Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Finnország az orosz figyelmeztetések ellenére a NATO-csatlakozásról vitázna

2017. október 11. 06:28

HELSINKI, 06:28

A finn elnökválasztási kampány egyik központi kérdése lett az ország NATO-hoz való csatlakozása. A kérdés azonban megosztja a finn közvéleményt, főképp azért, mert Oroszország egyre agresszívebben utasítja el az ötletet.

Az északi állam 1300 km-en határos Oroszországgal, ezért igen érzékeny kérdés, hogy milyen viszonyban van a NATO-val és az oroszokkal.

Az orosz fenyegetés miatt időről időre napirendre kerül a NATO-csatlakozás témája. Jelenleg Nils Torvalds, finn európai parlamenti képviselő, finn elnökjelölt emelte fókuszba a kérdést. Torvalds a finnországi Svéd Néppárt jelöltjeként indul és programjának egyik legfontosabb pontja, hogy az ország biztonságát csak a NATO-tagság tudja garantálni. A választás 2018-ban januárjában lesz – írja a Deutsche Welle.

Az oroszokat kifejezetten idegesíti a gondolat, hogy Finnország a NATO-hoz közeledik. Legutóbb az újonnan kinevezett finnországi orosz nagykövet mondta el lapinterjúban, hogy a NATO felbukkanását a határaikon fenyegetésként értelmezik és a válaszuk ezért borítékolható lesz.

Nils Torvalds. Forrás: Wikipédia Commons.

A finnek 1994 óta a NATO partnerei és számos hadgyakorlatban részt vettek. Emellett Helsinki ad otthont az új NATO-EU központnak, amelynek a hidrid fenyegetések elhárításában lesz kiemelkedő szerepe.

A NATO elvárásai szerint a szövetség tagállamainak 2020-ra a költségvetésük 2 százalékára kell emelniük a védelmi kiadásaikat. Ezt Finnország már rég teljesítette, mivel rengeteg pénzt fordít haditengerészetének és légierejének fejlesztésére.

Torvalds szerint a NATO-csatlakozásól való vitának el kell mozdulnia a hidegháborús kontextusból.

Arról próbálom meggyőzni az embereket, hogy muszáj a saját lábunkra állni. Ám ha a saját lábunkra állunk, akkor viszont jobban függünk majd Európától"

– mondta Torvalds.

A közvélemény egyelőre elutasítja a NATO-csatlakozás gondolatát: a finnek 21 százaléka gondolja azt, hogy csatlakozni kellene a katonai tömbhöz, 51 százalék pedig ellene foglal állást. 28 százalékuk döntésképtelen.

Jarmo Makela finn újságíró frappánsan foglalta össze a helyzetet:

A középkorú és az idősebb generációk többsége biztos abban, hogy ha Oroszországot nem provokáljuk, akkor nem támad. A NATO-tagságért való folyamodás pontosan ilyen provokáció lenne."

Az újságíró szerint azonban az oroszok ijesztgetése kontraproduktív is lehet: minél hangosabban hallatják a hangjukat az oroszok, a finnek annál inkább hajlandóak lesznek átgondolni a NATO-val kapcsolatos elutasító véleményüket.

Finnország és a NATO közeledése egyébként évek óta tart és tavaly abban csúcsosodott ki, hogy a leköszönő finn elnök, Sauli Niinisto meglátogatta a katonai szövetség egyik létesítményét – a finnországi politikai vezetők között elsőként. A leköszönő elnök egyébként nem foglalt állást a kérdésben, az azonban a megnyilatkozásai alapján világos, hogy egyelőre nem szeretné, hogy Finnország a NATO tagja legyen.

Niinisto újraindul a választáson és jelenleg favoritnak számít Torvalds-szal szemben.

Torvalds nézete szerint jobb lenne nyitni a szövetség felé, de ehhez nem ragaszkodik. Ám ahhoz már igen, hogy a finnek legalább megvitassák ezt a kérdést. A vita pedig sokaknak csábító, így Torvalds vélhetően több szavazatot kap, mint ami pártja népszerűségéből következne.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Három éve az egész ország ünnepelt

Ma is pályára lép majd a nemzeti tizenegy, de három évvel ezelőtt ezen a napon sokkal fontosabb mérkőzésre került sor.

A szégyen elkerüléséért játszik ma a magyar válogatott

A szégyen elkerüléséért játszik ma a magyar válogatott

hajrá, magyarok!

Utolsó szakaszába érkezik a Nemzetek Ligájának csoportköre: minden szinten és csoportban eldől, hogy ki esik ki, és ki játszhat az adott divízió megnyeréséért.

Nem Magyarországon, hanem az Európai Parlamentben köpik szembe a demokráciát

Nem Magyarországon, hanem az Európai Parlamentben köpik szembe a demokráciát

amerika, london, párizs

Nem nyugszanak a migránspárti brüsszeliták, ismét az Európai Parlament (EP) elé citálják a migránsvízumok ügyét. Szerdán ugyanis nem lett meg az abszolút többség a "humanitárius célú vízumok" bevezetését kezdeményező határozatról szóló európai parlamenti szavazáson.

A holland liberálisoknak már Fekete Péter is rasszista

A bíróság egyelőre elutasította a karakter betiltását célzó javaslatot.

A kormány az EU-hoz és az ENSZ-hez fordul a migránskártyák miatt

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön bejelentette: a kormány Brüsszelhez és az ENSZ-hez fordul a migránskártyák ügyében.

Bóday Pál: a baloldal kisajátítja a zöldtémákat

Bóday Pál: a baloldal kisajátítja a zöldtémákat

ökojobb

Bóday Pállal, a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnökével beszélgettünk arról, hogy a környezet- és állatvédelem témája nem csak a baloldalé, hogy a vegetarianizmus nem egy libsi divathullám, hogy egyre több az "ötperces állatvédő", valamint, hogy még ma is létezik a megélhetési állatvédelem.

Továbbra is rengeteg migráns érkezik Németországba

Továbbra is rengeteg migráns érkezik Németországba

amerika, london, párizs

Nem érzékelhető az Európai Unió területére irányuló migrációs hullám enyhülése Németországban, amelyre továbbra is erőteljes nyomás hárul.

Orbán: nemzetibb, jobboldalibb európai politikai életre számíthatunk az EP-választás után

Magyarország tartozzon az Európai Unió öt legjobb országa közé, ahol a legjobb élni, lakni, dolgozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Várkert Bazárban, a Magyar Diaszpóra Tanács VIII. plenáris ülésén.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére