Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Hétfőn indul a nagy migránscsere-program

2016. április 3. 18:03

A görögök már készülődnek, igaz, a helyszíni beszámolók szerint még sehogy sem állnak. A törökök már üzentek is, közben Brüsszelben is forralnak valamit.

Görögország ugyan végre nemzetközi segítséget kért a beáramló menedékkérők regisztrálására, de ennek megérkezésére még várnia kell; a Frontex szerint 1500 külföldi rendőr jelenlétére lenne még szükségük, hogy a görög szigeteken és Athénban zökkenőmentes legyen a migránsok regisztrációja, ehelyett az uniós tagországok mindössze hétszáz egyenruhást ajánlottak fel a feladatra, és közülük is csak egy tucatnyi érkezett meg eddig. Ők a görög hatóságokat segítik majd, elsősorban az elutasított menedékkérők Törökországba visszaszállításánál. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint a jelenleg rendelkezésükre álló emberi erőforrás hússzorosára, rendvédelmi emberekre, tolmácsokra lenne szükségük.

Hétfőtől ugyanis megkezdik a Görögországban regisztrált, ott elutasított menedékkérelemmel rendelkező, vagy menedékkérelmet Görögországban benyújtani nem hajlandó bevándorlók Törökországba deportálását; elsőre rögtön ötszázat hajóznak vissza. A menedékkérelmeket a görög hatóságok bírálják el, ők döntik el, ki maradhat és kinek kell visszafordulnia a Szíriából érkezettek közül. Azok a szírek, akiket visszafordítanak, egy dél-törökországi menekülttáborban szállásolják majd el, miután a török partoknál regisztrálták őket; mindenki mást, legyen akár afganisztáni, akár eritreai háborús menekült, visszaszállítanak a saját hazájába.

A Törökországba visszaküldött szír menekültekért cserébe Ankara újabb szír menekülteket küld. Hogy kiket, azt saját hatáskörben, az ENSZ menekültügyi szervezetével együttműködve választja ki. Vizsgálni fogják, hogy mekkora esélye van a menedékkérőnek a beilleszkedésre, azaz milyen vallású, milyen a képzettsége, beszél-e nyelveket, és azt is figyelembe veszik, tartózkodnak-e már családtagjai Európában, mert a fő cél még mindig az, hogy a szétszakadt családokat egyesítsék és a fokozott védelemre szoruló menekülteket befogadják - mondják.

Fotó: AFP

A törökök által küldött első csoportok természetesen Németországba mennek, hétfőn rögtön 40 embert indítanak útnak . A jelenlegi tervek szerint a németek is ellenőriznék a küldöttek személyazonosságát. Első körben 1600 embert fogadnának be, de idén összesen 15 100 Törökországból küldött menedékkérő befogadását tervezték. Ezt a kvótát gyorsan el fogják érni, hiszen csak március 18, az uniós-török paktum elfogadása óta több mint 6000 menedékkérelmet fogadtak be a görög hatóságok, ha ha csak minden második embert küldenek vissza, helyükre a törökök ugyanannyit küldenek majd.

A görögök által befogadottakat ugyan a brüsszeli kvóta-javaslat alapján kellene továbbosztani, ám az ő keretükbe most épp a törökök által küldött menekülteket akarják beválogatni – azaz az eredetileg Olaszország és Görögország tehermentesítése érdekében hozott, rendkívül népszerűtlen rendelkezést most egy újabb, nem kevésbé bizonytalan célnak rendelik alá, miközben Görögország túlterheltségének problémáját továbbra sem tudják kezelni. Ráadásul a terv működése érdekében uniós törvényt is módosítani kell.

Az Európai Bizottság a héten veszi napirendre a menedékkérelmek újraszabályozásának kérdését, miután ráeszméltek, hogy a dublini rendszert a német bevándorláspolitika teljesen működésképtelenné tette. A jelenlegi szabályozás alapján a migránsoknak azokban az államokban kell benyújtaniuk menedékkérelmüket, ahol első ízben lépnek uniós területre, és ha onnan továbbmennek, a hatóságok egyszerűen visszafordíthatják őket ezekbe az országba. A tervek szerint azonban a jövőben Brüsszelből, központi utasításra mondanák meg, ki hol telepedhet le, kihasználva a kötelező betelepítési kvótákról szóló szabályozás nyújtotta lehetőségeket.

Ha a fizikai és jogi bizonytalanság önmagában nem lenne elég, érdemes figyelni a nagy migránscsere-program humanitárius döccenőire is: az ENSZ már kivonult Görögországból, arra hivatkozva, hogy nem vesz részt egy olyan programban, amelyben nem tudja a minimális feltételeket sem garantálni, a jogvédők pedig most rászálltak Törökországra, amelyet azzal vádolnak, hogy visszaéléseket követ el az országba belépni próbáló szír menekültekkel szemben, azzal, hogy január eleje óta rendre visszatoloncolja azokat a háborús övezetbe.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Észtországot is megosztja az ENSZ migrációs paktuma

A baloldali külügyminiszter támogatja, a jobboldali ellenzék aláírásokat gyűjt ellene. A bolgárok kilépnek.

Salvini: elegem van a szarakodásból

Salvini: elegem van a szarakodásból

amerika, london, párizs

Egyre fokozódik a vita az olasz, a máltai és a francia hatóságok között a migráció kérdésében. Matteo Salvini hangot is adott felháborodásának.

Őszintén a hajléktalanokról

Őszintén a hajléktalanokról

piszkostizenkettő

Volt egy nekem egy barátom, aki mérhetetlenül sokat ivott. Egyszer megmondtam neki, hogy ne igyon annyit, mert nem lesz ennek jó vége, teljesen leépül, elveszíti a maradék kapcsolatait, a munkáját, végül az életét is. Igazad van - sóhajtott az én barátom, és mintha egyet is értett volna velem. Aztán másnap ugyanott folytatta, ahol abbahagyta.

Fekete-Győr András nem mert az ukrán és román barátaival a kisebbségi magyarok helyzetéről beszélni

Fekete-Győr András amerikai kiképzése során egy ukrán politikussal meg egy román "civillel" találkozott, akikkel nem mert a kárpátaljai és az erdélyi magyarok helyzetéről beszélni, mert érezte, hogy érzékeny a téma, amivel megsértené a román és az ukrán kollégáinak a lelkivilágát.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

A cenzorok nem pihennek: a Facebook leszedte Megadja 888-as oldalát

A cenzorok nem pihennek: a Facebook leszedte Megadja 888-as oldalát

censored

Ismét lesújtott a Facebook-diktatúra az egyik három nyolcas aloldalra. Megadja Gábor 888-as publicista Facebook-oldalát indoklás nélkül szedte le a Zuckerberg-kommandó. UPDATE: Gellértet három napra kitiltotta a Facebook, mert oldalán megosztotta, hogy cenzúrázták Megadját.

Ilyen egy igazán jó meccsélmény

Ilyen egy igazán jó meccsélmény

hajrá, magyarok!

Ismét magyar meccsel, újra a harmadosztállyal folytatódik a Pörge szurkol!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére