Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Idéntől tényleg egyszerűbb lesz adózni

Bertha László, Nagy Gábor

2016. január 4. 16:58

Az összes fontos változás 2016-ban, amely téged is érint: adókedvezmények, áfacsökkentés és az adóhivatali reform.
Fotó: AFP

Januártól számos változás történt a személyi jövedelemadót illetően. Az adókulcs 16-ról 15 százalékra csökkent. Ezzel 100 ezer forintonként 1000 forinttal kevesebb lett az adóterhünk, és közel 30 ezer forinttal több maradhat a zsebünkben.

Az SZJA csökkentésével és a családi adókedvezményekkel a családok járnak a legjobban. A 2016-os kedvezmények várhatóan több mint 1 millió embert fognak érinteni.

A fontosabb adóváltozások között szerepel még 2016-ban, hogy az újonnan épített lakások áfája 27-ről 5 százalékra mérséklődik. Ez a lakásáfa-csökkentés egy összetett lakástámogatási rendszer keretében valósul meg. A csökkenéstől elsődlegesen azt várják, hogy fellendíti az építőipart, így mintegy 5000 új lakás épülhet meg Magyarországon. Ennek köszönhetően pedig 5-7 ezer fővel növekedhet a foglalkoztatás, valamint 100-120 milliárd forintnyi plusz összeget generálhat a beruházások terén.

Olcsóbban vehetsz lakást

Szakértők szerint a változás nem fog egy az egyben megjelenni a lakások árában, mivel a csökkentés következtében megnövekedhet a telkek iránti kereslet, így a felszabaduló összegek egy részét a magasabb telekárakra fordíthatják a beruházók. Az alacsony áfa a tervek szerint 2019-ig maradhat érvényben, ami hatalmas lakásdömpinget eredményezhet a következő években a lakáspiacon. A csökkentés mérsékelt keretek között, de a használt lakások árait is lenyomhatja.

A lakások áfája mellett 5 százalékra csökkent január 1-től a sertéshús áfája is, melynek révén a termékpálya jelentős része alacsonyabb kulccsal adózik. Ebből egyedüli kivételt jelentenek az úgynevezett vágási melléktermékek, mint a sertésmáj és a sertészsiradékok. A csökkentés nem érinti a feldolgozott termékeket sem, így nem lesznek olcsóbbak a sertéshúsból készült felvágottak sem. A csökkentéstől a kereslet növekedését, valamint a piac tisztulását várják.

Fotó: MTI Fotóbank
Mi változik még?
  • a társasági adóban növekedési adóhitel (halasztott adófizetési lehetőség) érvényesíthető
  • az önkormányzatok iparűzési adókedvezményt adhatnak háziorvosoknak és védőnőknek
  • megúszhatják az online kassza beüzemelését a fodrászok és a kozmetikusok
  • egyes környezetkímélő gépkocsik után nem kell regisztrációs adót, gépjárműadót és céges autóadót fizetni
  • pálinkafőzéshez 700 forintért párlatadójegyet kell kiváltani, ami 1 liter párlat megfőzésére jogosít
  • az MRP-szervezet (Munkavállalói Résztulajdonosi Program) javadalmazása alapján szerzett jövedelmekre kedvező adószabályok érvényesíthetők
Egyszerűbb adóbevallás, változó szemlélet

Van egy lényeges egyszerűsítés. Ez az ún. bevallási nyilatkozat.

Ha csak a munkáltatótól kapunk jövedelmet és nem veszünk igénybe adókedvezményt, akkor nem kell adóbevallást beadnunk a NAV-nak, ugyanis ezt elkészíti helyettünk az adóhatóság. A nyilatkozat benyújtására január 31-ig van lehetőségünk, az adóhatóság pedig május 20-ig megállapítja az adót, és csak akkor küld visszajelzést, ha a levont előleg összege nem stimmel.

A szaktárca szerint 1,5 millió adózónak nem kell adóbevallást benyújtania, helyettük tehát az adóhatóság fogja elkészíteni a dokumentumot.

Ha gondunk támadna, akkor 200 ezer forintos összeghatárig 6 hónapos pótlékmentes részletfizetési lehetőséget is kérhetünk. Ugyanígy kaphatunk haladékot az egészségügyi hozzájárulás részletfizetésére is, de csak akkor, ha a két adónemben felhalmozott együttes tartozásunk összege nem haladja meg a 200 ezer forintot.

Fotó: MTI Fotóbank
A NAV szerint is vannak jó fiúk és rossz fiúk, ezért rájuk eltérő eljárási szabályokat alkalmaznak a jövőben

A jó adózók (megbízhatók) azok, akik: legalább három éve folyamatosan adóznak és ez idő alatt nem halmoztak fel 500 ezer forintnyi nettó adótartozást. Ha ez teljesül, akkor kedvezményeket kaphatnak; például azt, hogy 180 napnál tovább nem tarthatnak náluk hatósági ellenőrzést.

A rosszfiúk (kockázatos adózók) pedig azok, akik: nagy adóhiányt vagy tartozást halmoztak fel, feketén foglalkoztatják az alkalmazottakat, vagy egy éven belül ismételt üzletbezárással büntették őket. A kockázatos adós minősítés egy évig áll fenn számukra, de ha meg van a szándék a javulásra (és a bírságok, hátralékok kifizetésére), akkor a NAV megszüntetheti a minősítést.

A rosszfiúk ellenőrzésének határideje 60 nappal meghosszabbodik, és ők az áfa-visszaigényléseiket is lassabban, 75 nap alatt kapják kézhez. A késedelmi pótlék a jegybanki alapkamat ötszöröse, a kiszabható mulasztási bírság és adóbírság legkisebb mértéke a kiszabott bírság 50 százaléka lehet, a kiszabható bírság felső határa pedig 50 százalékkal emelkedik.

Neked sincs okod az aggodalomra

Ha valamit elmulasztunk vagy elrontunk, nem kell aggódni. Ugyanis a NAV nem bírságolhatja többé mindenért a magánszemélyeket. Ehelyett a hivatalnak ki kell tűznie egy időpontot a teljesítésére, vagy a mulasztás pótlására. Büntetést csak azután szabhat ki az adóhatóság, ha ekkor sem teljesítjük a kötelezettségünket.

Külön figyelmeztetés nélkül csak akkor szabhat ki büntetést a NAV, ha az áfa körbe való bejelentkezési kötelezettséget vagy az esetleges foglalkoztatottaink bejelentését mulasztják el a magánszemélyek.

Változik az adóregisztrációs eljárás is

Az 5, illetve 10 millió forintot meghaladó, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló adótartozás esetén a NAV megtagadhatja az adószám megállapítását. A cégvezetők is bekerültek az eljárás során vizsgált személyek körébe, így számukra sincs menekülési lehetőség, nem menekülhetnek egyik adós cégükből a másikba.

A cél az, hogy kiszűrjék azokat a magánszemélyeket, akik korábban jelentős adótartozást hagytak hátra.

Emberibb lesz a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal is szerkezeti átalakuláson megy keresztül; ennek célja, hogy egy 21. századi modern, ügyfélbarát adóhivatal jöjjön létre.

Tállai András

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Az adóhatóság kormányhivatal helyett központi hivatal lesz, amelynek vezetése integrálódik a Nemzetgazdasági Minisztériumba (NGM), a regionális főigazgatóságok pedig megszűnnek. Az új rendszerben a NAV élén egy államtitkár áll majd, ezt a posztot Tállai András, az NGM jelenlegi államtitkára fogja betölteni. Ez a megoldás egyébként egyáltalán nem ritka, hiszen hasonló vezetési struktúrában működik az adóhatóság Ausztriában, Hollandiában és Lengyelországban is.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az átalakításról hétfőn elmondta, hogy nincs helye a bizonytalanságnak, mivel az adóhivatal költségvetés bevételeinek csaknem 95 százalékáért felelős. A NAV új vezetője, Tállai András megerősítette, hogy szemléletváltozás fog bekövetkezni az adóhivatalnál. Az ügyfélközpontúság azonban nem azt jelenti, hogy egyszerűbb lesz elkerülni az adófizetést, hanem azt, hogy a tisztességes adózok a NAV barátságosabb arcával, míg az adóelkerülők a hatóság szigorával fognak találkozni.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A hatóságokat aggasztják a késes támadások Németországban

A hatóságokat aggasztják a késes támadások Németországban

amerika, london, párizs

Önálló kategória lesz a németországi bűnüldözési statisztikákban a késes támadás - írta a Bild című német lap a hírportálján hétfőn azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi három nap alatt kilenc ilyen bűncselekmény történt az országban.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Vérbeli kupameccs a negyedosztály világából

Vérbeli kupameccs a negyedosztály világából

hajrá, magyarok!

Egy igazi ínyencséggel folytatódik a Pörge szurkol sorozatunk, Budapest Kupa-meccsről eddig még nem esett szó.

Nem csak itthon kokettál az ellenzék az antiszemitizmussal

Nem csak itthon kokettál az ellenzék az antiszemitizmussal

amerika, london, párizs

Új trend van kibontakozóban, amely nagyon úgy tűnik, hogy nemzetközi volumenű. Ez pedig nem más, mint a baloldal és a nácizmus egymásra találása, amelyet nemcsak hazánkban, de Nagy-Britanniában is megfigyelhetünk.

Száz osztrák dzsihadista van Szíriában és Irakban

Jelenleg mintegy 100 ausztriai származású külföldi harcos tartózkodik háborús területen Irakban és Szíriában - közölte hétfőn az osztrák alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatal (BVT) az APA hírügynökséggel. A hivatal szerint a harcosoknak mintegy harminc százaléka rendelkezik osztrák állampolgársággal.

Életfogytiglant kapott a migráns, aki a nyílt utcán brutálisan meggyilkolta a családját Hamburgban

Életfogytiglant kapott a migráns, aki a nyílt utcán brutálisan meggyilkolta a családját Hamburgban

amerika, london, párizs

A hamburgi bíróság életfogytiglanra ítélte Mourtala Madout, aki a járókelők szeme láttára gyilkolta meg volt feleségét és egyéves gyermekét.

Hajrá, gyerekcsinálók!

Hajrá, gyerekcsinálók!

piszkostizenkettő

Akik most kezdenek családalapításba, azok nagy támogatásokra számíthatnak. A képlet ilyen egyszerű, aki meg fröcskölődni akar, az fröcskölődni fog.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére