Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Halott embert lehet gyalázni, trágárkodó ellenzéki szónokot még bírálni sem

Gábor László | Az Origo főszerkesztője

2019. január 23. 17:00

Megint tanultunk valamit.

Igen, megint tanultunk valamit.

Ha álszent emberekről beszélünk, és irodalmi példát akarunk használni, a Tartuffe-öt szokás emlegetni. Tartuffe, a szentéletű álszent, aki persze erkölcstelenebb bárkinél. Moliére nem is egyszerűen Tartuffe-nek hívja a címben, hanem A Tartuffe-nek. (Sőt, a pontos címe: A Tartuffe, az álszent.) A Tartuffe. Fogalom, sőt már szinte tulajdonság. Vannak nálunk is bőven ilyenek, akik elkámpicsorodnak, mit elkámpicsorodnak, egyenesen jajveszékelnek, hogyha egyáltalán foglalkozni mer valaki egy ellenzéki tüntetésen szónokló (fejezzük ki magunkat pontosan: trágárkodó) lánnyal, aki politikusokat, egy egész politikai közösséget sértegetett – ó jaj, hiszen még csak 19 éves. Az viszont nem zavarja őket, ha ocsmány szavakkal szidnak egy néhány órája meghalt embert. Nemhogy nem zavarja őket, hanem még ők maguk teszik azt.

De van Tartuffe-nél egy ebben a tekintetben érdekesebb figura. Trissotin, a Tudós nők főszereplője. A francia színlapokon úgy szerepel: Trissotin, le pédant. Azaz, a feleslegesen tudálékos, hazug széplélek – nehéz egy szóval lefordítani. Trissotin kizárólag a szépségről, az irodalom csodájáról lelkendezik három sznob nőnek. Aztán persze kiderül, hogy minden hazugság: a nők pénze kell neki, ráadásul nem is annyira széplélek, mert egy mocskos beszédű, szemforgató, haszonleső, aki csak tetteti a finomkodást, de valójában egy gátlástalan, romlott ember.

Finomkodás tettetése és a gátlástalan romlottság. Trissotin.

De jöjjünk vissza a huszonegyedik századba. Egy 19 éves lány – hogy szakkifejezést használjak – belépett a politikai térbe, felszólalt néhány ellenzéki politikai rendezvényen, és mivel tényleg meghökkentően trágárul beszélt, ráadásul fiatal is, ezért az ellenzéki propaganda kedvence lett. Írtak róla, videóriportot csináltak vele, reklámozták, afféle helyi érdekű és értékű sztár lett.

Az ellenzéki propaganda minden skrupulus nélkül kihasználta. Két úgymond előnyét akarták hasznosítani: olyan durván, trágárul szónokolt, amit egy kormánygyűlölő, negyven körüli ember nem merne leírni az újságjában, pedig milyen szívesen is leírná! Csak hát abból per is lehet, pénzbírság, s a többi. Nem éri meg, hergelni viszont sokkal olcsóbb. Neki biztosan. Mennyivel egyszerűbb belehajszolni egy gimnazistát egy újabb és egy még újabb trágárkodásba! Biztatni és megint harcba küldeni. Hadd legyen csak a védjegye egy 19 éves lánynak az ocsmány beszéd!

A másik előnye a fiatalsága. Azt lehet mondani, hogy jajajajajajaj, milyen elégedetlenek a fiatalok (ami persze nem igaz: tudjuk a felmérésekből, hogy a 18-29-es korosztály körében is a Fidesz a legnépszerűbb). A fiatalság, a jövő, a holnap, a jövő nemzedéke, óh jaj, már ők is, mit már ők is, csak ők, és ha ők, akkor van remény! Az, hogy még gimnáziumba jár, az pedig valóságos csoda. Azt lehet ám jól kihasználni! Az ő elképzelésük szerint egy gimnazista bármit mondhat, trágárkodhat, szidhatja a kormányt válogatottan alpári kifejezésekkel, de erre senkinek sincs joga válaszolni, hiszen ő csupán egy gimnazista. Az ellenzéki propagandisták gátlástalanul politikai szereplőt csinálnak egy 19 éves lányból, de ezért természetesen semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Kevésbé voltak viszont az ellenzéki oldalak széplelkűek, amikor meghalt Andy Vajna.

És most nem fognak idézetek következni a jól ismert ellenzéki médiumokból.

Emlékszem, amikor nyáron meghalt Kerényi Imre, akkor majdnem megjelentettünk egy cikket az Origón. Összeszedtük azokat a mocskos aljasságokat, amit összeírtak ellenzéki propagandisták (vagy mondtak politikusszerűségek) erről a nagy rendezőről. Néhány órája tudták meg, hogy meghalt – de a gyűlölet, az jött azonnal. Elkészült a cikkünk, és arra jöttem rá: ezeket a mocskosságokat nem fogjuk közvetíteni az embereknek, semmilyen körítésben. Most sem fogok idézni, hogy pontosan ki, pontosan hol és hogyan szidta már kora délután az aznap hajnalban meghalt embert.

Persze, mi is a fő baja egy ellenzéki médiadolgozónak Andy Vajnával? Nem kell hozzá sokat gondolkodni. Andy Vajna világhírű, kivételesen sikeres, okos, gazdag, nagy tekintélyű ember volt Amerikában, Magyarországon – mindenütt. És ráadásul a Fidesz-kormány kormánybiztosaként is tevékenykedett. Mi az, amit irigyeltek, irigyelnek Andy Vajnától? Mindent. Hollywoodot és Magyarországot. Schwarzeneggert és Stallonét, Robert De Nirót és Anthony Hopkinst, Alan Parkert és Oliver Stone-t, Madonnát és a magyar Oscar-díjakat, Orbán Viktort és George Busht, a szivarfüstöt és a Los Angeles-i házat, Carolcót és a Magyar Nemzeti Filmalapot. Rambót és Angyalszívet. Mindent. 

És evégből gondolják úgy, hogy szabad nekik szidni. Néhány órával a halála után. Abban semmilyen erkölcstelenség, semmilyen kíméletlenség nincs. Azt lehet. Szerintük nekik lehet.

Megannyi Trissotin. Hát nem lehet!

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
"Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül is van valóság"

"Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül is van valóság"

szabad vasárnap

Krisztus feltámadt, és feltámadásával igazolta az emberiség ősi érzését, hogy a látható világon kívül van egy tágabb, átfogóbb valóság - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján, szombat este a budapesti Szent István-bazilikában.

Akik már elvesztették a háborút

Akik már elvesztették a háborút

piszkostizenkettő

A lángoló Notre Dame és ami utána következik.

Hamarosan elkészülnek a falusi csok részletszabályai

A falusi csok részletszabályai egy-két héten belül megjelennek. Bár a program július elsején kezdődik, máris óriási az érdeklődés - nyilatkozta Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökséghez tartozó Modern városok program, valamint az újonnan indult Magyar falu program kormánybiztosa.

A bevándorlásellenesek lehetnek az EP-választás nagy nyertesei

A bevándorlásellenesek lehetnek az EP-választás nagy nyertesei

amerika, london, párizs

Az előrejelzések szerint komoly erősödéssel számolhatnak azok a pártok az európai parlamenti választáson, melyek élesen ellenzik a migrációt, valamint euroszkeptikusak.

Szökni próbált a Teréz körúti robbantó

Szökni próbált a Teréz körúti robbantó

kétharmad

Szerencsére nem sikerült megvalósítania a tervét.

Közel kétmillió fő kaphatott eddig migránskártyát

Közel kétmillió fő kaphatott eddig migránskártyát

amerika, london, párizs

Közel kétmillió bevándorló juthatott a migránskártyákon keresztül pénzhez Brüsszel és az ENSZ jóvoltából.

Nagyhéten akart robbantani egy Spanyolországban élő dzsihadista

A 23 éves marokkói férfi az egyik legkiszámíthatatlanabb robbanóanyaggal vitte volna végbe a támadást.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére