Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
hajrá, magyarok!
 
 
 
 

Igaza van Bernd Storcknak! - mondja az ismert sportorvos

Mezei "Slow" Dániel

2016. szeptember 12. 09:28

Még augusztus végén élesen kritizálta a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a klubokból érkező játékosok erőállapotát. A német szakember a Feröer elleni vb-selejtező előtt arról számolt be, hogy az általa mindig is szorgalmazott fizikai tesztek drámai eredményeket hoztak. Bernd Storck akkor többek közt azt mondta: 

Számomra mindig is a fitneszállapot az elsődleges, drámaiak az eredmények, amit pár napja mértünk. Ha ezeket az eredményeket megnézzük, nem meglepő, hogy rég jártunk világbajnokságon. A fizikai erőnlét a legfontosabb, a technika és a taktika csak erre épül rá. Az Eb előtt hosszan tudtunk együtt készülni, akkor ezt sikerült kiküszöbölni, most erre kevesebb idő lesz..."

Fotó: MTI Fotóbank

Az, hogy végül a kezdőben hány hazai klubban szereplő játékos kapott helyet, egy másik történet.

Azonban egy nappal később érkezett a bejelentés, hogy az MLSZ elnöksége – kimondva, hogy a csapatok felkészítése szuverén szakmai terület – úgy döntött, hogy a magyar labdarúgásban is be kell vezetni a Nyugat-Európában már évtizedek óta ismert és alkalmazott diagnosztikai módszereket. Ennek érdekében az MLSZ felhatalmazta a "területen már bizonyított, sokéves tapasztalattal rendelkező" Bernd Storckot, hogy szakmai igazgatóként folyamatos, kétoldalú egyeztetések segítségével aktívan vegyen részt az akadémiák munkájában mindaddig, amíg a csapatok nemzetközi versenyképessége nem nyer egyértelmű bizonyítást.

A klubok és a válogatott érdeke elvileg közös, de a kívülállónak mégis néha olyan érzése van, mintha háború zajlana. A hazai csapatoknál vannak akik nem ismerik el a kapitány munkáját, annak ellenére sem, hogy az Európa-bajnokságon csoportelsőként jutott tovább a nemzeti együttes a legjobb 16 közé. 

Igazságot tenni nem tisztünk, de több szempontból is szeretnénk megvilágítani a következőkben, hogy vajon miről is szól a "vita". Ezért – mivel az előbb említett ügyben sportorvosi kérdésekről van szó – megkerestünk egy olyan szakembert, aki sportorvosként tevékenykedik, de nem kötődik kimondottan egyik meghatározó hazai klubhoz és a szövetséghez sem.

Dr. Duray Péter, belgyógyász, reumatológus, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, sportorvos és Bemer terapeuta, aki a beszélgetés elején azt kérte, hogy sportorvosként nevezzük meg.

– Nem kerülgetve a forró kását, mit szóltál Strock kritikájához?

– Az erőnlét nélkül nem működik az élsportban semmi. Nem hiszem, hogy ezzel újat mondtam. Ha a magyar labdarúgó-válogatottról beszélünk, akkor sajnos az aktuális helyzet az a magyar labdarúgásban, hogy nem sok NB I-es klub építi be az állóképesség fejlesztésébe azokat a technikákat, amelyek már évek óta ismertek külföldön, de Magyarországon is.

Beszélhetünk többek közt a polár technológiáról, amikor bizonyos terhelés után – 1000, 1200, vagy 1600 méteres futások ismétlődését követően – megmérik a játékosok alappulzusát, majd a végén is megnézik, miközben vért vesznek és tejsavszintet mérnek. Bonyolultabb egyébként ennél a folyamat, mert sok mindent lehet mérni ennél a technikánál. Akár azt is megnézhetjük, hogy milyen a játékosok szívfrekvencia-variabilitása, milyen gyorsan tud visszatérni az alappulzusra a szervezetük. Ma már a profi világban az állóképesség mérése alapkövetelmény, de én úgy tudom, hogy idehaza napi szinten 3-4 első osztályú labdarúgó-csapatnál teszik meg mindezt.

  Melyik három vagy négy klubról lehet tudni?

– Én úgy tudom, hogy a Ferencvárosnál, a Videotonnál, a Haladásnál és a Vasasnál használják, erről hallottam. Egy-egy helyen bizonyos időközönként, egy-egy játékosnál alkalmazzák, de csapatszinten beépítve az alapozásba nem igazán.

Mi az oka annak, hogy ez nálunk nem működik?

–  Sok oka van, de az első, hogy az edzőképzésbe beilleszthető ilyen jellegű programok nincsenek kellőképpen nyomon követve és számon kérve. A technológia pedig adott. Persze az is jelentős probléma, hogy a klubok nem fordítják – akár a TAO-s pénz egy részét – eszközvásárlásra. Lehet, hogy inkább a játékosok fizetésére, vagy játékosvásárlásra költik. Mindenesetre nem fektetnek kellően nagy hangsúlyt minderre. Persze ez egy komplex gondolkodást igényel és ebbe a nagy kalapba sok minden van még. Kérdezhetnéd tőlem ezt is, hogy miért nincs az egyesületeknél sportpszichológus? 

Maradva az eredeti felvetésnél, akkor a kapitányi kritika jogos? 

– Én jogosnak tartom. A mérhető, objektív paramétereket meg kell ragadni a sportban, és amiről beszélünk erre egy lehetőség. Nem véletlen, hogy a Feröer elleni vb-selejtezőn nem nyújtotta ugyanazt a teljesítményt a labdarúgó-válogatott, mint az Eb-n. Itt nem volt együtt előtte több hónapot a csapat, nem lehetett úgy felkészíteni a játékosokat. 

– Ez elég ijesztően hangzik!

– Igen, ijesztően, miközben nem a 0–0-át akarom védeni. A probléma az, hogy válogatott jelenlegi hátországa az NB I ezt a kritikát nem hallja meg. Gyakorlatilag a németeknél, franciáknál és még sorolhatnám, nem a nevek alapján válogatnak, hanem főképp az objektív mutatók miatt kerül be egy-egy játékos a válogatottba.

– És mit mutatnak a trendek? Mi itt beszélünk egy technikáról, miközben lehet, hogy van más és a világ már rég másfele halad? 

– Vannak ilyenek. Mostanában főképp a Bemer terápiával foglalkozom, amely egy fizikai érterápia, oxigénterápia, amely sok sportágban és a világ több pontján elterjedt. Hozzá kell tennem, hogy idehaza is használják ismert egyéni sportolók, úszók és kajak-kenusok, de a Pick Szeged kézilabdázói is. Úgy tudom, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetségnek is vannak ilyen eszközei. És valóban komoly referenciái vannak a Bemernek, mert a német labdarúgó-válogatott, több Bundesliga-csapat vagy akár az AC Milán is alkalmazza. A Bemer teljes testkezelésből és helyi kezelésből is áll, amelynek az állóképesség-fejlesztés, a regeneráció terén és sportrehabilitációs területen is kiemelkedő hatása van. Sajnos ezt sem elegen alkalmazzák idehaza, pedig kulcsterületeken hozhat sokat az élsportolók számára. A hazai viszonyok mellett furcsa lesz megjegyezni, de a német labdarúgó-válogatottnál minden egyes játékosnak van ilyen gépe. Hozzák-viszik és folyamatosan használják a sportolók. 

– Nem elképzelhető, hogy egy egységes sportorvosi vezérelv kellene a magyar profi labdarúgásban? Kimondva, hogy ezt kell követni?  

– De! Pontosan ez kellene. Ez egy jogos felvetés. Ha lenne, akkor a komplexitása lenne a lényeg. Állóképesség, regeneráció és sportrehabilitáció, ezek a kérdéskörök, amelyben konszenzusra és legalább hasonló szintre kellene jutni a magyar futball, sőt az élsport szinte minden hazai szereplőjének. Ezt egyetemes szinten kellene koordinálni a magyar élsportban. Egy olyan csapat felállítására volna szükséges, amely ezt intézményesített és szervezett formában kötelezővé teszi és ellenőrzi. 

Ha lesz ilyen, akkor kérjük fel jótékonysági nagykövetnek Bernd Storckot?

– Akár....

 

OLVASTAD MÁR?

hajrá, magyarok!
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Finnek kipipálva, nyert a magyar válogatott

Finnek kipipálva, nyert a magyar válogatott

hajrá, magyarok!

A magyar válogatott Finnország ellen zárta a Nemzetek Ligája C divíziójának 2. csoportjában a küzdelmeket. Győzelemmel!

Most már politikai lúzerképzést is kaphatsz Vona Gábortól

Most már politikai lúzerképzést is kaphatsz Vona Gábortól

kinyílott a pitypang

A Jobbik egykori bukott elnöke, Vona Gábor politikai tanfolyamot tart december 8-án.

Szanaszét hazudják a vörös terrort a balos történészek

Szanaszét hazudják a vörös terrort a balos történészek

kinyílott a pitypang

Vörös terror. Ha kell, ha nem: jobbról és balról is ugranak a témára. Most épp a baloldali történetírás ragadta meg az alkalmat, hogy egy történelemhamisítással felérő mosdatást vigyen véghez Szamuely Tiborék "munkássága" kapcsán. Felkészül a jobboldal.

Merkel ellenfele sincs kibékülve az ENSZ globális migrációs csomagjával

Miután a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) Szász-Anhalt tartományi szervezete elutasította az ENSZ globális migrációs csomagját a hét végi kongresszusán és felszólította a szövetségi kormányt, megszólalt a leköszönő CDU-elnök lehetséges utódja, Jens Spahn is.

Merkelnél bujkált Macron, majd programot hirdetett

Merkelnél bujkált Macron, majd programot hirdetett

amerika, london, párizs

Miközben Franciaországban polgárháborús állapotok uralkodnak, addig a francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron Németországban pitizett a német kancellárnál, Angela Merkelnél.

Centenáriumi megemlékezést és autonómiatüntetést tartottak Sepsiszentgyörgyön

Centenáriumi megemlékezést és autonómiatüntetést tartottak Sepsiszentgyörgyön

amerika, london, párizs

Az utóbbi száz év jogküzdelmeit felidéző centenáriumi nagygyűlést, Székelyföldnek területi autonómiát követelő tüntetést tartottak vasárnap Sepsiszentgyörgy főterén, amelyen a szónokok az 1918-as gyulafehérvári határozatban tett, máig beváltatlan autonómiaígéretet kérték számon Bukaresten.

Mozgalmat indított a hazug polgármester

Mozgalmat indított a hazug polgármester

kinyílott a pitypang

Márki-Zay Péter, aki azzal vétette magát észre, hogy két orbitális hazugsággal szállt be a hódmezővásárhelyi kampányba, most mozgalmat alapított egy csapatnyi értelmiségivel. Végre egy új, "független" mozgalom, amely az EU-s és az önkormányzati választáson is darálja az ellenzéki pártokat az összefogás-mantrával.

Trump Soros migránsairól: ha valóban utálják az országokat, ahonnan jöttek, miért lengetik a zászlóikat?

Trump Soros migránsairól: ha valóban utálják az országokat, ahonnan jöttek, miért lengetik a zászlóikat?

amerika, london, párizs

Az USA felé tartó migránskaraván tagjai elvileg azért indultak útnak, mert félnek saját hazájukban élni, mégis milyen büszkén lengetik nemzetük zászlóit - írta Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére