Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Fogy a magyar, de a román is

2017. január 11. 17:58

A decemberi romániai választás az RMDSZ sikere mellett arra is bizonyítékot szolgáltatott, hogy az erdélyi magyarság számaránya az elmúlt években nem csökkent jelentősen Romániában. A kivándorlás és egyéb okok miatt persze az erdélyi magyarok közösségeit is sújtja a népességfogyás, azonban ennek mértéke kicsivel elmarad a románságétól, akik milliószám költöztek külföldre azért, hogy munkát vállaljanak.

Az RMDSZ a szenátusban a szavazatok 6,24 százalékával kilenc, a képviselőházban pedig a szavazatok 6,18 százalékával 21 mandátumot szerzett. Az RMDSZ-re leadott szavazatok aránya megközelítően azonos lett a magyarság 6,5 százalékos romániai számarányával.

Ez az erdélyi magyarság vonatkozásában jó hír, különösen ha azt nézzük, hogy általánosságban véve Romániában és Erdély teljes területén is jelentős népességfogyás történt az elmúlt években.

A 2016. decemberi romániai választás eredménye megerősíti az 1992-es népszámlálás adatsoraival összehasonlítható legutóbbi népszámlálási adatokat is, amelyek összegzése szerint az erdélyi magyarság csökkenése kicsivel alacsonyabb mértékű, mint ami a románság körében jellemző.

Az 1992 és 2012 közötti időszakra vonatkozóan rendelkezésre álló népesedési adatsorok alapján a legrosszabb helyzetű két erdélyi megye, Hunyad (Hu) és Brassó (Br) lakossága húsz év alatt 157, illetve 138 ezer fővel csökkent. Ez azt jelenti, hogy a teljes lakosság 28, illetve 21 százalékkal lett kevesebb. Krassó-Szörény (K-Sz) megyénél a 2012-re bekövetkezett 102 ezer fős csökkenés az 1992-es teljes népességének a 27%-át teszi ki. Ez az egyetlen megye, ahol a cigányság száma is csökkent. Mivel ebben a három megyében magas a románok aránya, így értelemszerűen a számuk is igen magas a népességfogyás tekintetében.

Hunyadban 134 ezerrel, Brassóban 111 ezerrel, Krassó-Szörény megyében pedig 81 ezerrel lettek kevesebben. Brassó városának lakossága 70 ezer fővel csökkent az elmúlt 20 év alatt. Komoly csökkenés történt Fehér (Fe), Bihar (Bi) és Arad (Ar) megyében is. Fehér esetében a 87 ezer fős népességcsökkenés az 1992-es népesség 21%-át teszi ki. Arad és Bihar megyében 16, illetve 14%-os volt az adott időszakban a népességfogyás. A két kiemelkedően magyar többségű megyében Hargitában (Ha) és Kovásznában (Ko) csak 12%-kal csökkent a népesség. Az adatok alapján az össznépesség arányához képest a románság a magyaroknál nagyobb arányban részesül a népességfogyásból. A románok aránya így Hargitában 1, Kovásznában másfél százalékkal csökkent 2012-re.

A folyamatos és nagyarányú elvándorlás miatt Románia demográfiailag minden eddiginél sötétebb jövő elé néz. A jelenlegi trendek mellett a legoptimistább demográfiai forgatókönyv szerint is 5,6 millió fővel, rosszabb esetben 7,4 millió fővel csökkenthet Románia lakossága 2060-ig.

A román statisztikai intézet 2016. január 1-jén közzétett összesítése alapján 19 millió 870 ezer lakos él Romániában, ami 75 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Románia lakosságszáma 1990-ben volt a csúcson 23,2 millió fővel. Romániából az ország uniós csatlakozása – 2007 – óta vendégmunkások milliói költöztek Nyugatra, elsősorban Olaszországba és Spanyolországba, ami nagyjából 15-20 százalékos népességfogyást eredményezett az országban.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Megállapodás született a Fradi szurkolóival

Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke megállapodott a klub szurkolótáborával, amely így visszatér a lelátókra.

A hajukat tépik a brüsszeli szocik a nemzeti kormányok felemelkedése miatt

A hajukat tépik a brüsszeli szocik a nemzeti kormányok felemelkedése miatt

amerika, london, párizs

Az Európai Uniónak küzdenie kell a "nacionalizmus vírusának" terjedése ellen, amely nem pusztán a legutóbb csatlakozott, keleti tagállamokat érinti, hanem egyes nyugati országokat is - sivalkodott hatalmasat Josef Weidenholzer, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciójának alelnöke csütörtökön Brüsszelben, egy Európa jövőjéről szóló baloldali konferencián.

Hát persze: a Momentumnak ingyen dolgoznak nemzetközi hírű szakemberek

Hát persze: a Momentumnak ingyen dolgoznak nemzetközi hírű szakemberek

kinyílott a pitypang

A mikroadományok és a mini-, hordozható, háztetőre szerelhető atomerőművek pártjaként számon tartott Momentum megpróbálja elhitetni velünk, hogy kreatív csapatában vezető reklámügynökségek igazgatói ingyen, bérmentve, díjazás nélkül, hobbiból dolgoznak, általában munka után és hétvégén.

Budaházy is kiakadt a Jobbikra

Budaházy Edda nem érti, hogy mi történt Vona Gáborékkal.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Orbán: Olaszországot kell segíteni abban, hogy megvédje a határait; Brüsszel úgy módosítja a dublini szabályokat, hogy Magyarországnak be kelljen fogadnia a migránsokat; Kurz és Strache titokban már egyeztetett. Ezek a nap legfontosabb hírei!

Megint hazudott a balliberális HVG, helyre is tették a lapot

Megint hazudott a balliberális HVG, helyre is tették a lapot

közeleg a tél

A Földművelésügyi Minisztérium közleményben cáfolta azt az álhírt, melyet a HVG nevű balliberális lap terjesztett.

Már a német elhárítás is a gyerekterroristákra figyelmeztet

Már a német elhárítás is a gyerekterroristákra figyelmeztet

amerika, london, párizs

A dzsihadisták új, fiatal nemzedékétől óvott Hans-Georg Maassen, a német Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) vezetője csütörtökön.

Lesz-e káosz a postán karácsonykor és lesz-e káosz Budapesten a metrófelújítás miatt?

Lesz-e káosz a postán karácsonykor és lesz-e káosz Budapesten a metrófelújítás miatt?

közeleg a tél

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. ezúttal a logisztika, avagy a kereskedelem nélkülözhetetlen láncszeme tárgykörében tartott konferenciát. A Gazdaságkutató által szervezett sorozat 9. állomásán jártunk, ahol nemcsak az ágazat fontos szereplőinek a véleményét ismerhettük meg, hanem olyan, mindannyiunk életét befolyásoló kérdésekre is választ kaphattunk, hogy mi lesz a budapesti metrófelújítással és, hogy időben megérkeznek-e a csomagjaink karácsonykor.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére