Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Felsorakoztak a legnagyobb hazai innovátorok - Századvég Gazdaságkutató konferencia

2017. április 27. 22:18

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. által rendezett konferenciasorozat harmadik állomásán jártunk, ahol a középpontban a magyarországi nagyvállalatok K+F, azaz kutatási és fejlesztési tevékenysége állt.

K+F, azaz kutatás és fejlesztés. Ez egy kulcsfontosságú terület a gazdaság számára. A Gazdaságkutató konferenciáján a legrangosabb magyarországi cégek vezetői tartottak előadást a cégük kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységéről.

A Századvég Gazdaságkutató által csütörtökön megrendezett konferencia a Nagyvállalati K+F és innovállalat inkubáció konferencia címet viseli. A rendezvénysorozat legújabb állomásán ismét a rangos előadók és a Századvég Gazdaságkutató szakmai kutatásai játszották a főszerepet.

Pachner Róbert a Századvég Gazdaságkutató operatív igazgatója nyitotta meg a konferenciát, rövid beszédével. Ezután Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetője kezdte meg előadását.

Pálinkás József: 2016-ban ugrásszerűen megnőtt a kutatási és innovációs alapból kifizetett támogatások összege

Pálinkás József elmondta, hogy a hazai GDP 1,4 százaléka jut kutatás-fejlesztésre. Ez az összeg egyébként a közeljövőben a GDP 2 százalékára is felkúszhat. 2014-2020 között mintegy 700 milliárd forintnyi támogatás áll rendelkezésre.

Pálinkás József.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) vezetője kiemelte, hogy a fejlesztési politikát az ország lehetőségeinek figyelembevételével kell megalkotni. Magyarország nem áll jól a közvetlen uniós támogatások lehívásában, mivel a kis magyar vállalatoknak nem könnyű elvinni a támogatást a nagyok elől, de a hazai állami intézmények megpróbálják segíteni őket.

Pálinkás szerint a hosszú távú, dinamikus fejlődést csak valamilyen újdonsággal lehet elérni a nemzetközi piacon, de ennek versenyképesnek is kell lennie. Kiemelte, hogy főleg ötletek kellenek, pénz van elég.

Csak egy éles verseny után választják ki a támogatandó projekteket. A nagyvállalatok jelentős mértékben részesültek az innovációs forrásokból, az élen a Richter Gedeon áll.

Audi Hungária: fokozott tempójú bővülés

Schubert Olívia, az Audi Hungária oktatási és tudományos kooperációért felelős elnöke elmondta, hogy mára a győri üzemük nemcsak összeszerelési munkálatokat végez, hanem egyre több kutatási és fejlesztési feladatot is el tudnak látni.

Emellett a gyár bővítése is folyamatban van: megduplázzák a kapacitásukat, és itt épülhetnek majd meg az új Q szériás modellek is.

Schubert Olívia.

A cégnek számos nehézséggel kell szembenéznie: a mind nagyobb méreteket öltő urbanizáció miatt át kell gondolniuk, hogy milyen autókra lesz szükség a jövőben, hiszen a városok egyre zsúfoltabbak, és az egyén számára szűkül az élettér. Emellett a globalizáció, a digitalizáció, a fenntarthatóság és a munkatársak hatékony utánpótlása is fontos szempontok.

A kihívások leküzdésére hozta létre az Audi a 2025 stratégiát, amiben kiemelt helyet kap az elektromobilitás fejlesztése és a digitalizáció kiterjesztése. A cég emellett több felsőoktatási intézménnyel is együttműködik.

A legfontosabbak a Széchenyi István Egyemmel, a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Miskolci és az Óbudai Egyetemmel kötött megállapodások.

A megállapodás szerint a diákok fontos tudáshoz juthatnak hozzá például a járműmérnöki és számos egyéb területen – például még az elektrokémia területén is.

A felsőoktatási intézményekkel való együttműködés kiemelt területe a kutatás és a fejlesztés, valamint a megfelelő szakemberképzés is.

MOL: a regionális magyar multi

A MOL-t Dr. Bacsa György stratégiai és üzletfejlesztési ügyvezető igazgató képviselte. A cég a várható folyamatokat és trendeket elemezve készítette el stratégiáját 2030-ig.

Bacsa kiemelte, hogy a Mol egy sikertörténet, amelyet leginkább a hatékonyság javításával értek el.

Dr. Bacsa György.

Előadásában az emberiség várható életkörülményeit igyekezett felvázolni. A legérdekesebb adatok: 2030-ra az emberiség 60 százaléka városokban fog lakni és várhatóan körülbelül 500 milliárd eszköz fog csatlakozni az internetre. A Föld energiaszükséglete 45 százalékkal fog nőni, amelyet már nem lehet kielégíteni a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó energiából, sőt, az ilyen anyagok használata az energia előállítására vissza fog szorulni – legalábbis Európában biztosan. Egyre több elektromos autó fut majd az utakon. Az igazgató azt a trendet is kiemelte, hogy az utóbbi évtizedben a napelemek előállításának költsége 90 százalékkal csökkent.

Éppen ezek miatt a trendek miatt a MOL is átalakulóban van. Jelenleg a cégnél a "nem üzemanyag-termelési tevékenység", az összes tevékenység 30 százalékát teszi ki. Ezt a cég 2030-ra 50 százalékra szeretné emelni. Ehhez egy 4,5 milliárd dollárból megvalósuló beruházást tervez a műanyag- és vegyipar területén.

A GE és a csillogó szemű tanulók

A GE Power és a Szent István Egyetem együttműködése 15 éves múltra tekint vissza. Az együttműködés részleteiről Dr. Szabó István, az egyetem rektorhelyettese és Lencsés Gergő, a GE ügyvezető igazgatója beszélt.

A rektorhelyettes jó véleménnyel volt az együttműködésről, de a konferencián részt vevő cégvezetőknek erős üzenetet küldött, mondván

jelentős és kiaknázatlan a magyar felsőoktatás innovációs kapacitása."

Lencsés Gergő,a GE vezetője inkább a történetmesélést választotta előadás helyett arra, hogy érzékeltesse, hogy mik az együttműködés tanulságai. Ezt talán három pontban lehetne összefoglalni:

  • a diákoknak fontos, hogy tovább fejlesszék tudásukat, akár autodidakta módon is;
  • csillogó szemű diákokat keresnek, akik lelkesek (úgy is fogalmazott, hogy egy "gázturbina is lehet szexi")
  • nem feltétlenül a legjobb tanulókból lesznek a legjobb szakemberek.
Richter, a leginnovatívabb magyar vállalat

Dr. Greiner István, a Richter Gedeon Nyrt. kutatási igazgatója mutatta be a Richtert, amelyet talán mindnyájan ismerünk.

Dr. Greiner István.

Érdekesség, hogy a cég 11 000 dolgozója közül 1000 fő csakis a kutatással és a fejlesztéssel foglalkoznak. A Richter a leginnovatívabb magyar cég, ők költenek hazánkban a legtöbbet erre a területre: 2015-ben 112 millió eurót.

A kutatási igazgató szerint az elköltött összeg nagysága iparági sajátosság, azaz a gyógyszerek kifejlesztése drága és borzasztóan időigényes. A hagyományos gyógyszerek esetén 15 éves időtartamról és több száz, de akár több ezer millió eurós költség is felmerülhet. Ebben természetesen benne vannak a sikertelen projektek is.

Egyik legnagyobb sikerük, hogy a cariprazine forgalomba hozatalát az FDA, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala 2015 szeptemberében engedélyezte és jelenleg VRAYLAR néven forgalmazzák az Egyesült Államokban. A gyógyszer bipoláris betegséghez társuló akut mániás vagy kevert epizódok és skizofrénia kezelésére szolgál felnőtt betegeknél.

Ez egy Magyarországon fejlesztett és gyártott gyógyszer, ilyen még nem került forgalomban az USA-ban. Emellett komoly nemzetközi figyelmet válthat ki az úgynevezett Terrosa Pen, amelynek főleg a nőket érintő csontritkulás kezelésében lehet szerepe, amint piacra kerül.

Greiner szerint a Richter titka, hogy magas színvonalú a felsőoktatásbeli és az akadémiai kutatás színvonala. Számos más tényező mellett külön kiemelte a "kudarcokon átsegítő kutatói elkötelezettséget".

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hollywoodban elgurult a gyógyszer

Hollywoodban elgurult a gyógyszer

amerika, london, párizs

A bevándorláspárti baloldal kedvenc vizsgálatának eredményét nem igazán tudták elviselni Kaliforniában.

Trippon a fűben: az MSZP politikusa fedezékből tüzel a munkásokra

Trippon Norbert, az MSZP budapesti elnökségének tagja a minap Facebook-oldalán kikelt magából amiatt, hogy a kormány munkásszállót hozna létre Újpesten, ahol egyébként Trippon a helyi MSZP elnöke. Ide jutottunk: egy magát szocialistának valló politikus a munkások és azok lakhatása ellen tiltakozik.

889
Az "Allahu akbar" kifejezés használata mellett állt ki egy német szociáldemokrata képviselő

Az "Allahu akbar" kifejezés használata mellett állt ki egy német szociáldemokrata képviselő

amerika, london, párizs

Sawsan Chebli, az SPD képviselője szerdán tweetelt arról, hogy ez egy teljesen hétköznapi kifejezés a muszlimok körében, és nem szabadna démonizálni.

Brüsszelben mi sem természetesebb a korrupciónál

Ezért is kell lecserélni a bevándorláspárti brüsszeli elitet.

Ilyen az igazi haladó sajtószabadság: azon elmélkedik a brit baloldali sajtó, hogy hogyan tiltsák ki a TV-ből Farage pártját

Ilyen az igazi haladó sajtószabadság: azon elmélkedik a brit baloldali sajtó, hogy hogyan tiltsák ki a TV-ből Farage pártját

kinyílott a pitypang

Megint kimutatta foga fehérjét a liberális sajtó: szerintük az a kívánatos, ha a bevándorlásellenes hangokat elhallgattatják, hogy minél kevesebb emberhez jussanak el a migrációt ellenző üzenetek.

Magyarország olyan csatákat tudott megnyerni, amikről sokan álmodni sem mernek

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője és a 888.hu publicistája értékelte hazánk teljesítményét a köztévében.

Menczer: Sargentini semmit nem tud Magyarországról

Menczer: Sargentini semmit nem tud Magyarországról

kétharmad

Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár egy videóban reagált Judith Sargentini 15 perces videóüzenetére.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére