Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
szabad vasárnap
 
 
 
 

Hollywood ismét eleget tett a liberális elvárásoknak: az lehetsz, ami lenni akarsz

2019. január 19. 20:00

A sebezhetetlen és a Széttörve folytatásaként M. Night Shyamalan univerzumának újabb fejezetéhez érkeztünk. Van az a hollywoodi legenda, hogy Shyamalan minden nagyon jó filmjére jut egy igazán rossz. A legenda sajnos ismét igaznak bizonyult, az Üveg ugyanis nem lett más, mint egy darabokra tört álom.

A történet szerint 19 évvel a hírhedt vonatszerencsétlenség után David Dunn (Bruce Willis) és fia, "Batman és Robin" szövetségéhez hasonlóan veszik fel a harcot a törvénysértőkkel és bűnözőkkel szemben. Dunn ugyanis – mint az A sebezhetetlen című filmből már kiderült – úgy tűnik szuper képességekkel rendelkezik, emberfeletti erővel bír és gyakorlatilag halhatatlan. Legalábbis ő, a fia és Elijah Price, azaz Mr. Üveg (Samuel L. Jackson) ezt így gondolja. A Széttörve című filmből megismert, 24 személyiséggel rendelkező Kevin Wendell Crumb (James McAvoy) mindeközben – folytatva, amit elkezdett – ismét fiatal lányokat tart fogva. Ekkor találkozik a hős szerepében tevékenykedő Daviddel, aki a törvényen kívülit játszva megmenti a lányokat, Kevin egyik személyiségétől, a természetfeletti képességekkel rendelkező Szörnytől. A mentőakció során azonban megérkeznek a hatóságok is, és a két férfit elszállítják egy intézménybe, ahol Dr. Elle Staple (Sarah Paulson) elsődleges feladata, hogy bebizonyítsa, David és Kevin is csak beképzelik maguknak szuper képességeiket. Vagy mégsem?

Kép: IMDb // Mr. Glass, Kevin és David

Sok kérdés, kevés válasz. Nagyjából végig ez jellemzi a filmet. A kuszaság és a hiányzó nagy durranás miatt az embernek hiányérzete van. Végig érződik a filmen, hogy Shyamalan – aki bizony büszkélkedhet pár rendkívüli rendezéssel – nagyon nagyot akart mutatni, csak a forgatás végére mindezt elfelejtette, helyette pedig úgy gondolta, jó lesz a nézőnek az is, ha csattanónak bevágunk egy összeesküvés-elméletet.

A három főszereplő közül egyedül Bruce Willis volt, akiből pont annyit kaptunk, amennyi elég is volt, hozta A sebezhetetlenből megismert Dunn karakterét, nem volt egyáltalán túljátszva. Samuel L. Jackson, mint Mr. Glass úgy tűnik unta a szerepét – amit meg is értek, hiszen a film nagy részében csak a szemét kellett rángatnia –, az egyébként zseni Elijah ezúttal már-már komikusnak hatott. A 24 személyiséggel rendelkező skizofrén Kevint megformáló James McAvoy, amilyen zseniális volt Shyamalan előző filmjében, olyan sokra sikeredett ezúttal. A színész kétségkívül óriásit alakít itt is, de felesleges időhúzásnak hatott, hogy másodpercenként váltott új személyiséget.

Ki merem jelenteni, hogy a film főként a mellékszereplők miatt bukott ekkorát. Dunn fiát ugyanaz alakította, aki 19 évvel ezelőtt, immár felnőtt férfiként. Mindezzel nem is lett volna akkora probléma, ha nem adnak neki ennyi időt a vásznon, Joseph Dunn megformálója ugyanis nem igazán ért a színészkedéshez. A Széttörve főhősnője Anya Taylor-Joy tökéletesen hozta a Hollywood által életre keltett bugyuta szereplő formáját, 

aki szerint szeretettel és elfogadással mindenkiből lehet jó ember, az nem számít, hogy Kevin és az ő 24 személyisége  fogva tartotta, majd legyilkolta a barátait, őt viszont elengedte, tehát nem bűnös. 

A legirritálóbb mellékszereplő díja mégis a doktornőt megformáló Sarah Paulsonnak jár. Hálátlan szerep ez a színésznőnek, aki egyébként már többször bebizonyította, hogy nem tehetségtelen. Dr. Ellie Staple feladata eredetileg az lett volna, hogy bebizonyítsa, hogy a szereplők képességei csupán az agyuk szüleménye és ez lehet, nem is lett volna elcsépelt gondolat. A pszichológia világa valóban izgalmas, egy pszichothriller annál inkább, de ne felejtsük el, hogy Hollywoodban vagyunk. Itt az az elv érvényesült, hogy az vagy, ami lenni akarsz.

Dr. Ellie Staple

Spoiler következik!
Mint kiderült, a doktornő egy titkos szervezet tagja, akik azért küzdenek, hogy egyensúlyt teremtsenek a világban, és bárkit, aki nem illik bele a társadalomba kiiktatnak. Mindez pedig arra enged következtetni, hogy a három főszereplő mégiscsak szuperképességekkel rendelkezett.

Lehetne párhuzamot vonni a Marvel- és a DC-filmek képregény hőseivel, hiszen azok a filmek is azt sugallják, hogy egy átlagos gimnazistából is lehet hős (lásd: Pókember) vagy egy szexis amazon is harcolhat a világháborúban (Wonder Woman), mégis azokról jól tudjuk, hogy fantáziafilmek és ez így van jól.

Itt lett volna alkalom egy olyan filmre, ami bebizonyítja, hogy mindent az agyunk dönt el, a döntési képesség nálunk van. Bizony a való életben lehetünk jó emberek, akik példát mutatnak, de azért szuperhősök nem. Hiszen ez volt az egész Shyamalan-univerzum alapkoncepciója: a képregényeket és a szuperhősöket belehelyezni a valóságba. 

Érvényesült a liberális genderizmus: dobjunk el minden észszerű lehetőséget, és valljuk azt, hogy a 21. században már nincsenek határok, mindenki az lehet, aki akar: férfiból nő, nőből férfi, esetleg nemtelen személy, na és persze egyszerű emberből szuperhős. 

Az Üveg széttört, nem lett sebezhetetlen.

Mindent, ami értelmet adott volna neki, Shyamalan fogta és kidobta az ablakon, helyette pedig azt gyártotta le, ami az amerikai közönségnek kell: tömegfilm, értelem és üzenet nélkül. Egy jó hír viszont van: azt már tudjuk, hogy legközelebb egy nagyon jó filmet láthatunk majd a rendezőtől.

IMDb: 7.5/10
888: 3/8

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Trump bevetné a hadsereget a mexikói határnál a migránsokat segítő fegyveresek miatt

Trump bevetné a hadsereget a mexikói határnál a migránsokat segítő fegyveresek miatt

amerika, london, párizs

Egyre több esetben fegyveresek segítik az Egyesült Államok területére illegálisan belépni szándékozó migránsokat a mexikói-amerikai határon. Donald Trump emiatt az USA hadseregének a bevetését fontolgatja.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

Nyilvánosságra került az Iszlám Állam videója, amelyben hűséget esküdtek a Srí Lanka-i merénylők

Nyilvánosságra került az Iszlám Állam videója, amelyben hűséget esküdtek a Srí Lanka-i merénylők

amerika, london, párizs

Az iszlám szélsőségesek világszerte büszkén osztják meg egymás között azt a videót, amelyben a merénylet előtt felesküdnek az Iszlám Állam zászlajára a Srí Lanka-i merényletsorozat végrehajtói.

Márki-Zay Péter a bíróság szerint is hazudott

A helyi kórház jó hírnevét sértő kijelentései mellett két másik ügyben is elmarasztalta a Szegedi Ítélőtábla Márki-Zay Péter "független" hódmezővásárhelyi polgármestert.

Angliában tanult az egyik Srí Lanka-i terrorista

Angliában tanult az egyik Srí Lanka-i terrorista

amerika, london, párizs

Ezt az ázsiai ország védelmi minisztere jelentette be, azonban nem részletezte, melyik terroristáról van szó, valamint melyik brit egyetemre járt a merénylő.

A Magyarországon elkapott szír terrorista letartóztatását meghosszabbították

Három hónappal meghosszabbították a Magyarországon elfogott, terrorcselekménnyel gyanúsított szír férfi, Hasszán F. letartóztatását.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére