Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Gyermekrabszolgák és állatkínzás - így készül a Haribo gumicukor

2017. október 20. 13:28

BERLIN, 13:28

Egy dokumentumfilm leleplezte a Haribo gumicukor készítésének borzasztó körülményeit. Az egyik fontos hozzávaló kitermelésében gyermekrabszolgák is részt vettek, egy másik hozzávaló készítése során pedig brutális állatkínzásnak voltak szemtanúi a dokumentumfilm készítői.

A német édességkészítő óriás, a Haribo csütörtökön kénytelen volt magyarázkodni, miután kiderült, hogy a gumicukrokhoz felhasznált két kulcsfontosságú hozzávalót horrorisztikus körülmények között termelik ki – írja a Deutsche Welle.

Karnaubaviasz

Az ARD közszolgálati televízió által vetített Markencheck (Márkaellenőrzés) című dokumentumfilm durva visszaéléseket mutat be a karnaubaviasz kitermelése kapcsán.

Fotó: AFP

A viaszt, amelyet azért adnak hozzá a világhírű gumimacikhoz, hogy azok fényesek legyenek és ne ragadjanak össze, a karnaubapálma leveléből nyerik ki. A növény csupán Brazília északkeleti részén található meg, ami az ország legszegényebb vidéke. A viaszt más termékekhez is felhasználják, például az autókban használt olajhoz, a cipőtisztító krémekhez, a fogselyemhez. Évente körülbelül 100 millió eurónyi értékű karnaubaviaszt exportál Brazília, főként az USA-ba, Japánba és Németországba.

Modern rabszolgaság

A film készítői elmentek abba a régióba, ahol a karnaubaviaszt termelik ki. A munkásokat itt átlagosan 40 realért (kb. 3300 forint) dolgoztatják naponta. A feladatuk az, hogy a növények levelét egy hajlított késsel levagdossák, amely egy hosszú botra van rögzítve. A munkások számára a legalapvetőbb körülmények sincsenek biztosítva, általában a szabad ég alatt vagy teherautókon alszanak, és szűretlen, tisztítatlan vizet kell inniuk, amelyet a közeli folyóból nyernek. A munkások egy része kiskorú vagy gyermek.

A körülmények annyira borzasztóak és a munkások annyira kiszolgáltatottak, hogy a brazil rendőrség időnként rajtaütéseket szervez, amely során kiszabadítják a munkásokat a munkaadóik kegyetlen uralma alól.

A brazil Munkaügyi Minisztérium szerint növekvő számú panasz érkezik hozzájuk a karnaubaviasz-ipar tevékenysége miatt. A hatóságok számos esetben olyan munka- és életkörülményeket találtak az ültetvényeken, amelyeket a leggyakrabban a rabszolga, rabszolgamunka kifejezéssel írtak le.

Fotó: AFP

A munkásokat tárgyakként kezelik, rosszabbul bánnak velük, mint az állatokkal"

– mondta a munkaügyi minisztérium egyik tisztségviselője.

Állatkínzás

A dokumentumfilmesek ellátogattak azokra az észak-németországi disznófarmokra is, ahonnan a Haribo gumicukor másik fontos hozzávalóját nyerik, a disznóbőrt. A riportban nem nevezték meg a farmot, ám a céget, amelyik az állatokat neveli és tartja igen: ez a Westfleisch. A cég az állatok levágása után eljuttatja a nyers disznóbőrt a zselatin előállítójához, a Gelitához. A farmról készült felvételeken jól látszik, hogy az állatok testét sokszor nyílt sebek és tályogok borítják, beltéri ólakban élnek, ahol a saját ürülékükben sétálgatnak naphosszat, és a viszontagságoktól kiszenvedett egyedeket sem távolítják el az ólakból. Számos állattól megtagadták az ivóvizet is.

A kép csupán illusztráció.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A stáb által meginterjúvolt állatorvosok szerint egyértelmű, hogy a cég megsérti a német törvényeket. A felvételeket a Tierretter nevű állatvédő csoport adta át a dokumentumfilmeseknek, akik betörtek a disznófarmra és titokban filmre vették a körülményeket.

Cinikusnak tűnik, hogy egy termék, amelyet ilyen kegyetlen körülmények között állítanak elő, egy aranyos kis állatkaként van megformázva"

– írta közleményében az állatvédő csoport.

A vádakra és a filmre reagálva a Westfleisch azt írta közleményében, hogy nem volt tudomásuk arról, hogy megszegték volna a német állatvédelmi törvényeket a farmjaikon. A Gelita szerint ők támogatták a "fajnak megfelelő állattenyésztést". A Gelita azt is elmondta, hogy kizárólag az egészséges egyedek bőrét használja fel a zselatin előállításához, olyanokét, amelyeket a megfelelő engedéllyel rendelkező vágóhidakon vágnak le és meg is vizsgálnak ezt követően.

Az ARD dokumentumfilmjéhez a Haribónak is volt egy-két szava. A cég szerint nem voltak tisztában azzal, hogy a beszállítóik megszegik a szabályaikat, és azt ígérték, hogy ezután proaktívan lépnek fel a kihágások ellen.

Olyan cég vagyunk, amely boldogságot akar hozni a gyermekek és a felnőttek életébe. Ezért nem fogadhatjuk el a szociális és etikai normáink megszegését"

– írta a cég közleményében.

A Haribo megígérte, hogy átvizsgálják a teljes beszállítói láncukat, és megteszik a szükséges lépéseket. A bonni székhellyel rendelkező cég azt is megerősítette, hogy fogalmuk sincs, hogy hol van az a disznófarm, amelyet a videóban bemutattak, de azt sem tudták megerősíteni, hogy ez a farm is az édességgyár beszállítója.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Műmájer vagy, Bono!

Műmájer vagy, Bono!

piszkostizenkettő

Bono nem politizáló zenész, hanem zenélő politikus (persze a gagyi kategóriából). Vagy hogy a politikus kifejezést fajsúlyosabb figuráknak tartogassuk, mondjuk azt, hogy közönséges küldönc, aki történetesen nem papírból olvassa fel a Szabad Nép vezércikkét, hanem merő véletlenségből egy basszusgitáros is álldogál mellette, a háta mögött pediglen egy dobos üldögél.

Románia mégiscsak a Tiszáig terjed?

Románia mégiscsak a Tiszáig terjed?

amerika, london, párizs

Románia egyesülésének századik évfordulója alkalmából a keleti szomszédunk már megint túltolja a biciklit, a románok most egy olyan térképpel házalnak, amelyen az országuk határa Debrecenig és Szolnokig, vagyis a Tisza vonaláig terjed.

Komolyabb büntetésre számíthatnak a szemetelők

Komolyabb büntetésre számíthatnak a szemetelők

kétharmad

Az illegális szemétlerakás már mindenkinek az agyára megy. Annak érdekében, hogy megfékezzék a szemetelőket, a kormány azt tervezi, bűncselekménnyé minősíti az illegális hulladéklerakást.

Csődbe mehet az MSZP: utolsó tartalékaikból vegetálnak

Csődbe mehet az MSZP: utolsó tartalékaikból vegetálnak

kétharmad

A párttagok Puch Lászlót és Gyurcsány Ferencet teszik felelőssé azért, mert teljesen eladósodott a szocialista párt.

Elvették az engedélyét a migránstaxiztató Aquariusnak

Elvették az engedélyét a migránstaxiztató Aquariusnak

amerika, london, párizs

A panamai hajózási hatóság visszavonta az Aquarius nevű civil mentőhajó regisztrációját, a legközelebbi kikötéskor el kell távolítani róla a panamai lobogót, és nem hajózhat ki új regisztráció nélkül - tudatták a hajót bérlő NGO-k.

Szijjártó: az ENSZ-nek jogi és biztonsági garanciákat kellene adnia az üldözött keresztények visszatéréséhez

Szijjártó: az ENSZ-nek jogi és biztonsági garanciákat kellene adnia az üldözött keresztények visszatéréséhez

kétharmad

A külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban nyilatkozott a távirati irodának.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez lesz ma.

Az ellenzék rárontott a hazájára

Deák Dániel politológus szerint óriási a tétje a 2019-es EP-választásnak, az Európa jövőjét féltő tömegeknek ez lesz az utolsó lehetőségük arra, hogy változást érjenek el a brüsszeli testületekben.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére