Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
szabad vasárnap
 
 
 
 

Háborúk, külvárosok és elfojtott erőszak

2016. március 31. 17:38

Ma is érdemes lesz az irodalomnak szentelni az estét, hiszen az Irodalom Éjszakájának keretében a világirodalom számos remek darabjából lesz felolvasás Budapest-szerte.

A felolvasások a város több pontján este hét órakor veszik kezdetüket. A rendezvényen 22 ország képviselteti magát a világirodalom 1-1 darabjával Nagy-Britanniától Dánián át egészen Törökországig, a művekből a Katona József Színház színészei olvasnak fel.

Az Irodalom Éjszakája az EUNIC Hungary (az európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek hálózata) kezdeményezésére jött létre Budapest fővárossal együttműködésben, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes védnöksége alatt. A rendezvény fő partnere a Katona József Színház.

A 22 remek helyszín közül különösen érdemes lesz ellátogatni az Apáczai Gimnázium Tetőterére, ahol a British Council részvételével az egyik legjelentősebb, pakisztáni származású brit kortárs író Hanif Kureishi regényének a Kültelki Buddhának egyik részletét fogják felolvasni. A 2012-ben magyarul is megjelent regény témája nem is lehetne aktuálisabb. A mű főhőse egy félig indiai, félig brit származású fiatal férfi, aki a hetvenes évek Nagy-Britanniájában próbál kitörni a külvárosi gettóból, hogy szabad életet élhessen. A könyvből a BBC sorozatot is készített, amely szintén nagy népszerűségnek örvendett a szigetországban. A mű a brit punkkorszak kellős közepén mutatja be Londont, de főleg azt, milyen amikor az ember az idő sürgetésében látja az egyetlen megoldást az élet bajaira, egészen addig, míg végül saját életéről is lemarad.

Jó lesz a program a Big Ben Teaházban is, ahol Dorthe Nors dániai írónő Karateütés novelláskötetéből olvasnak fel, ami alatt elgondolkodhatunk azon, hogyan is lehet elviselni a minden megkérdőjelezésből adódó  emberi magány karateütésszerű érzését.

A török nagykövetség Orhan Pamuk egyik első legfőbb művével a Fehér Kastéllyal készül a mai estére.

A törökök örökké mélabús írójának első nagyobb sikert hozó könyve egy török fogságba került velencei aranyifjúról szól, aki Konstantinápolyban egy hodzsa foglya lesz és házitanítóként okítja a befolyásos török nagyurat arra, hogy mi is különbözteti meg a szabadságot a szolgaságtól.

(Irodalom Éjszakája, We Love Budapest)

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Elutasították a MTVA székháznál botrányt okozó ellenzéki képviselők panaszát

Elutasították a MTVA székháznál botrányt okozó ellenzéki képviselők panaszát

kétharmad

A Legfőbb Ügyészséget sem hatotta meg az ellenzéki képviselők színjátéka.

Gál Kinga: "Soha nem volt még ekkora tétje az európai parlamenti választásoknak"

Gál Kinga: "Soha nem volt még ekkora tétje az európai parlamenti választásoknak"

csak neked, csak most

Rendhagyó interjú Gál Kinga EP-képviselővel Európa jelenéről és a májusi európai parlamenti választások tétjéről.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Erről szólhat a mai nap.

Bekérették a svédek a stockholmi magyar nagykövetet

A Magyar Hírlap a helyi közmédiára hivatkozva ír arról, hogy a múlt héten kirobbant diplomáciai botrány tovább eszkalálódott Svédország és Magyarország között.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a mai nap legfontosabb eseményei.

Több embert leszúrtak Marseilleben

A támadót a rendőrség végül lelőtte.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére