Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Idéntől tényleg egyszerűbb lesz adózni

Bertha László, Nagy Gábor

2016. január 4. 16:58

Az összes fontos változás 2016-ban, amely téged is érint: adókedvezmények, áfacsökkentés és az adóhivatali reform.
Fotó: AFP

Januártól számos változás történt a személyi jövedelemadót illetően. Az adókulcs 16-ról 15 százalékra csökkent. Ezzel 100 ezer forintonként 1000 forinttal kevesebb lett az adóterhünk, és közel 30 ezer forinttal több maradhat a zsebünkben.

Az SZJA csökkentésével és a családi adókedvezményekkel a családok járnak a legjobban. A 2016-os kedvezmények várhatóan több mint 1 millió embert fognak érinteni.

A fontosabb adóváltozások között szerepel még 2016-ban, hogy az újonnan épített lakások áfája 27-ről 5 százalékra mérséklődik. Ez a lakásáfa-csökkentés egy összetett lakástámogatási rendszer keretében valósul meg. A csökkenéstől elsődlegesen azt várják, hogy fellendíti az építőipart, így mintegy 5000 új lakás épülhet meg Magyarországon. Ennek köszönhetően pedig 5-7 ezer fővel növekedhet a foglalkoztatás, valamint 100-120 milliárd forintnyi plusz összeget generálhat a beruházások terén.

Olcsóbban vehetsz lakást

Szakértők szerint a változás nem fog egy az egyben megjelenni a lakások árában, mivel a csökkentés következtében megnövekedhet a telkek iránti kereslet, így a felszabaduló összegek egy részét a magasabb telekárakra fordíthatják a beruházók. Az alacsony áfa a tervek szerint 2019-ig maradhat érvényben, ami hatalmas lakásdömpinget eredményezhet a következő években a lakáspiacon. A csökkentés mérsékelt keretek között, de a használt lakások árait is lenyomhatja.

A lakások áfája mellett 5 százalékra csökkent január 1-től a sertéshús áfája is, melynek révén a termékpálya jelentős része alacsonyabb kulccsal adózik. Ebből egyedüli kivételt jelentenek az úgynevezett vágási melléktermékek, mint a sertésmáj és a sertészsiradékok. A csökkentés nem érinti a feldolgozott termékeket sem, így nem lesznek olcsóbbak a sertéshúsból készült felvágottak sem. A csökkentéstől a kereslet növekedését, valamint a piac tisztulását várják.

Fotó: MTI Fotóbank
Mi változik még?
  • a társasági adóban növekedési adóhitel (halasztott adófizetési lehetőség) érvényesíthető
  • az önkormányzatok iparűzési adókedvezményt adhatnak háziorvosoknak és védőnőknek
  • megúszhatják az online kassza beüzemelését a fodrászok és a kozmetikusok
  • egyes környezetkímélő gépkocsik után nem kell regisztrációs adót, gépjárműadót és céges autóadót fizetni
  • pálinkafőzéshez 700 forintért párlatadójegyet kell kiváltani, ami 1 liter párlat megfőzésére jogosít
  • az MRP-szervezet (Munkavállalói Résztulajdonosi Program) javadalmazása alapján szerzett jövedelmekre kedvező adószabályok érvényesíthetők
Egyszerűbb adóbevallás, változó szemlélet

Van egy lényeges egyszerűsítés. Ez az ún. bevallási nyilatkozat.

Ha csak a munkáltatótól kapunk jövedelmet és nem veszünk igénybe adókedvezményt, akkor nem kell adóbevallást beadnunk a NAV-nak, ugyanis ezt elkészíti helyettünk az adóhatóság. A nyilatkozat benyújtására január 31-ig van lehetőségünk, az adóhatóság pedig május 20-ig megállapítja az adót, és csak akkor küld visszajelzést, ha a levont előleg összege nem stimmel.

A szaktárca szerint 1,5 millió adózónak nem kell adóbevallást benyújtania, helyettük tehát az adóhatóság fogja elkészíteni a dokumentumot.

Ha gondunk támadna, akkor 200 ezer forintos összeghatárig 6 hónapos pótlékmentes részletfizetési lehetőséget is kérhetünk. Ugyanígy kaphatunk haladékot az egészségügyi hozzájárulás részletfizetésére is, de csak akkor, ha a két adónemben felhalmozott együttes tartozásunk összege nem haladja meg a 200 ezer forintot.

Fotó: MTI Fotóbank
A NAV szerint is vannak jó fiúk és rossz fiúk, ezért rájuk eltérő eljárási szabályokat alkalmaznak a jövőben

A jó adózók (megbízhatók) azok, akik: legalább három éve folyamatosan adóznak és ez idő alatt nem halmoztak fel 500 ezer forintnyi nettó adótartozást. Ha ez teljesül, akkor kedvezményeket kaphatnak; például azt, hogy 180 napnál tovább nem tarthatnak náluk hatósági ellenőrzést.

A rosszfiúk (kockázatos adózók) pedig azok, akik: nagy adóhiányt vagy tartozást halmoztak fel, feketén foglalkoztatják az alkalmazottakat, vagy egy éven belül ismételt üzletbezárással büntették őket. A kockázatos adós minősítés egy évig áll fenn számukra, de ha meg van a szándék a javulásra (és a bírságok, hátralékok kifizetésére), akkor a NAV megszüntetheti a minősítést.

A rosszfiúk ellenőrzésének határideje 60 nappal meghosszabbodik, és ők az áfa-visszaigényléseiket is lassabban, 75 nap alatt kapják kézhez. A késedelmi pótlék a jegybanki alapkamat ötszöröse, a kiszabható mulasztási bírság és adóbírság legkisebb mértéke a kiszabott bírság 50 százaléka lehet, a kiszabható bírság felső határa pedig 50 százalékkal emelkedik.

Neked sincs okod az aggodalomra

Ha valamit elmulasztunk vagy elrontunk, nem kell aggódni. Ugyanis a NAV nem bírságolhatja többé mindenért a magánszemélyeket. Ehelyett a hivatalnak ki kell tűznie egy időpontot a teljesítésére, vagy a mulasztás pótlására. Büntetést csak azután szabhat ki az adóhatóság, ha ekkor sem teljesítjük a kötelezettségünket.

Külön figyelmeztetés nélkül csak akkor szabhat ki büntetést a NAV, ha az áfa körbe való bejelentkezési kötelezettséget vagy az esetleges foglalkoztatottaink bejelentését mulasztják el a magánszemélyek.

Változik az adóregisztrációs eljárás is

Az 5, illetve 10 millió forintot meghaladó, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló adótartozás esetén a NAV megtagadhatja az adószám megállapítását. A cégvezetők is bekerültek az eljárás során vizsgált személyek körébe, így számukra sincs menekülési lehetőség, nem menekülhetnek egyik adós cégükből a másikba.

A cél az, hogy kiszűrjék azokat a magánszemélyeket, akik korábban jelentős adótartozást hagytak hátra.

Emberibb lesz a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal is szerkezeti átalakuláson megy keresztül; ennek célja, hogy egy 21. századi modern, ügyfélbarát adóhivatal jöjjön létre.

Tállai András

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Az adóhatóság kormányhivatal helyett központi hivatal lesz, amelynek vezetése integrálódik a Nemzetgazdasági Minisztériumba (NGM), a regionális főigazgatóságok pedig megszűnnek. Az új rendszerben a NAV élén egy államtitkár áll majd, ezt a posztot Tállai András, az NGM jelenlegi államtitkára fogja betölteni. Ez a megoldás egyébként egyáltalán nem ritka, hiszen hasonló vezetési struktúrában működik az adóhatóság Ausztriában, Hollandiában és Lengyelországban is.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az átalakításról hétfőn elmondta, hogy nincs helye a bizonytalanságnak, mivel az adóhivatal költségvetés bevételeinek csaknem 95 százalékáért felelős. A NAV új vezetője, Tállai András megerősítette, hogy szemléletváltozás fog bekövetkezni az adóhivatalnál. Az ügyfélközpontúság azonban nem azt jelenti, hogy egyszerűbb lesz elkerülni az adófizetést, hanem azt, hogy a tisztességes adózok a NAV barátságosabb arcával, míg az adóelkerülők a hatóság szigorával fognak találkozni.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Öt EU-s tagállamba vándorolhatott Kadhafi titkos pénze

Öt EU-s tagállamba vándorolhatott Kadhafi titkos pénze

amerika, london, párizs

Moammer Kadhafi egykori líbiai diktátor pénzalapjait 2011-ben befagyasztotta az ENSZ. Vagyis azokhoz elvben nem lehetne hozzáférni, a közelmúltban azonban kiderült, hogy több százmillió euró hiányzik ezekről a számlákról. A legújabb információk alapján a líbiai pénzügyi alapokat összesen 5 EU-s ország csapolhatta meg. Belgium, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Luxembourg érintett.

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba az új, kinevezett magyar nagykövetet

Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes legutóbbi, Ukrajnával kapcsolatos kijelentései miatt problémáznak az ukránok.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt a mai nap.

Mesterséges intelligenciával cenzúrázzák a férfiak nyilatkozatait

Mesterséges intelligenciával cenzúrázzák a férfiak nyilatkozatait

fehér férfi

High-tech módszert talált a Financial Times, hogy kevesebb férfi nyilatkozzon a cikkeikben.

Munkatársunkat megbüntette a Facebook, amiért a homoszexuálisokról mert írni

Munkatársunkat megbüntette a Facebook, amiért a homoszexuálisokról mert írni

censored

A jobboldali véleményt tűzzel-vassal üldöző Facebook-cenzúra ismét lecsapott, ezúttal Horváth Zsófia munkatársunkat, a Pszicho sorozatunk arcát tiltotta a Facebook három napra.

Orbán: összefogásra van szükség a közép-európai országok között

Orbán: összefogásra van szükség a közép-európai országok között

kétharmad

A magyar kormányfő a dunaszerdahelyi Mol Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén hangsúlyozta a közép-európai országok együttműködésének fontosságát.

Románia 100 éve alatt Moldva csak még jobban leszakadt Erdélytől

100 év után is még mindig Erdély a legfejlettebb területe Romániának. Sőt, mostanra gazdaságilag még jobban leszakadt Erdélytől Moldva - mondja Lucian Boia román történész, aki szerint bár a területét az elmúlt évszázadban sikeresen megtartotta Románia, most mégis nagy gondban van az ország, mert a lakosai milliószámra költöznek el.

Soros György rajongója Svédország új miniszterelnök-jelöltje

Soros György rajongója Svédország új miniszterelnök-jelöltje

amerika, london, párizs

Újabb érdekes állomásához érkezett a svéd kormányalakítási procedúra.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére