Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
piszkostizenkettő
 
 
 
 

GFG olvasónapló: Soros

2016. május 13. 13:18

Soros György: A nyílt társadalom avagy a globális kapitalizmus megreformálása. Scolar Kiadó, Budapest, 2001.

George Soros a ma élő legnagyobb kommunista, csak nem a proletárok, hanem a burzsoázia oldalán áll.

A nyílt társadalomról szóló írása – „élete munkája”, a könyv, amin egész életében dolgozott –a 21. század Kommunista Kiáltványa. Politikai program, ami megadja a célt és hogy mit kell tenni a cél elérése érdekében: „Könyvemben alkalmazott filozófiát vetettem papírra, vagyis elméleti alapvetéseim itt konkrét tettekhez szolgálnak útmutatóul.”

Kell-e ennél világosabb beszéd?

Soros magával kapcsolatban is extrém módon egyenesen beszél: „Szinte kizárólag pénzügyi guruként tekintenek rám, így a politikai és biztonsági kérdésekben vallott nézeteim lényegesen kevesebb figyelmet kapnak. Valójában azonban egy vagyok a pénzügyi élet számtalan szereplője közül, viszont a szervezett, célirányos válságmegelőzésben szinte versenytársak nélkül munkálkodom.”

George Soros tehát nem egyszerűen egy sikeres befektető, pénzügyi guru, filozófus, hanem – hogy ironizáljunk is egy kicsit a kapitalista Marxszal - per definitionem vagy sui generis politikai cselekvő, aki „állam nélküli államférfiként” szinte versenytársak nélkül igyekszik cselekvéseket kifejteni a globális kapitalizmus térnyerése érdekében.

A globális kapitalizmus térnyerésének akadálya a nemzetek fennállása. Ez utóbbiakkal kell leszámolni.  A globális társadalmat ugyanis addig nem lehet felépíteni, amíg lehet hivatkozni az állami szuverenitásra.

Soros szerint a két világháború bebizonyította, hogy az államok szuverenitásán alapuló rendszer sem a békét, sem a biztonságot nem garantálja, vagyis a nemzetállami szuverenitásnak leáldozott: „mivel a szuverén államok visszaélnek hatalmukkal, tekintélyük hanyatlása üdvözlendő fejleménynek minősül”. A nemzetállamok helyett a nemzetközi intézményeket kell megerősíteni, az államok helyébe egy globális nyílt társadalomnak kell lépnie. Így nézne ki Soros terve.

Az elindult történelmi folyamat azonban túl lassú (az állami szuverenitás még mindig hivatkozási alap, a nemzetállamok még mindig kapálóznak), ezért segítségére kell sietni a történelemnek. Ennek formája a direkt akció, a „beavatkozás” (ez Soros egyik kulcsfogalma), a „szervezett, célirányos válságmegelőzés”.

A „beavatkozás” ágensei a Soros által létrehozott intézmények, az ún. Alapítványhálózat (a könyv köszönetnyilvánítása felsorolja a Soros-hadsereg legfontosabb tisztjeit) és a Soros által támogatott civil és egyéb szervezetek. Ezek a világ számos pontján működnek, mivel nem tudni, hogy mikor és hol kell éppen beavatkozni (erre vonatkozik a Soros-könyv másik kulcsfogalma a „reflexivitás”), másfelől a megfogalmazott cél is egyetemes (a Nyílt Társadalom Szövetség létrehozása).

A könyv végén Soros megint csak megdöbbentő őszinteséggel fogalmazza meg, hogy célja a világ rendjének átszabása : „Most ismét tisztán látom, milyen feladatokkal kell megbíznom alapítványi hálózatomat.” Soros tehát nem altruizmusból támogatja a világ számos pontján létrehozott szervezeteit. Ezeknek feladatuk van: a gazda politikai programjának végrehajtása.

Hogy a filozófia alkalmazására is vessünk egy röpke pillantást („elméleti előfeltevéseim konkrét tettekhez szolgálnak útmutatóul”): a spekuláns internacionalizmus térnyerésének akadálya például a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor kormányzása. Orbán nemzeti érdekekre hivatkozik, gáncsolja az Európai Egyesült Államok tervét, adót vet ki a tőkére, erősíti a nemzeti kapitalizmust. Innen érthető, hogy miért van egyáltalán 444, mit keres itt az Open Society, a TASZ, az Amnesty International, a CEU.

Sorosnak üzenjük: Marx azért okosabb volt.

Világ spekulánsai, shortoljatok!

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A CDU és CSU nyíltan felkelt Angela Merkel ellen

A CDU és CSU nyíltan felkelt Angela Merkel ellen

amerika, london, párizs

Meglepetésre elveszítette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti képviselőcsoportjában kedden tartott frakcióvezető-választást Volker Kauder. Az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott politikusnak így 13 év után távoznia kell a tisztségből.

Orbán: Európa kiváló szakemberek képzésével dolgozhatja le a versenyhátrányát

Elkezdődött az EuroSkills 2018, a szakmák Európa-bajnoksága Budapesten.

Trump ismét kiállt a szuverenitás eszméje mellett, elítélve a globális kormányzást

Trump ismét kiállt a szuverenitás eszméje mellett, elítélve a globális kormányzást

amerika, london, párizs

Az Egyesült Államok szuverenitását hangsúlyozta Donald Trump amerikai elnök az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakának kedden kezdődött általános vitájában, és elutasította "a globális kormányzást, ellenőrzést és uralmat".

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

A Maldív-szigeteken leromboltak egy gyönyörű alkotást az iszlám nevében

A Maldív-szigeteken leromboltak egy gyönyörű alkotást az iszlám nevében

amerika, london, párizs

A világ első ár-apály galériáját a Maldív-szigeteken állították fel, azonban a rendőrség lebontotta, mert az alkotást iszlámellenesnek minősítették.

Az osztrák belügyminiszter arra kötelezné a rendőrséget, hogy írja meg, ha migráns az elkövető

Arra is felkérték őket, hogy ne nyilatkozzanak az elfogult, liberális újságíróknak, riportot és nagyívű beszámolót pedig csak akkor készíthetnek, ha az újságírók garantálják a semlegességet.

Egyre több amerikai templomban lehet gluténmentes ostyával áldozni

Egyre több amerikai templomban lehet gluténmentes ostyával áldozni

szabad vasárnap

Az amerikai katolikus egyház egyelőre ellenáll az új trendnek.

Orbán: "Az országépítés korszaka köszöntött be a gazdaságban is"

Orbán: "Az országépítés korszaka köszöntött be a gazdaságban is"

kétharmad

A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata és leginnovatívabb területe, cél a további növekedés és az, hogy az ágazat részesedése a nemzeti összterméken belüli jelenlegi 6 százalékról 8 százalékra nőjön - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden, a magyar tulajdonú Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki gyárában létesült új épület avatásán.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére