Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Gyürk: kezdődik a harc Brüsszelben

2016. október 4. 14:18

A magyar népszavazás eredménye leghamarabb az Európai Bizottság kvótadöntéseire lehet hatással, ami azért várható, mert eddig minden népszavazásnak komoly hatása volt az unió működésére – mondta Gyürk András a 888.hu kérdéseire válaszolva. A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint elhúzódó küzdelemre lehet számítani Brüsszelben a magyar kvótaellenes népakarat elismertetésével összefüggésben, aminek kezdeti szakaszában az Európai Parlamentben heves és ideológiai alapú politikai támadások várhatóak majd Magyarországgal és Orbán Viktorral szemben.

Meggyőződésem, hogy Brüsszelben a bürokrácia egy dologtól tart igazából, és az a népakarat."

Fotó: MTI Fotóbank

888.hu: Lehet-e negligálni a magyar népszavazás eredményét, és elindíthat-e az unióban egy dominóhatást a magyar népszavazás, különösen arra való tekintettel, hogy eddig minden EU-tagállam népszavazása hatással volt az unióra?

Gyürk András: Meggyőződésem, hogy Brüsszelben a bürokrácia egy dologtól tart igazából, és az a népakarat. Nincs az a politikai machináció, ami megrettentené őket, de a népakarat egyértelmű kinyilvánítása már a múltban is változtatásokat tudott elérni a politikájukban. Ezért vagyok optimistább a Bizottság tekintetében, és gondolom azt, hogy a leghamarabb ott indulhat be egy számunkra kedvező folyamat a kvótákkal kapcsolatban. A dominóhatás, pedig igen, elképzelhető. Ennek a kockázatát szerintem folyamatosan mérlegelik az Európai Bizottságban, és amint úgy értékelik, hogy valós veszéllyé válik a számukra ennek a megtörténte, akkor hátrálni fognak a kvóta ügyében.

888.hu: Mennyi időn belül várható, hogy a magyar népszavazás eredménye érezteti a hatását Brüsszel politikai döntéseiben?

Gy.A.: Nem napokról, nem hetekről, hanem hosszabban elhúzódó időtartamról van szó, akár évekről is beszélhetünk, mivel nagyon komolyan, mélyre beásott pozíciókról van szó, amelyek mögött részben ideológiai elkötelezettségek, részben pedig nagyon komoly érdekek húzódnak meg. Ezek a pozíciók nem egyik hétről a másikra változnak majd meg.

888.hu: Hogyan folytatódik a kvótaellenes népszavazás Brüsszelben? Mik lesznek a magyar lépések Brüsszelben annak érdekében, hogy a több millió magyar polgár a kényszerbetelepítési kvóták elutasításáról szóló népakarat érvényesüljön az Európai Unióban?

Gy.A.: Én elhúzódó küzdelemre számítok, miközben a népszavazásnak a hatása már nyilvánvalóan korábban érezhető lesz a 3,3 millió nemnek és a 98 százalékos elutasítottságnak. Közben nem gondolom, hogy egyik percről a másikra ennek a hatására föladnák a bennünket támadók a pozíciójukat. Viszont kétfelé választanám a támadásokat amiket kapunk. Az egyik eleme ennek ideológiai alapú, és ez most már évekre nyúlik vissza. Nyugodtan vissza lehet emlékezni az alkotmánymódosításra, a médiatörvényre és így tovább. A másik típusú támadás, az pedig gyakorlati alapú és az közvetlenül a bevándorlással és a kényszerbetelepítés elutasításával kapcsolatos. Ez a kettő persze összegabalyodik, és a szereplők is megegyeznek.

Akik ugyanis emiatt támadnak minket, támadják a magyar kormányt és Orbán Viktort, azok ezt azért teszik, mert azt látják, hogy a saját föderalista és ideológia vezérelt európai elképzelésükkel szemben egyre jobban megerősödik egy a józan ész talaján álló nemzetek Európájában gondolkodó Európa..."

Mégis érdemes a kettőt külön kezelni a természetük miatt. Ugyanis az ideológiai támadás az olyan természetű, amin az észérvek nehezen változtatnak. Ezt a típusú offenzívát szerintem nem fogja gyengíteni, sőt bizonyos mértékben még erősíti is a népszavazás eredménye. Akik ugyanis emiatt támadnak minket, támadják a magyar kormányt és Orbán Viktort, azok ezt azért teszik, mert azt látják, hogy a saját föderalista és ideológia vezérelt európai elképzelésükkel szemben egyre jobban megerősödik egy a józan ész talaján álló nemzetek Európájában gondolkodó Európa, aminek a megjelenítője a magyar miniszterelnök. Ennek a támadásnak a gyengülésére egyáltalán nem számítok.

888.hu: Mi a másik, nem ideológiai jellegű támadás típus, amire most a kvóta elutasítása miatt számíthat Magyarország?

Gy.A.: A másik része a támadásoknak közvetlenül a kényszerbetelepítés miatti. Itt úgy gondolom, hogy szívós munkával el lehet érni eredményt a népszavazásra támaszkodva. Ennek talán már mintha látszódnának jelei az Európai Uniós Bizottságnak a megnyilvánulásaiban. Azok a megszólalások, amelyeket a népszavazás után hallottunk, elég biztatóak voltak. Bár volt némi pikírtség a részvételi számokat tekintve, de ezt nyugodtan el lehet felejteni, hiszen mindenki látja az abszolút számokat, látja a 98 százalékot. Ennek a hatására mintha már érzékelhető lenne egy kis változás. Nem csak a támadás iránya, de a hadszínterek is eltérőek a kvóta ügyében. Ott van a Bizottság és a Parlament is. Ami az Európai Parlamentet illeti, ott kevésbé vagyok optimista, mert ott még inkább elhúzódó természetű lesz a küzdelem, mert a parlament sokkal inkább ideológiavezéreltebb még a Bizottságnál is. Ott arra számítok, hogy előbb-utóbb pellengérre állítják Magyarországot. Ez nem következett be ezen a héten, de már voltak erre utaló törekvések. Ilyen volt a liberálisok akciója, a zöldek és a szélsőbaloldal is törekedett már erre. Egyelőre, ehhez nem kaptak többséget, de az csak idő kérdése, hogy a Parlamentben kiújuljanak a küzdelmek.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Mióta Sadiq Khan vezeti Londont, az erőszak a mindennapok része lett

A brit közlekedési rendőrség legfrissebb adatai szerint a londoni metróban elkövetett bűncselekmények száma 43 százalékkal ugrott meg az elmúlt három évben, mióta a város vezetését Sadiq Khan vette át.

Már vádat is emeltek Macron korábbi testőre ellen

Már vádat is emeltek Macron korábbi testőre ellen

amerika, london, párizs

Alexandre Benalla ellen azután kezdett nyomozni az ügyészség, miután kiderült, hogy luxuskörülmények között, diplomata-útlevéllel utazgatott.

Hollywood ismét eleget tett a liberális elvárásoknak: az lehetsz, ami lenni akarsz

Hollywood ismét eleget tett a liberális elvárásoknak: az lehetsz, ami lenni akarsz

szabad vasárnap

A Sebezhetetlen és a Széttörve folytatásaként M. Night Shyamalan univerzumának újabb fejezetéhez érkeztünk. Van az a hollywoodi legenda, hogy Shyamalan minden nagyon jó filmjére jut egy igazán rossz. A legenda sajnos ismét igaznak bizonyult, az Üveg ugyanis nem lett más, mint egy darabokra tört álom.

Salvini pártját nem lehet megállítani: tovább erősödött a Liga támogatottsága

Salvini pártját nem lehet megállítani: tovább erősödött a Liga támogatottsága

amerika, london, párizs

Megközelíti a 36 százalékot a Matteo Salvini vezette olasz kormánypárt, a Liga támogatottsága egy szombaton közölt közvélemény-kutatás szerint, amelynek eredménye a Liga egyeduralmát mutatja ki az országban négy hónappal az európai parlamenti választások előtt.

A téves párhuzam

A téves párhuzam

kétharmad

A mostani tüntetéssorozat miatt a balliberális médiumok, illetve politikum egyre gyakrabban emlegeti 2006-ot. A két esemény között párhuzamot vonni nemcsak téves, veszélyes, hanem nettó butaság - erre világított rá az Echo TV Informátor című műsora.

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

Az "Árnyékszékkormány"

Megtámadták a tüntetők az Echo TV stábját

Az Echo TV kollégái kint vannak a budapesti demonstráción, többen az operatőrre támadtak. A rendőröknek kellett közbeavatkozniuk.

Az Index fake news gyár megint hírt hamisított: most éppen Székesfehérvárról

A tények és a valóság egyáltalán nem érdekli a ballib álhírgyártó médiumokat. A minden áron az ellenzéket propagálni akaró nagy igyekezetében az Index most épp a valójában történteknek az ellenkezőjét közölte a Székesfehérvár pénteki közgyűléséről megírt álhírében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére