Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
csak neked, csak most
 
 
 
 

Ifj. Lomnici Zoltán: a Sorosnak beígért EU-s támogatások sorsa is az EP-választás eredményétől függ

2019. január 28. 15:00

A Századvégnek az EU-s intézmények és vezetők fokozott ellenőrzésére tett javaslatával a pazarló uniós pénzfelhasználás, valamint a versenykorlátozó és részrehajló EU-támogatások is megszüntethetők lennének - mondta el a 888.hu-nak nyilatkozva ifj. Lomnici Zoltán. A Századvég jogi szakértője szerint az uniós pénzek Soros-hálózathoz juttatása csak akkor lesz korlátozható, ha a nemzeti erőknek sikerül többségbe kerülniük a májusi EP-választáson.

Vincze Viktor Attila: A Századvég a napokban előállt egy, az EU-s intézmények és vezetők tevékenységeinek ellenőrzését, átláthatóságát szolgáló javaslattal. Az EU jelenlegi monitoringrendszerei miért nem kielégítőek az anomáliák felderítésére és kijavítására? Mik azok az uniós területek, illetve melyek azok az EU-s intézmények, ahol a legnagyobb a pazarlás, vagy ahol valamilyen nem megengedett, esetleg titkolt tevékenység történhet uniós forrásokból?

ifj. Lomnici Zoltán: Ide tartozhatnak például a szoros értelemben vett intézményi ügyek, legfőképpen az Európai Parlament, a Miniszterek Tanácsa és a Bizottság alkotta háromszög apparátusai. Bár az unió éves költségvetéseit valamennyire korlátozza a hosszú távú, hétéves költségvetés, s az éves kiadásokról való döntéseket a tagállamok részéről is jóvá kell hagyni, az Európai Számvevőszék és az OLAF sem képes minden szabálytalanság vagy csalás felderítésére, sőt adott esetben nem is érdekelt – ezért kell egy valódi külső kontroll, amely egyértelműen a tagállami szempontok érvényesítője lehet. Fontosak ilyen szempontból a vállalkozástámogató vagy infrastrukturális hálózatfinanszírozási eszközök, vagy hogy az oktatásra és kutatásra költött pénzeknél a monopolhelyzetű szervezetek és központok működését észszerűen korlátozhassuk, s hogy az egyes NGO-k tevékenysége transzparensebbé váljon. De az unión kívüli országokkal kapcsolatos fejlesztési együttműködési eszközök is idetartoznak, hiszen ezt a területet – a Balkán vagy a Földközi-tenger térségeinek fejlesztési területét – a migráció kérdése tette egyértelműen biztonságpolitikai vonatkozásúvá az elmúlt években. A fő cél: az uniós polgárok pénzeinek elköltése hosszú távon valóban az ő érdeküket, sőt a következő generációk fenntartható és biztonságos létének megalapozását szolgálja.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Vincze Viktor Attila: A magyar javaslat alapján milyen főbb területeken nőhet az EU-s bürokrácia eddig jelentős részben ellenőrizetlen tevékenységeinek átláthatósága?

ifj. Lomnici Zoltán: Intézményi ügyek, energiaügy, élelmiszer-biztonság, a fejlesztés és együttműködés területét érintő költések, foglalkoztatási és szociális ügyek, kutatás és innováció, regionális politika, versenypolitika és több más fontos terület. Külön kiemelném a bel- és igazságügy, valamint az emberi jogok nevű uniós szakpolitikákat, ahová elvileg az alapjogok védelme, továbbá a menekültügy és a bevándorlás kérdései is tartoznak. Ezeken a területeken a legkevésbé átlátható a pénzek áramlása, tiszta verseny helyett pedig tiszta monopóliumot láthatunk belterjes jogvédő hálózatok erősen vitatható közreműködésével.

Vincze Viktor Attila: A Soros-féle civil szervezeti hálónak számára az EP által 1,8 milliárd euróra megemelt európai uniós támogatás összege jogi vonatkozásokban hogyan értelmezhető? Jelentheti ez azt, hogy az uniós bevándorláspárti erők a politikai ellenfeleikkel szemben a civilnek álcázott, de valójában a ballib oldalt képviselő szervezeteken keresztül akarnak konkrét politikai nyomást gyakorolni? Elfogadható-e ez, és mennyiben áll ez összhangban az EU alapszerződésével, a törvényességgel és az EU alapvető szellemiségével?

ifj. Lomnici Zoltán: Ez az, amire az előbb már utaltam. Ma már intézményesített véleménymonopólium uralkodik egyes uniós szakpolitikákban – az eredeti tervhez képest most megtriplázott támogatású programhoz tartozó jogvédő hálózat az elmúlt években teljesen ignorálta az európai polgárok szempontjait, sőt egyes alapjogait is, miközben az idegen érdekek erőszakos érvényesítését szerették volna elérni. Ezt pedig Brüsszel nem engedheti! Hol van ez bármilyen összhangban például az Európai Unió működéséről szóló szerződés 10. cikkével, amely a meggyőződésen, etnikai vagy vallási hovatartozáson alapuló diszkriminációt tilalmazza a szakpolitikák végrehajtása során? Milyen alapon lehet fontosabb egy muszlim szír migráns bevándorlási szempontja, mint mondjuk egy dán protestáns vagy katolikus magyar biztonsághoz való joga? S miért kellene hagynunk ezt?

Vincze Viktor Attila: A Századvég javaslata az Európai Bizottság ellenőrzésére mennyiben jelenthet megoldást a civil szervezeteken keresztüli politikai nyomásgyakorlás problémáira? A magyar javaslatnak milyen a visszhangja és mi lehet a sorsa? A májusi EP-választásnak lehet-e az egyik tétje az EU-s pénzek pazarló, nem megfelelő felhasználásának a visszaszorítása?

ifj. Lomnici Zoltán: A 2019. májusi európai parlamenti választásnak a tekintetben is nagy a tétje, hogy a Századvég mostani javaslata vagy egy hasonló alapelgondoláson nyugvó pénzügyi ellenőrzési javaslat megvalósulhat-e majd a jövőben. A célunk, hogy egy ilyen javaslat mindenképp megvalósulhasson – hogy ez mennyi idő még, erre esetleg május 26-a is megadhatja a választ. Ezzel a választással, ugyanis azt is felmérjük, hogy mekkora támogatottságot élveznek Európában a valóban nemzeti és bevándorlásellenes politikai erők. Míg három-négy éve még a horvát és osztrák kormányfő felváltva támadták Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, az elosztási kvótát pedig Lengyelország is megszavazta, mára itt áll mellettünk szinte az összes kelet-közép-európai ország és a Balkán jelentős része is, Ausztria irányt váltott, s formálódó új szövetségünknek tekintélyes súlyt biztosít Lengyelország és Olaszország. A külső politikai, álcivil nyomásgyakorlás problémáira közép- és hosszú távon az tud megoldást kínálni, ha szép lassan, egyre több uniós intézményben többségbe kerülnek Európa nemzeti erői.

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ilyen városi rangadó még soha nem volt az NB I-ben

Ilyen városi rangadó még soha nem volt az NB I-ben

hajrá, magyarok!

Szombaton kerül sor a magyar labdarúgó-bajnokság 22. fordulójára.

Dzsihadistákkal szűrte össze a levet, most már inkább visszatérne Nagy-Britanniába

Dzsihadistákkal szűrte össze a levet, most már inkább visszatérne Nagy-Britanniába

amerika, london, párizs

A 24 éves Sufyan Mustafa 2013-ban döntött úgy, hogy Szíriába megy harcolni. Ennek meg is lett a következménye, ugyanis megfosztották a brit állampolgárságától. Ő azonban most már szívesen visszatérne a szigetországba.

Az osztrák börtönökben kisebbségben vannak az osztrák állampolgárok

Ausztriában a fogvatartottak 45,3 százaléka osztrák állampolgár, a külföldiek zöme EU-n kívüli országokból származik.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Gulyás Gergely kihúzta a gyufát az ukránoknál

Gulyás Gergely kihúzta a gyufát az ukránoknál

kétharmad

Az ukrán külügyminisztérium megengedhetetlennek minősítette pénteken Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek azt a kijelentését, amellyel félfasisztának nevezte az ukrán oktatási törvényt.

Azt írta a szomáliai migránsokra, hogy lusták, ezért pénzbírságot kellett fizetnie

Egy 70 éves embernek kellett a bíróság elé állnia, mert azt írta a Facebookon, hogy "a szomáliaiak lusták és nem akarnak dolgozni."

Holland újságíró: Sorosnak velünk is terve van

Holland újságíró: Sorosnak velünk is terve van

amerika, london, párizs

A magyar származású amerikai milliárdos személye Hollandiában is egyre nagyobb vitákat generál. Az ország egyik legismertebb jobboldali újságírója egy videóban beszélt Soros hollandiai tevékenységéről.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére