Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Gulyás Márton és a nyeles vibrátor

Szentesi Zöldi László

2017. szeptember 18. 12:58

Gulyás Márton - és ikertestvére, Fekete-Győr András - nem azért rontanak rá újságírókra, másként gondolkodókra, mert vagányak, bátrak, hanem azért, mert gátlástalanok.

Régi, rosszul felfogott mondóka, hogy akiről nem beszélünk a közéletben, az nincs, és azért nem kell beszélni róla, mert akkor lesz. A Pride ellenzői például gyakran azt mondják, egy szót sem szabadna szólni, írni, és akkor egyedül menetelnek majd, süket csendben. Tévedés. Ami felbukkan, elharapózik, hódít vagy csak egyszerűen jelen van, pedig nagyon nem kellene jelen lennie, azt mindenekelőtt meg kell ismerni. És amikor megismertük, amikor átlátunk rajta, majd eldöntjük, hogy ártalmatlan vagy veszélyes.

Ma Gulyás Mártonról elmélkedünk egy kicsit.

Kezdjük azzal, hogy a düh és az erő nem ugyanaz. Minden küzdősportot űző tudja, hogy a dühből támadó ember szükségszerűen veszít. Lehet, hogy képzetlenebb versenyzők ellen a puszta indulat, a nyers, kontrollálatlan erőkifejtés átmenetileg hatásos, de élesben, valódi tét mellett soha nem győz, aki elveszíti a fejét.

Gulyás Márton nem tudja, ezért írjuk le még egyszer: a düh és az erő nem ugyanaz.

A kyokushin megalapítója, Sosai Oyama jelmondatai – általános igazságok lévén – egy az egyben átemelhetőek a közéletbe. Előbb ismerd meg önmagad, aztán a többieket, tanácsolja a mester, és valóban, aki önmagát nem ismeri, aki gyermekkori, fiatalkori nyomorúságát, meghasonulásait belefojtja a küzdelembe, és nem akarja megérteni, elemezni a másikat, máris veszített. Azt is mondja Oyama, hogy a figyelmetlenség és a tények semmibevétele szerencsétlenségbe sodor. És azt is, hogy soha nem szabad megfeledkezni erősségeinkről és gyengeségeinkről, testünk korlátairól és technikánk minőségi szintjéről.

Aki ezeket végiggondolja, abban kialszik az indulat, és szétárad az erő. Az ilyen ember mindig győzni fog. Aki pedig megy előre, mint a barom, és gyűlölet, bizonyítási kényszer fűti, az mindig vereséget szenved a végén.

Amikor Gulyás Márton megzavar rendezvényeket, hívatlan vendégként ordítozik, szerkesztőségi munkatársakat fenyeget, a saját sírját ássa. Az embernek persze viszket a tenyere, néha úgy érzi, jó volna reagálni, és mindenféle príma ötletei támadnak Gulyás garázdálkodását elnézve. Például átfut az ember agyán, hogy egyszer, csak egyetlen egyszer letehetnék azt a kamerát, ne hozzák magukkal, egyszerűen csak jöjjenek el, mondjuk öten. Én is ott lennék, valamint négy barátom, akik garantáltan nem meghasonlott középosztálybeli, értelmiségi pöcsarcok, mint Marcikáék, hanem úgymond munkásszármazású férfiak. Aztán amikor nincs láthatáron az őrző-védő kamera, majd elleszünk valahogy.  

Csakhogy ez a gondolatmenet téves. Ilyesfajta eszközöket akkor alkalmazunk, ha valóban megtámadnak bennünket, ha a túloldalon nemcsak pusztító düh, hanem stratégia is látszik, és védekeznünk szükséges. Gulyásék Marcikájáról azonban nem a veszély, hanem a röhej szó jut az eszünkbe. Nem mondom, hogy a fajtája nem szokott emberekre vadászni, amikor átmenetileg felbomlik a rend, de szerencsére mégsem vagyunk 1944-ben vagy 1957-ben. Gulyás Márton – és ikertestvére, Fekete-Győr András – nem azért rontanak rá újságírókra, másként gondolkodókra, mert vagányak, bátrak, hanem azért, mert gátlástalanok. És mi tagadás, bátorság és gátlástalanság között akad némi különbség. Ha például valaki a lépcsőházban mutogatja a pélóját, kétségkívül bátor, de sokkal inkább gátlástalan. Puszta figyelmességből próbáltam olyan példát hozni, amelyet Márton és András is megért, köszönöm.

Gulyás Márton és a többi bajkeverő addig pimaszkodik, amíg engedik. Nem szükséges erőszakkal, erővel elhallgattatni őket, elvégzik a munkát saját maguk. Ha például valakit nem érdekel a politika, viszont balettrajongóként jelen volt a nézőtéren, amikor Gulyás megzavarta Markóék előadását, örökre beárazta magának a provokátort. Az efféle botrányok sokkal több ellenséget, mint barátot szereznek. Arról nem is beszélve, hogy aki a fenti jelenetnek tapsol, aki nem érzi kínosan magát, és nem szégyenkezik a magabiztos butasággal parádézó hülye gyerek láttán, azzal egyébként sem lehet mit kezdeni, jó helyen van ott, ahol van, valami illegalitásba vonult földalatti színházban vagy szómaszturbáló értelmiségi szakkörben.

Gulyás Mártonék azonkívül megfizetett emberek. Politikai kitartottak. Külföldről felbiztatott közéleti prostituáltak. Pénzért, egoizmusból bohóckodó paprikajancsik. Ha tavasszal vereséget szenvednek a pártfogóik, akkor elmúlnak majd, mint kamasz orráról a pattanás.

Addig legyen türelmünk és méltóságunk kivárni a végét. Helyettük inkább a mögöttük állókra összpontosítsunk, velük van, lesz meccsünk. Gulyásékat elnéző, kedves mosollyal kezeljük, és mindig gondoljunk arra, hogy minden egyes akciójukkal valószínűleg újabb és újabb szavazatokat hoznak a Fidesznek. A kampányban egyszerűen csak rájuk kell mutatni, hogy miféle minőség türemkedne itt a Fidesz helyére, és az emberek pontosan megértik majd, miről van szó. Mert azért azt ne feledjük: Gulyásék vannak úgy húszezren, de akkor a szenilis nagyit és a kedvenc nyeles vibrátorukat is beleszámoltam.

Mi pedig vagyunk néhány millióan.

Nehogy már a nyúl tossza meg a mamutot, Marcikám!

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Tillerson: véget ért az Iszlám Állam elleni harc, az iráni csapatoknak el kell hagyniuk Irakot

Tillerson: véget ért az Iszlám Állam elleni harc, az iráni csapatoknak el kell hagyniuk Irakot

amerika, london, párizs

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerint az iráni, illetve Irán támogatását élvező milíciáknak most már el kell hagyniuk Irakot, mert az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelem a végéhez közeledik.

Így tüntettek az AfD ellen a hivatásos rettegők

Így tüntettek az AfD ellen a hivatásos rettegők

amerika, london, párizs

Nem csitul a hiszti: a demokratikus német választásokon a bevándorlásellenes AfD meglepően jól teljesített, emiatt pedig több ezer ember vonult ki vasárnap Reichstaghoz, hogy felháborodásának adjon hangot.

A transzgender ideológia átvette az uralmat Nagy-Britannia felett

A britek egyre jobban rá vannak feszülve a transzgender ideológiára. Ezzel leginkább az a baj, hogy sokszor szembe megy a józan ésszel. Jobb, ha tudod, hogy nincsenek terhes nők. Terhes EMBEREK vannak.

Spanyolország külügyminisztere tagadta a katalóniai rendőri túlkapásokat

Spanyolország külügyminisztere tagadta a katalóniai rendőri túlkapásokat

amerika, london, párizs

Teljesen elfogadhatónak tartotta a népszavazáson mutatott rendőri túlkapásokat, az azokról készült felvételeket pedig "hamisítványoknak" bélyegezte Alfonso Dastis spanyol külügyminiszter.

"A szabadságvágy a magyarság erkölcsi többségét mindig egybekovácsolja"

"A szabadságvágy a magyarság erkölcsi többségét mindig egybekovácsolja"

közeleg a tél

Az Országgyűlés elnöke, Kövér László vasárnap Martonvásáron, az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen mondott beszédet. Mint mondta, 1956 bebizonyította, hogy az igazi szabadság iránti sóvárgást sohasem lehet külső erőszakkal elfojtani.

A cseh köztársasági elnök Babist kérte fel kormányalakításra

A cseh köztársasági elnök Babist kérte fel kormányalakításra

amerika, london, párizs

Milos Zeman cseh államfő vasárnap közölte, hogy az új kormány megalakításával Andrej Babist, a választásokon győztes ANO mozgalom elnökét fogja megbízni.

Muszlim propagandafilm elkészítését finanszírozta a brit rendőrség

Muszlim propagandafilm elkészítését finanszírozta a brit rendőrség

amerika, london, párizs

A videó elején Nagy-Britannia füves lankáit láthatjuk arab zene kíséretében. Miközben a brit rendőrség országszerte forráshiánnyal küzd, erre az alkotásra futott a pénzükből.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére