel!

kétharmad

Brüsszel "elfelejtette" elküldeni azt a pénzt, amelyet a magyar határvédelemre szántak.

Agyrém: abortuszellenes kiállása miatt akarják megbuktatni a finn külügyminisztert

Agyrém: abortuszellenes kiállása miatt akarják megbuktatni a finn külügyminisztert

amerika, london, párizs

Úgy tűnik, hogy a haladó Finnországban a lelkiismereti és vallásszabadság mindenkit megillet, kivéve azt, aki katolikus meggyőződése alapján elutasítja a magzatgyilkosságokat.

"Radikális ideológia húzódik a Sargentini-jelentés hátterében"

A Sargentini-jelentés hátterében egy olyan radikális ideológia húzódik meg, amelyet uniós politikai nyomásgyakorlással akarnak érvényesíteni, s amelynek célja a régi európai nemzeti identitások felbomlasztása, és helyettük egy új páneurópai identitás kialakítása a migráció révén - írta keddi kommentárjában Pawel Lisicki, a DoRzeczy című lengyel konzervatív hetilap főszerkesztője.

Vége lehet a boros estéknek

Vége lehet a boros estéknek

century-on

A szőlőt megviseli a klímaváltozás. Kevesebb terem és más a minősége.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére