Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Hétfőn indul a nagy migránscsere-program

2016. április 3. 18:03

A görögök már készülődnek, igaz, a helyszíni beszámolók szerint még sehogy sem állnak. A törökök már üzentek is, közben Brüsszelben is forralnak valamit.

Görögország ugyan végre nemzetközi segítséget kért a beáramló menedékkérők regisztrálására, de ennek megérkezésére még várnia kell; a Frontex szerint 1500 külföldi rendőr jelenlétére lenne még szükségük, hogy a görög szigeteken és Athénban zökkenőmentes legyen a migránsok regisztrációja, ehelyett az uniós tagországok mindössze hétszáz egyenruhást ajánlottak fel a feladatra, és közülük is csak egy tucatnyi érkezett meg eddig. Ők a görög hatóságokat segítik majd, elsősorban az elutasított menedékkérők Törökországba visszaszállításánál. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint a jelenleg rendelkezésükre álló emberi erőforrás hússzorosára, rendvédelmi emberekre, tolmácsokra lenne szükségük.

Hétfőtől ugyanis megkezdik a Görögországban regisztrált, ott elutasított menedékkérelemmel rendelkező, vagy menedékkérelmet Görögországban benyújtani nem hajlandó bevándorlók Törökországba deportálását; elsőre rögtön ötszázat hajóznak vissza. A menedékkérelmeket a görög hatóságok bírálják el, ők döntik el, ki maradhat és kinek kell visszafordulnia a Szíriából érkezettek közül. Azok a szírek, akiket visszafordítanak, egy dél-törökországi menekülttáborban szállásolják majd el, miután a török partoknál regisztrálták őket; mindenki mást, legyen akár afganisztáni, akár eritreai háborús menekült, visszaszállítanak a saját hazájába.

A Törökországba visszaküldött szír menekültekért cserébe Ankara újabb szír menekülteket küld. Hogy kiket, azt saját hatáskörben, az ENSZ menekültügyi szervezetével együttműködve választja ki. Vizsgálni fogják, hogy mekkora esélye van a menedékkérőnek a beilleszkedésre, azaz milyen vallású, milyen a képzettsége, beszél-e nyelveket, és azt is figyelembe veszik, tartózkodnak-e már családtagjai Európában, mert a fő cél még mindig az, hogy a szétszakadt családokat egyesítsék és a fokozott védelemre szoruló menekülteket befogadják - mondják.

Fotó: AFP

A törökök által küldött első csoportok természetesen Németországba mennek, hétfőn rögtön 40 embert indítanak útnak . A jelenlegi tervek szerint a németek is ellenőriznék a küldöttek személyazonosságát. Első körben 1600 embert fogadnának be, de idén összesen 15 100 Törökországból küldött menedékkérő befogadását tervezték. Ezt a kvótát gyorsan el fogják érni, hiszen csak március 18, az uniós-török paktum elfogadása óta több mint 6000 menedékkérelmet fogadtak be a görög hatóságok, ha ha csak minden második embert küldenek vissza, helyükre a törökök ugyanannyit küldenek majd.

A görögök által befogadottakat ugyan a brüsszeli kvóta-javaslat alapján kellene továbbosztani, ám az ő keretükbe most épp a törökök által küldött menekülteket akarják beválogatni – azaz az eredetileg Olaszország és Görögország tehermentesítése érdekében hozott, rendkívül népszerűtlen rendelkezést most egy újabb, nem kevésbé bizonytalan célnak rendelik alá, miközben Görögország túlterheltségének problémáját továbbra sem tudják kezelni. Ráadásul a terv működése érdekében uniós törvényt is módosítani kell.

Az Európai Bizottság a héten veszi napirendre a menedékkérelmek újraszabályozásának kérdését, miután ráeszméltek, hogy a dublini rendszert a német bevándorláspolitika teljesen működésképtelenné tette. A jelenlegi szabályozás alapján a migránsoknak azokban az államokban kell benyújtaniuk menedékkérelmüket, ahol első ízben lépnek uniós területre, és ha onnan továbbmennek, a hatóságok egyszerűen visszafordíthatják őket ezekbe az országba. A tervek szerint azonban a jövőben Brüsszelből, központi utasításra mondanák meg, ki hol telepedhet le, kihasználva a kötelező betelepítési kvótákról szóló szabályozás nyújtotta lehetőségeket.

Ha a fizikai és jogi bizonytalanság önmagában nem lenne elég, érdemes figyelni a nagy migránscsere-program humanitárius döccenőire is: az ENSZ már kivonult Görögországból, arra hivatkozva, hogy nem vesz részt egy olyan programban, amelyben nem tudja a minimális feltételeket sem garantálni, a jogvédők pedig most rászálltak Törökországra, amelyet azzal vádolnak, hogy visszaéléseket követ el az országba belépni próbáló szír menekültekkel szemben, azzal, hogy január eleje óta rendre visszatoloncolja azokat a háborús övezetbe.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A magyarok többsége nem dőlt be a Soros-Sargentini-jelentésnek

A magyarok többsége nem dőlt be a Soros-Sargentini-jelentésnek

kétharmad

A magyarok többsége nem ért egyet a Sargentini-jelentés elfogadásával - derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Németország az otthonuk, Törökország a hazájuk

Németország az otthonuk, Törökország a hazájuk

amerika, london, párizs

Erdogan a hétvégén Németországba látogat. Az ott élő törökök többsége úgy érzi, ők a török kormány alá tartoznak, az ő elnökük Erdogan.

Nem fogod kitalálni, hogy melyik Kunhalmi Ágnes kedvenc hónapja!

Talán a szeptember? Esetleg a május? Vagy a (vörös) október? Egyik sem!

Egyenlőbbek az egyenlőknél

Egyenlőbbek az egyenlőknél

kétharmad

Vasárnap hivatalosan is párttá alakult a Migration Aid. A nyíltan bevándorlást segítő szervezetnek ezen lépésével egyetlen célja van, el akarja kerülni a migrációt támogató szervezetekre kirótt különadó befizetését. Így trükköznek Soros György emberei Magyarországon.

Macron kultuszminisztere érti az idők szavát: túl sok a férfi a filmekben

Macron kultuszminisztere érti az idők szavát: túl sok a férfi a filmekben

piszkostizenkettő

A genderterror most a francia filmeket támadja. Addig sem kell a migrációval, a terrorizmussal és a munkanélküliséggel foglalkozniuk.

Beépített ukrán határőr készítette a felvételt az állampolgári eskütételről a beregszászi magyar konzulátuson

Beépített ukrán határőr készítette a felvételt az állampolgári eskütételről a beregszászi magyar konzulátuson

amerika, london, párizs

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója szerint egy beépített ukrán határőr készítette azt a felvételt, amely az elsődleges muníciót szolgáltatta a kárpátaljai magyarok ellen zajló boszorkányüldözéshez.

Októberben szavazhat az Országgyűlés a Soros-Sargentini-jelentésről

Októberben szavazhat az Országgyűlés a Soros-Sargentini-jelentésről

kétharmad

Október második hetében már az Országgyűlés plenáris ülése elé kerülhet a Soros-Sargentini-jelentést elutasító kormánypárti határozati javaslat. Orbán Viktor személyes levélben köszönte meg azoknak az EP-képviselőknek a támogatását, akik kiálltak Magyarország mellett.

Az ENSZ épp nem ér rá, mert a migránsok szétosztásával van elfoglalva

Az ENSZ épp nem ér rá, mert a migránsok szétosztásával van elfoglalva

amerika, london, párizs

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök felszólította kedden az ENSZ-t, hogy találjon megoldásokat az arab világ konfliktusaira, mert a világszervezet hiányosságai ártanak a belé vetett bizalomnak. Az ENSZ azonban a valódi konfliktusok megoldása helyett a bevándorlás megszervezésével van elfoglalva.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére