Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szabad vasárnap
 
 
 
 

Film készült a józsefvárosi gettó Rocky Balboájáról

2018. július 16. 19:00

Dokumentumfilmet készítettek egy józsefvárosi ökölvívó edzőről, Sipos Mihályról és tanítványáról, a kisváltósúlyú magyar bajnok Szabó Zoltánról. A Getto Balboa című magyar dokumentumfilmet beválogatták a 24. Szarajevói Filmfesztivál nemzetközi dokumentumfilmes versenyprogramjába is.

A Gettó Balboa egy dokumentumfilm, ami a kőkemény valóságról szól, valós szereplőkkel"

– írja a filmről a BoxTv.

Piros nadrágban Szabó Zoltán (Fotó: Csudai Sándor)

A történet lehengerlően emberi, nyers és megható. Igaz történetek, valós életutak, a véletlen és a szerencse találkozása, bűn, megváltás és megtisztulás. Bukás és győzelem. Mintha csak egy Rocky-filmet harangoznánk be. De ebben a filmben nem szerepel Sylvester Stallone, ez nem egy hollywoodi csodatörténet, ez a sztori a kőkemény magyar valóság egy szegletét mutatja be. De a valóság sokszor jóval nagyobb csodákat rejt, mint a fikció.

Adott egy alvilági figura, akinek az élete 180 fokos fordulatot vett miután lelőtték. És adott egy tehetséges fiatal ökölvívó, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy a kislányának és családjának mindent megadhasson és emellett az ökölvívásban is sikeres legyen.

A ma már bokszedzőként tevékenykedő Sipos Mihály a VIII. kerület egyik rettegett alvilági figurája volt, akit mindenki ismert és akkoriban még nem a pozitív oldaláról. Majd 2006-ban lelőtték és ez teljesen megváltoztatta az életét, a vallás felé fordult és igyekezett a helyi hátrányos helyzetű fiatalokat segíteni. Megalapította a Szelídek Tanodáját, ahol ökölvívó edzéseket tartott és a „Sporttal a drog ellen” lett a jelmondata. Mihály nehezen talált támogatókat vagy csak rövid ideig tudták segíteni, de ő a nehéz körülmények ellenére is kitartóan edzette és támogatta a fiatalokat, időt és pénzt nem sajnálva. Amikor nem volt termük, ahol edzhettek volna, akkor a grundon vagy a saját lakásán tartott edzést a fiataloknak, hogy ne az utcán lézengjenek, és inkább hasznosan töltsék el az idejüket.

A filmet 2015 nyarán kezdték el forgatni Bogdán Árpád filmrendező vezetésével, Bordás Róbert operatőrrel és Józsa László producerrel, bízva abban, hogy ez a film segíthet rávilágítani egy olyan problémára, amivel igenis foglalkozni kell. Attila elmondta, hogy úgy érzik, nagy szükség van közösségi helyekre, edzőtermekre és természetesen Sipos Mihályhoz hasonlóan elhívatott emberekre, hogy ezeket a gyerekeket a megfelelő irányba tereljék és ne a drogok vagy a bűnözés irányába induljanak el, hanem a sport felé.

Az eredeti filmtervekben még nem szerepelt az ökölvívó Szabó Zoltán, őt a kamerák előtt fedezték fel az alkotók, Bogdán Árpád már az első edzésen eldöntötte, hogy Zoli is része lesz a történetnek.

Zoli már az amatőrök között is szép eredményeket ért el, négyszeres Budapest-bajnok volt, magyar bajnokságon kétszer volt második illetve harmadik helyezett. 2015 végén magánéleti okok miatt hagyta abba az amatőr ökölvívást. Ezután kezdett el újra Sipos Mihállyal – vagy, ahogy ő is hívja Misi bácsival – edzeni és ő javasolta, hogy vágjon bele a profi karrierbe, mert megvan hozzá a tehetsége és még pénzt is kereshet vele.

Misi bácsi ismertette össze Zolit a Toto Box Promotion vezetőjével, Kiss János Zoltánnal is, aki azóta is segíti Zoli felkészüléseit.

Így indult el Zoli profi karrierje 2016 elején, ami azóta is felfelé ível.
2016 áprilisában megszerezte a GBC Ifjúsági övét váltósúlyban, 2017-ben UBO Interkontinentális övet szerzett kisváltósúlyban, majd 2017 decemberében kisváltósúlyú magyar bajnok lett. Kétéves profi karrierje alatt 37 profi mérkőzést vívott már, amiből 25-öt megnyert.

Zolinak természetesen voltak vereségei, de ez mit sem von le az érdemeiből, főleg, hogy a hazai mezőnyben még nem talált legyőzőre. Vereségeit külföldön szerezte, amiről ugye tudjuk, hogy mindig nehezebb győzni, de még így is számos győzelme volt idegen pályán.

Időközben Zoli a józsefvárosi fiatalok példaképévé vált, fontosnak tartja, hogy felhívják a figyelmet a hátrányos helyzetű fiatalokra, illetve a fiatalok figyelmét a sportra.

Ezzel a filmmel azt szeretnénk megmutatni a gyerekeknek, hogy ők is képesek erre, nemcsak én. Csavargás helyett menjenek el a terembe, izzadjanak és szenvedjenek a sikerért"

– mondja a bokszoló.

A dokumentumfilmen keresztül a nézők beletekinthetnek Misi bácsi és Zoli hétköznapjaiba, a mindennapos kemény edzésekbe, a sikerekbe és kudarcokba egyaránt. Az volt a célja a film készítőinek és a szereplőknek, hogy a nézők láthassák, hogy honnan hova lehet eljutni megfelelő hittel, akarattal és támogatással.

Zoli is Józsefvárosban nőtt fel és köszönhetően Misi bácsinak, jelenlegi edzőinek és természetesen Zoli tehetségének és kitartásának már nagy külföldi gálákon léphetett szorítóba.

Az alkotók bíznak benne, hogy ez a film felhívja a figyelmet arra, hogy szükség van közösségi terekre, edzőtermekre, elhivatott edzőkre és anyagi támogatásra ahhoz, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek kiutat találjanak, és sikeres sportolók legyenek.

Szükség van minél több Sipos Mihályra, hogy minél több Szabó Zoli születhessen!”

– fogalmazott Ponczók Attila, a film ötletgazdája és producere.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a hazai közönség mikor láthatja majd a filmet, mert beválogatták a 24. Szarajevói Filmfesztivál nemzetközi dokumentumfilmes versenyprogramjába, ezért ott lesz a film hivatalos premierje.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Öt EU-s tagállamba vándorolhatott Kadhafi titkos pénze

Öt EU-s tagállamba vándorolhatott Kadhafi titkos pénze

amerika, london, párizs

Moammer Kadhafi egykori líbiai diktátor pénzalapjait 2011-ben befagyasztotta az ENSZ. Vagyis azokhoz elvben nem lehetne hozzáférni, a közelmúltban azonban kiderült, hogy több százmillió euró hiányzik ezekről a számlákról. A legújabb információk alapján a líbiai pénzügyi alapokat összesen 5 EU-s ország csapolhatta meg. Belgium, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Luxembourg érintett.

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba az új, kinevezett magyar nagykövetet

Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes legutóbbi, Ukrajnával kapcsolatos kijelentései miatt problémáznak az ukránok.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt a mai nap.

Mesterséges intelligenciával cenzúrázzák a férfiak nyilatkozatait

Mesterséges intelligenciával cenzúrázzák a férfiak nyilatkozatait

fehér férfi

High-tech módszert talált a Financial Times, hogy kevesebb férfi nyilatkozzon a cikkeikben.

Munkatársunkat megbüntette a Facebook, amiért a homoszexuálisokról mert írni

Munkatársunkat megbüntette a Facebook, amiért a homoszexuálisokról mert írni

censored

A jobboldali véleményt tűzzel-vassal üldöző Facebook-cenzúra ismét lecsapott, ezúttal Horváth Zsófia munkatársunkat, a Pszicho sorozatunk arcát tiltotta a Facebook három napra.

Orbán: összefogásra van szükség a közép-európai országok között

Orbán: összefogásra van szükség a közép-európai országok között

kétharmad

A magyar kormányfő a dunaszerdahelyi Mol Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén hangsúlyozta a közép-európai országok együttműködésének fontosságát.

Románia 100 éve alatt Moldva csak még jobban leszakadt Erdélytől

100 év után is még mindig Erdély a legfejlettebb területe Romániának. Sőt, mostanra gazdaságilag még jobban leszakadt Erdélytől Moldva - mondja Lucian Boia román történész, aki szerint bár a területét az elmúlt évszázadban sikeresen megtartotta Románia, most mégis nagy gondban van az ország, mert a lakosai milliószámra költöznek el.

Soros György rajongója Svédország új miniszterelnök-jelöltje

Soros György rajongója Svédország új miniszterelnök-jelöltje

amerika, london, párizs

Újabb érdekes állomásához érkezett a svéd kormányalakítási procedúra.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére