Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Francois Fillon: a francia jobboldal meglepetésembere

2016. november 21. 18:28

A Sarkozyt is kiütő Fillon november 27-én, a francia jobboldali elnökjelölt-állító előválasztás második fordulójában mérkőzik meg Alain Juppé Bordeaux-i polgármesterrel. Kik ők és mit kínál a programjuk? Cikkünkből kiderül.
A balra húzó Le Monde is ujjong Francois Fillon győzelme miatt

A francia jobboldal az elnökjelölt-állító előválasztás első fordulójában tíz év után végleg búcsút mondott Nicolas Sarkozy volt államfőnek és az általa képviselt, a bevándorlásellenes Nemzeti Fronttól kölcsönzött identitási témáknak, s a volt kormányfő, Francois Fillon győzelmével visszatért a hagyományos konzervatív jobboldali ideológiai irányvonalhoz - írta hétfői elemzésében a Le Monde francia napilap.

Francois Fillon elsöprő, 44 százalékos győzelme az első fordulóban kudarcot jelent az Alain Juppé által képviselt centrista irányvonal számára is. Bordeaux polgármestere két éve a legnépszerűbb francia politikus, 28 százalékos eredményével azonban csak második helyen jutott be a jövő vasárnapi második fordulóba, és kétséges, hogy javítani tud-e az eredményen.

Francois Fillon három pilléren, a liberális gazdaságpolitikán, az erős közbiztonságon és a konzervatív társadalomszemléleten alapuló programjával a jobboldal középpontjába tudott kerülni az elmúlt hetekben. Gazdasági téren a 35 órás munkahét eltörlését, a vállalkozások járulékainak 50 milliárd eurós csökkentését és a közszféra félmilliós leépítését ígéri. A hét jelölt közül ő az egyetlen, aki eredetileg a házasság intézményének a homoszexuális párokra való kiterjesztését engedélyező törvényt is eltörölte volna, ezt a javaslatát azonban a kampányban annyiban módosította, hogy az örökbefogadást korlátozná a meleg pároknak, a házasodást nem tiltaná meg.

Jérome Fourquet, az IFOP közvélemény-kutatóintézet elemzője szerint Fillon ideális keveréke Nicolas Sarkozynek és Alain Juppének.

Karakterében benne van Juppé ünnepélyessége és tekintélyt parancsoló személyisége, ugyanakkor programjában Sarkozyhez hasonlóan radikális változást ígér a bevándorlást és az iszlámot illetően, de az exelnöknél sokkal visszafogottabb és kevésbé populista módon. Ez megfelel annak, amit az igazi jobboldali emberek akarnak"

- véli az elemző.

Francois Fillon a második forduló nagy esélyesének számít. Egyrészt azért, mert jelentős fölénnyel, 44 százalékkal nyerte meg az első fordulót, másrészt azért, mert Nicolas Sarkozy őt támogatja, annak ellenére, hogy a két politikus között soha nem volt felhőtlen a viszony.

Meglepetés-e Fillon győzelme az első fordulóban?

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint meglepetésnek számít, hogy Francois Fillon korábbi miniszterelnök nyerte a francia jobboldal elnökjelölt-állító előválasztásának első fordulóját. A szakértő hangsúlyozta: noha korábban mindenki Alain Juppét - aki szintén volt miniszterelnök - várta befutónak, Fillon népszerűsége az elmúlt hetekben jelentősen nőtt, így nagy előnnyel nyerte az előválasztás első fordulóját. Eközben Juppé azt hozta, amit vártak tőle, Nicolas Sarkozy korábbi köztársasági elnök pedig nagyon alulteljesített - tette hozzá.

Elmondta: Fillon reformer politikus hírében áll; kormányfőként például komoly nyugdíjreformot hajtott végre. Ennek megfelelően most is reformokat ígér: félmillió köztisztviselő kiszervezését az állami rendszerből, illetve az Iszlám Állam visszaszorítása érdekében akár Aszad szíriai elnökkel is megegyezne - sorolta a politológus.

Miben hasonlít Fillon és Juppé?

Gazdasági téren ugyanazokat a nagy reformokat javasolja, de számos kérdésben - a külpolitikától kezdve a terrorizmus elleni harcon át a hatalomgyakorlásig - eltérő nézeteket vall a két konzervatív francia politikus.

Fotó: AFP

A szíriai konfliktus megoldása érdekében Francois Fillon közeledést javasol Oroszországhoz, az ukrán válság miatt Moszkvával szemben meghirdetett embargó feloldását szorgalmazza, és teljes együttműködést szeretne kialakítani a Kremllel. Szövetségre lépne Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, és koalíciót alkotna az orosz vezetéssel az Iszlám Állam dzsihadista szervezet felszámolása végett. Alain Juppé is párbeszédet kezdeményezne Moszkvával, de nagyon kritikus Vlagyimir Putyin orosz államfővel szemben, elítéli őt az aleppói bombázások és a szíriai rezsimmel kötött szövetsége miatt, és szárazföldi beavatkozást sem támogat Szíriában.

  • Ami az Európai Unió működését illeti, Alain Juppé kevésbé bürokratikus szervezetet szeretne, és a közös védelmi politika mielőbbi elindítását szorgalmazza. Francois Fillon az euróövezet kormányzásának létrehozását tartja a legfontosabbnak.
  • A belpolitikában Francois Fillon 100 milliárd eurós megtakarítást ígér az állami kiadásokban, Alain Juppé kevesebb konkrétummal szolgált a témában, de szerinte is 85-100 milliárd eurós kiadáscsökkentésre lenne szükség.
  • Francois Fillon legalább félmillió munkavállalót elbocsátana a közszférából, míg Alain Juppé 200 ezer fővel csökkentené a közigazgatást. Francois Fillon visszaállítaná a 39 órás munkahetet, Alain Juppé viszont megelégedne azzal ha "nőne a hivatalos munkaidő". De mindketten a közszféra reformját irányozzák elő.
  • Francois Fillon több kérdésben is népszavazást írna ki, mégpedig a költségvetési egyensúly alkotmányba iktatásáról, az önkormányzatok reformjáról, a nyugdíjrendszer reformjáról, egy bevándorlási kvótarendszer bevezetéséről és a képviselők számának csökkentéséről. Alain Juppé programjában nem szerepelnek referendumok.
  • Egyik jobboldali jelölt sem vonná vissza az azonos neműek házasodását engedélyező törvényt, de Francois Fillon az örökbefogadás korlátozásával módosítaná azt. Alain Juppé egyáltalán nem nyúlna a szocialisták által elfogadott törvényhez.
  • Mindkét jelölt a forgalmi adó emelését javasolja, Juppé 21, Fillon 22 százalékra. A személyi jövedelemadót Juppé 2 milliárd euróval csökkentené, Fillon pedig egy átfogó adóreformot javasol a vállalkozások támogatására.
  • Francois Fillon Alain Juppéval ellentétben betiltaná az egész testet elfedő muszlim női fürdőruha, a burkini viselését.
Mit mond a Sajtó?

Francois Fillon személyében a 'nyugodt jobboldal' győzött a francia jobboldal elnökjelölt-állító előválasztásának első fordulójában"

- írták a hétfői francia napilapok, amelyek kommentárjaikban elsősorban Nicolas Sarkozy volt államfő vereségét hangsúlyozták. A francia sajtó szerint a jobboldali előválasztás két nagy meglepetése Fillon elsöprő győzelme, valamint az, hogy Nicolas Sarkozy nem jutott be a második fordulóba.

A konzervatív Le Figaro a Fillon-hullám című írásában üdvözölte, hogy az előválasztáson közel 4 millióan vettek részt, s "a nyugodt jobboldalt" vitték győzelemre. A lap értékelése szerint Fillon meg tudta győzni a választókat arról, hogy a reformok beindítására a változás hatékonyabb lehet a párbeszédnél. A konzervatív lap elemzőkhöz hasonlóan arra emlékeztetett, hogy a volt miniszterelnök nem rejti véka alá, mennyire csodálja Margaret Thatcher egykori bit miniszterelnököt.

A Le Figaro ugyanakkor hozzátette, hogy Fillon "fantasztikus" győzelme mindenekelőtt a Sarkozy-ellenességnek köszönhető, valamint annak, hogy Alain Juppé meggyőződésében és karakterében is túl mérsékeltnek mutatkozott, s megelégedett azzal, hogy Sarkozyval szemben a közvélemény őt tekinti az elfogadható, természetes jobboldali jelöltnek, de nem tudta ezt a támogatást lelkesedéssé formálni, miközben Fillon a liberális gazdasági programjával kampányolt, s a konzervatív témaválasztásait is sikerült átvinnie a köztudatba.

Fotó: AFP

A fővárosi Le Parisien szerint Fillon mindent elsöpört, a baloldali Libération szerint pedig "Fillon repül, Sarkozy zuhan". A Le Parisien szerint ugyanakkor Fillon ekkora méretű győzelmére nem kielégítő magyarázat az, hogy a választók elsősorban Sarkozy ellen szavaztak.

A lap úgy véli, hogy a jobboldal "egy olyan embert választott, aki nem változtatja a beszédmódját évek óta", s jelöltként a közszférában dolgozók számának egyértelmű csökkentését, a munkaidő növelését és az azonos neműek házasodását engedélyező törvény módosítását ígéri. A Le Parisien arra az ellentmondásra is felhívta a figyelmet, hogy több százezer baloldali választó is hozzájárult a legliberálisabb jelölt győzelméhez. A Slate című véleményportál arra figyelmezett, hogy Francois Fillon sokkal jobboldalibb annál, mint amilyennek az emberek többsége gondolja őt. 

A vezető gazdasági napilap, a Les Échos szerint Francois Fillon nem vehetett volna szebb revánsot Nicolas Sarkozyn, akivel együtt vezették az országot 2007 és 2012 között.

Fillon írta alá Sarkozy politikai halálos ítéletét, a történelem bumerángja, a jobboldali előválasztás kettős meglepetése be fog kerülni a tankönyvekbe"

- vélte a lap.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A cenzorok nem pihennek: a Facebook leszedte Megadja 888-as oldalát

A cenzorok nem pihennek: a Facebook leszedte Megadja 888-as oldalát

censored

Ismét lesújtott a Facebook-diktatúra az egyik három nyolcas aloldalra. Megadja Gábor 888-as publicista Facebook-oldalát indoklás nélkül szedte le a Zuckerberg-kommandó. UPDATE: Gellértet három napra kitiltotta a Facebook, mert oldalán megosztotta, hogy cenzúrázták Megadját.

Őszintén a hajléktalanokról

Őszintén a hajléktalanokról

piszkostizenkettő

Volt egy nekem egy barátom, aki mérhetetlenül sokat ivott. Egyszer megmondtam neki, hogy ne igyon annyit, mert nem lesz ennek jó vége, teljesen leépül, elveszíti a maradék kapcsolatait, a munkáját, végül az életét is. Igazad van - sóhajtott az én barátom, és mintha egyet is értett volna velem. Aztán másnap ugyanott folytatta, ahol abbahagyta.

Fekete-Győr András nem mert az ukrán és román barátaival a kisebbségi magyarok helyzetéről beszélni

Fekete-Győr András amerikai kiképzése során egy ukrán politikussal meg egy román "civillel" találkozott, akikkel nem mert a kárpátaljai és az erdélyi magyarok helyzetéről beszélni, mert érezte, hogy érzékeny a téma, amivel megsértené a román és az ukrán kollégáinak a lelkivilágát.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Ilyen egy igazán jó meccsélmény

Ilyen egy igazán jó meccsélmény

hajrá, magyarok!

Ismét magyar meccsel, újra a harmadosztállyal folytatódik a Pörge szurkol!

Tusk: mindenki barnainges náci, aki a nemzetek Európáját támogatja

Tusk: mindenki barnainges náci, aki a nemzetek Európáját támogatja

amerika, london, párizs

Az Európai Tanács elnöke saját nemzetének legnagyobb ünnepét használta fel arra, hogy belerúgjon azokba, akik hisznek a nemzetállamokban.

Hangfelvétel: a Jobbik "prostitúciós jelleggel" alkalmazott gyakornokokat

Hangfelvétel: a Jobbik "prostitúciós jelleggel" alkalmazott gyakornokokat

kinyílott a pitypang

2018 legpikánsabb hangfelvétele került elő a Jobbik háza tájáról, amely korántsem vicces. Úgy látszik, hogy jobbikos politikusok szexuálisan használták ki azokat a fiatal nőket, akik gyakornoknak jelentkeztek hozzájuk.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére