Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
century-on
 
 
 
 

Globális katasztrófát idézhet elő a mesterséges beavatkozás a Yellowstone szupervulkán működésébe

2017. augusztus 21. 21:58

Nyilvánosságra került a NASA arra vonatkozó titkos terve, hogy mivel akadályoznák meg a Yellowstone szupervulkán felrobbanását. Azonban több szakértő szerint a terv alkalmazása még a megakadályozni kívánt természeti kataklizmánál is erősebb, végzetes robbanást idézne elő. Az ezzel járó nukleáris tél nem csak az emberi civilizációt, de egyúttal minden életet is eltörölne a Földön.

Lehet, hogy közelebb van a világvége és egészen máshonnan fenyeget, mint ahogy ezt eddig a legtöbb ember gondolta. Legalábbis ez olvasható ki a NASA egyik volt tudósa által a napokban nyilvánosságra hozott információkból. 

Brian Wilcox, a NASA Planetáris Védelmi Tanácsadó Testületének egykori tagja most nyilvánosságra hozott egy olyan természeti katasztrófaveszély fenyegetésről szóló jelentést, ami eddig még nem került soha publikálásra az űrügynökség falain kívül.

A tudós elmondása szerint a NASA védelmi testülete, amely a Földet fenyegető veszélyforrásokat hasonlította össze, arra a következtetésre jutott, hogy bolygónkra nézve lényegesen nagyobb veszélyt jelent a vulkánok működése, mint az üstökösök vagy kisbolygók esetleges becsapódása.  

A Földön jelenleg 20 szupervulkánról tud a tudomány, amelyeknek a kitörése nagy valószínűséggel olyan kihalási eseményt eredményező rövid és hosszú távú hatásokkal járna, mint az egész égboltot eltakaró mérgező füstfelhő keletkezése, illetve az akár több száz éven át tartó lávafolyam-kitörés.

Egy-egy ilyen kitörés a vele járó nukleáris tél következtében globális pusztulást okozna a Föld teljes élővilágában. Az ENSZ becslése szerint egy óriásvulkán kitörését követően az élelmiszer-tartalékok világszerte csak 74 napig lennének képesek életben tartani az emberiséget.

A legsúlyosabb szupervulkán kitörések az eddigi becslések szerint 100 ezer évente legalább egyszer bekövetkeznek. A NASA szakértői szerint a szunnyadó szupervulkánok közül most a Yellowstone vulkán kitörésére van a legnagyobb esély a közeljövőben.

A földtörténeti adatok alapján a Yellowstone vulkánja 600 ezer évente egyszer tör ki.  A wyomingi Yellowstone Nemzeti Park alatt elhelyezkedő szupervulkán pedig — a számítások szerint — nagyjából éppen 600 ezer évvel ezelőtt tört ki utoljára. 

A Yellowstone Nemzeti Park alatti szupervulkán jelenleg abban a kitörés előtti fázisban van, amikor egyre nő a nyomás a vulkán föld alatti gyomrában, egy óriási magmakamrában, aminek a hatására a felszínen forró gőzt kilövellő gejzírek sokasága keletkezik.

A NASA volt tudósa szerint a Yellowstone szupervulkán kitörésének megakadályozására egy nagyon veszélyes módszert dolgozott ki az amerikai tudományos hivatal.

A módszer hideg vizet sajtolna nagy nyomással a vulkán magmakamrája fölé, abban a reményben, hogy a felforrósodott víz, a mostani gejzíreken keresztül gőzként távozna a szabadba. Az elmélet szerint ezáltal annyira lehűlne a magmakamra, hogy nem történne meg a vulkánkitörés.

A kritikusok szerint azonban ez a módszer megbecsülhetetlen hatásokkal jár sőt, nagyon valószínű, hogy a mesterségesen a magmakamrához juttatott hűtőfolyadék valójában nem csökkenti a robbanás, azaz a vulkánkitörés lehetőségét, hanem valójában felfokozza, felgyorsítja azt.

A NASA katasztrófaelhárítási terve 3,46 milliárd dolláros költséggel sok millió liter vizet juttatna le 10 kilométer mélységbe, ami a tervek szerint körülbelül 350 Celsius-fokos gőz formájában törne a felszínre

century-on
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Ideje megismerni a csehek Donald Trumpját

Ideje megismerni a csehek Donald Trumpját

amerika, london, párizs

Elutasítja az európai integráció mélyítését és az illegális bevándorlást, Csehországot pedig egy nagyvállalat mintájára szeretné irányítani Andrej Babis, a hétvégi képviselőházi választásokon győztes jobbközép ANO mozgalom elnöke, a cseh kormányfői tisztség valószínű várományosa.

Szanyi Tiborból előbújt a kommunista ÁVÓ-s szelleme

Szanyi Tiborból előbújt a kommunista ÁVÓ-s szelleme

kinyílott a pitypang

1956 októberéhez közeledve az MSZ(M)P-sekből előbújt a mélyre eltemetett kommunista.

Észak-Olaszországban is függetlenedési szavazásokat tartanak

Észak-Olaszországban is függetlenedési szavazásokat tartanak

amerika, london, párizs

Olaszország gazdasági, politikai és társadalmi szembeállását az észak-dél közti ellentét mindig is meghatározta. Az olasz gazdaság 30 százalékát adó Lombardia és Velence vasárnap szavaz a nagyobb autonómiáról.

Elkezdték szűrni a reptéri dolgozókat Ausztráliában

Elkezdték szűrni a reptéri dolgozókat Ausztráliában

amerika, london, párizs

Az ausztrál kormány vasárnapi bejelentése szerint megszigorítják a repülőtéri dolgozók biztonsági ellenőrzését.

Informatikusokat képez ki az állam

Informatikusokat képez ki az állam

közeleg a tél

Négy év alatt legalább 4 ezer informatikai fejlesztő állhat munkába a most induló Informatikai fejlesztői karrier start programnak köszönhetően, mondta Varga Mihály az MTI-nek.

Szijjártó is megerősítette: Brüsszel a migránsok betelepítésén dolgozik

Szijjártó is megerősítette: Brüsszel a migránsok betelepítésén dolgozik

közeleg a tél

Az Európai Parlament jogi ügyekkel foglalkozó szakbizottságának döntése után senkiben nem lehet kétség, hogy létezik az a terv, amelynek alapján Brüsszel a menekültek betelepítésén dolgozik - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Megkezdődtek Japánban az előrehozott választások

Megkezdődtek Japánban az előrehozott választások

amerika, london, párizs

Japánban megkezdődött vasárnap az előrehozott parlamenti választás, amely a felmérések szerint Abe Sindzó jelenlegi kormányfő pártjának és szövetségeseinek fölényes győzelmét fogja hozni.

A katalán elnök ismételten be fog inteni Madridnak

A katalán elnök ismételten be fog inteni Madridnak

amerika, london, párizs

A katalán parlament összehívását jelentette be szombat esti televíziós beszédében Carles Puigdemont katalán elnök, hogy "megvitassák és eldöntsék" a választ a spanyol kormány Katalóniában tervezett intézkedéseire.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére