Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
szabad vasárnap
 
 
 
 

Ferenc pápa csíksomlyói látogatásán a magyarság megmutathatja magát a világnak

2019. február 28. 19:00

Erdély után már Magyarország katolikus hívői közül is napról napra egyre többen tekintenek várakozással Ferenc pápa májusi erdélyi látogatására. A pápa romániai látogatása egyaránt történelmi lehetőséget kínál az összmagyarság és a katolikus keresztények összetartozásának kifejezésére.

Egy hangsúlyozottan apostoli látogatásra érkezik május legvégén Romániába Ferenc pápa, aki az eddig ismertté vált nem hivatalos, előzetes tervek szerint egy nagyon rövid bukaresti kitérő után Erdélyben és legfőképpen Csíksomlyón fogja majd az útja során a legtöbb időt eltölteni. A katolikus egyházfő romániai programjában kiemelt helyen szerepelnek az erdélyi magyar katolikus közösségi helyszínek, ami egyértelműen elismerésnek számít a magyar hívők számára.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A vatikáni magyar nagykövet, Habsburg-Lotharingiai Eduard egy, a pápalátogatással kapcsolatos külügyminisztériumi háttérbeszélgetésen ezzel kapcsolatban úgy vélte, hogy Ferenc pápa erdélyi jelenléte egy olyan egyszeri óriási lehetőséget jelent majd, amivel a magyar hívőknek mindenképpen élniük érdemes.

Magyarország vatikáni nagykövete szerint ezért remélhetőleg sokan döntenek majd Erdélyben és Magyarországon is amellett, hogy a személyes jelenlétükkel segítik megmutatni a világnak, hogy milyen sokan is tartoznak egy közösséghez.

A katolikus egyházfői látogatás részletes hivatalos programja még nem ismert, így az előzetes hírek szerint nem szerepel benne az erdélyi magyar kisebbségi jogokkal vagy például a román katolikus egyházon belüli nyelvhasználattal, vagy a magyar keresztény egyházaknak visszaszolgáltatandó ingatlanok tulajdonjogaival összefüggő kérdések sem.

Ugyanakkor viszont a romániai sajtó szerint ezek a kérdések még mind napirendre kerülhetnek május végéig, tekintettel arra, hogy a pápalátogatás jelentősége miatt a bukaresti kormány számára égetően fontos lenne minél előbb megoldásokat prezentálni a nemzetközi közvélemény felé ezekben az ügyekben.

A pápalátogatás hatására bekövetkező egyik első változásként idén januárban Petru Gherghel, a jászvásári egyházmegyét 1990-től vezető püspök harmincévi elutasítás után hirtelen engedélyezte, hogy egy bákói templomban, havonta egyszer és csak kísérleti jelleggel, de mégis magyar nyelvű miséket tartsanak.

Csak előzetes regisztrációval lehet részt venni a pápa csíksomlyói miséjén Akik részt szeretnének venni Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói miséjén, azoknak előzetesen regisztrálniuk kell. A regisztrációt a pontifex.ro honlapon lehet elindítani. Maga a regisztráció március elsejétől kezdődik, és a hónap végéig tart. Valamennyi regisztrált személy e-mailben vonalkódos belépőt kap, amelyet ki kell nyomtatnia, és amely nélkül nem juthat be arra a több mint tízhektáros védett területre, amelyet a csíksomlyói hegynyeregben biztonsági okokból elkerítenek a hatóságok. 
Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
A magyarországi hívők eljutását a pápalátogatás helyszínére minden idők leghosszabb zarándokvonata is segíti majd. Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói szentmiséjére a MÁV-Start Zrt. és a Misszió Tours utazási iroda közös zarándokvonatot indít. Szombathelyről május 31-én indul el a Boldogasszony zarándokvonat, amelyet Budapesten kapcsolnak össze a Pécsről, Püspökladányban pedig a Nyíregyházáról, Debrecenből érkező szerelvénnyel, és június elsején hajnalban érkezik meg Csíkszeredába. A vonattal utazó zarándokok részt vesznek Ferenc pápa latin nyelvű szentmiséjén, majd a vonat este indul vissza Magyarországra. A Boldogasszony zarándokvonatot június 6-án Szombathelyről, Budapestről és Miskolcról a csíksomlyói pünkösdi búcsúba indítják el. 

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Trudeau foghatja a fejét: egyre népszerűtlenebbek a bevándorláspártiak Kanadában

Trudeau foghatja a fejét: egyre népszerűtlenebbek a bevándorláspártiak Kanadában

amerika, london, párizs

Újabb tartományi törvényhozási választáson arattak győzelmet az előrejelzések szerint a konzervatívok Kanadában, ezúttal a Prince Edward-szigeten, ahol az eddig kormányzó liberálisok - a Justin Trudeau kormányfő vezette szövetségi szintű liberális párt helyi szövetségesei - a harmadik helyre csúsztak vissza.

A Trónok harcáról

A Trónok harcáról

piszkostizenkettő

GFG a három nyolcason.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ezek lesznek ma a legfontosabbak!

Újabb eset bizonyítja, hogy a Facebooknál nincsenek biztonságban adataink

Újabb eset bizonyítja, hogy a Facebooknál nincsenek biztonságban adataink

century-on

Több száz millió Instagram-jelszót tárolt a Facebook mindenféle titkosítás és biztonsági óvintézkedés nélkül.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak ma a legfontosabb hírek.

Bíróság előtt felelnek tettükért a válogatás nélkül járókelőkre támadó migránsok

Egy migránsokból álló csoport válogatás nélkül támadt rá járókelőkre egy bajor városban még 2018. december 29-én. Kedden kezdték tárgyalni az ügyüket.

Miért nem írják le az amerikai ballibek, hogy keresztényeket gyilkoltak Srí Lankán?

Miért nem írják le az amerikai ballibek, hogy keresztényeket gyilkoltak Srí Lankán?

amerika, london, párizs

A közismert konzervatív televíziós személyiség, a Fox News kommentátora, Tucker Carlson úgy véli, hogy a balliberálisok egész egyszerűen azért nem hajlandóak nevén nevezni a keresztényellenes támadásokat, mert saját maguk is ellenzik a kereszténységet.

Már több mint 1 millióan írták alá Orbán Viktor hétpontos programját

Már több mint 1 millióan írták alá Orbán Viktor hétpontos programját

kétharmad

Erről Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója beszélt keddi sajtótájékoztatóján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére