Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Finnország az orosz figyelmeztetések ellenére a NATO-csatlakozásról vitázna

2017. október 11. 06:28

HELSINKI, 06:28

A finn elnökválasztási kampány egyik központi kérdése lett az ország NATO-hoz való csatlakozása. A kérdés azonban megosztja a finn közvéleményt, főképp azért, mert Oroszország egyre agresszívebben utasítja el az ötletet.

Az északi állam 1300 km-en határos Oroszországgal, ezért igen érzékeny kérdés, hogy milyen viszonyban van a NATO-val és az oroszokkal.

Az orosz fenyegetés miatt időről időre napirendre kerül a NATO-csatlakozás témája. Jelenleg Nils Torvalds, finn európai parlamenti képviselő, finn elnökjelölt emelte fókuszba a kérdést. Torvalds a finnországi Svéd Néppárt jelöltjeként indul és programjának egyik legfontosabb pontja, hogy az ország biztonságát csak a NATO-tagság tudja garantálni. A választás 2018-ban januárjában lesz – írja a Deutsche Welle.

Az oroszokat kifejezetten idegesíti a gondolat, hogy Finnország a NATO-hoz közeledik. Legutóbb az újonnan kinevezett finnországi orosz nagykövet mondta el lapinterjúban, hogy a NATO felbukkanását a határaikon fenyegetésként értelmezik és a válaszuk ezért borítékolható lesz.

Nils Torvalds. Forrás: Wikipédia Commons.

A finnek 1994 óta a NATO partnerei és számos hadgyakorlatban részt vettek. Emellett Helsinki ad otthont az új NATO-EU központnak, amelynek a hidrid fenyegetések elhárításában lesz kiemelkedő szerepe.

A NATO elvárásai szerint a szövetség tagállamainak 2020-ra a költségvetésük 2 százalékára kell emelniük a védelmi kiadásaikat. Ezt Finnország már rég teljesítette, mivel rengeteg pénzt fordít haditengerészetének és légierejének fejlesztésére.

Torvalds szerint a NATO-csatlakozásól való vitának el kell mozdulnia a hidegháborús kontextusból.

Arról próbálom meggyőzni az embereket, hogy muszáj a saját lábunkra állni. Ám ha a saját lábunkra állunk, akkor viszont jobban függünk majd Európától"

– mondta Torvalds.

A közvélemény egyelőre elutasítja a NATO-csatlakozás gondolatát: a finnek 21 százaléka gondolja azt, hogy csatlakozni kellene a katonai tömbhöz, 51 százalék pedig ellene foglal állást. 28 százalékuk döntésképtelen.

Jarmo Makela finn újságíró frappánsan foglalta össze a helyzetet:

A középkorú és az idősebb generációk többsége biztos abban, hogy ha Oroszországot nem provokáljuk, akkor nem támad. A NATO-tagságért való folyamodás pontosan ilyen provokáció lenne."

Az újságíró szerint azonban az oroszok ijesztgetése kontraproduktív is lehet: minél hangosabban hallatják a hangjukat az oroszok, a finnek annál inkább hajlandóak lesznek átgondolni a NATO-val kapcsolatos elutasító véleményüket.

Finnország és a NATO közeledése egyébként évek óta tart és tavaly abban csúcsosodott ki, hogy a leköszönő finn elnök, Sauli Niinisto meglátogatta a katonai szövetség egyik létesítményét – a finnországi politikai vezetők között elsőként. A leköszönő elnök egyébként nem foglalt állást a kérdésben, az azonban a megnyilatkozásai alapján világos, hogy egyelőre nem szeretné, hogy Finnország a NATO tagja legyen.

Niinisto újraindul a választáson és jelenleg favoritnak számít Torvalds-szal szemben.

Torvalds nézete szerint jobb lenne nyitni a szövetség felé, de ehhez nem ragaszkodik. Ám ahhoz már igen, hogy a finnek legalább megvitassák ezt a kérdést. A vita pedig sokaknak csábító, így Torvalds vélhetően több szavazatot kap, mint ami pártja népszerűségéből következne.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Nincs panasz Duterte teljesítményére

Nincs panasz Duterte teljesítményére

amerika, london, párizs

Bár a nemzetközi sajtó elég sokszor támadja a Fülöp-szigeteki elnök drogellenes háborúját, a filippínók mégis elégedettek Rodrigo Duterte lépéseivel.

Még Merkel is hátrahőkölt, akkora felháborodást keltett kémfőnökének kirúgása

Még Merkel is hátrahőkölt, akkora felháborodást keltett kémfőnökének kirúgása

amerika, london, párizs

A német belügyi hírszerzés volt vezetőjét, Hans-Georg Maassent azért menesztették pozíciójából, mert gyakorlatilag azt mondta, Merkel orbitálisat hazudott. A döntésnek olyan óriási visszhangja lett, hogy az egész kormánykoalíció beleremegett.

Dömötör: nem lehet olyanokra bízni a határvédelmet, akiknek a kezében ott van a kerítésvágó

Dömötör Csaba szerint nem lehet olyanokra bízni a határvédelmet és a biztonságot, "akik kezében ott a kerítésvágó".

A legfelsőbb iráni vezető az USA támogatta arab országokat tette felelőssé a szombati merényletért

A legfelsőbb iráni vezető az USA támogatta arab országokat tette felelőssé a szombati merényletért

amerika, london, párizs

Ali Hamenei ajatollah az Egyesült Államok által támogatott, Perzsa-öböl menti arab államokat tette felelőssé egy közleményében a szombati merényletért.

A baloldali svéd kormányt okolja a stockholmi terrortámadás legfiatalabb áldozatának édesapja

A baloldali svéd kormányt okolja a stockholmi terrortámadás legfiatalabb áldozatának édesapja

amerika, london, párizs

A 11 éves kislányát elvesztő Stefan Akerlund egy független bizottság felállítását szorgalmazza, mely megvizsgálná, hogy a tavalyi stockholmi merényletért felelősek-e a baloldali kormány tagjai és a hatóságok vezetői.

Egy transzneművel vennék be Európát Sargentiniék

Megvan az Európai Zöld Párt "csodafegyvere" Judith Sargentini és Jean-Claude Juncker pótlására.

Jeszenszkyből egy is sok

Jeszenszkyből egy is sok

pszicho

Egyre inkább kiveri a biztosítékot a jobboldaliak közösségén belül. Most épp a 24.hu-nak adott interjú miatt.

Olasz Testvérek: Magyarországot azért büntetik, mert nem fogad be migránsokat

Olasz Testvérek: Magyarországot azért büntetik, mert nem fogad be migránsokat

amerika, london, párizs

Az olasz bevándorlásellenes párt, a Fratelli d'Italia elnöke, Giorgia Meloni adott interjút a magyar köztévének.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére