Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
century-on
 
 
 
 

Harry herceg esküvőjének magyar történelmi vonatkozása is van

2018. május 19. 09:15

Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia és Meghan Markle amerikai színésznő windsori esküvőjének magyar történelmi vonatkozását az adja, hogy Harry herceg, annak a II. Erzsébet királynőnek az unokája, akinek az ükanyja a magyar gróf Rhédey Klaudia.

Amikor arról szólnak a hírek, hogy bővül a brit királyi család, akkor a történelmi tények ismeretében nem túlzás azt állítani, hogy egy részben magyar felmenőkkel és rokonokkal bíró család terebélyesedik tovább. Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy 1812-ben – a jelenleg Románia területéhez tartozó Erdőszentgyörgyön – született Rhédey Klaudia, a jelenlegi angol királynő, II. Erzsébet királynő magyar ükanyja.

Az erdőszentgyörgyi Rhédey kastély

A Rhédey család Erdély és a magyar királyság egyik ősi, híres főnemesi és nemesi családja volt. A rendkívül szerteágazó Rhédey nemesi família egyik legismertebb tagja Rhédey Ferenc, (1610–1667) Erdély fejedelme volt 1657 és 1658 között.

Rhédey Klaudiát szülei, gróf Rhédey László és báró Inczédy Ágnes 1812. szeptember 21-én kereszteltették meg az erdőszentgyörgyi református templomban Clodina Zsuzsanna névre. Ő volt a házaspár egyetlen felnőttkort megért gyermeke, aki egyébként nagyrészt a család erdőszentgyörgyi Rhédey-kastélyában nevelkedett.

Rhédey Klaudia

A magyar Rhédey család és a brit királyi Windsor-ház összeolvadása annak köszönhetően vette kezdetét, hogy mind a Rhédey, mind pedig a württembergi hercegi család meghívót kapott I. Ferenc császártól, magyar királytól az 1830-as bécsi udvari báli szezonra. Az egyik bálon Sándor württembergi herceg és Klaudia első látásra egymásba szeretett.

A családi legendárium szerint a pár egymás iránti érdeklődésének az első alkalommal a bálok kötött táncrendje majdnem akadályát szegte. Eredetileg ugyanis az egyik Nádasdi gróf táncolhatott volna a Rhédey grófkisasszonnyal, azonban Sándor württembergi herceg unszolására a magyar gróf végül hajlandó volt cserélni a táncrendben. 

Sándor Pál Lajos württembergi herceg

Sándor Pál Lajos württembergi herceg (1804–1885), Lajos Frigyes Sándor württemberg–tecki herceg (1756–1817) és Henrietta nassau–weilburgi hercegnő (1780–1857) legkisebb fiaként, I. Vilmos württembergi király (1781–1864) sógora és unokafivére volt. Apjának halála (1817) óta Sándor Pál herceg az ősi Teck hercege címet is viselte, mint egyedüli férfi utód.

A bál után a herceg kérőként jelentkezett Rhédey Lászlónál, aki azonban akkor elutasította azzal az indokkal, hogy nem tud magyarul. A herceg azonban annyira szerelmes volt, hogy ez sem riasztotta el házassági tervének megvalósításától:

megtanult inkább magyarul, hogy elvehesse a Rhédey gróflányt.

Rhédey Klaudia és Württembergi Sándor

A leánykérést családi viták hosszú sora követte, majd ötévi várakozás után – és miután megtanult magyarul –, 1835. május 2-án egybekelt Klaudia és Sándor. A frigy következtében a Rhédey grófi sarj, Klaudia megkapta a Hohenstein grófnéja címet is. 

Rhédey Klaudia egyetlen fia, Ferenc 1837-ben Teck herce­ge lett, így ő már királyi családból választhatott ma­gának feleséget. Ő Viktória Mária cambridge-i hercegnőt, Viktória angol királynő unokanővérét vette el.

Rhédey Klaudia gfrófnő

Gyermekeik közül az egyik lányt, Teck Máriát a királynő unokájához, Albert walesi herceghez, annak halála után sógorához, György yorki herceghez adták feleségül, aki aztán 1910-től V. György néven lépett az angol királyi trónra.

Rhédey Klaudia unokája így királyné lett, dédunokái, Edward és György herceg pedig angol király. Ez utóbbi idősebbik lánya, Klaudia ükunokája pedig II. Erzsébet néven brit királynő.

II. Erzsébet brit királynő

A maga idejében a Rhédey Klaudia és a württembergi Sándor herceg közötti házasság, majdnem annyira rangon alulinak számított, mint amennyire érdekesnek tűnik dinasztikus szempontok alapján az, hogy Harry herceg most egy nem nemesi származású, átlag amerikai családból származó színésznőt vesz feleségül.

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Teljesen megváltozott a német kisváros, miután több mint ezer migránst befogadott

Teljesen megváltozott a német kisváros, miután több mint ezer migránst befogadott

amerika, london, párizs

A polgármester és Boostedt lakói is egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a migránsok milyen hatással vannak a szülővárosukra.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Közel kétszáz migráns vár a part mentén arra, hogy olasz földre léphessen

Közel kétszáz migráns vár a part mentén arra, hogy olasz földre léphessen

amerika, london, párizs

Többnapos veszteglés után 177 migránssal a fedélzetén érkezett meg a szicíliai Catania kikötőjébe az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója, ám utasai egyelőre nem szállhatnak partra Olaszországban - tudatta az ANSA olasz hírügynökség keddre virradóra.

A Szent Korona lebegett a Duna felett

A Szent Korona lebegett a Duna felett

szabad vasárnap

Lélegzetelállító ünnepi tűzijáték és műsor volt látható a Duna partjáról augusztus 20-án, hétfőn este, Magyarország születésnapján. | Képgaléria

Szent István ezer éve sziklára helyezte a magyar nép jövőjét

Szent István ezer éve sziklára helyezte a magyar nép jövőjét

szabad vasárnap

Államalapító Szent István királyunk több mint ezer éve sziklára helyezte a fiatal magyar nép jövőjét, amikor arról döntött, hogy a keresztény hit és az abból fakadó életszentség a fenntarthatóság biztosítéka - mondta Német László, nagybecskereki megyéspüspök a Szent István-nap alkalmából megtartott ünnepi szentmisén, hétfőn Budapesten.

"Magyarország erős és sikeres szomszédokban érdekelt"

Magyarország abban érdekelt, hogy erős és sikeres szomszédjai legyenek - jelentette ki a Kolozsvári Magyar Napok keretében tartott hétfői pódiumbeszélgetésen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Magyar nemzeti színekben pompázott egy kínai felhőkarcoló

Magyar nemzeti színekben pompázott egy kínai felhőkarcoló

kinyílott a pitypang

Ezt kapta születésnapjára Magyarország egyik legnagyobb gazdasági szövetségesétől, Kínától.

Sebastian Kurz: le kell zárni a migránsok előtt az európai kikötőket

Az osztrák kancellár szerint drasztikus lépésekre van szükség ahhoz, hogy végre kontrollálni tudja Európa a migrációt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére