Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a Lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Fogy a magyar, de a román is

2017. január 11. 17:58

A decemberi romániai választás az RMDSZ sikere mellett arra is bizonyítékot szolgáltatott, hogy az erdélyi magyarság számaránya az elmúlt években nem csökkent jelentősen Romániában. A kivándorlás és egyéb okok miatt persze az erdélyi magyarok közösségeit is sújtja a népességfogyás, azonban ennek mértéke kicsivel elmarad a románságétól, akik milliószám költöztek külföldre azért, hogy munkát vállaljanak.

Az RMDSZ a szenátusban a szavazatok 6,24 százalékával kilenc, a képviselőházban pedig a szavazatok 6,18 százalékával 21 mandátumot szerzett. Az RMDSZ-re leadott szavazatok aránya megközelítően azonos lett a magyarság 6,5 százalékos romániai számarányával.

Ez az erdélyi magyarság vonatkozásában jó hír, különösen ha azt nézzük, hogy általánosságban véve Romániában és Erdély teljes területén is jelentős népességfogyás történt az elmúlt években.

A 2016. decemberi romániai választás eredménye megerősíti az 1992-es népszámlálás adatsoraival összehasonlítható legutóbbi népszámlálási adatokat is, amelyek összegzése szerint az erdélyi magyarság csökkenése kicsivel alacsonyabb mértékű, mint ami a románság körében jellemző.

Az 1992 és 2012 közötti időszakra vonatkozóan rendelkezésre álló népesedési adatsorok alapján a legrosszabb helyzetű két erdélyi megye, Hunyad (Hu) és Brassó (Br) lakossága húsz év alatt 157, illetve 138 ezer fővel csökkent. Ez azt jelenti, hogy a teljes lakosság 28, illetve 21 százalékkal lett kevesebb. Krassó-Szörény (K-Sz) megyénél a 2012-re bekövetkezett 102 ezer fős csökkenés az 1992-es teljes népességének a 27%-át teszi ki. Ez az egyetlen megye, ahol a cigányság száma is csökkent. Mivel ebben a három megyében magas a románok aránya, így értelemszerűen a számuk is igen magas a népességfogyás tekintetében.

Hunyadban 134 ezerrel, Brassóban 111 ezerrel, Krassó-Szörény megyében pedig 81 ezerrel lettek kevesebben. Brassó városának lakossága 70 ezer fővel csökkent az elmúlt 20 év alatt. Komoly csökkenés történt Fehér (Fe), Bihar (Bi) és Arad (Ar) megyében is. Fehér esetében a 87 ezer fős népességcsökkenés az 1992-es népesség 21%-át teszi ki. Arad és Bihar megyében 16, illetve 14%-os volt az adott időszakban a népességfogyás. A két kiemelkedően magyar többségű megyében Hargitában (Ha) és Kovásznában (Ko) csak 12%-kal csökkent a népesség. Az adatok alapján az össznépesség arányához képest a románság a magyaroknál nagyobb arányban részesül a népességfogyásból. A románok aránya így Hargitában 1, Kovásznában másfél százalékkal csökkent 2012-re.

A folyamatos és nagyarányú elvándorlás miatt Románia demográfiailag minden eddiginél sötétebb jövő elé néz. A jelenlegi trendek mellett a legoptimistább demográfiai forgatókönyv szerint is 5,6 millió fővel, rosszabb esetben 7,4 millió fővel csökkenthet Románia lakossága 2060-ig.

A román statisztikai intézet 2016. január 1-jén közzétett összesítése alapján 19 millió 870 ezer lakos él Romániában, ami 75 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Románia lakosságszáma 1990-ben volt a csúcson 23,2 millió fővel. Romániából az ország uniós csatlakozása – 2007 – óta vendégmunkások milliói költöztek Nyugatra, elsősorban Olaszországba és Spanyolországba, ami nagyjából 15-20 százalékos népességfogyást eredményezett az országban.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
A csehek köszönik szépen, nem kérnek a migránsokból

A csehek köszönik szépen, nem kérnek a migránsokból

amerika, london, párizs

A csehek 61 százaléka elutasítja a migránsok befogadását, ez egy hétfőn közölt országos felmérésből derült ki.

Migráns vezetővel újítottak a svéd feministák

Migráns vezetővel újítottak a svéd feministák

amerika, london, párizs

Ujjonganak a svéd nőjogi harcosok a frissen megválasztott, ugandai születésű vezetőjükért. Hogy milyen kampányszöveggel tudott nyerni a hölgyemény? Hát természetesen azzal, hogy Svédországban tombol a rasszizmus.

A nap vicce: a BKV korábbi vezére nem tud korrumpálásról

A nap vicce: a BKV korábbi vezére nem tud korrumpálásról

közeleg a tél

Aba Botond a metróépítés körüli korrupciós ügyet vizsgáló munkacsoport meghallgatásán elmondta, hogy szerinte nem is volt korrupció a beruházás körül.

Szaúd-Arábiába küldik a belga fegyvereket, az EU-t nem érdekli

Szaúd-Arábiába küldik a belga fegyvereket, az EU-t nem érdekli

amerika, london, párizs

Újrakezdődött a vita a szaúdi fegyverszállítások leállításáról Belgiumban: Alexander De Croo miniszterelnök-helyettes hétfőn a Jemenben szerinte borzalmas háborút folytató Szaúd-Arábiába irányuló hadiipari export beszüntetésére szólított fel.

Újabb ordas nagy kamu terjed Trumpról a liberális médiában

Újabb ordas nagy kamu terjed Trumpról a liberális médiában

amerika, london, párizs

Ismét ordas nagy kamuhírek jelentek meg Trumppal kapcsolatban. A The Sunday Times cikke alapján több hazai és külföldi sajtóorgánum is megírta - természetesen névtelen forrásokra hivatkozva -, hogy Trump és Merkel találkozója során az amerikai elnök átnyújtott a kancellárnak egy több, mint 300 milliárd fontos számlát, így követelve a németek elmaradt NATO-val kapcsolatos befizetéseit. A Fehér Ház hivatalosan kijelentette, hogy kamu az egész.

Nógrádi: "Európa abban a biztonsági helyzetben van, hogy harmadik világbeli országoknak fizet a biztonságáért"

Nógrádi: "Európa abban a biztonsági helyzetben van, hogy harmadik világbeli országoknak fizet a biztonságáért"

csak neked, csak most

Csütörtökön a Századvég Gazdaságkutató Zrt. konferenciasorozatán jártunk, ahol a turizmus témájában több előadóval beszélgettünk. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel a turizmus és a biztonságpolitika témájában készítettünk interjút.

Brutális költekezésbe kezdhet a NATO

Brutális költekezésbe kezdhet a NATO

amerika, london, párizs

Az új típusú fenyegetésekre válaszul hárommilliárd eurót (930 milliárd forintot) fog fordítani a NATO a műholdas kommunikációs rendszerek és a kiberbiztonság fejlesztésére.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Szent a béke: kibékült a Csíki Sör és a Heineken Romania; Szervezkednek a bevándorlók; Soros György Londonban is tevékeny. A nap legfontosabb hírei szerintem, szerintünk.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére