Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Hidegháború újratöltve? Moszkva politikusai újra megnyitnák a kubai és vietnami orosz katonai bázisokat

2017. november 10. 15:28

MOSZKVA, 15:28

Putyin két legfontosabbnak tartott parlamenti szövetségese a napokban egybehangzóan úgy nyilatkozott, hogy Oroszország érdekei miatt elengedhetetlenül szükségesnek tartják a kubai és vietnami orosz katonai bázisok újranyitását. A 2001-ben bezárt kubai és vietnami katonai bázisokra való visszatérés évek óta rendszeresen előkerül az orosz-amerikai érdekütközések esetén olyan fenyegetésként, amelyet aztán Moszkva eddig még egyszer sem váltott valóra, feltehetően az újranyitások órási költségigénye miatt.

A brit sajtó az Interfax hírügynökségre hivatkozva arról ír, hogy Oroszország komolyan vissza akarja állítani a volt Szovjetunió által az Egyesült Államok közvetlen közelébe telepített kubai katonai bázisait, illetve a Vietnamban létrehozott támaszpontjait. 

A kubai haditengerészeti és légibázisunknak léteznie kell. Számunkra ez kulcsfontosságú kérdés"

– mondta a napokban Frants Klintsevich, az orosz szenátus védelmi és biztonsági bizottságának helyettes vezetője.

Frants Klintsevich

Néhány órával később pedig a védelmi bizottság elnöke, Viktor Bondarev tábornok – aki az elmúlt hónapig az orosz repülőerők főparancsnoka volt – is megismételte a felhívást, miközben a vietnami volt orosz katonai bázis újbóli megnyitását is követelte.

Oroszországnak határozottan reagálnia kell az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszereinek a határ menti elhelyezésére"

– mondta Viktor Bondarev.

Viktor Bondarev

A Szovjetunió a kubai "elektronikus megfigyelő" bázisát 1962-ben hozta létre Lourdesben. Vietnamban pedig Kam Ranban 1979-től volt haditengerészeti bázisa a szovjet hadseregnek. Oroszország 2001-ben döntött úgy,  Vlagyimir Putyin döntése alapján, hogy kivonul a kubai és vietnami katonai bázisról is. 

A volt kubai szovjet elektronikus megfigyelő támaszpont épületeinek és technikai eszközeinek a jelentős része is megvan jelenleg is. A terület ma hivatalosan egy egyetem része. 

Legutoljára 2016-ban merült fel, hogy Oroszország újra használatba veszi a két elhagyott bázisát. Akkor Nikolai Pankov védelmi miniszterhelyettes azt mondta:

Az orosz védelmi minisztérium azt tervezi, hogy visszatér mind a kubai, mind a vietnami a katonai bázisára. Újragondoljuk a múltban meghozott döntéseinket, és ezért már megkezdtük a kidolgozását annak, hogy hogyan térjünk vissza ezekre a bázisokra." 

Szovjet rakéták kiállítása Havannában

Kuba a hidegháborús időkben a szovjet-amerikai összecsapásoknak az egyik kulcsterülete volt. Az 1962-es kubai rakétaválság úgy vonult be az emberiség történetébe, mint az az időpont, amikor az emberiség a legközelebb került az egész világot a megsemmisüléssel fenyegető atomháború kitöréséhez. A válság azzal kezdődött, hogy Nyikita Hruscsov, a Szovjetunió főtitkárának utasítására atomtöltetekkel ellátott ballisztikus rakétákat telepítettek Kuba területére. 

A nyugati világ katonai szakértői szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy Oroszország valóra váltsa a hajdani külföldi katonai bázisainak az újraaktiválásáról szóló fenyegetéseit. Ennek pedig az az oka, hogy több milliárd dollárba kerülhet egy-egy bázis beüzemelése és ellátása, amihez Oroszországnak jelenleg nincsenek meg az erőforrásai. 

Kennedy elnök meglátogatja az USA légierejét a rakétaválság idején

Amikor az USA észlelte a partjaitól 100 kilométerre telepített atomfenyegetést, akkor John F. Kennedy elnök tengeri blokáddal vette körül Kubát, és kilátásba helyezte az ország megtámadását is. Végül a rakétaválságot békés módon rendezte Hruscsov és Kennedy. A Szovjetunió kivonta repülőit, rakétáit és atomtölteteit Kubából, cserébe azért, hogy az USA pedig kivonta az addig titokban Törökországba és Olaszországba telepített atomtöltetes Jupiter rakétáit.

Szovjet rakétatámaszpont Kubában 1962-ben

Kuba mellet Oroszország Venezuelával és Nikaraguával is szoros katonai együttműködési kapcsolatban van Latin Amerikában. A nem hivatalos információk szerint például az amerikai kontinensen Oroszország legnagyobb elektronikai felderítő központja Venezuelában működik jelenleg. A hajdani szocilista blokk amerikai szatellit államai mellett a térség új keletű orosz szövetségesei közé tartozik Brazília is, amely sok milliárd dollár értékben vásárolt fegyvereket Moszkvától.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

amerika, london, párizs

Az olasz bírák azzal vádolták meg az Orvosok Határok Nélkül nevű Soros-szervezetet, hogy hajójuk, a migránsokat rendszeresen taxiztató Aquarius a szicíliai Cataniában illegálisan rakott le veszélyes, mérgező anyagokat a szemétbe keverve.

Újabb tagokkal bővült Botka László börtönválogatottja

A mai napon utolérte a szegedi szocialistákat és Botka László udvari beszállítóját az igazság: a szegedi járásbíróság minősített csődbűntett miatt 5 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélte Ujhelyi István szocialista képviselő sameszait és Botka László udvari beszállítóit, Pistrui Lászlót, Baranyi Sándort, és Oltványi Józsefet.

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

amerika, london, párizs

Egy 26 éves muszlim lány a családja akarta ellenére összeházasodott a szerelmével. Ezért az édesanyja és a testvérei becsületből brutálisan meggyilkolták. Az egyik legnépesebb iszlám országban, Pakisztánban szinte mindennaposak az ilyen esetek. Az Európába érkező migránsok egyik legnagyobb csoportját pedig a pakisztániak teszik ki.

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

kétharmad

Szijjártó Péter kedden találkozott szlovén kollégájával, Miro Cerarral, akivel egyetért abban, hogy Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen, Európának meg kell tudnia védeni külső határait.

TGM és a magyar értelmiség örök tragédiája

TGM és a magyar értelmiség örök tragédiája

piszkostizenkettő

A Jóisten nemcsak ételt-italt és tetőt ad a fejünk fölé, hanem gondoskodik a színvonalas szórakoztatásunkról is: ezért találta ki nekünk a magyar ellenzéki figurákat.

Győzött az igazság Szeviép-ügyben

A bíróság azzal, hogy bűnösnek mondta ki az építőipari cég egykori vezetőit, igazságot szolgáltatott a Szeviép-ügy károsultjainak - jelentette ki Szabó Bálint kedden Szegeden.

Izrael sem írja alá az ENSZ globális migrációs csomagját

Izrael sem írja alá az ENSZ globális migrációs csomagját

amerika, london, párizs

Izrael nem fogja aláírni az ENSZ globális migrációs megállapodását - idézte honlapján a Times of Israel című napilap Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök keddi közleményét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére