Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
hajrá, magyarok!
 
 
 
 

Igaza van Bernd Storcknak! - mondja az ismert sportorvos

Mezei "Slow" Dániel

2016. szeptember 12. 09:28

Még augusztus végén élesen kritizálta a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a klubokból érkező játékosok erőállapotát. A német szakember a Feröer elleni vb-selejtező előtt arról számolt be, hogy az általa mindig is szorgalmazott fizikai tesztek drámai eredményeket hoztak. Bernd Storck akkor többek közt azt mondta: 

Számomra mindig is a fitneszállapot az elsődleges, drámaiak az eredmények, amit pár napja mértünk. Ha ezeket az eredményeket megnézzük, nem meglepő, hogy rég jártunk világbajnokságon. A fizikai erőnlét a legfontosabb, a technika és a taktika csak erre épül rá. Az Eb előtt hosszan tudtunk együtt készülni, akkor ezt sikerült kiküszöbölni, most erre kevesebb idő lesz..."

Fotó: MTI Fotóbank

Az, hogy végül a kezdőben hány hazai klubban szereplő játékos kapott helyet, egy másik történet.

Azonban egy nappal később érkezett a bejelentés, hogy az MLSZ elnöksége – kimondva, hogy a csapatok felkészítése szuverén szakmai terület – úgy döntött, hogy a magyar labdarúgásban is be kell vezetni a Nyugat-Európában már évtizedek óta ismert és alkalmazott diagnosztikai módszereket. Ennek érdekében az MLSZ felhatalmazta a "területen már bizonyított, sokéves tapasztalattal rendelkező" Bernd Storckot, hogy szakmai igazgatóként folyamatos, kétoldalú egyeztetések segítségével aktívan vegyen részt az akadémiák munkájában mindaddig, amíg a csapatok nemzetközi versenyképessége nem nyer egyértelmű bizonyítást.

A klubok és a válogatott érdeke elvileg közös, de a kívülállónak mégis néha olyan érzése van, mintha háború zajlana. A hazai csapatoknál vannak akik nem ismerik el a kapitány munkáját, annak ellenére sem, hogy az Európa-bajnokságon csoportelsőként jutott tovább a nemzeti együttes a legjobb 16 közé. 

Igazságot tenni nem tisztünk, de több szempontból is szeretnénk megvilágítani a következőkben, hogy vajon miről is szól a "vita". Ezért – mivel az előbb említett ügyben sportorvosi kérdésekről van szó – megkerestünk egy olyan szakembert, aki sportorvosként tevékenykedik, de nem kötődik kimondottan egyik meghatározó hazai klubhoz és a szövetséghez sem.

Dr. Duray Péter, belgyógyász, reumatológus, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, sportorvos és Bemer terapeuta, aki a beszélgetés elején azt kérte, hogy sportorvosként nevezzük meg.

– Nem kerülgetve a forró kását, mit szóltál Strock kritikájához?

– Az erőnlét nélkül nem működik az élsportban semmi. Nem hiszem, hogy ezzel újat mondtam. Ha a magyar labdarúgó-válogatottról beszélünk, akkor sajnos az aktuális helyzet az a magyar labdarúgásban, hogy nem sok NB I-es klub építi be az állóképesség fejlesztésébe azokat a technikákat, amelyek már évek óta ismertek külföldön, de Magyarországon is.

Beszélhetünk többek közt a polár technológiáról, amikor bizonyos terhelés után – 1000, 1200, vagy 1600 méteres futások ismétlődését követően – megmérik a játékosok alappulzusát, majd a végén is megnézik, miközben vért vesznek és tejsavszintet mérnek. Bonyolultabb egyébként ennél a folyamat, mert sok mindent lehet mérni ennél a technikánál. Akár azt is megnézhetjük, hogy milyen a játékosok szívfrekvencia-variabilitása, milyen gyorsan tud visszatérni az alappulzusra a szervezetük. Ma már a profi világban az állóképesség mérése alapkövetelmény, de én úgy tudom, hogy idehaza napi szinten 3-4 első osztályú labdarúgó-csapatnál teszik meg mindezt.

  Melyik három vagy négy klubról lehet tudni?

– Én úgy tudom, hogy a Ferencvárosnál, a Videotonnál, a Haladásnál és a Vasasnál használják, erről hallottam. Egy-egy helyen bizonyos időközönként, egy-egy játékosnál alkalmazzák, de csapatszinten beépítve az alapozásba nem igazán.

Mi az oka annak, hogy ez nálunk nem működik?

–  Sok oka van, de az első, hogy az edzőképzésbe beilleszthető ilyen jellegű programok nincsenek kellőképpen nyomon követve és számon kérve. A technológia pedig adott. Persze az is jelentős probléma, hogy a klubok nem fordítják – akár a TAO-s pénz egy részét – eszközvásárlásra. Lehet, hogy inkább a játékosok fizetésére, vagy játékosvásárlásra költik. Mindenesetre nem fektetnek kellően nagy hangsúlyt minderre. Persze ez egy komplex gondolkodást igényel és ebbe a nagy kalapba sok minden van még. Kérdezhetnéd tőlem ezt is, hogy miért nincs az egyesületeknél sportpszichológus? 

Maradva az eredeti felvetésnél, akkor a kapitányi kritika jogos? 

– Én jogosnak tartom. A mérhető, objektív paramétereket meg kell ragadni a sportban, és amiről beszélünk erre egy lehetőség. Nem véletlen, hogy a Feröer elleni vb-selejtezőn nem nyújtotta ugyanazt a teljesítményt a labdarúgó-válogatott, mint az Eb-n. Itt nem volt együtt előtte több hónapot a csapat, nem lehetett úgy felkészíteni a játékosokat. 

– Ez elég ijesztően hangzik!

– Igen, ijesztően, miközben nem a 0–0-át akarom védeni. A probléma az, hogy válogatott jelenlegi hátországa az NB I ezt a kritikát nem hallja meg. Gyakorlatilag a németeknél, franciáknál és még sorolhatnám, nem a nevek alapján válogatnak, hanem főképp az objektív mutatók miatt kerül be egy-egy játékos a válogatottba.

– És mit mutatnak a trendek? Mi itt beszélünk egy technikáról, miközben lehet, hogy van más és a világ már rég másfele halad? 

– Vannak ilyenek. Mostanában főképp a Bemer terápiával foglalkozom, amely egy fizikai érterápia, oxigénterápia, amely sok sportágban és a világ több pontján elterjedt. Hozzá kell tennem, hogy idehaza is használják ismert egyéni sportolók, úszók és kajak-kenusok, de a Pick Szeged kézilabdázói is. Úgy tudom, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetségnek is vannak ilyen eszközei. És valóban komoly referenciái vannak a Bemernek, mert a német labdarúgó-válogatott, több Bundesliga-csapat vagy akár az AC Milán is alkalmazza. A Bemer teljes testkezelésből és helyi kezelésből is áll, amelynek az állóképesség-fejlesztés, a regeneráció terén és sportrehabilitációs területen is kiemelkedő hatása van. Sajnos ezt sem elegen alkalmazzák idehaza, pedig kulcsterületeken hozhat sokat az élsportolók számára. A hazai viszonyok mellett furcsa lesz megjegyezni, de a német labdarúgó-válogatottnál minden egyes játékosnak van ilyen gépe. Hozzák-viszik és folyamatosan használják a sportolók. 

– Nem elképzelhető, hogy egy egységes sportorvosi vezérelv kellene a magyar profi labdarúgásban? Kimondva, hogy ezt kell követni?  

– De! Pontosan ez kellene. Ez egy jogos felvetés. Ha lenne, akkor a komplexitása lenne a lényeg. Állóképesség, regeneráció és sportrehabilitáció, ezek a kérdéskörök, amelyben konszenzusra és legalább hasonló szintre kellene jutni a magyar futball, sőt az élsport szinte minden hazai szereplőjének. Ezt egyetemes szinten kellene koordinálni a magyar élsportban. Egy olyan csapat felállítására volna szükséges, amely ezt intézményesített és szervezett formában kötelezővé teszi és ellenőrzi. 

Ha lesz ilyen, akkor kérjük fel jótékonysági nagykövetnek Bernd Storckot?

– Akár....

 

OLVASTAD MÁR?

hajrá, magyarok!
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A migránsok kiakadtak, mert nekik kell takarítaniuk a lakhelyüket

A holland kisvárosban fekvő migránstábor lakói mérgesek, mert takarítaniuk kell saját maguk után.

Nógrádi: Európa egységes még soha, sikeres pedig már régóta nem volt

Nógrádi: Európa egységes még soha, sikeres pedig már régóta nem volt

kétharmad

Emmanuel Macron egy olyan programmal lett Franciaország köztársasági elnöke, amely szerint egy "egységes, sikeres Európát akar", erre azonban kevés esély mutatkozik - jelentette ki Nógrádi György.

Az olaszok egymással marakodnak a kormányalakítás helyett

Az olaszok egymással marakodnak a kormányalakítás helyett

amerika, london, párizs

Senki sem akar összefogni a másikkal. Ismerős? De ezúttal nem a magyarországi ellenzékről van szó, hanem az olasz pártokról, akik egyre távolabb kerülnek a kormányalakítástól.

Az osztrákok nem viccelnek a kiutasításokkal

Függetlenül attól, hogy Ausztriában született vagy sem, a migrációs háttérrel rendelkező terrorgyanús személyeket kidobhatják az országból.

Óriási: Euroliga-döntőben a Sopron!

A soproni csapat a hazai pályán rendezett final fouron harcolta ki a döntőbe jutást!

"Azért csúfolnak Berlinben az osztálytársaim, mert sertést eszem és német vagyok"

"Azért csúfolnak Berlinben az osztálytársaim, mert sertést eszem és német vagyok"

amerika, london, párizs

Egyre több tősgyökeres német diákot csúfolnak, zaklatnak az iskolában olyan migrációs hátterű gyerekek, akik nem arra törekednek, hogy alkalmazkodjanak a német és az európai kultúrához, hanem sokkal inkább arra, hogy környezetüket a hozott kultúrájukhoz igazítsák.

Főnyeremény

A tüntetések margójára.

889
Csak látszatkivonulásra készülhetnek Sorosék

Csak látszatkivonulásra készülhetnek Sorosék

kétharmad

Csütörtökön kürtölte világgá a Die Presse osztrák lap, hogy a Soros György által fenntartott Nyílt Társadalmak Alapítvány (OSF) Budapestről Berlinbe helyezi át székhelyét. Az ellenzéki sajtó egyből diktatúrát kiáltott és a szervezet érdemeit méltatta, miközben még nem is biztos, hogy az OSF elhagyja Budapestet, de ha ez így is lenne, a többi Soros-katonáról még senki sem szólt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére