Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Hétfőn indul a nagy migránscsere-program

2016. április 3. 18:03

A görögök már készülődnek, igaz, a helyszíni beszámolók szerint még sehogy sem állnak. A törökök már üzentek is, közben Brüsszelben is forralnak valamit.

Görögország ugyan végre nemzetközi segítséget kért a beáramló menedékkérők regisztrálására, de ennek megérkezésére még várnia kell; a Frontex szerint 1500 külföldi rendőr jelenlétére lenne még szükségük, hogy a görög szigeteken és Athénban zökkenőmentes legyen a migránsok regisztrációja, ehelyett az uniós tagországok mindössze hétszáz egyenruhást ajánlottak fel a feladatra, és közülük is csak egy tucatnyi érkezett meg eddig. Ők a görög hatóságokat segítik majd, elsősorban az elutasított menedékkérők Törökországba visszaszállításánál. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint a jelenleg rendelkezésükre álló emberi erőforrás hússzorosára, rendvédelmi emberekre, tolmácsokra lenne szükségük.

Hétfőtől ugyanis megkezdik a Görögországban regisztrált, ott elutasított menedékkérelemmel rendelkező, vagy menedékkérelmet Görögországban benyújtani nem hajlandó bevándorlók Törökországba deportálását; elsőre rögtön ötszázat hajóznak vissza. A menedékkérelmeket a görög hatóságok bírálják el, ők döntik el, ki maradhat és kinek kell visszafordulnia a Szíriából érkezettek közül. Azok a szírek, akiket visszafordítanak, egy dél-törökországi menekülttáborban szállásolják majd el, miután a török partoknál regisztrálták őket; mindenki mást, legyen akár afganisztáni, akár eritreai háborús menekült, visszaszállítanak a saját hazájába.

A Törökországba visszaküldött szír menekültekért cserébe Ankara újabb szír menekülteket küld. Hogy kiket, azt saját hatáskörben, az ENSZ menekültügyi szervezetével együttműködve választja ki. Vizsgálni fogják, hogy mekkora esélye van a menedékkérőnek a beilleszkedésre, azaz milyen vallású, milyen a képzettsége, beszél-e nyelveket, és azt is figyelembe veszik, tartózkodnak-e már családtagjai Európában, mert a fő cél még mindig az, hogy a szétszakadt családokat egyesítsék és a fokozott védelemre szoruló menekülteket befogadják - mondják.

Fotó: AFP

A törökök által küldött első csoportok természetesen Németországba mennek, hétfőn rögtön 40 embert indítanak útnak . A jelenlegi tervek szerint a németek is ellenőriznék a küldöttek személyazonosságát. Első körben 1600 embert fogadnának be, de idén összesen 15 100 Törökországból küldött menedékkérő befogadását tervezték. Ezt a kvótát gyorsan el fogják érni, hiszen csak március 18, az uniós-török paktum elfogadása óta több mint 6000 menedékkérelmet fogadtak be a görög hatóságok, ha ha csak minden második embert küldenek vissza, helyükre a törökök ugyanannyit küldenek majd.

A görögök által befogadottakat ugyan a brüsszeli kvóta-javaslat alapján kellene továbbosztani, ám az ő keretükbe most épp a törökök által küldött menekülteket akarják beválogatni – azaz az eredetileg Olaszország és Görögország tehermentesítése érdekében hozott, rendkívül népszerűtlen rendelkezést most egy újabb, nem kevésbé bizonytalan célnak rendelik alá, miközben Görögország túlterheltségének problémáját továbbra sem tudják kezelni. Ráadásul a terv működése érdekében uniós törvényt is módosítani kell.

Az Európai Bizottság a héten veszi napirendre a menedékkérelmek újraszabályozásának kérdését, miután ráeszméltek, hogy a dublini rendszert a német bevándorláspolitika teljesen működésképtelenné tette. A jelenlegi szabályozás alapján a migránsoknak azokban az államokban kell benyújtaniuk menedékkérelmüket, ahol első ízben lépnek uniós területre, és ha onnan továbbmennek, a hatóságok egyszerűen visszafordíthatják őket ezekbe az országba. A tervek szerint azonban a jövőben Brüsszelből, központi utasításra mondanák meg, ki hol telepedhet le, kihasználva a kötelező betelepítési kvótákról szóló szabályozás nyújtotta lehetőségeket.

Ha a fizikai és jogi bizonytalanság önmagában nem lenne elég, érdemes figyelni a nagy migránscsere-program humanitárius döccenőire is: az ENSZ már kivonult Görögországból, arra hivatkozva, hogy nem vesz részt egy olyan programban, amelyben nem tudja a minimális feltételeket sem garantálni, a jogvédők pedig most rászálltak Törökországra, amelyet azzal vádolnak, hogy visszaéléseket követ el az országba belépni próbáló szír menekültekkel szemben, azzal, hogy január eleje óta rendre visszatoloncolja azokat a háborús övezetbe.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Századvég: a magyarok az erős nemzetállamok pártján állnak

Századvég: a magyarok az erős nemzetállamok pártján állnak

kétharmad

A magyarok jelentős többsége a nemzeti szuverenitás erősítése mellett áll és nem kér az erősebb európai integrációból. Az alapvetően az EU-tagság pártján álló közvélemény elégedetlen az Európai Unió jelenlegi vezetésével, változásokat akar - derült ki a Századvég legfrissebb felméréséből.

Kötelezettségszegési eljárás indul Ausztria ellen

Az Európai Bizottság csütörtökön úgy döntött, hogy felszólító levelet küld Ausztriának, amellyel hivatalosan elindítják a kötelezettségszegési eljárást az Ausztriában dolgozó uniós polgárok családi ellátásait és családi adókedvezményeit érintő jogszabály-módosítások miatt.

A kormány nem asszisztál a bevándorláspártiak hadjáratához

A kormány nem asszisztál a bevándorláspártiak hadjáratához

kétharmad

Elsőként Kovács Zoltán jelentette be, hogy a kormány nem vesz részt az EP azon brüsszeli ülésén, amelyen ismét Magyarországról vitáznak majd.

Egy afroamerikai férfi erőszakolta meg a kómában fekvő nőt

Egy afroamerikai férfi erőszakolta meg a kómában fekvő nőt

amerika, london, párizs

Egy több mint 20 éve kómában lévő nő december 29-én adott életet egy kisfiúnak. A rendőrség nyomozást indított az ügy kapcsán, DNS-mintát vettek a phoenixi ápolóotthon összes férfi alkalmazottjától. Kiderült, hogy egy 36 éves fekete férfi, nevezetesen Nathan Sutherland erőszakolhatta meg a kómában fekvő nőt, mivel az ő DNS-e egyezett a kisfiú DNS-ével.

Orbán: a kormány segítséget nyújt a kollégiumi tűzvész kárrendezéséhez

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel felhívta és együttérzéséről, valamint támogatásáról biztosította Szabó István református püspököt az éjszaka tragédiába torkolló kollégiumi tűzeset kapcsán.

Ifj. Lomnici: érthetetlen a zöldpárti eljárás az Európai Parlamentben

A Századvég jogi szakértője szerint érthetetlen, hogy a jövő héten miért vitatják ismét a magyar demokráciát az Európai Parlamentben.

Hadházyék a rájuk vonatkozó jogszabályokat sem ismerik

Hadházyék a rájuk vonatkozó jogszabályokat sem ismerik

kétharmad

Az ellenzéki képviselők célja kezdettől fogva az volt, hogy megzavarják az intézmény működését, és beolvassák a követeléseiket - fogalmazott Kovács Katalin ügyészségi szóvivő.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Jó reggelt! Erről szólhat a mai nap.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére