Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Big pikcsör
 
 
 
 

Ifj. Lomnici: "Ezeket én nemes egyszerűséggel csak morális hazaárulóknak szoktam hívni"

Fűrész Gábor - GFG - Ketipisz Sztavrosz

2016. szeptember 16. 08:30

Rendhagyó beszélgetés ifj. Lomnici Zoltánnal a kommunizmusról és a polgári Magyarországról, a hazafias érzelmekről és a morális hazaárulókról, a népszavazás céljáról és értelméről és arról, "hogy lesz következmény".

Ezeket én nemes egyszerűséggel csak morális hazaárulóknak szoktam hívni”

GFG: Borús képet adsz Európáról és azt mondod, hogy tudatosan viselkedik így az európai elit. De mi ennek a magyarázata? Ez egy intellektuális pozíció? Ez egy testtartás? Az elmúlt 40-50 év nyugat-európai jólétét védő magatartás?

Fűrész: Szerintem itt arról van szó, hogy emögött egy mély előítélet van.

GFG: Ez teli van irracionalitással, nem?

Fotó: Kozma Zsuzsi

Lomnici: Valószínűleg nincs erre adekvát válasz, hogy miért így tesznek. De azért érdemes lenne néhány kérdést mégiscsak feltenni. Mint például mit keres Soros György az Európai Parlamentben? Mert hogy mégiscsak súlyos legitimitáskérdések vethetők fel azzal kapcsolatban, hogy egy magyar származású, de New Yorkban élő üzletember migrációs kérdésekben tanácsot ad és irányt mutat az uniós bürokratáknak. Mégiscsak fel kellene tenni a kérdést, hogy a 2008-as gazdasági válságnak miért Európa volt az igazi elszenvedője? Érdemes lenne megkapargatni, hogy miért megint csak Európa lett a vesztese az úgynevezett „Arab-tavasznak”? Ezek súlyos kérdések.De már azzal előrébb tartunk, hogy legalább a kérdéseket feltehetjük. Persze, a világ akkor lenne kerek, ha válaszokat is tudnánk adni. Erről azonban a következő jut eszembe. A szillogizmus úgy áll elő, hogy van két premissza és abból levonunk egy konklúziót.  Ez azonban sajnos nem mindig működik. Vegyük a következő példát. Az egyik premissza úgy szól: „A fél lábú kalóz ember”, a másik meg úgy: „az ember kétlábú”, tehát akkor a konklúziónk az lesz, hogy a „fél lábú kalóz két lábú”, csakhogy ebben az esetben a levont konklúziónk nem igaz. Így állunk ma ezekkel a válaszokkal is.

GFG: Akkor már annak is örülhetünk, hogy egyáltalán feltehetjük a kérdést, hogy miért veri ki a magyar népszavazás Európában a biztosítékot?

Lomnici: Ez egy nagyon fontos kérdés és egy népszerű gondolat áll mögötte. Az a szemlélet, amit Juckerhez és több más európai politikushoz kötnek, miszerint egy rendes politikát csináló állami vezető az nem a népre figyel, hanem egy irányvonalat, saját ideát követ és nem foglalkozik az ilyen, hogy mondjam...

GFG: ...az emberekkel

Lomnici: Így is fogalmazhatunk (nevetés)

Fűrész: …az olyan káros és veszélyes entitással, mint a választók.

Lomnici: Szóval, ez a szemlélet egy demokráciában nem tartható. Ez megmagyarázza, hogy miért irtóznak annyira a népszavazástól. Ennek a gyökerei az elitista politikafelfogásban keresendők. Az elitista szemlélet arról szól, hogy az emberek egy jelentős részének nem is szabadna szavazati jogot adni, mert az emberek egyszerűen ostobák. Nincsenek annak a szellemi potenciálnak a birtokában, ami ahhoz szükséges, hogy a közösséget érintő sorskérdésekben döntsenek. De azért mégiscsak ez a demokrácia lényege, nem?

Fűrész: Tényleg ez a baloldal egyik legnagyobb paradoxona. A baloldaliak minden esetben a demokrácia védelme mellett vannak, kivéve egyetlen esetet, amikor a jobboldaliak is részt akarnak ebben venni. Ez azt jelenti, hogy a jobboldali „csőcseléknél” veszélyesebb dolog nincs, tehát ilyenkor korlátozni kell a demokráciát.

Lomnici: Pontosan így van. Ahogy a liberális demokrácia is azért jó szerintük, mert a liberálisok győznek, illetve ők ülnek be a zsűribe, ahogy a miniszterelnök úr Kötcsén fogalmazott...

GFG: A zsűri rendszeresen deresre húzza Magyarországot.

Lomnici: A Magyarországgal szemben megítélésem szerint azért is engedik meg maguknak ezt a hangnemet, mert a magyar baloldali európai parlamenti képviselők, illetve mindazok, akik Magyarországot képviselik különböző nemzetközi fórumokon, nem feltétlenül képviselik azt a keményvonalas, patrióta hozzáállást, amit egyébként képviselhetnének.

GFG: Tehát puhák?

Lomnici: Vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy mérsékelten képviselik hazánk érdekeit vagy éppen kifejezetten az ország ellen dolgoznak. Ezeket én nemes egyszerűséggel csak morális hazaárulóknak szoktam hívni. Ők azok, akik a nemzeti sorskérdésekben egész egyszerűen nem tudnak kooperatív módon működni. Az Amerikai Egyesült Államokban például a belbiztonság kérdése nemzeti minimum, nálunk nem.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Ha valaki azt mondja, hogy maradjunk otthon, ez szimpla politikai haszonszerzés”

GFG: Merthogy ebben a kérdésben is vannak internacionalisták és patrióták?

Lomnici: Könnyű lenne mindezt visszavezetni a kommunizmusra, de azért mégiscsak ki kell jelentenünk, hogy nemcsak a szuverenitását veszítette el Magyarország a kommunista diktatúra alatt, hanem bizonyos értelemben a hazafiasság érzését, - bár volt Hazafias Népfront –, a nemzetszeretetet, a nemzeti összetartozástudatot és a konstruktív önállóság eszméjét is. Mindezeket kiölték a kommunisták, mert hogy volt a Nagy Szovjetunió, volt Moszkva, volt Hruscsov és utódai és gyökeret vert az a fajta mentalitás, nevezzük inkább gyilkos szemléletnek, ami végül is kiölte a polgári gondolkodást. Ez a gyilkos szemlélet a mai napig él. Még mindig vannak, akik képviselik ezt a szellemiséget, akik ösztönszerűen rendre mindig valakinek a kegyeit keresik, legyen az korábban Moszkva, most pedig Brüsszel vagy éppen Washington. Vannak tehát egész egyszerűen olyanok, akik nem nemzetben gondolkoznak, nem össznemzeti célokat tartanak szem előtt, kifejezetten nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy a „szállásterületeken” a külhoni magyarok visszaszerezték az önrendelkezéshez és nemzethez tartozás jogát.

GFG: Ők ezért utálják el a népszavazás ügyét?

Fotó: Kozma Zsuzsi

Lomnici: Magyarországon a népszavazások mindig segítettek a politikának, irányt mutattak, ahogy a miniszterelnök fogalmazott, „egyetértési pontokat” adtak a döntéshozók kezébe. Így volt ez az európai uniós, a NATO-, a szociális népszavazás esetében, sőt a rossz emlékű 2004-es népszavazáson is. Mert bár ez utóbbi nem lett érvényes, de mivel döntő többségükben a nemzetegyesítés mellett tették le a voksukat az emberek, ez a népszavazás is erkölcsi irányt adott a politikának. Ez a bajuk.

GFG: Akkor azt mondod, hogy azok, akik arra biztatják a választókat, hogy ne menjenek el voksolni, maradjanak otthon, emögött tulajdonképpen egy zsigeri, attitűdbeli kérdés áll. Nem is a bevándorláskérdés a lényeg, hanem egy attitűdrendszerről van szó, aminek nálunk mély történelmi gyökerei vannak?

Fűrész: Ezt úgy érted, hogy a bevándorláskérdés csupán egy színpad

GFG: Igen, merthogy ismétlődnek a darabok, de az attitűdrendszer marad. 

Lomnici: Egy attitűd, teljesen egyetértek. Az, hogy ha valaki azt mondja, hogy maradjunk otthon, ez szimpla politikai haszonszerzés, egyben számára politikai szükségszerűség, hiszen retteg arról, hogy lesz egy érvényes és eredményes népszavazás.Retteg attól, hogy aki vasárnap elindul és esetleg igent mondana, az meggondolja magát és behúzza a nemet, mert mégiscsak felülemelkedik a lelkiismerete,  a jövőért érzett felelősségtudata, és eszébe jut Párizs, Brüsszel és Nizza.

Fűrész: Igen, igen.

Lomnici: Az nagyon veszélyes tud lenni, ha valaki elindul otthonról…

GFG: …mert ki tudja hol áll meg.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Lomnici: Az igen szavazatok tekintetében azt mondom, hogy a demokratizmusnak jellemzőit még mindig csak a Liberálisok kapcsán tudom a baloldali ellenzék tekintetében megtalálni. Legalább ők nem azt mondják, hogy „ne menjetek”, vagy „gyalázzátok meg a szavazólapot és irkáljatok rá mindenfélét”, hanem ők egy egyértelmű, a magyar társadalom kisebbségét érintő, de egyértelmű üzenetet küldenek. Ezt én lényegesen korrektebbnek és demokratikusabbnak tartom, mint amit az ellenzék többi pártja csinál.

Logikai összefüggés van a bevándorlás a terrorizmus növekedése között”

GFG: De érdekel-e bárkit is, mit mondanak ma Magyarországon a baloldali törpepártok? Az emberek inkább a valóságra figyelnek. Bekapcsolják a tévét, látják a híreket, látták, mi történt itt a Keleti Pályaudvarnál, ehhez képest sokadlagos, hogy mit mond nekik, akár a saját oldalukhoz tartozó politikai vezetőjük.

Fűrész: Azt tudjuk a közvélemény-kutatásokból, hogy a bojkottot nagyon kevesen támogatják. A Századvég mérése szerint elvi szinten a válaszadók mintegy tizennégy százaléka támogatja csak.

GFG: Röviden, azt akartam mondani, hogy még politikai hasznot sem hoz a baloldali pártok számára az, amit képviselnek, sőt.

Lomnici: Hiába igyekeznek álproblémának, a kormány kreálmányának beállítani a népszavazás ellenfelei azt a kijelentést, hogy a migráció és a terrorizmus között összefüggés van, mégiscsak az a helyzet, hogy valamiért 2015 közepe óta, amióta ez az újkori népvándorlás megindult, azóta nőtt meg drasztikusan a terroresemények száma. A valóságot nem lehet szembe hazudni.

GFG: Erre a szkeptikusok azt szokták mondani, hogy korábban is voltak terrormerényletek Európában, gondoljunk csak a müncheni olimpiára.

Lomnici: De ilyen mértékben, ilyen célzottan és ennyire az ide érkezőkhöz kötötten nem volt.

GFG: Tehát kell lennie valamilyen logikai összefüggésnek.

Lomnici: Határozottan ki merem jelenteni, hogy logikai összefüggés van a bevándorlás a terrorizmus növekedése között, még akkor is, ha másod-, harmadgenerációsok a végrehajtók. Mindazzal szemben, ami most történik Európában a korábbi példák elszórtak és elszigeteltek, marginálisak voltak és olyan szabadságmozgalmakhoz kapcsolódtak, mint például az ETA baszk terrorszervezet, az IRA vagy éppen a szicíliai maffia. Ez sokkal inkább behatárolható és körülírható volt, mint amivel most nézünk szembe.

Fűrész: Továbbá van egy fontos különbség a célpontok tekintetében. A terrorizmus korábbi európai formái túlnyomórészt inkább intézmények és hatóságok ellen irányultak, most viszont primer módon a lakosság ellen irányul, az ártatlan áldozatokra összpontosít.

Ketipisz: Éppen a legvédtelenebbek ellen indulnak sorozatos támadások, azok ellen, akik szórakoznak, koncerten vannak, tűzijátékot néznek.

GFG: Nincs valami bicskanyitogató abban, hogy a népszavazás ellenzői végülis viccet csinálnak ebből az egészből, elbagatellizálják a terrorcselekmények jelentőségét?

Lomnici: Talán az egyik leggyalázatosabb megnyilvánulás az volt, amikor a párizsi terrorcselekményeket követően a DK elnöke bement egy televízióba és azt mondta, hogy Magyarországon is halnak meg folyamatosan emberek gyilkosságok következtében. Amikor politikai haszonszerzésből ilyen módon bagatellizál egy felelős ellenzéki vezető, hovatovább volt miniszterelnök egy kérdést, akkor ez azt mutatja, hogy semmiféle gátlásai sincsenek az ellenzéknek. Amikor egy magyar politikus így megnyilvánul, akkor azt gondolom, hogy a morális válság elképesztően súlyos tünetével találkozunk.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Az eddigi európai népszavazásoknak is mind lett politikai következménye, csak a magyarnak nem lehet?”

GFG: Egyébként hogy lehet egyidőben egyszerre állítani azt, hogy a népszavazásnak semmiféle jelentősége sincs és hogy ha sikeres lesz a népszavazás, akkor az dominó hatást fog kiváltani Európában?

Lomnici: A népszavazás kapcsán két téves információ kering a közbeszédben. Az egyik: a népszavazásnak nincs célpontja, mert nincs kvótahatározat, nincs betelepítés, és másodlagosan ezek a kérdések jelenleg nincsenek is napirenden.

Fűrész: igen, ez mind a mai napig elhangzik a televíziókban különböző helyeken

Lomnici: Röviden, kronológiailag: született egy miniszterelnöki tanácsi határozat az önkéntes kvótáról, ezt a Bizottság együttműködve a belügyminiszterek tanácsával, ahol csak minősített többség kell, annulálta és megszavazta a kötelező kvótát. Ezt szólt x számú személy betelepítéséről és ehhez csatlakozott az a baloldali európai képviselők által is megszavazott javaslat, hogy mintegy 80 millió forintnak megfelelő pénzbírsággal sújtsák migránsonként azokat az államokat, akik nem hajlandóak a befogadásra. Most pedig az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) fog lakozik hamarosan azzal a kérdéssel, hogy egy felső korlát nélküli állandó elosztási mechanizmust hogyan vezessenek be az Európai Unióban.

GFG: Ilyen az, amikor Brüsszel nem hoz döntéseket (nevetés).

Lomnici: Tehát az, hogy ezek nincsenek napirenden, erről nem születnek döntések, ezek színtiszta valótlanságok.

GFG: Azt is mondják, hogy a népszavazásnak nem lesz következménye.

Lomnici: Igen, ez a másik tévinformáció. Csak idén négy népszavazásról tudok az Európai Unióban a magyarral együtt.  Volt a brit, és volt a holland. A brexit révén Európa drasztikusan megcsonkult. Volt tehát következmény. A holland népszavazás révén pedig Ukrajna csatlakozása került a nagyon távoli jövőbe, hiszen a hollandok nem támogatták a csatlakozási szerződés feltételeit. Volt tehát következmény. Csak csöndben megjegyzem a hollandok nem az Európai Unió és Ukrajna kapcsolatáról mondtak ítéletet, nem hiszem, hogy mélyen elmerültek volna a csatalakozási szerződés paragrafusaiban (nevetés), hanem Brüsszelt utasították el. Ahogy a britek is tették. És most jön a magyar népszavazás. majd lesz egy olasz népszavazás is az olasz alkotmányos reformról. Biztosra vehetjük, ezeknek is lesznek következményeik.  De említhetnénk, hogy a franciák és a hollandok szintén egy referendum keretében torpedózták meg az EU alkotmányát.

Ketipisz: Pedig még a jobboldalon is olvasni olyan érveket, hogy a népszavazás a kormány blöffje, amiről mindenki tudja, hogy semmilyen következménye sem lesz.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Lomnici: Az ügydöntő népszavazás az azt jelenti, hogy ad a magyar parlamentnek egy kötelezvényt, amely arról szól, hogy valamilyen jogalkotási aktust kell hozni. A jogalkotási aktus belföldre fog vonatkozni és ezzel szemben majdnem biztos hogy születik egy uniós rendelet, ami mint másodlagos jogforrás közvetlenül kellene hatályosuljon. Kollízió lesz tehát az uniós joggal, ezt már borítékolni lehet. De ettől függetlenül az országgyűlésnek egy érvényes, eredményes népszavazásnál meg kell tennie ezt a lépést. Ezzel párhuzamosan ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Székely László ombudsman beadott egy indítványt az Alkotmánybíróság elé, amely arról szól, hogy azon rendelkezéseket, az uniósokat sem, hajthatják végre a magyar hatóságok, amely az Alaptörvény emberi jogi passzusaiba ütköznek. Márpedig a csoportos kiutasítás, ami innen nézve kényszerbetelepítés ütközik ezekkel a passzusokkal. Ha az AB is erre az álláspontra helyezkedik, akkor egy olyan közjogi kuriózum alakulhat ki, hogy bár van egy uniós aktus, de ezt az Alaptörvény szellemisége és passzusai alapján nem hajthatják végre a magyar hatóságok. Ez tehát egy újabb, közjogi következmény. A politikai következmény pedig egy érős felhatalmazás a kormánynak, hogy képviselje hazánk érdekeit Brüsszelben.

GFG: Tehát politikai következménye is lesz.

Lomnici: Lesz politikai következménye is.Az eddigi európai népszavazásoknak is mind lett politikai következménye, csak a magyarnak nem lehet? Ez már nem kettős mérce lenne, hanem ettől súlyosabb kérdés. Ahhoz tudnám hasonlítani, ahogy az ausztrálok az őslakos aboriginals-t a biológia könyvekben oktatták egészen a hetvenes évekig, mert állatnak tekintették őket.  Mi magyarok emberek vagyunk, uniós polgárok vagyunk és ugyanazt elvárjuk, hogy amit a francia  vagy az ír választók népszavazás útján el tudnak érni, azt a magyarok is el tudják. És persze lesz morális következménye is egy érvényes és eredményes referendumnak. Akik a bojkottra szólítottak fel, akik a szavazólapok megszentségtelenítésére buzdítottak, akik minden erejükkel azon dolgoztak, hogy ez a népszavazás ne jöjjön létre, azok feláldozták demokratikus elveiket a politikai haszonszerzés oltárán, majd le kell vonniuk a szükséges következtetéseket.

GFG: Nagyon úgy tűnik nekem, hogy te október 2-án vasárnap elindulsz otthonról.

Lomnici: Igen, vagy a saját lábamon vagy segítséggel (nevetés), de ha életben leszek, akkor szavazni fogok.

OLVASTAD MÁR?

Big pikcsör
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Üvegzseb: az egyik liberális irodalmi egyesület nem nagyon tud elszámolni a közpénzzel

Üvegzseb: az egyik liberális irodalmi egyesület nem nagyon tud elszámolni a közpénzzel

szabad vasárnap

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület nem tud elszámolni a számlájukra érkezett közpénzzel. Egymásnak estek, majd még a Magvető Kiadó is kihátrált mögülük.

Lehidalnak a liberálisok, akkora kerítés van Soros György háza körül

Lehidalnak a liberálisok, akkora kerítés van Soros György háza körül

amerika, london, párizs

Egy amerikai műsorban beszéltek a milliárdos rezidenciájáról.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez lesz ma.

Tovább folytatódik a demokraták castingja

Tovább folytatódik a demokraták castingja

amerika, london, párizs

Van már egy jelöltjük, aki zsidó, mór, spanyol, fekete, indián származású, van egy teljesen latinó, van egy hindu és most jelentkezett egy europid is.

Az ausztrálok hetven százaléka elutasítja a bevándorlást

A szigetországba érkező migránsok legnagyobb része indiai származású.

A német balosok szerint az emberek az AfD miatt vesznek egyre több fegyvert

Nem azért, mert félnek, nem azért, mert romlik a közbiztonság a bevándorlás miatt, hanem a jobboldal miatt veszik a fegyvereket a németek.

Elutasította a brit parlament a Brexit-megállapodást, így továbbra sem tudni, mi lesz

Elutasította a brit parlament a Brexit-megállapodást, így továbbra sem tudni, mi lesz

amerika, london, párizs

A kedd esti szavazás eredménye további káosz lehet a brit politikában, miközben a kilépés dátuma vészesen közeledik.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére