Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
century-on
 
 
 
 

Földön kívüli élet nyomaira bukkantak a Nemzetközi Űrállomás burkolatán?

2017. november 27. 22:28

Az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz bejelentése szerint lehet, hogy idegen életformákat találhattak a tudósok a Nemzetközi Űrállomás, az ISS külső burkolatán megbújva. A hírek szerint feltehetően most több olyan élő baktériumot találtak az ISS külsején, amelyek az eddigi vizsgálatok szerint nagy valószínűséggel földön kívüli eredetűek.

Nemzetközi Űrállomás (ISS)

A baktérium felfedezésről beszámoló orosz űrhajós, Anton Skaplerov közlése szerint a mikroorganizmusokat úgy találták meg a nemzetközi űrállomás tudósai, hogy egy rutineljárás során mintákat vettek az űrállomás külsejéről. A baktériumokat hamarosan tovább vizsgálják majd a Földön. Skaplerov az ISS expedíciós repülési mérnöke, és az Expedition 54 legénységi tagjaként decemberben már a harmadik látogatására fog megérkezni a Nemzetközi Űrállomásra. 

Anton Skaplerov

Az eddigi vizsgálatok szerint a mikroorganizmusok a világűrből származhatnak, de biztosan csak akkor lehet földön kívüli eredetűnek nyilvánítani őket, ha bebizonyosodik, hogy semmiképpen sem lehetnek földi eredetűek.

Az ma már kísérletekkel is bizonyított tudományos tény, hogy a földi eredetű mikroorganizmusok képesek túlélni az űrbe való utazást, valamint az extrém, zord környezeti körülményeket is.

A "Teszt" és a "Biorisk" kísérletek során földi mikroorganizmusokat helyeztek el speciális tartályokban az ISS-hajótestére, amelyeket aztán évekig otthagytak annak érdekében, hogy később megállapítható legyen, az organizmusokat mennyire befolyásolják a szélsőséges körülmények.

A Nemzetközi Űrállomáson lefolytatott kísérletek eredményei során több földi mikroorganizmus is képes volt életben maradni az űr vákuuma, valamint a mínusz és plusz 150 Celsius-fok közötti rendkívül nagymértékű hőmérséklet-ingadozás ellenére is.

Nemzetközi Űrállomás (ISS)

Az űrállomás külső felületén zajló "Teszt" kísérlet során, idén májusban Madagaszkárról származó baktériumok és a Barents-tengerből származó planktonok túlélését is sikerült igazolni. Olyan mikroorganizmusokról van szó, amelyek nagy valószínűséggel természetes úton juthattak el az űrállomás külső borításáig a Földről. 

A tudósok szerint az ionoszférában megtapasztalható áramlási jelenségnek köszönhető, hogy a bolygónk felszínéről származó anyagok képesek eljutni, akár a felső légköri rétegekig, illetve adott esetben még onnan is tovább az űrbe.

Ezután a felfedezés után az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkozmosz – más tudományos műhelyekkel együtt – a bioszféra felső határának a felemelését javasolta a jelenlegi 20-ról 400 kilométeres magasságra.

Az eddigi közlések szerint 2018 év elejére tudhatja meg a közvélemény, hogy valóban földön kívüli eredetű mikroorganizmusokat találtak most a 400 kilométeres magasságban a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás külsején. 

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Ez kell ahhoz, hogy az USA szóba álljon Észak-Koreával

Ez kell ahhoz, hogy az USA szóba álljon Észak-Koreával

amerika, london, párizs

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) miniszteri tanácskozásán beszélt az észak-koreai válságról.

Letartóztatták az MSZP óbudai önkormányzati képviselőjét

Simonka Csabát zsarolás, ügyvédi visszaélés és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt vették őrizetbe.

Az Iszlám Állam rengeteg fegyvert szerzett az Európai Unióból

Az Iszlám Állam rengeteg fegyvert szerzett az Európai Unióból

amerika, london, párizs

A dzsihadisták Irakban és Szíriában az Európai Unióból származó fegyverekkel és lőszerekkel harcolnak.

Tárgyalásokba kezd Merkel és Schulz

Tárgyalásokba kezd Merkel és Schulz

amerika, london, párizs

Pénteken eldőlt, hogy a német szociáldemokraták tárgyalást kezdenek a kormányalakításról a CDU/CSU pártszövetséggel.

Ausztriában létrejött a koalíciós megállapodás

Ausztriában létrejött a koalíciós megállapodás

amerika, london, párizs

Ahogyan tervezték, még karácsony előtt megvan az új kormány Ausztriában.

Jöhet a Brexit-tárgyalások második sorozata

Jöhet a Brexit-tárgyalások második sorozata

amerika, london, párizs

Hosszas huzavona után az Európai Unió végül beleegyezett a második fázisba. Ezek a tárgyalások az átmeneti időszak hosszáról és a jövőbeli kereskedelmi megállapodásokról fognak szólni.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére