Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szabad vasárnap
 
 
 
 

Hang nélkül: egy zseniális film, amitől megtanulod értékelni a csendet

2018. április 27. 15:05

A Hang nélkül című film John Krasinski alkotása, amelyet bár horrorként aposztrofáltak, ám sokkal de sokkal több annál: egy briliáns filmdráma, amely az érzékeidet használja fel arra, hogy magába szippantson. Kedvcsináló kritikánk következik.

Bevallom: teljesen "szűzen" ültem be a filmre. A rendező, John Krasinski munkásságát egyáltalán nem ismertem eddig, és szerepeiről sem ugrott be nagyon semmi az Office-on kívül, amiben futólag láttam egyszer-kétszer. Ezt figyelembe véve tehát úgy ültem be a terembe, hogy egy szokásos jump scare-s szupernaturál horrorfilmet fogok megnézni. Tévedtem, de még mekkorát!

Kezdjük tehát azzal, amit már az elején megemlítettem: a Hang nélkül egyáltalán nem mondható tisztán horrornak. Aki ezzel a várakozással ül be rá, azt ki kell ábrándítanom. Inkább egy filmdrámával vegyített thrillernek tekinthető, ettől függetlenül persze vannak benne horrorelemek is.

Az alapsztorit megpróbálom a lehető legkurtábban összefoglalni: egy család napjait követhetjük végig, akik életüket síri csendben kénytelenek tölteni, odakint a vadonban ugyanis mérhetetlenül kifinomult hallású fenevadak kóborolnak.

Többet nem is akarok mondani, ugyanis pontosan a csend az, ami a film fő zsenialitását adja. A jelnyelvhasználat például elképesztően ötletes volt számomra, emellett azonban rendkívül fontos szerep jut a hanghatásoknak, és ha ezt a szerepet megértjük, akkor világossá válik, mekkora tehetség is John Krasinski.

Krasinski ugyanis a nézőt nem úgy vonzza a filmbeli karakterekhez, hogy utóbbiakat érintő eseményekre, történetekre, cselekvésekre helyezi a hangsúlyt. Semmit nem tudunk például arról, kik a főszereplők, mivel foglalkoztak korábban. Krasinski más taktikát alkalmaz: indirekt módon, a csend és a hang segítségével éri el az azonosulást néző és karakter között. Amint ez megtörténik, arra eszmélsz rá, hogy igazából semmi jelentősége nincs annak, hogy bármit is tudj a szereplőkről.

A csend jelentette biztonságot ugyanis tudattalanul egyből átérzed a szereplőkkel együtt, amikor látod, hogy a jelnyelv segítségével mégis képesek a családi idill megteremtésére. A hangtalansággal a film éppúgy képes páratlan ideglelést kiváltani a nézőből, mint mély meghittséget.

Ehhez persze kell egy pici "csalás" is, hiszen a párbeszédek sajátos természete miatt hatványozódik a zene és a színészi játék fontossága, és a Hang nélkül mindkettőben páratlanul teljesít. 

A négy színész (John Krasinski, Emily Blunt, Millicent Simmonds, Noah Jupe) tökéleteset alakít az első perctől a 95-ikig, színészi játékuktól – kiegészülve Marco Beltrami zenéjével – csontig hatolóvá válik a film drámai hatása.

Hibát őszintén szólva nem nagyon fedeztem fel a filmben. A Hang nélkül igényes, érzelmes és nem utolsósorban izgalmakban bővelkedő, és remélhetőleg sikerült pont annyira kedvet csinálnom hozzá, hogy ne lőjek le túl sok mindent a filmből. Én biztosan meg fogom nézni még egyszer, és ezt eddig nagyon kevés film érte el nálam.

Nézzük a Hang nélkül eddigi pontszámait:

IMDb: 8,1/10

Rotten Tomatoes: 95 százalék a kritikusok részéről, 85 százalék a nézők részéről

888.hu: 8/8

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Soros György rajongója Svédország új miniszterelnök-jelöltje

Soros György rajongója Svédország új miniszterelnök-jelöltje

amerika, london, párizs

Újabb érdekes állomásához érkezett a svéd kormányalakítási procedúra.

Úgy be volt állva Juncker, hogy felemás cipőben ment tárgyalni

Úgy be volt állva Juncker, hogy felemás cipőben ment tárgyalni

amerika, london, párizs

Úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker már olyan súlyos függőségi problémákkal küzd, hogy öltöztetni sem képes önmagát.

"Menekült" erőszakolt meg egy hároméves kisfiút Görögországban

"Menekült" erőszakolt meg egy hároméves kisfiút Görögországban

amerika, london, párizs

Már az ENSZ által támogatott, migránsokat segítő szervezetek munkatársai is szóvá tették, hogy feltűnően sok Európába igyekvő bevándorló bántalmaz szexuálisan kiskorúakat a görög menekülttáborokban, mégsem történik ez ügyben érdemi változás.

Kényes dolgokat tudhat Gyurcsányról a volt macedón kormányfő

Kényes dolgokat tudhat Gyurcsányról a volt macedón kormányfő

kétharmad

Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöksége idején még feltűnően udvarolt az akkori macedón kormányfőnek, Nikola Gruevszkinek, aki a napokban kért menedékjogot Magyarországon. A DK elnöke most közönséges bűnözőként beszél a politikusról, aki a hírek szerint számos kényes dolgot tudhat Gyurcsány üzleti birodalmának balkáni nyomulásáról.

Színvonalas oktatás helyett genderlobbi: üdv a bölcsészkaron

Színvonalas oktatás helyett genderlobbi: üdv a bölcsészkaron

kinyílott a pitypang

Az ELTE már a gyakorlatban is a balliberális eszmék szócsöve lett, a kormányellenes propaganda beszőtte magát az órák tematikái közé is. Nincs olyan nap, amikor ne hangzana el a "diktatúra" vagy a "rezsim" miatti sivalkodás. Ez lett a BTK.

A migránskaraván tagjai bevallották, hogy nem menekültek, csak munkakeresők

A migránskaraván tagjai bevallották, hogy nem menekültek, csak munkakeresők

amerika, london, párizs

Az amerikai határ felé tartó 7-10 ezer fős migránskaraván tagjai egymás után ismerik be, hogy igazából nem is menekültek, hanem gazdasági migránsok, és azért akarnak az Egyesült Államokba menni, hogy ott dolgozhassanak.

Trump kiáll az üldözött keresztény nő mellett

Donald Trump csütörtökön arról egyeztetett, hogy Asia Bibi menedékjogot kapjon az Egyesült Államokban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére