Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Gyermekrabszolgák és állatkínzás - így készül a Haribo gumicukor

2017. október 20. 13:28

BERLIN, 13:28

Egy dokumentumfilm leleplezte a Haribo gumicukor készítésének borzasztó körülményeit. Az egyik fontos hozzávaló kitermelésében gyermekrabszolgák is részt vettek, egy másik hozzávaló készítése során pedig brutális állatkínzásnak voltak szemtanúi a dokumentumfilm készítői.

A német édességkészítő óriás, a Haribo csütörtökön kénytelen volt magyarázkodni, miután kiderült, hogy a gumicukrokhoz felhasznált két kulcsfontosságú hozzávalót horrorisztikus körülmények között termelik ki – írja a Deutsche Welle.

Karnaubaviasz

Az ARD közszolgálati televízió által vetített Markencheck (Márkaellenőrzés) című dokumentumfilm durva visszaéléseket mutat be a karnaubaviasz kitermelése kapcsán.

Fotó: AFP

A viaszt, amelyet azért adnak hozzá a világhírű gumimacikhoz, hogy azok fényesek legyenek és ne ragadjanak össze, a karnaubapálma leveléből nyerik ki. A növény csupán Brazília északkeleti részén található meg, ami az ország legszegényebb vidéke. A viaszt más termékekhez is felhasználják, például az autókban használt olajhoz, a cipőtisztító krémekhez, a fogselyemhez. Évente körülbelül 100 millió eurónyi értékű karnaubaviaszt exportál Brazília, főként az USA-ba, Japánba és Németországba.

Modern rabszolgaság

A film készítői elmentek abba a régióba, ahol a karnaubaviaszt termelik ki. A munkásokat itt átlagosan 40 realért (kb. 3300 forint) dolgoztatják naponta. A feladatuk az, hogy a növények levelét egy hajlított késsel levagdossák, amely egy hosszú botra van rögzítve. A munkások számára a legalapvetőbb körülmények sincsenek biztosítva, általában a szabad ég alatt vagy teherautókon alszanak, és szűretlen, tisztítatlan vizet kell inniuk, amelyet a közeli folyóból nyernek. A munkások egy része kiskorú vagy gyermek.

A körülmények annyira borzasztóak és a munkások annyira kiszolgáltatottak, hogy a brazil rendőrség időnként rajtaütéseket szervez, amely során kiszabadítják a munkásokat a munkaadóik kegyetlen uralma alól.

A brazil Munkaügyi Minisztérium szerint növekvő számú panasz érkezik hozzájuk a karnaubaviasz-ipar tevékenysége miatt. A hatóságok számos esetben olyan munka- és életkörülményeket találtak az ültetvényeken, amelyeket a leggyakrabban a rabszolga, rabszolgamunka kifejezéssel írtak le.

Fotó: AFP

A munkásokat tárgyakként kezelik, rosszabbul bánnak velük, mint az állatokkal"

– mondta a munkaügyi minisztérium egyik tisztségviselője.

Állatkínzás

A dokumentumfilmesek ellátogattak azokra az észak-németországi disznófarmokra is, ahonnan a Haribo gumicukor másik fontos hozzávalóját nyerik, a disznóbőrt. A riportban nem nevezték meg a farmot, ám a céget, amelyik az állatokat neveli és tartja igen: ez a Westfleisch. A cég az állatok levágása után eljuttatja a nyers disznóbőrt a zselatin előállítójához, a Gelitához. A farmról készült felvételeken jól látszik, hogy az állatok testét sokszor nyílt sebek és tályogok borítják, beltéri ólakban élnek, ahol a saját ürülékükben sétálgatnak naphosszat, és a viszontagságoktól kiszenvedett egyedeket sem távolítják el az ólakból. Számos állattól megtagadták az ivóvizet is.

A kép csupán illusztráció.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A stáb által meginterjúvolt állatorvosok szerint egyértelmű, hogy a cég megsérti a német törvényeket. A felvételeket a Tierretter nevű állatvédő csoport adta át a dokumentumfilmeseknek, akik betörtek a disznófarmra és titokban filmre vették a körülményeket.

Cinikusnak tűnik, hogy egy termék, amelyet ilyen kegyetlen körülmények között állítanak elő, egy aranyos kis állatkaként van megformázva"

– írta közleményében az állatvédő csoport.

A vádakra és a filmre reagálva a Westfleisch azt írta közleményében, hogy nem volt tudomásuk arról, hogy megszegték volna a német állatvédelmi törvényeket a farmjaikon. A Gelita szerint ők támogatták a "fajnak megfelelő állattenyésztést". A Gelita azt is elmondta, hogy kizárólag az egészséges egyedek bőrét használja fel a zselatin előállításához, olyanokét, amelyeket a megfelelő engedéllyel rendelkező vágóhidakon vágnak le és meg is vizsgálnak ezt követően.

Az ARD dokumentumfilmjéhez a Haribónak is volt egy-két szava. A cég szerint nem voltak tisztában azzal, hogy a beszállítóik megszegik a szabályaikat, és azt ígérték, hogy ezután proaktívan lépnek fel a kihágások ellen.

Olyan cég vagyunk, amely boldogságot akar hozni a gyermekek és a felnőttek életébe. Ezért nem fogadhatjuk el a szociális és etikai normáink megszegését"

– írta a cég közleményében.

A Haribo megígérte, hogy átvizsgálják a teljes beszállítói láncukat, és megteszik a szükséges lépéseket. A bonni székhellyel rendelkező cég azt is megerősítette, hogy fogalmuk sincs, hogy hol van az a disznófarm, amelyet a videóban bemutattak, de azt sem tudták megerősíteni, hogy ez a farm is az édességgyár beszállítója.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Magyar film készült Bud Spencerről

Magyar film készült Bud Spencerről

szabad vasárnap

A premier péntek este lesz az M5 kulturális csatornán.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Erről szólt a mai nap.

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

amerika, london, párizs

Az olasz ügyészség azzal vádolta meg az Orvosok Határok Nélkül nevű Soros-szervezetet, hogy hajójuk, a migránsokat rendszeresen taxiztató Aquarius a szicíliai Cataniában illegálisan rakott le veszélyes, mérgező anyagokat a szemétbe keverve.

Újabb tagokkal bővült Botka László börtönválogatottja

A mai napon utolérte a szegedi szocialistákat és Botka László udvari beszállítóját az igazság: a szegedi járásbíróság minősített csődbűntett miatt 5 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélte Ujhelyi István szocialista képviselő sameszait és Botka László udvari beszállítóit, Pistrui Lászlót, Baranyi Sándort, és Oltványi Józsefet.

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

amerika, london, párizs

Egy 26 éves muszlim lány a családja akarta ellenére összeházasodott a szerelmével. Ezért az édesanyja és a testvérei becsületből brutálisan meggyilkolták. Az egyik legnépesebb iszlám országban, Pakisztánban szinte mindennaposak az ilyen esetek. Az Európába érkező migránsok egyik legnagyobb csoportját pedig a pakisztániak teszik ki.

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

kétharmad

Szijjártó Péter kedden találkozott szlovén kollégájával, Miro Cerarral, akivel egyetért abban, hogy Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen, Európának meg kell tudnia védeni külső határait.

TGM és a magyar értelmiség örök tragédiája

TGM és a magyar értelmiség örök tragédiája

piszkostizenkettő

A Jóisten nemcsak ételt-italt és tetőt ad a fejünk fölé, hanem gondoskodik a színvonalas szórakoztatásunkról is: ezért találta ki nekünk a magyar ellenzéki figurákat.

Győzött az igazság Szeviép-ügyben

A bíróság azzal, hogy bűnösnek mondta ki az építőipari cég egykori vezetőit, igazságot szolgáltatott a Szeviép-ügy károsultjainak - jelentette ki Szabó Bálint kedden Szegeden.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére