Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
889
 
 
 
 

"Hódolat Katalóniának"

Olvasói vélemény | Szerző: Földesi Ákos

2017. október 3. 13:28

Vasárnap Katalóniában - a legszebb gyurcsányi hagyományok nyomán - a spanyol rendőrség attakokkal és gumilövedékekkel próbálta meggyőzni a katalánokat, hogy jobb lesz nekik Spanyolországban. Az ezt követő cinikus nyilatkozatokkal együtt bátran kijelenthetjük: a spanyol kormány 2 centiről lábon lőtte magát.

Amikor a spanyol alkotmánybíróság elutasította a katalán függetlenségi referendumot, a katalán miniszterelnök, Carles Puigdemont mindent egy lapra feltéve kezdett nyilatkozatháborúba a spanyol miniszterelnökkel, Mariano Rajoyjal, aki töketlenségéről tanúbizonyságot téve a legnagyobb szélsőségekig vitte el az ügyet. Érvénytelennek és törvénytelennek nyilvánította a megtartandó szavazást, mert egy kisebbség elszakadásáról csak az egész ország dönthet, meg különben is, hogy jön elő a hülye nép azzal, hogy maga szeretne rendelkezni jelene és jövője felől.

Így jutottunk el a vasárnapi eseményekhez, ami egyértelmű katalán győzelem.

Nemcsak a népszavazás eredménye miatt – egyértelműen övék az erkölcsi győzelem, övék a nemzetközi közvélemény szimpátiája, arról nem is beszélve, hogy a spanyol kormány legszebb francóista módszereket idéző reakciója valószínűleg rengeteg ingadozó katalánt lökött a függetlenség pártjára. Az meg már csak hab a tortán, hogy Puigdemont nem bukott bele a referendumba, hanem pont egy szabadságharcos államférfiként jött ki belőle.

Hogy mi lesz Rajoy-kormánnyal? Véleményem szerint hasonló lesz a sorsa, mint 2006 után Gyurcsányéknak. Még ha a katalánoknak nem is jön össze a függetlenség, a baszkok és galegól szeparatista mozgalmai könnyen újjáéledhetnek és felerősödhetnek, köszönhetően a töketlenkedő kormánynak. Így a kompromisszumképtelen Rajoy-kabinet valószínűleg ezzel baszta el az 500 éves spanyol egységet.

Fotó: AFP

Ha a katalánoknak sikerül bebizonyítaniuk, hogy Európa háború utáni határai talán még sincsenek kőbe vésve, akkor a küzdelmeik példát mutathat Európa többi kisebbségének, hogy összefogással és elszántsággal le lehet törni a központi kormányokat. A székelyeknek, erdélyi és felvidéki magyaroknak, a Vajdaság és Kárpátalja népeinek, a dél-tiroliaknak és még sok más nemzetiségnek Európa-szerte jár, hogy maguk döntsenek a saját sorsuk felől, és ebben a katalánok sokéves küzdelme sok jó példával szolgálhat.

Drukkoljunk a katalánoknak, mert az igazi harcuk csak most kezdődik!

Ezt a cikket egy olvasónk írta. Amennyiben Te is kedvet kaptál, várjuk írásodat a velemeny@888.hu címre. A további részletekről itt olvashatsz.

OLVASTAD MÁR?

889
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Orbán Viktor: a közép-európaiak jól harcoltak Brüsszelben

Orbán Viktor: a közép-európaiak jól harcoltak Brüsszelben

közeleg a tél

Az éjjel folyamán újabb videoüzenettel jelentkezett a miniszterelnök Brüsszelből.

Általános iskolásoknak tolják az LMBT-propagandát

Általános iskolásoknak tolják az LMBT-propagandát

amerika, london, párizs

Nincs megállás, Nagy-Britanniában úgy tűnik, minél hamarabb el akarják kezdeni a gyermekek agymosását.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Mackósajtos jó reggelt. Itt vannak az elmúlt 12 óra legfontosabb eseményei. Fogyasztása kávéval ajánlott.

Trump és Putyin megbeszélték, hogy mi legyen Észak-Koreával

Trump és Putyin megbeszélték, hogy mi legyen Észak-Koreával

amerika, london, párizs

A kétoldalú kapcsolatokról és a világ válsággócairól, elsősorban a koreai rendezésről tárgyalt egymással Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte péntekre virradóra a Kreml sajtószolgálata.

Szíriaiak késeltek Maastrichtban

Szíriaiak késeltek Maastrichtban

amerika, london, párizs

Késeléses támadás történt. Ketten meghaltak, a rendőrség elfogta az elkövetőket.

Az Iszlám Állam is beszállt a Jeruzsálemről szóló vitába

Az Iszlám Állam terrortámadásokkal fenyegette meg az Egyesült Államokat csütörtökön amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Juncker is fejet hajtott a V4-ek előtt

Juncker is fejet hajtott a V4-ek előtt

amerika, london, párizs

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön, a visegrádi országok vezetőivel közösen tartott brüsszeli megbeszélést követően kijelentette: az uniós határvédelem erősítését szolgáló, jelentős összegű felajánlás bizonyíték arra, hogy a visegrádi négyek szolidaritást mutatnak, és kiállnak Olaszország és más országok mellett.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére