Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
szabad vasárnap
 
 
 
 

Fedezzük fel Magyarország közepét!

2017. október 6. 18:28

Aki Pusztavacsra gondolt a cím miatt, az elszámította magát, természetesen a sokkal érdekesebb Szarvasra és környékére látogattunk el.

Szarvas a történelmi Magyarország közepe. Budapestről leggyorsabban az M5-ös autópályán és a 44-es úton át érhető el. Nem a legpihentetőbb utak ezek a román, bolgár és egyéb balkáni kamionokkal megspékelve, így érdemes megpihenni Kecskeméten, esetleg Lakitelek környékén a Tiszánál.

A Tiszát elhagyva egészen Békésszentandrásig sok érdekesség nem vár ránk. A település Békés megye legnyugatibb pontja, legnagyobb nevezetessége a Szent András Sörfőzde.

A Szent András Sörfőzde.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Békésszentandráson főzik Magyarország egyik legjobb kézműves sörét, a Szent András Könnyét. A valódi különlegességnek számító áfonyás duplabak mellett további 13 fajta sör készül a kis sörfőzdében, a pilseni lágertől kezdve a baksörön és a búzasörön át a gyümölcsös sörökig széles a választék.

Közvetlen a főzde mellett a Rózsa Sörkert, az összes békésszentandrási sörrel.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A főzde melletti Rózsa Sörkertben ezeket mind meg is lehet kóstolni, csapolva vagy üveges kivitelben egyaránt. Tökéletes időtöltés lett volna ez a szép napos időben egész délutánra, sajnos azonban autóval voltunk és én vezettem, így beértem annyival, hogy vettem néhány üveg sört, méghozzá igen jutányos áron. Helyben megvásárolva ugyanis barátságosabb az ára ennek a kézműves sörnek, mint Budapesten bárhol.

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi

A "zsákmányaim", a szőlős sör egészen különleges volt, a többiről tudtam, hogy jók.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Bármilyen meglepő, de Békésszentandráson más is van a sörfőzdén kívül. A falutól északra folyik a Körös, melynek egy hatalmas holtága a településen található. Ennek köszönhetően festői fekvésű falu Békésszentandrás, ráadásul számos szabadidős tevékenységre is alkalmas. A holtág mellett egy kastély is áll, ami jelenleg eladó. Ha valaki esetleg megnyerte a lottót, akkor ne habozzon a megvételével!

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi

Békésszentandrástól mindössze 5 kilométerre fekszik Szarvas, Békés megye talán legérdekesebb városa. A város nyugati szélén, a Holt-Körös partján egy arborétum és a Mini Magyarország makettpark található.

Az arborétum bejárata.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Akár egy napot is el lehetne tölteni csak itt... A képre kattintva galéria nyílik meg az arborétum képeivel!

Fotó: Kozma Zsuzsi

Önmagában az arborétum sem rossz, pedig nem voltak vele szemben nagy várakozásaim. Van benne emu, páva és persze rengeteg érdekes növény. A Mini Magyarország makettpark viszont minden képzeletet felülmúlóan szórakoztató!

Elöl Árva vára, hátul Esztergom. A képre kattintva galéria nyílik meg a makettpark képeivel.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A történelmi Magyarország szinte minden részéről gyűjtöttek nevezetességeket, ráadásul némelyikük zenél, vagy éppen harangozik. Emellett makettvasút is van a parkban, melyet a látogatók irányíthatnak. Igazán gyereknek éreztem magamat ott, csak ajánlani tudom mindenkinek!

Milleniumi emlékmű, háttérben a Bolza-kastély.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Szarvas viszont ennél is többet nyújt! Visszatérve a 44-es útra, kelet felé pillanatokon belül megérkeztünk a város belső részére. A kis, alföldi városkának szép a belvárosa, ahogy a Holt-Körös partja sem utolsó látvány. Ezeket mind felülírja a tény, hogy Szarvas közel ezer évig Magyarország közepe volt.

Magyarország közepe.

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi

A város legfontosabb nevezetessége szintén a Körös partján áll, a 44-es úttól északra. A történelmi Magyarország közepét egy kis dombocska, és egy azon álló malom jelzi.

1880-ban határozták meg a középpontot, a malmot az 1930-as években építették újjá.

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi

Büszke magyarként különleges érzés volt ezt a helyet meglátogatni, nehéz megindokolni miért, de önmagában ott állni és nézni a tájat – egyszerűen csodálatos volt.

Szarvason az eddig említett nevezetességek mellett szintén található sörfőzde, ezt most nem kerestük fel, de egy hosszabb látogatás során mindenképpen érdemes, korábban volt szerencsém megkóstolni az egyik terméküket, jó minőségű sört főznek ők is.

Fedezzétek fel ezt a környéket, mert kiváló időtöltés akár egy hosszú hétvégére is, és nincs messze Budapesttől. Az Alföld egyik legizgalmasabb része ez, és csak rátok vár!

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Putyin: Oroszország hibázott, amikor megbízott a Nyugatban

Putyin: Oroszország hibázott, amikor megbízott a Nyugatban

amerika, london, párizs

Oroszország haladéktalanul és szimmetrikus módon reagál, ha az Egyesült Államok felmondja a szárazföldi állomásoztatású rövid és közepes hatótávolságú rakéták felszámolásáról megkötött (INF) szerződést - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Szocsiban, a Valdaj vitaklub tanácskozásán. Putyin szerint az USA ki akarja szorítani Oroszországot a világ energiapiacairól, és nagyrészt ezt a célt szolgálják az oroszellenes amerikai lépések.

A CIA szerint egy USA elleni támadásra készülhet az Iszlám Állam

A CIA szerint egy USA elleni támadásra készülhet az Iszlám Állam

amerika, london, párizs

A Központi Hírszerző Ügynökség vezetője arra figyelmeztetett csütörtökön, hogy az Iszlám Állam támadást intézhet az Egyesült Államok ellen.

Hét éve nincsenek nokiás dobozok Budapesten

Hét éve nincsenek nokiás dobozok Budapesten

közeleg a tél

Hét éve nincsenek korrupciós ügyek és ebből származó botrányok a fővárosban - mondta Tarlós István főpolgármester a Magyar Időknek nyilatkozva.

Megdöbbentő, hogy mivel támadják Donald Trumpot

Ritkán szólal meg a nyilvánosság előtt a Fehér Ház kabinetfőnöke, de most megtette, mert tűrhetetlennek tartja az amerikai elnök ellen indított legújabb hadjáratot.

A cseh Trump nem támogatja az EU föderális átalakítását

Ma kezdődik a két napon át tartó cseh parlamenti választás. Andrej Babis, a hétvégi cseh képviselőházi választások megnyerésére esélyesének tartott ANO mozgalom elnöke az utolsó, csütörtöki televíziós vitában elutasította az európai integráció elmélyítését, és az euró bevezetését Csehországban.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Dübörög a Soros-terv, miközben börtönbüntetésre ítélték Gyurcsány titkosszolgálati emberét. Továbbá jó hír, hogy Budapest 2019-ben nagy presztízsű csúcskonferenciát rendezhet. Indul a nap a 888-on, tartsatok velünk!

Szorul a hurok Weinstein nyaka körül

Szorul a hurok Weinstein nyaka körül

amerika, london, párizs

Nyomozást indított a Los Angeles-i rendőrség Harvey Weinstein ellen. Valaki szexuális zaklatás vádjával tett feljelentést "ellene".

Módosult az osztrák választások végeredménye

A levélszavazatok beérkezése után a szocdemek szerezték meg a második helyet, alig 1 százalékkal az FPÖ előtt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére