Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#focivébé
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
century-on
 
 
 
 

Harry herceg esküvőjének magyar történelmi vonatkozása is van

2018. május 19. 09:15

Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia és Meghan Markle amerikai színésznő windsori esküvőjének magyar történelmi vonatkozását az adja, hogy Harry herceg, annak a II. Erzsébet királynőnek az unokája, akinek az ükanyja a magyar gróf Rhédey Klaudia.

Amikor arról szólnak a hírek, hogy bővül a brit királyi család, akkor a történelmi tények ismeretében nem túlzás azt állítani, hogy egy részben magyar felmenőkkel és rokonokkal bíró család terebélyesedik tovább. Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy 1812-ben – a jelenleg Románia területéhez tartozó Erdőszentgyörgyön – született Rhédey Klaudia, a jelenlegi angol királynő, II. Erzsébet királynő magyar ükanyja.

Az erdőszentgyörgyi Rhédey kastély

A Rhédey család Erdély és a magyar királyság egyik ősi, híres főnemesi és nemesi családja volt. A rendkívül szerteágazó Rhédey nemesi família egyik legismertebb tagja Rhédey Ferenc, (1610–1667) Erdély fejedelme volt 1657 és 1658 között.

Rhédey Klaudiát szülei, gróf Rhédey László és báró Inczédy Ágnes 1812. szeptember 21-én kereszteltették meg az erdőszentgyörgyi református templomban Clodina Zsuzsanna névre. Ő volt a házaspár egyetlen felnőttkort megért gyermeke, aki egyébként nagyrészt a család erdőszentgyörgyi Rhédey-kastélyában nevelkedett.

Rhédey Klaudia

A magyar Rhédey család és a brit királyi Windsor-ház összeolvadása annak köszönhetően vette kezdetét, hogy mind a Rhédey, mind pedig a württembergi hercegi család meghívót kapott I. Ferenc császártól, magyar királytól az 1830-as bécsi udvari báli szezonra. Az egyik bálon Sándor württembergi herceg és Klaudia első látásra egymásba szeretett.

A családi legendárium szerint a pár egymás iránti érdeklődésének az első alkalommal a bálok kötött táncrendje majdnem akadályát szegte. Eredetileg ugyanis az egyik Nádasdi gróf táncolhatott volna a Rhédey grófkisasszonnyal, azonban Sándor württembergi herceg unszolására a magyar gróf végül hajlandó volt cserélni a táncrendben. 

Sándor Pál Lajos württembergi herceg

Sándor Pál Lajos württembergi herceg (1804–1885), Lajos Frigyes Sándor württemberg–tecki herceg (1756–1817) és Henrietta nassau–weilburgi hercegnő (1780–1857) legkisebb fiaként, I. Vilmos württembergi király (1781–1864) sógora és unokafivére volt. Apjának halála (1817) óta Sándor Pál herceg az ősi Teck hercege címet is viselte, mint egyedüli férfi utód.

A bál után a herceg kérőként jelentkezett Rhédey Lászlónál, aki azonban akkor elutasította azzal az indokkal, hogy nem tud magyarul. A herceg azonban annyira szerelmes volt, hogy ez sem riasztotta el házassági tervének megvalósításától:

megtanult inkább magyarul, hogy elvehesse a Rhédey gróflányt.

Rhédey Klaudia és Württembergi Sándor

A leánykérést családi viták hosszú sora követte, majd ötévi várakozás után – és miután megtanult magyarul –, 1835. május 2-án egybekelt Klaudia és Sándor. A frigy következtében a Rhédey grófi sarj, Klaudia megkapta a Hohenstein grófnéja címet is. 

Rhédey Klaudia egyetlen fia, Ferenc 1837-ben Teck herce­ge lett, így ő már királyi családból választhatott ma­gának feleséget. Ő Viktória Mária cambridge-i hercegnőt, Viktória angol királynő unokanővérét vette el.

Rhédey Klaudia gfrófnő

Gyermekeik közül az egyik lányt, Teck Máriát a királynő unokájához, Albert walesi herceghez, annak halála után sógorához, György yorki herceghez adták feleségül, aki aztán 1910-től V. György néven lépett az angol királyi trónra.

Rhédey Klaudia unokája így királyné lett, dédunokái, Edward és György herceg pedig angol király. Ez utóbbi idősebbik lánya, Klaudia ükunokája pedig II. Erzsébet néven brit királynő.

II. Erzsébet brit királynő

A maga idejében a Rhédey Klaudia és a württembergi Sándor herceg közötti házasság, majdnem annyira rangon alulinak számított, mint amennyire érdekesnek tűnik dinasztikus szempontok alapján az, hogy Harry herceg most egy nem nemesi származású, átlag amerikai családból származó színésznőt vesz feleségül.

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ennyi juttatást kapnak Nyugat-Európában a migránsok

Ennyi juttatást kapnak Nyugat-Európában a migránsok

amerika, london, párizs

Kiderült, hol éri meg a legjobban menekültkérelemért folyamodni.

Senkik országa

Különös élménnyel gazdagodtam a hétvégén, ugyanis személyesen is áldozatul estem annak a mindent átszövő felsőbbrendűségi érzésnek, amelyről idáig többnyire csak közéleti szereplők tapasztalatai alapján volt alkalmam írni. Szubjektív beszámoló egy szürreális találkozóról és a liberális lelkületről.

889
A németek háromnegyede kihátrált Merkel mögül

A németek háromnegyede kihátrált Merkel mögül

amerika, london, párizs

Nem mintha eddig a helyzet magaslatán lett volna, de a Horst Seehofer által adott kéthetes ultimátum gőzerővel tolja Merkelt a teljes politikai megsemmisülés felé. Ezt igazolja egy frissen publikált kutatás is, amiből az látszik, hogy a németek háromnegyede elfordult már a kancellártól.

Spanyol kollégistákat túrtak ki helyükről az Aquarius migránsai miatt

Spanyol kollégistákat túrtak ki helyükről az Aquarius migránsai miatt

amerika, london, párizs

Nagylelkű és humanitárius gesztust akart tenni Madrid azzal, hogy úgy döntött, befogadja az Aquarius fedélzetén ragadt migránsokat. A gond csak az, hogy ezzel saját őshonos állampolgárait hozta kényelmetlen helyzetbe: azt mondták a spanyol tanulóknak, hogy 24 órájuk van kiköltözni kollégiumukból.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Lássuk, mi várható a mai nap.

Trump: az illegális bevándorlás szörnyű dolog

Trump: az illegális bevándorlás szörnyű dolog

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök " szörnyű dolognak" nevezte az illegális bevándorlást, védelmébe vette a gyermekeket bevándorló szüleiktől elválasztó gyakorlatot, de leszögezte, hogy a határon kialakult válságot meg kell oldani.

Kilép az USA az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet szerint a tanács nem méltó a nevére.

Ennyi: bevándorlási különadót kell fizetniük a bevándorlást segítő szervezeteknek

Amit Nyugaton nem tudnak megoldani a bürokraták, azt Magyarországon lazán megoldja a kormány.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére