Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
889
 
 
 
 

"Hódolat Katalóniának"

Olvasói vélemény | Szerző: Földesi Ákos

2017. október 3. 13:28

Vasárnap Katalóniában - a legszebb gyurcsányi hagyományok nyomán - a spanyol rendőrség attakokkal és gumilövedékekkel próbálta meggyőzni a katalánokat, hogy jobb lesz nekik Spanyolországban. Az ezt követő cinikus nyilatkozatokkal együtt bátran kijelenthetjük: a spanyol kormány 2 centiről lábon lőtte magát.

Amikor a spanyol alkotmánybíróság elutasította a katalán függetlenségi referendumot, a katalán miniszterelnök, Carles Puigdemont mindent egy lapra feltéve kezdett nyilatkozatháborúba a spanyol miniszterelnökkel, Mariano Rajoyjal, aki töketlenségéről tanúbizonyságot téve a legnagyobb szélsőségekig vitte el az ügyet. Érvénytelennek és törvénytelennek nyilvánította a megtartandó szavazást, mert egy kisebbség elszakadásáról csak az egész ország dönthet, meg különben is, hogy jön elő a hülye nép azzal, hogy maga szeretne rendelkezni jelene és jövője felől.

Így jutottunk el a vasárnapi eseményekhez, ami egyértelmű katalán győzelem.

Nemcsak a népszavazás eredménye miatt – egyértelműen övék az erkölcsi győzelem, övék a nemzetközi közvélemény szimpátiája, arról nem is beszélve, hogy a spanyol kormány legszebb francóista módszereket idéző reakciója valószínűleg rengeteg ingadozó katalánt lökött a függetlenség pártjára. Az meg már csak hab a tortán, hogy Puigdemont nem bukott bele a referendumba, hanem pont egy szabadságharcos államférfiként jött ki belőle.

Hogy mi lesz Rajoy-kormánnyal? Véleményem szerint hasonló lesz a sorsa, mint 2006 után Gyurcsányéknak. Még ha a katalánoknak nem is jön össze a függetlenség, a baszkok és galegól szeparatista mozgalmai könnyen újjáéledhetnek és felerősödhetnek, köszönhetően a töketlenkedő kormánynak. Így a kompromisszumképtelen Rajoy-kabinet valószínűleg ezzel baszta el az 500 éves spanyol egységet.

Fotó: AFP

Ha a katalánoknak sikerül bebizonyítaniuk, hogy Európa háború utáni határai talán még sincsenek kőbe vésve, akkor a küzdelmeik példát mutathat Európa többi kisebbségének, hogy összefogással és elszántsággal le lehet törni a központi kormányokat. A székelyeknek, erdélyi és felvidéki magyaroknak, a Vajdaság és Kárpátalja népeinek, a dél-tiroliaknak és még sok más nemzetiségnek Európa-szerte jár, hogy maguk döntsenek a saját sorsuk felől, és ebben a katalánok sokéves küzdelme sok jó példával szolgálhat.

Drukkoljunk a katalánoknak, mert az igazi harcuk csak most kezdődik!

Ezt a cikket egy olvasónk írta. Amennyiben Te is kedvet kaptál, várjuk írásodat a velemeny@888.hu címre. A további részletekről itt olvashatsz.

OLVASTAD MÁR?

889
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Feloszlatják a katalán kormányt

A spanyol kormány kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését - jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a kabinet rendkívüli ülését követően Madridban szombaton.

A katalánok többsége az előrehozott helyi választásokban látja a megoldást

A katalánok többsége az előrehozott helyi választásokban látja a megoldást

amerika, london, párizs

A megkérdezettek 68,6 százaléka vélekedik úgy, hogy csak így lehetne megoldani a konfliktust egy szombaton közzétett felmérés szerint.

Diktátort neveztek ki az WHO jószolgálati nagykövetének

Diktátort neveztek ki az WHO jószolgálati nagykövetének

amerika, london, párizs

A posztot Zimbabwe diktátora, Robert Mugabe kapta meg - az Egészségügyi Világszervezet döntését senki nem érti, ugyanis egy olyan emberre bízták az afrikai kontinens egészségügyének felrázását, akinek uralkodása alatt országában soha nem látott mélypontra zuhant a várható élettartam.

A Momentum megszabadulna a katonai határvédelemtől

A Momentum megszabadulna a katonai határvédelemtől

közeleg a tél

A nagykörúti mozgalom nem rég kihirdetett pártprogramjának nem minden elemét kívánta feszegetni a liberális média. Nem véletlenül, hiszen vannak benne egészen elképesztő mondatok is.

Látványos a kormánypártok budapesti térnyerése

Látványos a kormánypártok budapesti térnyerése

közeleg a tél

A kormányközeliséggel aligha vádolható ZRI Závecz Research Intézet októberi adatai szerint a Fidesz az elmúlt negyed évben 15 százalékponttal lett népszerűbb Budapesten. Országos szinten pedig továbbra is utcahosszal vezet, az ellenzék romokban.

Bíznak a befektetők a magyar gazdaságban

Bíznak a befektetők a magyar gazdaságban

közeleg a tél

A befektetők láthatóan bíznak a magyar gazdaságban - mondta Csath Magdolna közgazdász szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Svéd politikusok szerint katonákat kéne a no-go zónákba vezényelni

Svéd politikusok szerint katonákat kéne a no-go zónákba vezényelni

amerika, london, párizs

A konzervatív Mérsékelt Párt 20 politikusa nyújtotta be a javaslatot, amellyel a no-go zónákban uralkodó bandaháborúk ellen vennék fel a harcot.

A Fidesz ellenzi az ukrán kormánypárt felvételét az Európai Néppártba

A Fidesz mindaddig nem támogatja az ukrán kormánypárt felvételét az Európai Néppártba, amíg az ukrán oktatási törvény módosításával nem válik lehetővé a kisebbségi nyelvű oktatás lehetősége az óvodától az egyetemig - jelentette be Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére