Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Big pikcsör
 
 
 
 

Gazda Albert: "Magyarország jobb hely lett"

Fűrész Gábor - GFG - Ketipisz Sztavrosz

2017. augusztus 21. 11:28

Rendhagyó beszélgetés Gazda Albert közíró-publicistával, az egyik utolsó búsképű lovaggal reálpolitikáról és ideákról, a világ előrehaladásáról és a zsákutcákról, az európai kultúráról és a magyarul beszélő Magyarországról, a sörről, a jégkorongról, a rock and rollról, és arról, hogy "a természetben tényleg minden egyebet sem csinál, csak reprodukálja magát, a fű, a fa, az állat, a virág, minden, leszámítva a nyugati embert".

Kezét csókolom, szevasz, európai kultúra, szép voltál”

GFG: Csak ez áldozatot kíván, nem? Azt gondolja a nyugati ember, hogy nem tudom élvezni az életet, mert van három gyerekem, akikről gondoskodni kell, felelősséget kell vállalni értük...

Gazda: Vannak olyan barátaim, liberális és konzervatív barátaim is, akiknek van 4-6 gyerekük, és teljesen jól elvannak az élettel. Élvezik. Valóban kíván áldozatot is, persze, de igenis azt kell megtanulnunk, megtanulniuk az utódainknak, hogy ezek együtt is működtethetők.

GFG: És ha nem működnek együtt?

Gazda: Akkor kezét csókolom, szevasz európai kultúra, szép voltál. Más kultúrák is szűntek már meg. De ezen múlik tényleg. Nem a migráción, nem az iszlám fenyegetésen, hiszen a fegyverek továbbra is a nyugati kultúránál vannak, és ez így is marad sokáig. De ha kihalunk, akkor kész.

GFG: Mit köszönhetünk az európai kultúrának? Fájna, ha el kellene búcsúzni az európai kultúrától?

Gazda: Nekem biztos. Az én életemben valószínűleg erre nem fog sor kerülni, de azt is sajnálnám, ha a gyerekeimnek vagy az unokáimnak kellene búcsút venniük tőle. Hogy mit köszönhetünk neki? Rengeteg mindent, a konkrét kulturális teljesítményeken túl fel sem lehetne sorolni, hogy mi mindent. Azt a fajta a szabadságot is, amiről gondolhatjuk, hogy mindennek a teteje, pozitív értelemben, meg egyébként azt is gondolhatjuk, hogy mindennek az elveszejtője.

GFG: Magyarul beszélő Magyarország – ez is egy identitás.

Gazda: Hogyne.

GFG: Megőrizni a magyar Magyarországot komoly kihívás ebben a világban, nem? Megőrizni a német Németországot, megőrizni a francia Franciaországot – ezek a projektek nem állnak annyira győzelemre.

Fűrész: Hát azok nem annyira.

Gazda: Én nem vagyok ebben biztos. Épp most voltam egy hétig Németországban, meg korábban, májusban is Kölnben, és nekem nem úgy tűnt, hogy összeomlik Németország. Hogy a haláltusáját vívja. Az emberek élik az életüket, isszák a sörüket, meccsre mennek. Oké, hogy van egy ilyen kommunikációs narratíva is, és az is oké, hogy a probléma valóságos, éppen demográfiai okokból. De azért nagyon messze van attól akár Németország, akár Franciaország, hogy a bevándorlók vagy bárkik egyik pillanatról a másikra eltiporják.

GFG: Azt szokták mondani, hogy aki idejön, annak az identitása erősebb, Európa identitása meg gyenge.

Gazda: De biztos, hogy így van ez? Nem tudom, igazából kérdezem. Én azt látom, és most kicsit cinikus leszek, hogy aki idejön, az nagyrészt azért jön ide, hogy több pénze legyen okostelefonra, és többet facebookozhasson. Nem pedig azért, hogy felépítse itt ugyanazt a poklot, amit szerencsésen otthagyott.

GFG: És a terrorcselekmények?

Gazda: Csak a hülye tagadhatná, hogy léteznek. De nem a bevándorlók széles tömegei követik el a merényleteket, hanem szervezett csoportok, ugyanúgy, ahogy a hetvenes években tette az IRA, az ETA vagy a Vörös Brigádok. Nyilván más kulturális alapról követik el ezeket a cselekményeket most, de azért azt pontatlan megközelítésnek érzem, amikor azt mondjuk, hogy a kettő tulajdonképpen egy és ugyanaz.

GFG: Nem azt mondjuk, hanem azt, hogy egyenes összefüggés van a bevándorlás a terrorizmus elszabadulása között Európában.

Gazda: Nem az követi el a merényleteket, aki azért jön ide, mert jobban szeretne élni. 

GFG: De akkor Ön is azt állítja, hogy tömegében mégiscsak gazdasági bevándorlókról van szó, nem pedig menekültekről, ahogy azt a bevándorláspárti álláspont hangoztatja.

Gazda: Ez egyértelmű.

GFG: Ha Brüsszelt vagy a bevándorláspárti politikusokat hallgatja az ember, akkor úgy tűnik, hogy mégse volt ez annyira egyértelmű.

Gazda: Számomra az. De ezt is fontos akkor tisztázni. Brutális háborúk zajlanak már jó ideje a Közel-Keleten, Szíriában és másutt is. Ezek elől rengetegen menekültek el, elég ránézni Törökország déli határaira. Közülük is sokan jöttek el egészen Európáig, ez sem vitatható.

GFG: Az is-ben egyetértünk.

Gazda: A folyamat nem most kezdődött. Nem is tudom, honnét vegyük, a francia vagy a brit gyarmatbirodalom felbomlásától legalább, onnantól elindult Pakisztán Nagy-Britanniába, Fekete-Afrika Franciaországba, később a törökök Németországba. Mikor, ki, miért, ezek mind bonyolult ügyek. Ami most zajlik, azt tömegesebb méretűnek látjuk. Szétvertek államokat, nagy a nyomor, sokkal szabadabbak a határok, adja magát, hogy így legyen. Másrészt sokkal többen látják a világ egyes részeit olyannak, ahol ha lehetne, érdemes lenne élniük. Hogy aztán ők ezt meg tudják-e csinálni, vagy sem, az persze komoly kételyeket vethet fel. Másod- és harmadgenerációs emberek is követnek el terrorcselekményeket, ez egyelőre az integrációs kísérletek kudarcát jelzi.

GFG: Mennyit ad az európai identitás erejéhez az, hogy Európa keresztény?

Gazda: Kulturális vagy vallási értelemben?

GFG: Az is egy kérdés, hogy hogy tekintünk a kereszténységre, például civilizációs erőforrást látunk-e benne.

Gazda: Számomra abszolút civilizációs kérdés. Nem vagyok vallásos, szerencsére ateista sem, ha véletlenül ez a kérdés szóba kerül, agnosztikusnak szoktam magam mondani – de kulturálisan nyilván nagyon fontos, és van, ahol vallási értelemben is az. Hogy mást ne mondjak, Kárpátalján vagy éppen Erdélyben komoly identifikációs, megtartó és szervező ereje van az egyháznak.

Kárpátalján nagyon rossz a helyzet”

GFG: Mi a helyzet Kárpátalján?

Gazda: Kárpátalján rossz a helyzet. Kárpátaljának nagyon nem tett jót az elmúlt három év.

GFG: A háború.

Gazda: A háború és a következményei. Visszatértünk a huszonöt évvel ezelőtti állapotokhoz.

Fűrész: Az életszínvonal tekintetében, kulturálisan, vagy milyen értelemben?

Gazda: Még nem omlott össze minden, és annyira talán nem is fog. De a politikai káosz és a szervezett bűnözés újra régi fényét idézi. A kárpátaljai magyarok számára van egy nagyon sajátos körülmény, ami befolyást gyakorol az életükre. Miszerint az ukrán politikát nagymértékben meghatározza, hogy milyen viszonyt alakít ki az orosz kisebbségével szemben. Amikor olyan kurzus van, mint most, tehát oroszellenes kurzus, akkor az rossz a magyaroknak is. Az oroszellenes kormány az orosz kisebbség jogait igyekszik minden módon korlátozni, csorbítani, ezért egy füst alatt a magyar kisebbség jogait is csorbítja.

Fűrész: Hogy úgy tűnjön, ők egységesen lépnek fel?

Gazda: Nem. A magyar kisebbség kérdésével igazából nem törődnek, a jó százezres kárpátaljai magyarság ebből a szempontból nem tétel. A többmilliós orosz kisebbség a tétel, és ha az orosz kisebbséget sanyargatni akarják, az a magyar kisebbségre is kihat. Most például egy olyan nyelvtörvény van a parlament előtt, amely a következményeit tekintve ellehetetleníti az orosz mellett a magyar nyelvű oktatást és a kultúrát is, és minden esély megvan arra, hogy ez átmenjen. Amikor úgymond oroszbarát kormányzat volt – most egy darabig ilyen nem lesz –, akkor paradox módon a magyar kisebbségnek is jobb volt a helyzete. Tágították az orosz kisebbség jogait, így a magyarok is jobban jártak. Nem volt tökéletes akkor sem semmi, persze.

GFG: Mi a helyzet a politikai instabilitással?

Fűrész: Kívülről kaotikusnak tűnik.

Gazda: Mindenhonnan annak tűnik. Szoktam ugye bírálni a magyar politikát ezeknek az eszmei-erkölcsi alapoknak hiánya miatt. Ukrajnában ehhez képest fel sem merül, hogy a politikának bármilyen erkölcsi-eszmei alapja legyen. Semmit sem gondolnak a világról. Semmilyen más szempont nincs a gazdasági hatalom megszerzésén és megtartásán kívül.

GFG: De akkor ez az eszközhasználatot is korlátlanná teszi.

Gazda: Természetesen. Ukrajnában mindent lehet.

GFG: És ott hogy lehet megőrizni a magyar kultúrát, identitást úgy, hogy közben egyre sanyarúbb körülmények között kell helytállni?

Gazda: Küszködve és elfogyva. A miénk volt az első nagyobb “migrációs” hullám, a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján. Ez jórészt a fiatal értelmiség egy szűkebb körét érintette. Ma már mindenkit érint. Korábban azt mondtam, hogy a kárpátaljai magyarság megmaradását, fennmaradását nem nagyon fenyegeti semmi, mert oké, hogy én és a hozzám hasonlók eljövünk, és aligha megyünk vissza záros határidőn belül, de a munkás azért jön ide, hogy az itt megkeresett pénzéből otthon építsen magának és a családjának házat. Ez így volt két évtizeden keresztül.

GFG: És ma már nem megy vissza.

Gazda: Nem feltétlenül, bár még mindig vannak, akik nem tudják elképzelni, hogy máshol éljenek. Akik viszont elmennek, azok már nem is csak Magyarország felé veszik az irányt. Mennek tovább.

GFG: És milyennek látja a jövőt?

Gazda: Optimistán. Hol?

GFG: Szándékosan nyitva hagytam a kérdést, hogy meghagyjam a mozgásteret.

Gazda: Tényleg muszáj optimistának lenni, mert van két gyerekem, ráadásul olyan dolgokat szeretek, a jégkorongot, a bor- és a sörkultúrát, amik nagyon szépen teljesítettek a rendszerváltás után, és még van is bennük tartalék. Ráadásul ha például az én életemet nézzük, akkor nekem mindig kicsivel jobb lett. Ez ilyen gyakori megközelítése az életnek, hogy „hát milyen jó volt, amikor még gimnazista vagy egyetemista voltam: kevesebb volt a pénzem, de azért mégis”. Régen minden, ugye. Na én nem szoktam visszavágyni a múltba, bár ma már néha szívesen meg-megállítanám az időt. Szóval, ebből a saját személyes tapasztalatból is kiindulva azt remélem, hogy valamilyen módon mégiscsak sikerül elkerülni a megint rosszabbat.

Magyarország jobb hely lett”

GFG: Jégkorong, rock and roll, sör. Milyen sör?

Gazda: Keserű.

GFG: Keserű?

Gazda: Beszéljünk erről részletesebben? Tudnék. (nevetés)

GFG: Szerintem jó lezárás lenne, ha adna egy kis fejtágítást. Mi annyira kulturálatlanok vagyunk ebben a kérdésben. (nevetés)

Gazda: Két fontos szempont van. Az egyik, hogy a sör ne legyen nagyon hideg. A másik, hogy ne legyen nagyon szénsavas. Ha nagyon hideg és nagyon szénsavas, akkor nincs íze, nem lehet meginni. A sör akkor jó, ha kitöltöm egy tisztességes pohárba – nem korsóba, az túl nagy –, és húzóra meg tudom inni. Hozzáteszem, én sokáig egyáltalán nem ittam sört, mert bort ittam. (nevetés) A '90-es évek elejétől a 2010-es évek elejéig szinte egyáltalán nem ittam sört. Aztán amikor elindult ez a sörkulturális forradalom, akkor én is rájöttem, hogy nahát, a sör is lehet jó. Pedig erről már teljesen lemondtam korábban, hiszen mindegyik nagyon hideg volt és nagyon szénsavas. Ízetlen és savanyú. Akkor persze, ahogy mindenki más is, először jó erősen komlózott, magasabb alkoholtartalmú ipákkal (indian pale ale – szerk.) esik az ember szerelembe. Most már visszavettem, kevesebb ilyet iszom. A lazább, könnyedebb, kevésbé keserű, de azért karakteres pale ale-eket szeretem többek között. De a lényeg, hogy a sör legyen finom, a többi mellékes.

GFG: Ha korábban megittam egy-egy pohárt sört, búzasört választottam, szűretlent. Most, ha megkívánom, inkább IPA-t, APA-t választok. Jelent valamit ez a változás? Illene gyanakodnom, hogy valami baj van velem? (nevetés)

Gazda: Komolyabb ember lett. Ez is esztétikai kérdés egyébként. Minden esztétikai kérdés, tényleg. A sör is, a jégkorong is. Lehet, hogy jó lenne, ha a politika is az lenne mégis.

GFG: Akkor még a végére egyetlenegy gondolatot, tényleg minden politikai értékeléstől, konnotációtól mentesen. Valamelyik szövegében arról beszél, hogy most már vannak jó söreink, épül ez-az, vannak teljesítmények, akkor Magyarország mégiscsak jobb hely lett.

Gazda: Magyarország tényleg jobb hely lett, ez teljesen egyértelmű. Van egy Budapestünk is például. Sok minden más is van, de Budapest nagyon van. Volt egy olyan cikkem is, hogy 10 dolog, amit nagyon szeretek Magyarországban. Van annyi, sőt sokkal több is van. Vannak dolgok, amiktől Magyarország nemhogy elviselhető, de szeretetre méltó. Ez annyira nyilvánvaló! Tudom, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne gondolkodjunk a politikáról, de túl sokszor gondoljuk azt, hogy csak a politikáról kellene gondolkodnunk. Ezzel nyilván nem akarom elvenni senkinek a felelősségét, mert szerintem rohadtul fontosak a közösségi teljesítmények, de az egyéniek is. Mindenesetre az, hogy mondjuk Budapest a 2010-es évek elejére olyan lett, amilyen lett, az nem Demszky Gábornak köszönhető, hanem részben annak ellenére lett olyan, hogy ő volt a főpolgármester. Hogy jobb hely Magyarország, azt nem valakik csinálják, hanem mi csináljuk. Mi basszuk el, és mi javítjuk meg. Mindannyian. Ne toljuk el magunktól a felelősséget.

GFG: „Fogd a nyuszira!

Gazda: Azt is lehet, de minek. Mindenki ront el dolgokat. Biztos én is. Biztos Önök is.

GFG: Talán.

Gazda: Talán. (nevetés) Talán egy-két szöveggel én is tettem valamit. Nem feltétlenül ezzel az igénnyel írtam őket, de hát ez is ott van, nem? Nem bánnám, ha a politikában is jobban ott lenne valami ilyesmi. Ha nem azt akarná a politika, hogy pocsékul érezzék magukat az emberek, mert akkor kiszámíthatóbbak. Mondok még ide egy sörös példát: 1992-ben vagy '93-ban ukrán barátaink itt voltak nálunk, és egy vasárnap kora délután – nyáron, mint most – végigmentünk a fél városon, hogy Gössert igyunk. Valamiért Gössert szerettek volna inni, mert azt hallották, hogy az jó. Nem találtunk egyetlen nyitva tartó helyet sem, ahol Gössert csapoltak volna. Volt egy ilyen a Veress Pálné utca elején, de az zárva volt, és mentünk a Ráday utcán végig, és semmi. Végül már teljesen eltikkadtunk, és ittunk valahol egy Amstelt. Vagy Ászokot, vagy akármit. Na az mekkora fejlődés már, hogy ma nem kell keresni a Gössert, sőt azokat a söröket sem, amikről az előbb beszéltünk. Nem azt mondom, hogy ez a legfontosabb, de azért mégiscsak rohadtul fontos.

OLVASTAD MÁR?

Big pikcsör
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Két nap alatt majdnem kipusztult egy állatfaj

Elképesztő hőhullám vonul végig Ausztrálián. A gyümölcsök a fán megfőnek, de a vadvilág sem képes elviselni a hihetetlenül magas hőmérsékletet, ami egyes helyeken eléri a 49 Celsius-fokot. A hőhullám már napok óta tart.

Ide vezet a multikulti: a fiatal svéd nők közel fele fél attól, hogy bűncselekmény áldozatává válik

Ide vezet a multikulti: a fiatal svéd nők közel fele fél attól, hogy bűncselekmény áldozatává válik

amerika, london, párizs

A migránsok miatt a nemi erőszak fellegvárává váló országban ez nem is meglepő.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

A magyar válogatott bejutott a középdöntőbe a kézilabda-világbajnokságon

A magyar férfi kézilabda-válogatott továbbra is veretlen a tornán.

Nemi erőszak miatt körözték az egyik migránskaraván szervezőjét

Mint korábban megírtuk, újabb migránskaraván indult el az Egyesült Államok déli határa felé. A legújabb hírek szerint a rendőrség letartóztatta az egyik olyan személyt Hondurasban, aki a karaván szervezésében jeleskedett. A férfinak nemi erőszak vádjáért kell felelnie.

A magyarok döntő többsége elutasítja az illegális bevándorlást

A magyarok döntő többsége elutasítja az illegális bevándorlást

kétharmad

A magyarok kétharmada aggasztónak ítéli a hazánkat célzó illegális bevándorlást, tízből négyen pedig kifejezetten súlyos problémának tartják azt - derült ki a Századvég Alapítvány közvélemény-kutatásából.

A Momentum Mozgalom nem tud elszámolni félmilliárd forinttal

A Momentum Mozgalom nem tud elszámolni félmilliárd forinttal

kétharmad

Hiába cirkuszolt Hajnal Miklós az Echo TV-ben, a párt nem tudott elszámolni az államtól kapott támogatásával. Megdöbbentő, hogy a Momentum még számlákkal sem tudta igazolni költéseit.

A forradalmárnak is alkalmatlan idiótákról

Ezek a mai forradalmárok nem értik a forradalmat. Alkalmatlanok rá. Még erre is alkalmatlanok!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére