Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Felpörögtek az események Szíriában

2017. május 11. 18:58

DAMASZKUSZ, 18:58

A stratégiailag kulcsfontosságú Tabka-gát visszafoglalásával új erőre kaphat az Iszlám Állam elleni koalíció, és akár megkezdődhet a terrorszervezet teljes kiszorítása a polgárháborúban fulladozó országból. Azonban van pár kisebb bökkenő.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Angela Merkellel tartott csütörtöki megbeszélése után kifejtette, hogy a szervezet közvetlenül nem vesz részt az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezet elleni hadműveletekben Szíriában és Irakban.

Még ha az észak-atlanti szervezet be is lépne az amerikai vezetésű koalícióba, szerepe nem változik, a NATO nem vesz részt a harci cselekményekben Szíriában és Irakban. Továbbra is csak támogatást nyújt a harcoló egységeknek, illetve kiképezi azokat"

– fogalmazott Stoltenberg.

Fotó: AFP

Angela Merkel a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy a szövetség szerepével kapcsolatos álláspontról majd csak a két hét múlva esedékes csúcstalálkozón dönthetnek Brüsszelben.

Továbbra sem képes eldönteni a szervezet, hogy hivatalosan is részese legyen-e az amerikai koalíciónak, ami eddig képtelen volt stabilizálni a helyzetet Szíriában és Irakban, sőt tovább rontott a helyzeten.

A NATO a hét éve tartó polgárháborúban mindössze drónokkal és felderítőgépekkel segíti a koalíciós erőket. Míg Szíriában csak az Asszád elleni lázadócsoportokat támogatták, addig Irakban a kormány csapatait képezték tovább.

Németország nem fogja kibővíteni a koalícióban végzett tevékenységét. Ez akkor is így lesz, ha esetleg a brüsszeli csúcson döntés születik a részvételről a harci feladatokban"

– válaszolt Merkel arra a kérdésre, hogy Németország fontolgatja-e, hogy komolyabb szerepet vállaljon az Iszlám Állam elleni harcokban.

Fotó: AFP

A politikus elismerte, hogy a terrorizmus folyamatosan fenyegeti Európát, valamint kijelentette, hogy Németország folytatja a szélsőségesek elleni fellépését.

Európában folyamatosan változik a terrorizmussal kapcsolatos helyzet, és az is tapasztalható, hogy Németország szomszédságában naponta megjelenik a terrorizmus veszélye. Berlin kitart a terrorizmus elleni küzdelem azon célja mellett, hogy az érintett régiókban segíteni kell a biztonsági erők kiképzésében, ahogy teszi ezt Afganisztánban is"

– fogalmazott a kancellár.

Siker az ISIS felett, de milyen?

Az utóbbi napokban az SDK nevű lázadók seregei elfoglalták az Iszlám Államtól az Eufrátesz folyón lévő, stratégiailag kulcsfontosságú Tabka-gátat. Az építmény megszerzésével megingott az Iszlám Állam helyzete, ugyanis az elfoglalt gát és erőmű volt a terrorállam legnagyobb aduja, amivel folyamatosan rettegésben tudta tartani a környék lakóit.

Az elmúlt hónapokban többször is lehetett hallani arról, hogy működésképtelen lett a gát. Komoly aggodalmak merültek fel annak kapcsán, hogy a gátat súlyos károk érhették a harcok során, vagy a karbantartás hiánya miatt üzemképtelenné válhatott. Sok médium szerint a terrorállam szándékosan rongálta meg a gátat, hogy elárasszák a környező területeket, így lassítva az ellenük harcolókat.

Tabka visszavételével lépéselőnybe kerülhetnek a lázadók a kormányerők seregeivel szemben. Utóbbi jelenleg Aleppó és Idlib környékét szabadítja fel mind a felkelők, mind az ISIS seregeitől, keleti irányba egyelőre nem nyomultak. A Tabka és Rakka közötti 40 kilométeres szakaszon feltehetőleg felgyorsulhat a Rakka felszabadítására érkező csapatok előrenyomulása, a két város közötti út mentén ugyanis semmilyen nagyobb város nem található.

Fotó: AFP
Mi lesz veled, Szíria?

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja csütörtökön elmondta, hogy a korábban elfogadott biztonsági zónák létrehozása Szíriában minden jel szerint csak ideiglenes lesz, mivel az nem jelentheti Szíria felosztásának előzményét.

A múlt héten Asztanában született iráni-török-orosz megállapodás révén több segély juthat az érintett területekre. Leszögezte mindazonáltal, hogy a biztonsági övezeteket nem szabad katonai akciók indítására felhasználni"

– fogalmazott.

Jan Egeland, norvég diplomata Genfben elmondta, hogy a biztonsági zónák létrehozását követő híradások szerint mérséklődött az erőszak, de a segélykonvojok továbbra sem nagyon jutnak el a szükséget szenvedőkhöz.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
További csúcsgépekkel erősít a Honvédség

További csúcsgépekkel erősít a Honvédség

kétharmad

Újabb helikoptereket vesz a Magyar Honvédség. A szerződést pénteken írták alá.

Mohácsi Márk, Soros provokátora már jó előre felkészült a balhéra

Mártíromság helyett provokáció. Mohácsi Márk saját Facebookján jelentette be: ő bizony rongálni megy a belvárosba.

Tordai Bence már mentegeti a bőrét

A hét elején influenszerré avanzsált parlamenti képviselő sajtótájékoztatón beszélt az elmúlt napok eseményeiről. Tordai többek között azt szeretné, ha a rendbontások egészen karácsonyig elhúzódnának.

Gyurcsányék tüntetés helyett wellnessezni mentek péntek este

Gyurcsányék tüntetés helyett wellnessezni mentek péntek este

kinyílott a pitypang

Pénteken biztosan nem túlóráztak a Demokratikus Koalíció (DK) politikusai.

Budapestből nem lesz Majdan!

Budapestből nem lesz Majdan!

kétharmad

Sérült rendőrök, lángoló kukák, agresszív tömeg, puccsra készülő ellenzék, külföldi zsoldban szolgáló tüntetők és ködös célok. Így lehetne leírni az elmúlt napok történéseit és azok mozgatórugóit. A Budapesten kibontakozó "demonstrációk" kísértetiesen emlékeztetnek minket valamire: így kezdődött a gyarmati státuszba taszított ukrajnai forradalom is. Ott is látszólag spontán szerveződő csoportok provokálták az állami szerveket, hogy aztán a nyugati média és a külföldi titkosszolgálatok segítségével megdöntsék az államrendet. Meg is lett az eredménye: káosz, területi veszteség, nyomor.

Soros bűnözőket fizet le, hogy Budapesten vandálkodjanak

A fővárosi megmozdulásokon a rendőrség szombatig 57 embert állított elő. Jelentős részük büntetett előéletű.

Az ellenzék "mártírja", Mohácsi Márk már a Soros-egyetem tüntetésén is balhézott

Az ellenzék "mártírja", Mohácsi Márk már a Soros-egyetem tüntetésén is balhézott

kétharmad

A Soros Györgyhöz köthető 444 és társai elképesztő propagandagyártásra adták a fejüket az elmúlt napokban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére