Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
szabad vasárnap
 
 
 
 

Hetvenöt éve szállta meg Magyarországot a Harmadik Birodalom

2019. március 19. 10:08

1944. március 19-e szörnyű nap volt a magyar történelemben.

A második világháború menetében 1943-ra komoly fordulat következett be. Egyre világosabbá vált, hogy a náci Németország elvesztette a háborút, Olaszország, hátrahagyva a fasiszta rendszert szeptemberben, át is állt az angolszász szövetségesek oldalára. A Kállay Miklós vezette magyar kormány is fontolgatni kezdte a keleti fronton harcoló csapatai visszavonását a Kárpátok vonaláig, s „békekeresőket” küldött a szövetségesekhez.

Kállay és Horthy Miklós kormányzó stratégiai célja a szuverenitás megőrzése volt – egybekötve a háború utáni határok kérdésével –, de ódzkodtak a németekkel való nyílt szembefordulástól, mivel a Harmadik Birodalom a háborús veszteségek ellenére is erős maradt.

A Kállay-féle „hintapolitika” 1943 végére zsákutcába jutott, a német válaszcsapástól való félelem megbénította a magyar politikai elit cselekvőképességét. A magyar vezetés lépései nem maradtak titokban Adolf Hitler előtt.

A Führer az olasz kiugrásból okulva 1943 szeptemberére kidolgoztatta Magyarország és Románia megszállásának tervét, ezek a Margarethe I és Margarethe II fedőnevet kapták. Novemberben Hitler titokban Budapestre küldte bizalmasát, Edmund Veesenmayert, aki jelentésében azt írta: Magyarországon – részben a nagyszámú zsidó lakosság miatt – szinte szabotázsközpont alakult ki a náci Németországgal szemben. Javaslata szerint a magyar államot – önállóságának megszüntetésével – minél előbb be kell illeszteni a birodalom hadigazdálkodásába, s „ütött az óra, hogy a zsidókérdéshez alaposan hozzányúljunk”.

Érdekes írás jelent meg a minap az Indexen, Borhi László, az Indiana Egyetem történészének tollából. A cikk állítása szerint a szövetségesek keze is vastagon benne volt abban, hogy a nácik megszállták Magyarországot. Az angolszász levéltári források alapján ez mindenképp új aspektus.

Átvonulásnak álcázták a bevonulást

Hitler 1944. február 28-án adott utasítást a Margarethe I nevű terv végső változatának kidolgozására azzal a kiegészítéssel, hogy a megszállás az országon átvonuló csapatok álcája alatt történjék, az akció ezért kapta a „trójai faló” fedőnevet; a megszállásra vonatkozó hadparancsot március 12-én írta alá. A hadműveletek irányítására Hermann Foertsch tábornok kapott megbízást, aki Bécsben állította fel főhadiszállását. A bevonulás napjául először március 18-át tűzték ki, de végül a március 19-i vasárnap mellett döntöttek, hogy még kisebbre csökkentsék az esetleges ellenállás megszervezésének esélyét.

A fenti videó 1944-ben készült, propagandafilm arról, hogyan "örülnek" a náci bevonulóknak. A felvételt a Mandiner hozta le.

A határ közelében kezdődött német csapatmozgások a kormányban ugyan nyugtalanságot keltettek, de azt nem tartották valószínűnek, hogy a németek katonailag lépnének fel szövetségesük ellen. A Führer március 18-ra a klessheimi kastélyba rendelte Horthyt, amivel azt is elérte, hogy a legfontosabb magyar döntéshozó az akció idején nem tartózkodott odahaza. A megbeszélésen Hitler kerek perec közölte: nem tűr meg árulást a német hadsereg hátában, ezért elhatározta Magyarország katonai megszállását. A kormányzó egy ideig ellenállt, de végül tudomásul vette a döntést, amit nem volt hajlandó szentesíteni, de lemondását sem helyezte kilátásba. A tárgyalásokban aktív szerepet játszó Szombathelyi Ferenc vezérkari főnök nem látott esélyt arra, hogy feltartóztassák a német csapatokat, ezért arra utasította a honvédséget, hogy ne tanúsítson ellenállást, a németeket továbbra is tekintse fegyverbarátoknak.

A kormányzó vonata még hazafelé tartott, amikor 1944. március 19-én hajnali négy órától már özönlöttek be a német csapatok. Szerbia felől három, Horvátország felől két hadosztály, Ausztria irányából két páncélos hadosztály, észak felől egy motorizált hadosztály nyomult előre. Néhány óra alatt megszállták a stratégiai jelentőségű településeket, repülőtereket, hidakat, körülvették a laktanyákat, aznap reggel Budapest lakói is vonuló német tankok zajára ébredtek.

A hatalmi apparátus a helyén maradhatott

Megkezdődött a baloldali, a németellenesnek számító személyek és a zsidók elfogása. Lövés csak az Attila úton dördült el, ahol Bajcsy-Zsilinszky Endre revolvergolyókkal fogadta a letartóztatására érkező Gestapót. A németek egy hét alatt mintegy tízezer személyt, köztük 3076 zsidót tartóztattak le. Betiltották a baloldali pártokat, több száz egyesületet, folyóiratot és lapot, megtiltották a külföldi rádiók hallgatását.

Veesenmayer lett Hitler teljhatalmú magyarországi megbízottja, a lemondott Kállay-kormány helyére lépő németbarát kormány élére Sztójay Döme volt berlini követ került.

Bár a magyar közigazgatási apparátus helyén maradhatott, a német megszállás után a magyar politikai körök kikerültek a pikszisből, a kormány már nem a kormányzóval, hanem Hitler emberével, Edmund Veesenmayerrel egyeztetett. Sztójay Döme pedig csupa szélsőjobboldali politikust vett be a kormányzatába, elindultak a tisztogatások, betiltottak mindent, amit rendszerellenesnek tituláltak.

Az okkupáció nyomán minden téren a német irányítás vált meghatározóvá. Fokozódott az ország kirablása, a német gazdasági igények maradéktalan és fizetség nélküli kielégítése. A megszállás hónapjaiban gyorsult fel a magyarországi zsidó és cigány lakosság összegyűjtése, majd megkezdődött deportálásuk. Magyarország egyre nagyobb katonai erőket kényszerült bevetni a németek oldalán az előretörő szovjetekkel szemben, s végső soron a közvetlen német katonai jelenlét hiúsította meg Horthyék 1944. októberi kiugrási kísérletét, amelyet a nyilasok német segítséggel történő hatalomra kerülése követett.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Trudeau foghatja a fejét: egyre népszerűtlenebbek a bevándorláspártiak Kanadában

Trudeau foghatja a fejét: egyre népszerűtlenebbek a bevándorláspártiak Kanadában

amerika, london, párizs

Újabb tartományi törvényhozási választáson arattak győzelmet az előrejelzések szerint a konzervatívok Kanadában, ezúttal a Prince Edward-szigeten, ahol az eddig kormányzó liberálisok - a Justin Trudeau kormányfő vezette szövetségi szintű liberális párt helyi szövetségesei - a harmadik helyre csúsztak vissza.

A Trónok harcáról

A Trónok harcáról

piszkostizenkettő

GFG a három nyolcason.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ezek lesznek ma a legfontosabbak!

Újabb eset bizonyítja, hogy a Facebooknál nincsenek biztonságban adataink

Újabb eset bizonyítja, hogy a Facebooknál nincsenek biztonságban adataink

century-on

Több száz millió Instagram-jelszót tárolt a Facebook mindenféle titkosítás és biztonsági óvintézkedés nélkül.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak ma a legfontosabb hírek.

Bíróság előtt felelnek tettükért a válogatás nélkül járókelőkre támadó migránsok

Egy migránsokból álló csoport válogatás nélkül támadt rá járókelőkre egy bajor városban még 2018. december 29-én. Kedden kezdték tárgyalni az ügyüket.

Miért nem írják le az amerikai ballibek, hogy keresztényeket gyilkoltak Srí Lankán?

Miért nem írják le az amerikai ballibek, hogy keresztényeket gyilkoltak Srí Lankán?

amerika, london, párizs

A közismert konzervatív televíziós személyiség, a Fox News kommentátora, Tucker Carlson úgy véli, hogy a balliberálisok egész egyszerűen azért nem hajlandóak nevén nevezni a keresztényellenes támadásokat, mert saját maguk is ellenzik a kereszténységet.

Már több mint 1 millióan írták alá Orbán Viktor hétpontos programját

Már több mint 1 millióan írták alá Orbán Viktor hétpontos programját

kétharmad

Erről Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója beszélt keddi sajtótájékoztatóján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére