Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Helyzetértékelés: Toroczkai pórázon vezeti most már a Jobbikot

2018. május 22. 16:27

Olyan sebességgel kezdte Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere tematizálni a Jobbik körül kialakult közbeszédet, hogy a Vona Gábor által kijelölt, színtelen, szagtalan Sneider Tamás elnök és Gyöngyösi Márton elnökhelyettes csak úgy pislognak. Minden jel arra mutat, hogy az áprilisi választási vereség óta Toroczkai olyannyira megerősödött, hogy immár pórázon képes rángatni az egész Jobbikot.

Több ízben is foglalkoztunk már Ásotthalom polgármesterével, aki nemrég azt nyilatkozta a Jobbik néppártosodásnak csúfolt baloldali fordulata kapcsán, hogy "könnyen megeshet, hogy egy új és önálló mozgalmat alakítunk". Megemlítettük, hogy Toroczkai izgalmas játékra szánta el magát, ugyanis

  • vagy megerősíti imázsát a tagság körében – ezáltal pedig zsarolási potenciálját is – ezúton provokálva ki egy saját platform létrehozásának lehetőségét a Jobbikon belül;
  • vagy olyannyira túlfeszíti a húrt, hogy kizáratja magát a pártból.

Nagyon úgy tűnik, Toroczkai az első verzióra szánta magát el – amely azonban idővel nem zárja ki a második bekövetkeztét –, hiszen megírtuk, Ásotthalom polgármestere nem lép ki a Jobbikból, azonban „Mi magunk” néven egy új platformot szándékozik létrehozni a párton belül, melynek célja, hogy visszaterelje a pártot a „helyes” irányba. Elmondása szerint nemcsak Dúró Dórát, hanem Novák Elődöt és a jobbikos polgármesterek mintegy felét sikerült maga mellé állítania, ami azt is jelzi, hogy a platform kész segíteni a pártot a jövő évi önkormányzati választásokra való felkészülésben. 

Toroczkai hangsúlyozta, a döntés már múlt pénteken megszületett, így a belső platform kvázi azóta él, egyedül a június 23-i zászlóbontás maradt hátra.

Ezt azért fontos kiemelni, mert ezzel Ásotthalom polgármestere burkoltan is megüzente a Jobbik balra tolódott elnökségének, hogy nem tehetnek ez ellen semmit. Még akkor sem, ha a Jobbik alapszabálya nem tesz említést belső platformok lehetővé tételéről. Indoklása szerint,

amiről nincs szabály, az nem is tiltható be."

Csakhogy a háttérből a Vona Gábor által vezetett Jobbiknak is vannak elképzelései a pártvezetést illetően, nevezetesen nemcsak az, hogy Toroczkai jobb ha elhúz a fenébe, hanem az is, hogy senki és semmi nem térítheti le a pártot a "néppártosodás" útjáról.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Ennek fényében Jakab Péter jobbikos szóvivő reagált is a "Mi magunk" nevezetű jobbikos platform létrehozására, miszerint

a platformnak nincs létjogosultsága, mert az alapszabály nem teszi lehetővé a létrehozását, és emellett a Jobbik ragaszkodik a 2003-as alapító okirathoz, miszerint a párt a nemzet egészét képviseli." 

Jakab szerint a párton belül létrehozni egy másik pártot, az a párt ellen hat, továbbá a "kongresszus szerint tovább kell járni azt az utat, amelynek eredményeként a Jobbik egy szociálisan érzékeny nemzeti néppártként a magyar társadalom legszélesebb rétegeit kívánja képviselni, függetlenül attól, ki bal- és ki jobboldali."

A 888.hu megkeresésére Ásotthalom polgármestere erre úgy reagált, "barátságtalan lépésnek tartom, hogy a Jobbik vezetése szinte meg sem várta, hogy befejezzem a sajtótájékoztatómat, azonnal elutasítóan reagáltak, esélyt sem adva a párbeszédre." Hozzátette,

június 23-án tartjuk a zászlóbontó gyűlésünket, addig eldől, hogy milyen formában tudjuk folytatni."

Most minden Toroczkainak kedvez

Az áprilisi választások után alapvetően két meghatározó kritika érte Vona Gábort és a Jobbik valóságtól elszakadt vezetői rétegét. 

Az egyik szerint a "néppártosodást" Vona annyira túltolta, hogy az alaptörvény-módosítás megszavazásának elutasításával, a Spinoza-házzal, a hanukaüdvözlettel és a DK szintjére lezüllesztett Orbán-fóbiával már-már aligha tudott a párt nemzetiként viselkedni. Ennek eredményeképpen el is riasztotta a nemzeti érzelmű szavazók egy jó részét.

A másik szerint mind Vona, mind pedig a budapesti elnökség is olyan botrányosan rossz HR-politikát alkalmazott, mely lényegében minden olyan potens vezetőt kiirtott a pártból – Toroczkait leszámítva –, aki Vonára veszélyt jelentette volna. Ennek pedig az lett a vége, hogy a Jobbik abba a vezetői válságba került, melyben a párt éppen most van. Azaz a nemrégiben levezényelt kongresszuson színtelen, szagtalan, vezetői képességeket nélkülöző elnököt és elnökhelyettest választottak. 

És pontosan így lett Ásotthalom polgármesterének nyert ugye

Hiszen azzal, hogy Toroczkai nemcsak ideológiailag képvisel egy könnyen körülírható, kiszámítható irányvonalat, hanem szemmel láthatóan Ásotthalomról is képes a közbeszédet magára iránytani – míg a budapesti elnökség csak úgy pislog és közleményekben kényszerül reagálni –, könnyen belátható, hogy

a Jobbikot immár pórázon vezeti az egykori alelnök."

És ettől a ponttól fogva szinte teljesen mindegy, mi lesz Toroczkai újabb lépése.

Ha a Jobbik megpróbálja párton belül elfojtani ezt a konfliktust – melyre csekély az esély –, szinte bizonyos, hogy ez az időzített bomba előbb vagy utóbb robbanni fog, amely totálisan lenullázná az egykor még szebb napokat látott párt komolyan vehetőségét, választási esélyeit.

Ha pedig Toroczkait kizárják – ez a valószínűbb –, akkor, mint már korábban megírtuk, nemcsak a mártír szerepe lenne az övé, hanem egy olyan politikai "tiszta lapot" kapna, amely a jobbikos múlt súlyos felelősségeitől és történelmi hibáitól, gaztetteitől mentes lenne. Magyarán, valamelyest hitelesebben tudná azt kommunikálni támogatói felé, hogy ő bár nem azonnal, de végül is hátat fordított a nem megszavazott alaptörvény-módosításnak, a balliberális pártokkal való összejátszásnak, a Soros-egyetem megóvására és az Orbán-fóbiát a nemzeti érdekek felé helyező jobbikos utasításoknak.

És pontosan ezt várja már sok jobbikos a "Mi magunk" nevet viselő, péntek óta élő kvázi mozgalomtól hosszú távon.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A székelés joga

A székelés joga

piszkostizenkettő

Az elmúlt napokban végre eljutottunk odáig, hogy a legszentebb közüggyel foglalkozzon az ország közvéleménye: hol székelhet egy Országgyűlési Képviselő?

Háromszor több pénzt fognak kapni Soros szervezetei Brüsszeltől

Háromszor több pénzt fognak kapni Soros szervezetei Brüsszeltől

amerika, london, párizs

A tervezettnek mintegy háromszorosára emelné a Soros-szervezetek támogatását a 2021-2027-es uniós költségvetési keretben az Európai Parlament (EP).

Századvég: hiába az ellenzéki hőbörgés és tüntikézés, az erőviszonyok változatlanok

Századvég: hiába az ellenzéki hőbörgés és tüntikézés, az erőviszonyok változatlanok

kétharmad

A Fidesz-KDNP előnye továbbra is stabil az ellenzéki pártok előtt, az elmúlt időszak tüntetései nem eredményeztek lényegi átrendeződést az erőviszonyokban - derül ki a Századvég friss pártpreferencia-vizsgálatából.

Egy újabb migránskaraván indult útnak Amerika felé, máris könnygázzal kellett megfékezni őket

Egy újabb migránskaraván indult útnak Amerika felé, máris könnygázzal kellett megfékezni őket

amerika, london, párizs

A Hondurasból érkező, újonnan szerveződött migránskaraván tagjai ellen a guatemalai rendőröknek könnygázt kellett bevetniük, mivel a csoport erőszakkal próbált belépni az ország területére.

Tovább bomlik a Jobbik: most alapító tagok távoztak Veszprémből

A baloldali fordulat miatt hagyták el a pártot az önkormányzati képviselők.

Tranzitzónákat hozna létre az osztrák belügyminiszter a bűnöző migránsok számára

Tranzitzónákat hozna létre az osztrák belügyminiszter a bűnöző migránsok számára

amerika, london, párizs

Herbert Kickl szerint szemmel kell tartani az erőszakos migránsokat és a visszaeső bűnözőket, mégpedig elkülönített tranzitzónákban.

Róma, Budapest és Varsó Európa új tengelye

Róma, Budapest és Varsó Európa új tengelye

amerika, london, párizs

Manapság már szinte nincs olyan állam Európában, ahol ne lenne téma az illegális bevándorlás. A közelgő EP-választások miatt egyre több politikus keresi szövetségeseit, Róma és Varsó között egyre szorosabb a viszony. Szakértők szerint a politikusok szeretnék egyértelművé tenni, hogy ki az, aki támogatja, illetve ki az, aki ellenzi az illegális bevándorlást.

Már a NATO is törölte Demeter Márta tagságát

Már a NATO is törölte Demeter Márta tagságát

kétharmad

A NATO Parlamenti Közgyűlésének hivatalos honlapján is törölték a delegáltak sorából Demeter Mártát.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére