Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Hidegháború újratöltve? Moszkva politikusai újra megnyitnák a kubai és vietnami orosz katonai bázisokat

2017. november 10. 15:28

MOSZKVA, 15:28

Putyin két legfontosabbnak tartott parlamenti szövetségese a napokban egybehangzóan úgy nyilatkozott, hogy Oroszország érdekei miatt elengedhetetlenül szükségesnek tartják a kubai és vietnami orosz katonai bázisok újranyitását. A 2001-ben bezárt kubai és vietnami katonai bázisokra való visszatérés évek óta rendszeresen előkerül az orosz-amerikai érdekütközések esetén olyan fenyegetésként, amelyet aztán Moszkva eddig még egyszer sem váltott valóra, feltehetően az újranyitások órási költségigénye miatt.

A brit sajtó az Interfax hírügynökségre hivatkozva arról ír, hogy Oroszország komolyan vissza akarja állítani a volt Szovjetunió által az Egyesült Államok közvetlen közelébe telepített kubai katonai bázisait, illetve a Vietnamban létrehozott támaszpontjait. 

A kubai haditengerészeti és légibázisunknak léteznie kell. Számunkra ez kulcsfontosságú kérdés"

– mondta a napokban Frants Klintsevich, az orosz szenátus védelmi és biztonsági bizottságának helyettes vezetője.

Frants Klintsevich

Néhány órával később pedig a védelmi bizottság elnöke, Viktor Bondarev tábornok – aki az elmúlt hónapig az orosz repülőerők főparancsnoka volt – is megismételte a felhívást, miközben a vietnami volt orosz katonai bázis újbóli megnyitását is követelte.

Oroszországnak határozottan reagálnia kell az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszereinek a határ menti elhelyezésére"

– mondta Viktor Bondarev.

Viktor Bondarev

A Szovjetunió a kubai "elektronikus megfigyelő" bázisát 1962-ben hozta létre Lourdesben. Vietnamban pedig Kam Ranban 1979-től volt haditengerészeti bázisa a szovjet hadseregnek. Oroszország 2001-ben döntött úgy,  Vlagyimir Putyin döntése alapján, hogy kivonul a kubai és vietnami katonai bázisról is. 

A volt kubai szovjet elektronikus megfigyelő támaszpont épületeinek és technikai eszközeinek a jelentős része is megvan jelenleg is. A terület ma hivatalosan egy egyetem része. 

Legutoljára 2016-ban merült fel, hogy Oroszország újra használatba veszi a két elhagyott bázisát. Akkor Nikolai Pankov védelmi miniszterhelyettes azt mondta:

Az orosz védelmi minisztérium azt tervezi, hogy visszatér mind a kubai, mind a vietnami a katonai bázisára. Újragondoljuk a múltban meghozott döntéseinket, és ezért már megkezdtük a kidolgozását annak, hogy hogyan térjünk vissza ezekre a bázisokra." 

Szovjet rakéták kiállítása Havannában

Kuba a hidegháborús időkben a szovjet-amerikai összecsapásoknak az egyik kulcsterülete volt. Az 1962-es kubai rakétaválság úgy vonult be az emberiség történetébe, mint az az időpont, amikor az emberiség a legközelebb került az egész világot a megsemmisüléssel fenyegető atomháború kitöréséhez. A válság azzal kezdődött, hogy Nyikita Hruscsov, a Szovjetunió főtitkárának utasítására atomtöltetekkel ellátott ballisztikus rakétákat telepítettek Kuba területére. 

A nyugati világ katonai szakértői szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy Oroszország valóra váltsa a hajdani külföldi katonai bázisainak az újraaktiválásáról szóló fenyegetéseit. Ennek pedig az az oka, hogy több milliárd dollárba kerülhet egy-egy bázis beüzemelése és ellátása, amihez Oroszországnak jelenleg nincsenek meg az erőforrásai. 

Kennedy elnök meglátogatja az USA légierejét a rakétaválság idején

Amikor az USA észlelte a partjaitól 100 kilométerre telepített atomfenyegetést, akkor John F. Kennedy elnök tengeri blokáddal vette körül Kubát, és kilátásba helyezte az ország megtámadását is. Végül a rakétaválságot békés módon rendezte Hruscsov és Kennedy. A Szovjetunió kivonta repülőit, rakétáit és atomtölteteit Kubából, cserébe azért, hogy az USA pedig kivonta az addig titokban Törökországba és Olaszországba telepített atomtöltetes Jupiter rakétáit.

Szovjet rakétatámaszpont Kubában 1962-ben

Kuba mellet Oroszország Venezuelával és Nikaraguával is szoros katonai együttműködési kapcsolatban van Latin Amerikában. A nem hivatalos információk szerint például az amerikai kontinensen Oroszország legnagyobb elektronikai felderítő központja Venezuelában működik jelenleg. A hajdani szocilista blokk amerikai szatellit államai mellett a térség új keletű orosz szövetségesei közé tartozik Brazília is, amely sok milliárd dollár értékben vásárolt fegyvereket Moszkvától.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a mai nap legfontosabb eseményei.

Több embert leszúrtak Marseilleben

A támadót a rendőrség végül lelőtte.

Soros tüntetői szerint a határvédelem rasszizmus

Soros tüntetői szerint a határvédelem rasszizmus

amerika, london, párizs

Pár száz bevándorláspárti demonstráló gyűlt össze hétfőn a Fehér Ház előtt, hogy Donald Trump ellen tüntessen.

A bevándorlásellenes spanyol párt lehet a tavaszi választás nagy nyertese

A bevándorlásellenes spanyol párt lehet a tavaszi választás nagy nyertese

amerika, london, párizs

Május 26-án tartanak Spanyolországban helyhatósági választásokat, ugyanazon a napon, mikor az EP-szavazás lesz a mediterrán országban. A legfrissebb felmérések szerint a Vox lehet az egyik legnagyobb meglepetés a választáson.

A baloldal migránsokra cserélte le a munkásosztályt

A Migrációkutató Intézet az egyik friss tanulmányában számadatokkal alátámasztott elemzést közöl arról, hogy az európai baloldal a klasszikus munkásosztály helyett ma már igen nagy mértékben a bevándorlók szavazataira támaszkodik. Sőt, a vallásokat egyébként általában elutasító mai baloldal egyik legerősebb új szavazóbázisa a nagyon vallásos és antiszemita iszlamista csoportokra épül.

Miféle Bajnokok Ligája? Végre folytatódik a Magyar Kupa!

Miféle Bajnokok Ligája? Végre folytatódik a Magyar Kupa!

hajrá, magyarok!

Kedden végre folytatódik az ország első számú kupasorozata, a Magyar Kupa!

Szijjártó felmosta a padlót a magyarokat lemigránsozó Euronews-riporterrel

Szijjártó felmosta a padlót a magyarokat lemigránsozó Euronews-riporterrel

kétharmad

A sorosista Euronews munkatársa megpróbálta összemosni az illegális bevándorlást a munkaerő szabad áramlásával, de Szijjártó Péterben emberére talált.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére