Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Big pikcsör
 
 
 
 

Hemingway: "Remélhetőleg a szocialista Magyarországnak vége van"

gfg - Ketipisz Sztarosz - Pörge Béla

2017. május 22. 16:00

Rendhagyó beszélgetés George F. Hemingwayjel, a Budapest Honvéd elnökével, "politikai gondolkodóval" a bevándorlásról és a szuverenitásról, a baloldalról és a civilekről, a Jobbikról és a szégyenről, na meg arról, hogy "George Soros egy rendkívül intoleráns ember".
Fotó: Kozma Zsuzsi

A baloldali pártok azért nem tudnak összefogni Magyarországon, mert nincsenek baloldali pártok”

GFG: 2014-ben a baloldal veresége után Ön írt egy cikket arról is, hogy mit kellene megtanulniuk a Fidesz győzelméből. Úgy tűnik, nézve az ellenzék kínlódását, nem sokat tanultak belőle. Ön szerint ez kulturális kérdés, politikai okosság, vagy éppen politikai ostobaság kérdése, esetleg a szűk látókört feltételező rövid távú érdekek problémája? Miről lehet szó?

Hemingway: Ezt nehéz megítélni. Én azt gondolom, hogy az ellenzék részéről – bár szögezzük le, hogy mindenféle ellenzék van már ma Magyarországon – azt kellene elsősorban megérteni, hogy teljesen ellentétes értékeket nem lehet egy gyűjtőpártba behúzni. Szóval, egyszerűbben fogalmazva, amit Magyarországon „baloldali ellenzéknek” hívnak, az nem létezik. Magyarországon talán – a fajsúlyos szerepet nem játszó Munkáspárton kívül – baloldali pártnak talán csak az MSZP nevezhető. De az is csak talán. A DK nem egy baloldali párt. Az LMP nem egy baloldali párt, soha nem is volt szerintem. És hát vannak ezek a…

GFG: Valakik.

Hemingway: …valakik, igen, van a Momentum Mozgalom, Együtt, Külön, stb. Ezek mind vannak és aztán osztódnak, mint az amőba, de a lényeg, hogy ezek sem baloldali pártok. A baloldali pártok azért nem tudnak összefogni Magyarországon, mert nincsenek baloldali pártok. Tehát először is azt kellene felfognia az úgynevezett baloldali pártoknak, hogy az összefogás már eleve egy halott dolog, még akkor is az lenne, ha a vezetőik nem gyűlölnék annyira egymást, mint amennyire gyűlölik. Mert az csak egy hendikep. De maga az összefogás-gondolat, az fából vaskarika. Ha ezt megértik, akkor azt is megértik, hogy ha le akarnák győzni a Fidesz-KDNP-t, akkor kellene egy erős párt. Ez lehet az MSZP, lehet valami más, de semmiképpen se egy kutyulék. A baloldali pártokat nagyon sokszor meggyanúsítják azzal, hogy populisták. Magyarországon azonban éppen fordítva van. Az úgynevezett baloldali pártok gyanúsítják meg a Fideszt azzal, hogy populista. Ez is egy érdekes dolog. A populizmust is nagyon a helyén kell kezelni, mert a populizmus nem azt jelenti, hogy népszerű intézkedéseket hoz. Minden politikus – legalábbis azok, akiket én valaha ismertem – arra törekszik, hogy megnyerje a következő választást. Ezért jó lenne a szóhasználatokat tisztázni.

GFG: Ahelyett, hogy megértenék a Fidesz titkát, éppen az ellenkezőjét akarják csinálni, mint amit a Fidesz csinál. Nem lehet, hogy ez is a kudarc egyik oka?

Hemingway: Nagyon sokszor egy választási kampányban az úgynevezett negatív kampány, a jelzővel mindannyian tisztában vagyunk, hogy mi is az, sikeres. De a negatív kampány még sosem bizonyult sikeresnek egy egész választási perióduson keresztül. Az ellenzék azt a borzalmas hibát követi el véleményem szerint, hogy először is azt mondja, hogy aki kormányon van, az mind gazember. Aki kormányon van, az mind rosszat csinál, a kormány csak rosszat csinál. A kormány a nemzet ellensége. Ezt mondja négy évig. Nincs olyan ember, aki erre négy évig vevő. 3-4 hónapig talán. De ezt nem lehet állandóan csinálni.

GFG: Ha nincs baloldal, nincs baloldali ellenzék, majd jönnek a civilek, nem?

Fotó: Kozma Zsuzsi

Hemingway: Most válasszuk a civileket ketté. Vannak a civilek, akik csodálatos dolgokat csinálnak, szegényeket etetnek, cigány gyerekeket taníttatnak, díjakat osztogatnak, országjárásokat szerveznek, épületeket védenek és állítanak helyre, Magyarország jó hírét terjesztik a világon, könyvtárakat nyitnak, állatokat védenek és sorolhatnám. A civil világ minden társadalom nagyon-nagyon fontos része. De ha egy politikai irányzat nevezi magát civilnek, attól az még politikai irányzat marad. Tehát attól, hogy civilnek nevezi magát, még nem fog például kutyamenhelyeket építeni. A „civil” egy semleges szó. Van civil, aki az állatokat védi és van, aki azzal foglalkozik, hogy mondjuk magyar hadititkokat csöpögtet ki Oroszországnak. Ő is egy civil. Ezért azt kell nézni, hogy a „civil” mit csinál. Van egy másik dolog és ezt nagyon árnyaltan fogalmaznám meg. Vannak olyan szervezetek, amiket én még az Egyesült Államokból ismerek. Nagyon fontos feladatokat teljesítettek és teljesítenek. Fontosak nemzetközi szervezetekként is, még akkor is, ha sok tekintetben hadban állnak a magyar kormánnyal. Például vegyük az Amnesty Internationalt. Ennek a szervezetnek az a feladata, hogy jogtalanul bebörtönzött, megkínzott, tönkretett, kivégzett embereket vagy azok családjait támogassa, és hogy biztosítsa, hogy a világon ilyen ne fordulhasson elő. Természetesen mindegyik Amnesty International branch abban az országban működik, ahol működik. Az amerikai Amnesty International működését én például nagy mértékben támogatom. Azt hiszem, még pénzt is adtam nekik. Az ottani Amnesty például a koreai háborúban agyonkínzott embereket segíti. Rengeteg jó példát tudnék mondani. De hogy miért működnek itt Magyarországon máshogy, azt én igazán nem tudom megmagyarázni. Talán azért, mert Magyarországon valami oknál fogva több civil szervezet is politikát csinál és kormányellenes tevékenységet fejt ki.

GFG: Szimplán csak meg akarják dönteni az Orbán-kormányt, nem?

Hemingway: Nem tudom, hogy meg akarják-e dönteni, én inkább úgy látom, hogy politikai befolyás alatt állnak és olyan politikai dolgokkal foglalkoznak, amivel nem kellene foglalkozniuk. Az Amnesty International nem egy politikai szervezet. Ez egy nagyszerű szervezet! Tudom, hogy itt mindenféle káoszt okoztak, mindenféle problémát és disznóságot csináltak, de ez egy nagyszerű szervezet. Az kellene, hogy...

GFG: Hogy végezzék a dolgukat.

Hemingway: Hogy csinálják azokat a dolgokat, amiért megalapították ezeket. A politikai dolgokból ki kellene maradni.

A Jobbik nem egy jobboldali párt”

Fotó: Kozma Zsuzsi

Ketipisz: Ön korábban azt mondta a Jobbikról, hogy „néhány év és az újkori magyar demokrácia egyik korcsszülöttjére fogunk emlékezni” bennük.

Hemingway: Mi is a Jobbik? A Jobbik egy összetett gyülekezet. Egyrészt sértett, sértődött, sebesült, máshova nem kellő, pszichológiailag gyenge emberek gyülekezete. A hungarista eszmeiség, ami tiltott volt a kommunista rezsimben, mert erre Magyarországnak valóban nincs szüksége, egyszer csak megjelenhetett a Jobbik soraiban. Ugye horogkeresztet nem szabad használni, nácinak nem szabad az embernek mondania magát, mert ez nem népszerű, de a hungarizmus kedvelt gondolat lett a körükben. Aztán van egy másik, mindennel elégedetlen társaság, ők nem jobb- vagy baloldaliak, én máig mondom, hogy a Jobbik nem egy jobboldali párt, hanem egy rendkívül zagyva dolog, amiben a hungarista eszmék, az elégedetlenség, a rovásírás, a szittya nem tudom micsoda…

GFG: A Kádár-rendszert visszasírók.

Hemingway: Igen, a 3.60-as kenyér hívei összetalálkoznak. Én egyszer megnéztem azt is, hogy honnan szerzik a szavazóikat, mert ment a szöveg, hogy „akik kiábrándultak a Fideszből, azok a Jobbikra szavaznak”. Na, kérem szépen, ez totális baromság.

GFG: Akik kiábrándultak a szocikból.

Hemingway: Kiábrándultak az életből, én inkább azt mondanám. És aztán vannak köztük olyanok, akik a 2010 előtti rendszerből ábrándultak ki.

GFG: Ön szerint mi történik most a Jobbikkal? Ön azt írta valahol, hogy Vona néppártosodási kísérlete olyan sikerrel kecsegtet, mint Szálasi ügye a népbíróság előtt.

Hemingway: Pontosan. Ha én azt mondom magamról, hogy én egy extrém párt vagyok, mint ahogy ők úgy jöttek ide, hiszen azt mondták, hogy én ezt fogom kivégezni, én azt fogom kivégezni, és egyszer csak azt mondják, hogy kutyi, kutyi, gyere ide, na ez nem működik. (nevetés)

GFG: Valaki rá fog kérdezni, hogy mi történt.

Hemingway: Ez nem működik. Vona Gábor szerintem egy jobb sorsra érdemes fiatalember, aki valószínűleg megbánta, hogy nem Fidesz-tag lett, mert egy rendes opportunista fiú, aki valószínűleg ma talán államtitkár lehetne. Valamilyen szinten szomorú, hogy ez lett belőle.

Fotó: Kozma Zsuzsi

GFG: Van egy érdekes gondolata, ami talán idekapcsolódik. Amikor a Honvéd-szurkolók összetörték Győrben a mosdót, akkor Ön arról beszélt, hogy elég volt abból, hogy a Honvéd szégyenkezzen néhány fasiszta csőcselék miatt. Ezt gondolja a Jobbikról is, elég volt abból, hogy Magyarországnak kell szégyenkeznie a Jobbik miatt?

Hemingway: Én nagyon tisztelem az emberekben a szégyent. Akiben nincs szégyen, az nem hiszem, hogy jó ember lehet. Ha én olyan valamit tettem, ami helytelen volt, akkor utána szégyelltem magam. Visszanézve az eddigi életemre, örülök, hogy tudtam szégyenkezni. Én attól tartok, hogy ezekben az emberekben – hiába mondom én nekik, hogy szégyenkezni kellene – nincs szégyen. A szégyen hiánya szörnyű dolog. Ha én azt mondom egy kisgyereknek, hogy figyelj ide, Pistike, ezt csináltad, ugye szégyelled magad, és azt a választ kapom, hogy igen, szégyellem magam, akkor tudom, hogy megértette, hogy mit tett. A szociopatákban, pszichopatákban nincs szégyen. Azokban, akik a meccs után szétverték azt a vécét, valószínűleg volt még szégyen. A magyar politikai életben vannak olyanok, akik mindegy, hogy mit csinálnak, nem szégyenkeznek. Ez szomorú.

Remélhetőleg a szocialista Magyarországnak vége van”

Fotó: Kozma Zsuzsi

GFG: Az önbecsülésről mit gondol?

Hemingway: A másik probléma, ami Magyarországon néha fölmerül, hogy vannak olyan emberek sajnos, akikben nincs meg az önbecsülés. Ha Magyarországon valami rossz, akkor az rossz. Ha pedig valami jó, akkor nem szabad azt szégyellni, hanem azt kell mondani, hogy igen, ez jó, ez a legjobb! Nekünk ezt kell képviselnünk, nem pedig azt, hogy „bezzeg Hollandiában” és „bezzeg nemtudommicsoda”. Az önbecsülés is egy nagyon fontos dolog, mint ahogy az is, hogy tudjunk szégyenkezni.

GFG: Lehet, hogy az is magyar sajátosság, hogy szégyelljük a sikert. A siker irigységet szül. Ráadásul frusztrációt okoz mások sikere, mert azt gondolom, hogy nem kiérdemelt sikerről van szó. Nem tudom, hogy a Honvédról beszélek-e. (nevetés)

Hemingway: Velünk kapcsolatban az irigység nem vetődik fel, a mi körülményeink nem annyira világraszólóak, mint más csapatoké. De hogy az általános kérdésre válaszoljak, én azt gondolom, hogy ez elmúlik. Ez a frusztráció két dolog miatt van: egyrészt a szocializmus miatt, ahol a sikert dugdosni kellett, másrészt pedig azért, mert még nem mindenki él jól. A magyar növekedést arra kell fordítani, hogy azt a 25-30%-ot, amelyik a piramis alján van, azt felhozzuk. Ha ez megtörténik, akkor itt is az lesz, mint amikor Kaliforniában azt mondom, hogy te ezt csinálod? Jaj, milyen nagyszerű! Úgy örülök, hogy nyertél. Úgy örülök, hogy több fizetést kapsz, úgy örülök, hogy… Itt is ugyanaz lesz, mert most már remélhetőleg a szocialista Magyarországnak vége van.

GFG: Megtippelné a 2018-as választás eredményét vagy még túl korán van?

Hemingway: Még korán van. December környékén már egész pontosan meg tudom majd mondani.

GFG: És a bajnokság?

Hemingway: Azt még kevésbé tudom megtippelni. (nevetés)

GFG: Pedig már csak egy meccs van hátra.

Hemingway: A fociban az van, hogy egy mérkőzés kimenetelét megjósolni – ha csak óriási különbség nincs a csapatok között – lehetetlen. A Budafok megverte a Videotont, a Videoton megvert minket 3:0-ra ebben az évben. Bármi lehet.

GFG: Ha jól tudom, több mint 10 éve a Honvéd tulajdonosa.

Hemingway: 11 lesz júniusban, igen.

GFG: Mégiscsak egy folyamat ez, nem? Akár bajnoki cím lesz, akár ezüstérem, beérik valami.

Hemingway: Az emberek számot szoktak vetni az életükkel, én viszont – és teljesen őszintén beszélek – soha nem vetek számot. Én mindig a holnapnak élek. Most is, ahogy itt ülünk és beszélünk, azon gondolkodom, hogy mi lesz jövő hónapban, a jövő évben mit csinálok, csak ezzel foglalkozom, és hajlandó vagyok kudarcokat is elviselni a végső siker érdekében. Ezért én mindig igazából egy dologra koncentrálok, és egy nőt szeretek.

GFG: Ez egy korszerűtlen gondolat, nem?

Hemingway: Anyám szokta mondani, hogy igen, kisfiam, az igaz, hogy csak egy nőt szeretsz – egyszerre, egy időben. Az segít nekem, hogy én egy nagyon boldog ember vagyok. Ha megkérdezné, hogy miért vagyok ilyen boldog, nem tudnám magának elmondani.

GFG: Talán rá sem lehet kérdezni, nem?

Hemingway: Nem tudom. Lehet, hogy család, lehet, hogy hormonok, lehet, hogy más. De az életem kilencvennyolc százalékában mindig boldog voltam. Boldog voltam akkor is, amikor nélkülöznöm kellett, boldog voltam akkor is, amikor három napig nem tudtam enni, mert nem volt mit. Boldog voltam, bármilyen furcsán is hangzik ez, mert arra gondoltam, hogy holnap biztosan jobb lesz. És ma is ezt gondolom, bár szokás azt mondani, hogy a jól lakott ember optimizmusa nem számít.

GFG: De valahogy el kell jutni a jóllakottságig.

Hemingway: Igen. Magyarország most egy olyan helyzetben van, hogy tényleg a saját maga lábán áll. Mindig meg szoktam kérdezni, van-e valaki, aki szeretné ezt feladni és ha igen, akkor miért. Én azt mondom, hogy „I believe that today is a good day, but tomorrow will be a better one”. Vagyis: Én azt hiszem, hogy ma jó napunk van, de a holnap egy jobb nap lesz. Vagyis bizakodó vagyok a jövőnket illetően.

OLVASTAD MÁR?

Big pikcsör
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Bekérették a svédek a stockholmi magyar nagykövetet

A Magyar Hírlap a helyi közmédiára hivatkozva ír arról, hogy a múlt héten kirobbant diplomáciai botrány tovább eszkalálódott Svédország és Magyarország között.

Gál Kinga: "Soha nem volt még ekkora tétje az Európai Parlamenti választásoknak"

Gál Kinga: "Soha nem volt még ekkora tétje az Európai Parlamenti választásoknak"

csak neked, csak most

Rendhagyó interjú Gál Kinga EP-képviselővel Európa jelenéről és a májusi Európai Parlamenti választások tétjéről.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Erről szólhat a mai nap.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a mai nap legfontosabb eseményei.

Több embert leszúrtak Marseilleben

A támadót a rendőrség végül lelőtte.

Soros tüntetői szerint a határvédelem rasszizmus

Soros tüntetői szerint a határvédelem rasszizmus

amerika, london, párizs

Pár száz bevándorláspárti demonstráló gyűlt össze hétfőn a Fehér Ház előtt, hogy Donald Trump ellen tüntessen.

A bevándorlásellenes spanyol párt lehet a tavaszi választás nagy nyertese

A bevándorlásellenes spanyol párt lehet a tavaszi választás nagy nyertese

amerika, london, párizs

Május 26-án tartanak Spanyolországban helyhatósági választásokat, ugyanazon a napon, mikor az EP-szavazás lesz a mediterrán országban. A legfrissebb felmérések szerint a Vox lehet az egyik legnagyobb meglepetés a választáson.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére