Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
century-on
 
 
 
 

Globális katasztrófát idézhet elő a mesterséges beavatkozás a Yellowstone szupervulkán működésébe

2017. augusztus 21. 21:58

Nyilvánosságra került a NASA arra vonatkozó titkos terve, hogy mivel akadályoznák meg a Yellowstone szupervulkán felrobbanását. Azonban több szakértő szerint a terv alkalmazása még a megakadályozni kívánt természeti kataklizmánál is erősebb, végzetes robbanást idézne elő. Az ezzel járó nukleáris tél nem csak az emberi civilizációt, de egyúttal minden életet is eltörölne a Földön.

Lehet, hogy közelebb van a világvége és egészen máshonnan fenyeget, mint ahogy ezt eddig a legtöbb ember gondolta. Legalábbis ez olvasható ki a NASA egyik volt tudósa által a napokban nyilvánosságra hozott információkból. 

Brian Wilcox, a NASA Planetáris Védelmi Tanácsadó Testületének egykori tagja most nyilvánosságra hozott egy olyan természeti katasztrófaveszély fenyegetésről szóló jelentést, ami eddig még nem került soha publikálásra az űrügynökség falain kívül.

A tudós elmondása szerint a NASA védelmi testülete, amely a Földet fenyegető veszélyforrásokat hasonlította össze, arra a következtetésre jutott, hogy bolygónkra nézve lényegesen nagyobb veszélyt jelent a vulkánok működése, mint az üstökösök vagy kisbolygók esetleges becsapódása.  

A Földön jelenleg 20 szupervulkánról tud a tudomány, amelyeknek a kitörése nagy valószínűséggel olyan kihalási eseményt eredményező rövid és hosszú távú hatásokkal járna, mint az egész égboltot eltakaró mérgező füstfelhő keletkezése, illetve az akár több száz éven át tartó lávafolyam-kitörés.

Egy-egy ilyen kitörés a vele járó nukleáris tél következtében globális pusztulást okozna a Föld teljes élővilágában. Az ENSZ becslése szerint egy óriásvulkán kitörését követően az élelmiszer-tartalékok világszerte csak 74 napig lennének képesek életben tartani az emberiséget.

A legsúlyosabb szupervulkán kitörések az eddigi becslések szerint 100 ezer évente legalább egyszer bekövetkeznek. A NASA szakértői szerint a szunnyadó szupervulkánok közül most a Yellowstone vulkán kitörésére van a legnagyobb esély a közeljövőben.

A földtörténeti adatok alapján a Yellowstone vulkánja 600 ezer évente egyszer tör ki.  A wyomingi Yellowstone Nemzeti Park alatt elhelyezkedő szupervulkán pedig — a számítások szerint — nagyjából éppen 600 ezer évvel ezelőtt tört ki utoljára. 

A Yellowstone Nemzeti Park alatti szupervulkán jelenleg abban a kitörés előtti fázisban van, amikor egyre nő a nyomás a vulkán föld alatti gyomrában, egy óriási magmakamrában, aminek a hatására a felszínen forró gőzt kilövellő gejzírek sokasága keletkezik.

A NASA volt tudósa szerint a Yellowstone szupervulkán kitörésének megakadályozására egy nagyon veszélyes módszert dolgozott ki az amerikai tudományos hivatal.

A módszer hideg vizet sajtolna nagy nyomással a vulkán magmakamrája fölé, abban a reményben, hogy a felforrósodott víz, a mostani gejzíreken keresztül gőzként távozna a szabadba. Az elmélet szerint ezáltal annyira lehűlne a magmakamra, hogy nem történne meg a vulkánkitörés.

A kritikusok szerint azonban ez a módszer megbecsülhetetlen hatásokkal jár sőt, nagyon valószínű, hogy a mesterségesen a magmakamrához juttatott hűtőfolyadék valójában nem csökkenti a robbanás, azaz a vulkánkitörés lehetőségét, hanem valójában felfokozza, felgyorsítja azt.

A NASA katasztrófaelhárítási terve 3,46 milliárd dolláros költséggel sok millió liter vizet juttatna le 10 kilométer mélységbe, ami a tervek szerint körülbelül 350 Celsius-fokos gőz formájában törne a felszínre

century-on
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Megindult a francia dzsihadisták exportja Afganisztánba

Megindult a francia dzsihadisták exportja Afganisztánba

amerika, london, párizs

Az észak-afganisztáni Darzab környékén több száz külföldi dzsihadista telepedett le novemberben. A helyi afgán források szerint sok közöttük a fehér bőrű francia és franciául beszélő algériai arab is, akik Tadzsikisztán, illetve a nemrég megszüntetett Iszlám Állam felől érkeztek a muszlim szélsőségesek által ellenőrzött területre. Ezek alapján úgy tűnik, hogy az Iszlám Állam megpróbál újjáalakulni vagy legalábbis egy hídfőállást létesíteni Afganisztánban.

Schiffer sem kér a brüsszeli kényszerkvótából

Schiffer sem kér a brüsszeli kényszerkvótából

közeleg a tél

Az LMP korábbi társelnöke hétfőn határozottan elutasította a kötelező betelepítési kvótát.

Szijjártó: a Közel-Kelet és Afrika biztonsága szorosan összefügg Európa biztonságával

Szijjártó: a Közel-Kelet és Afrika biztonsága szorosan összefügg Európa biztonságával

közeleg a tél

A Közel-Kelet és Afrika biztonsága rendkívül szorosan összefügg Európa biztonságával; a térségben továbbra is nagy az instabilitás, és ez újabb migrációs hullámmal fenyegethet a jövőben - emelte ki Szijjártó Péter hétfőn, az európai uniós tagországok brüsszeli külügyminiszteri tanácsülésének szünetében tartott sajtóértekezletén.

Bécsben már az adventi koszorúkat is betiltanák

A bécsi városi tanács biztonsági okokra hivatkozva betiltaná az ajtókra kihelyezett koszorúkat.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei - csak a 888-on!

Brit lap: Orbán és a tavalyi kvótanépszavazás borsot tört az EU vezetőinek orra alá

Brit lap: Orbán és a tavalyi kvótanépszavazás borsot tört az EU vezetőinek orra alá

közeleg a tél

Az Express nevű brit konzervatív napilap terjedelmes írásban foglalkozik Magyarország és Brüsszel kapcsolatával, különös tekintetben a kvóták elleni küzdelem szempontjából.

Liberális jogvédők, akik a magyar emberek pénzéből kártalanítanák a "sértett" migránsokat

Liberális jogvédők, akik a magyar emberek pénzéből kártalanítanák a "sértett" migránsokat

közeleg a tél

Százmilliók Sorostól és brüsszeli haknik újabb milliókért. Ez a Magyar Helsinki Bizottság, ami már-már nemcsak jogvédő szervezetként, hanem politikai tömörülésként harcol az illegális bevándorlókért. A magyar kormány migrációs kérdésekre adott válaszaival élesen szembehelyezkedő "civil" szervezet manapság sokszor száll politikai síkra, ezzel is helyettesítve a balfék magyar balliberális ellenzéket.

Hivatalos: Morawiecki miniszterelnök, Szydlo pedig miniszterelnök-helyettes lett

Hivatalos: Morawiecki miniszterelnök, Szydlo pedig miniszterelnök-helyettes lett

amerika, london, párizs

Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn kinevezte miniszterelnöknek Mateusz Morawieckit a múlt héten lemondott Beata Szydlo helyére, aki miniszterelnök-helyettes lesz az új kormányban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére