Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
szabad vasárnap
 
 
 
 

Fedezzük fel Óbudát!

2017. november 22. 17:58

Jöjjön ki Óbudára, egy jó túrós csuszára! - tartja a nóta, de mi megmutatjuk, miért érdemes még meglátogatni ezt a kétezer éves városrészt.

Folytatódik a Fedezzük fel! sorozatunk azon szériája, amiben lakóhelyünket mutatjuk be. Óbudai lokálpatriótaként nagy örömmel próbálom megmutatni, miért a világ közepe ez a kerület.

A mai Óbuda területén már a római korban is éltek emberek, erre számos bizonyítékot találni. Nem csoda, hogy már kétezer éve is népszerű hely volt, hiszen csodálatos fekvése van ennek a városrésznek. Keletről végig a Duna határolja a kerületet, míg nyugatról, északnyugatról a Budai-hegység és a Pilis nyúlványai. Szinte minden irányból hegyek veszik körül Óbudát.

A környék teljes körű bemutatására kevés lenne egy cikk, de a legfontosabb és a számomra legérdekesebb helyeket összegyűjtöttem. Nagyjából délről északra haladva jártuk be Óbudát, a kiindulópont a Kolosy tér volt, ami a városrész kapuja.

A Kolosy tér legújabb nevezetessége kifejezetten menő, ez egy légtisztító mohafal. Egyelőre kísérleti jelleggel tisztítja a levegőt a forgalmas csomópontban, ha beválik, több is lesz belőle a kerületben.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Környezethez illő jármű.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A tér környékének hivatalos neve Újlak, mely városrész nagyobbik fele a II. kerületben fekszik. Az óbudai részén több drága étterem is van, ezek között avatták fel 2013-ban a világ első egész alakos Puskás-szobrát.

Puskás Ferenc első egész alakos szobra.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Sajnos nem minden házat újítottak fel.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Újlakot alig elhagyva máris egy római kori nevezetesség vár minket, egy amfiteátrum. Ennek az arénája egyébként nagyobb, mint a római Colosseumé, viszont ezt csak a katonák használták, így maga az épület közel sem olyan látványos.

A katonai amfiteátrum.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Az amfiteátrum mögött egy gimnázium és egy park található, utóbbi a Katyni mártírok parkja, mely a Katynban lemészárolt lengyel áldozatoknak állít emléket.

A református templom. Az evangélikus pár száz méterrel arrébb, a belváros felé található.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Innen kicsit nagyobb távolságra (persze nem messze, három buszmegállónyira) már a Flórián téren találjuk magunkat. Maga a "Flórián" nem túl izgalmas, régen egy impozáns épület állt a tér közepén, helyette – a kommunizmusnak hála – most egy kocka alakú üzletközpont terpeszkedik. A teret egyik irányból a "faluház" határolja, mi viszont nem arra indultunk, hanem a Krúdy-negyed felé.

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi

Ebbe a házban élt Krúdy Gyula. A háttér persze nem így nézett ki akkor...

Fotó: Kozma Zsuzsi

A híres vendéglőt a kommunizmusban elvették a családtól.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Az Árpád híd mellett mindkét oldalon megmaradt néhány ház, kisebb utcarészlet a régi Óbudából, aminek zömét a kommunisták lerombolták és paneleket építettek a helyére. Az egyik ilyen részen áll az a ház, melyben Krúdy Gyula élt.

Fotó: Kozma Zsuzsi

1956-os emlékmű a katolikus templom hátulján.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A hídfő másik oldalán a Zichy-kastély és a Fő tér található, Óbuda talán leghíresebb tere ez. Itt van a városháza, néhány régi étterem és a híres "esernyős szobor", azaz a Várakozók. 2015-ben Krúdy Szindbádja is szobrot kapott, korábban pedig a tér Harrer Pál utca felőli végén az utca névadója, Óbuda első polgármestere is.

Hamarosan itt is kezdődik az adventi vásár. A kép jobb oldalán pedig a Szentlélek téri buszvégállomás.

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi

Előtérben az épülő korcsolyapálya, amely decembertől februárig használható.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Latinovits Zoltán mint Szindbád.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Harrer Pál

Fotó: Kozma Zsuzsi

A Flórián felé sétálva egy tipikus óbudai látkép tárul elénk. Római emlékmű (a keleti táborkapu) és körülötte panelek.

A keleti táborkapu maradványai.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Újabb hatalmas, két megállónyi táv után a Flóriántól a már többször megénekelt sporttelephez jutunk, a III. kerületi TVE pályájához.

Annak idején 12 ezer néző gyűlt itt össze a Fradi ellen... Rég volt már.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Ez az óbudai sportélet központja, a foci mellett kosárlabdázásra, úszásra és futásra is van lehetőség. A lelátó felújítva pedig szép látvány nyújt. A Hévízi úton továbbsétálva a Vörösvári út felé az egykori Óbudai kocsiszínhez jutunk, ami mellett egy kevésbé ismert római emléket találni. A Hunor utca–Kunigunda útja–Raktár utca–Körte utca "gigakereszteződés" mellett egy ókeresztény templom romjai állnak.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Háttérben az egykori kocsiszín helyére épült lakópark.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A romhoz közel van az 1-es villamos is, jól megközelíthető. Akinek kirándulni támadna kedve, az itt jó helyen jár, a környékről két buszjárattal is fel lehet jutni a Testvérhegyre, ahonnan a Hármashatár-hegyre vagy a Virágos-nyereghez is visznek kirándulóutak.

Ami még megvan a szeszgyárból.

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi

A kirándulás helyett mi a Duna felé mentünk, a Filatorigáthoz. Ez a rész inkább ipari jellegű, volt itt harisnyagyár és szeszgyár is. Utóbbit éppen bontják, egészen apokaliptikus látványt nyújt. A Filatorigát viszont nem ezekről, hanem a graffitis faláról ismert, itt legális a falfirka.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A fesztiválokat kedvelőknek szintén nem kell bemutatni a HÉV-megállót és környékét, itt van ugyanis a K-híd, amin be lehet jutni a Sziget Fesztiválnak otthont adó Óbudai(Hajógyári)-szigetre.

Fesztiválszezonban nem ilyen nyugodt a környék.

Érdekesség egyébként, hogy Óbudához még egy sziget tartozott régen, a Margitsziget, ezt azonban 1950-ben Angyalföldhöz csatolták.

A távhő kéménye ikonikus épülete a kerületnek.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Aquincum

Fotó: Kozma Zsuzsi

A HÉV vonalán maradva Filatorigáttól északra Aquincumot találjuk. A Fő tér mellett az Aquincumi Múzeum a kerület leghíresebb, legismertebb helye. Bent akár egy napot is el lehetne tölteni, ehelyett a múzeum mögött néztünk körül. Nem véletlenül!

1914-re készült el a gyár.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A felújítás után igazán szép lett az épület.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A Duna és Aquincum között üzemelt a Gázgyár. Az impozáns épületben szénből állítottak elő városi gázt, egészen 1984-ig. A gyárépület mellett egy lakótelep is épült a korábbi dolgozóknak. Ez viszont nem egy olyan lakótelep, mint amire először gondolna az ember. Az egész olyan, mint egy mini-Wekerle, nagyon menő környék!

Nagyon cuki házak.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Az óvoda még üzemel a telepen.

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi

Mint egy mini-Wekerle, egyszerűen imádom!

Fotó: Kozma Zsuzsi

Nem mellesleg itt van a második leghíresebb óbudai focicsapat pályája is, melyről szintén esett már szó. Azóta már egy Teqball-asztalt is kihelyeztek oda.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Az Óbudai Gázgyár épületei műemlékvédelem alatt állnak, egy részüket már fel is újították.

Aquincumtól nem messze található Aranyhegy, ami egy kevéssé ismert része Óbudának, pedig egy nagyon érdekes nevezetességet rejt. Aranyhegyen áll a Pogány-torony, amit 1936-ban avattak fel.

Sokan a szemetüket is ide hordják, de ezt az új tulaj már nem fogja hagyni.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A toronynak különleges története van. A Turáni Egyistenhívők Tábora építette a tornyot, ezzel együtt tizenkettőt akartak állítani Budapesten, de csak ez az egy készült el. A társaságot nem szívlelték a Horthy-korszakban, így ez a torony is magántulajdonú telken áll, az avatáson pedig a turanizmus híveit kicsit meg is verték a csendőrök.

Ma így néz ki a Pogány-torony, remélhetőleg nem sokáig.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A tornyot egy ideig használta az ÁVH, majd a szocializmus alatt folyamatosan amortizálódott, mára az összeomlás határán van.

Hatalmas szerencsénkre ottjártunkkor összefutottunk a telek és a torony új tulajdonosával. A fotók elkészítését engedélyezte, a torony további sorsáról annyit árult el, hogy tervei szerint eredeti állapotára visszaállítva megmarad a különleges épület, melynek tetejét eredetileg egy turul díszítette. Ehhez csak sok szerencsét tudunk kívánni!

A torony mellől ilyen a kilátás, a háttérben a Megyeri híd.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Ahogyan a III. kerületi TVE szurkolói is éneklik néha, nekünk Óbuda Magyarország fővárosa. Valóban, a fent bemutatott helyek mellett még számtalan látnivalóval várja a kerület az odalátogatókat, Békásmegyer-Ófalu, Hármashatár-hegy, Csillaghegy, a Római-part vagy éppen az Óbudai-sziget, és a Kiscelli kastély sem unalmas hely. Akár az épített környezet, akár a természet vonzó lehet Óbudán, úgyhogy hajrá, gyertek!

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Douglas Murray: "Orbánnak teljes mértékben igaza volt"

Douglas Murray: "Orbánnak teljes mértékben igaza volt"

Big pikcsör

Rendhagyó interjú Douglas Murray neokonzervatív publicistával, az Európa furcsa halála című bestseller írójával Európáról, a kontinenst sújtó bevándorlási válságról, Magyarország migrációs politikájáról, valamint a politikai korrektségről.

Kevesebb hússal az egészségesebb életért

Kevesebb hússal az egészségesebb életért

szabad vasárnap

A világ nagyot fordult az elmúlt évtizedekben. Nemcsak a számítógépek és a mobiltelefonok lettek egyre kisebbek - miközben egyre többet tudnak -, az asztalunkra kerülő ételek is nagymértékben átalakultak. Már ha asztalra kerül az étel, és nem az utcán vagy autóban ülve fogyasztjuk el.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Erről szólt a mai nap! A legfontosabb hírek a 888-on!

Így listázza a Forbes a szolgalelkű balliberálisokat

Így listázza a Forbes a szolgalelkű balliberálisokat

kinyílott a pitypang

Nagyon úgy tűnik, a "listázás" csak akkor idézi a legsötétebb történelmi időket, ha azt egy jobboldali médium csinálja, és csak akkor háborodnak fel rajta a "független" jogvédők, liberális megmondóemberek, ha az összeállításban a Soros-hálózat korábbi és mostani tagjai szerepelnek. A Forbes magazin legújabb különszáma kimaxolta a kettős mércét, de érdemes azt is megnézni, kik azok, akik felkerülhetnek a "Legbátrabb magyarok listájára".

Orbán személyesen is fogadta a nyugati világ formabontó nagyágyúit

Orbán személyesen is fogadta a nyugati világ formabontó nagyágyúit

kétharmad

Az Országházban külön-külön fogadta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután az Európa jövője című, Budapesten zajló nemzetközi konferencia több előadóját.

A német rendőrség szerint továbbra is nagy az iszlamista terror veszélye

A német rendőrség szerint továbbra is nagy az iszlamista terror veszélye

amerika, london, párizs

A német szövetségi bűnügyi hivatal vezetője, Holger Münch egy csütörtöki lapinterjúban kifejtette, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet gyengülésének ellenére továbbra is nagy az iszlamista terrortámadások veszélye Németországban.

Indulhat a sivalkodás: Magyarország 5 helyet javított a versenyképességében

Indulhat a sivalkodás: Magyarország 5 helyet javított a versenyképességében

kétharmad

Magyarország öt helyet javítva a 47. az idei listán - állapította meg idei versenyképességi évkönyvében az IMD svájci üzleti iskola Versenyképesség Központja (IMD World Competitiveness Center).

Svédországban mostantól nemi erőszaknak számít minden olyan együttlét, amibe nem egyeztek bele

A svéd parlament elfogadott egy új törvényt, miszerint nemi erőszaknak számít minden olyan szexuális együttlét - akkor is, ha az aktus nem fenyegetés vagy erőszak hatására jött létre -, amibe nem egyeztek bele egyértelműen.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Az oldal a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató itt. Elfogadom.
Vissza az oldal tetejére