Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
century-on
 
 
 
 

Globális katasztrófát idézhet elő a mesterséges beavatkozás a Yellowstone szupervulkán működésébe

2017. augusztus 21. 21:58

Nyilvánosságra került a NASA arra vonatkozó titkos terve, hogy mivel akadályoznák meg a Yellowstone szupervulkán felrobbanását. Azonban több szakértő szerint a terv alkalmazása még a megakadályozni kívánt természeti kataklizmánál is erősebb, végzetes robbanást idézne elő. Az ezzel járó nukleáris tél nem csak az emberi civilizációt, de egyúttal minden életet is eltörölne a Földön.

Lehet, hogy közelebb van a világvége és egészen máshonnan fenyeget, mint ahogy ezt eddig a legtöbb ember gondolta. Legalábbis ez olvasható ki a NASA egyik volt tudósa által a napokban nyilvánosságra hozott információkból. 

Brian Wilcox, a NASA Planetáris Védelmi Tanácsadó Testületének egykori tagja most nyilvánosságra hozott egy olyan természeti katasztrófaveszély fenyegetésről szóló jelentést, ami eddig még nem került soha publikálásra az űrügynökség falain kívül.

A tudós elmondása szerint a NASA védelmi testülete, amely a Földet fenyegető veszélyforrásokat hasonlította össze, arra a következtetésre jutott, hogy bolygónkra nézve lényegesen nagyobb veszélyt jelent a vulkánok működése, mint az üstökösök vagy kisbolygók esetleges becsapódása.  

A Földön jelenleg 20 szupervulkánról tud a tudomány, amelyeknek a kitörése nagy valószínűséggel olyan kihalási eseményt eredményező rövid és hosszú távú hatásokkal járna, mint az egész égboltot eltakaró mérgező füstfelhő keletkezése, illetve az akár több száz éven át tartó lávafolyam-kitörés.

Egy-egy ilyen kitörés a vele járó nukleáris tél következtében globális pusztulást okozna a Föld teljes élővilágában. Az ENSZ becslése szerint egy óriásvulkán kitörését követően az élelmiszer-tartalékok világszerte csak 74 napig lennének képesek életben tartani az emberiséget.

A legsúlyosabb szupervulkán kitörések az eddigi becslések szerint 100 ezer évente legalább egyszer bekövetkeznek. A NASA szakértői szerint a szunnyadó szupervulkánok közül most a Yellowstone vulkán kitörésére van a legnagyobb esély a közeljövőben.

A földtörténeti adatok alapján a Yellowstone vulkánja 600 ezer évente egyszer tör ki.  A wyomingi Yellowstone Nemzeti Park alatt elhelyezkedő szupervulkán pedig — a számítások szerint — nagyjából éppen 600 ezer évvel ezelőtt tört ki utoljára. 

A Yellowstone Nemzeti Park alatti szupervulkán jelenleg abban a kitörés előtti fázisban van, amikor egyre nő a nyomás a vulkán föld alatti gyomrában, egy óriási magmakamrában, aminek a hatására a felszínen forró gőzt kilövellő gejzírek sokasága keletkezik.

A NASA volt tudósa szerint a Yellowstone szupervulkán kitörésének megakadályozására egy nagyon veszélyes módszert dolgozott ki az amerikai tudományos hivatal.

A módszer hideg vizet sajtolna nagy nyomással a vulkán magmakamrája fölé, abban a reményben, hogy a felforrósodott víz, a mostani gejzíreken keresztül gőzként távozna a szabadba. Az elmélet szerint ezáltal annyira lehűlne a magmakamra, hogy nem történne meg a vulkánkitörés.

A kritikusok szerint azonban ez a módszer megbecsülhetetlen hatásokkal jár sőt, nagyon valószínű, hogy a mesterségesen a magmakamrához juttatott hűtőfolyadék valójában nem csökkenti a robbanás, azaz a vulkánkitörés lehetőségét, hanem valójában felfokozza, felgyorsítja azt.

A NASA katasztrófaelhárítási terve 3,46 milliárd dolláros költséggel sok millió liter vizet juttatna le 10 kilométer mélységbe, ami a tervek szerint körülbelül 350 Celsius-fokos gőz formájában törne a felszínre

century-on
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Václav Klaus: "Európának szüksége van Orbán Viktorra"

Václav Klaus: "Európának szüksége van Orbán Viktorra"

Big pikcsör

Rendhagyó beszélgetés Václav Klaus egykori cseh államfővel, a cseh jobboldal ikonikus alakjával a migrációról, a nemzetállamokról, az Európai Unió és a V4-ek helyzetéről. Nemrég megjelent könyve, a "Népvándorlás - Útmutató a jelenlegi migrációs válság megértéséhez" budapesti bemutatója előtt beszélgettünk a cseh politikussal.

Próbára tették a dohánylobbit Hollandiában

Nem emelnek vádat emberölés és egyéb bűncselekmények miatt a nagyobb dohánycégek ellen Hollandiában, az ügyészség csütörtöki döntése szerint ugyanis az érintett vállalatok megfelelően tájékoztatták a fogyasztókat az egészségügyi kockázatokról.

Túlterheltek a svájci börtönök az észak-afrikai rabok miatt

Túlterheltek a svájci börtönök az észak-afrikai rabok miatt

amerika, london, párizs

Svájc francia többségű régiójában, Romandyban az elítéltek 80 százaléka külföldi. A statisztikák szerint elsősorban a Magreb országokból származók azok, akik ilyen magasra tornázták fel a számokat.

Hétéves fiúból próbált dzsihadistát faragni egy szíriai orvostanhallgató

Hétéves fiúból próbált dzsihadistát faragni egy szíriai orvostanhallgató

amerika, london, párizs

Bíróság elé került egy 30 éves szíriai orvostanhallgató Németországban, miután radikalizálni próbálta élettársa hétéves gyerekét. A férfi emellett egy berlini zsinagóga ellen tervezett robbantásos merényletet.

A V4-ek mostantól még jobban védelmezik Európát

A visegrádi országok védelmi együttműködésének további erősítéséről írtak alá közös nyilatkozatot Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország képviselői csütörtökön Budapesten az Országházban.

Köves Slomó: attól, hogy valaki kritizálja Sorost, nem lesz antiszemita

Köves Slomó: attól, hogy valaki kritizálja Sorost, nem lesz antiszemita

spring is coming

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija a csütörtökön megjelent interjújában elmondta, hogy fenntartásai vannak a nyílt társadalom koncepciójával kapcsolatban és visszásnak tartja, hogy ha valaki kritizálja Sorost, akkor az már rögtön antiszemita.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek a nap legfontosabb hírei.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére