Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
szabad vasárnap
 
 
 
 

Fedezzük fel Magyarország közepét!

2017. október 6. 18:28

Aki Pusztavacsra gondolt a cím miatt, az elszámította magát, természetesen a sokkal érdekesebb Szarvasra és környékére látogattunk el.

Szarvas a történelmi Magyarország közepe. Budapestről leggyorsabban az M5-ös autópályán és a 44-es úton át érhető el. Nem a legpihentetőbb utak ezek a román, bolgár és egyéb balkáni kamionokkal megspékelve, így érdemes megpihenni Kecskeméten, esetleg Lakitelek környékén a Tiszánál.

A Tiszát elhagyva egészen Békésszentandrásig sok érdekesség nem vár ránk. A település Békés megye legnyugatibb pontja, legnagyobb nevezetessége a Szent András Sörfőzde.

A Szent András Sörfőzde.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Békésszentandráson főzik Magyarország egyik legjobb kézműves sörét, a Szent András Könnyét. A valódi különlegességnek számító áfonyás duplabak mellett további 13 fajta sör készül a kis sörfőzdében, a pilseni lágertől kezdve a baksörön és a búzasörön át a gyümölcsös sörökig széles a választék.

Közvetlen a főzde mellett a Rózsa Sörkert, az összes békésszentandrási sörrel.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A főzde melletti Rózsa Sörkertben ezeket mind meg is lehet kóstolni, csapolva vagy üveges kivitelben egyaránt. Tökéletes időtöltés lett volna ez a szép napos időben egész délutánra, sajnos azonban autóval voltunk és én vezettem, így beértem annyival, hogy vettem néhány üveg sört, méghozzá igen jutányos áron. Helyben megvásárolva ugyanis barátságosabb az ára ennek a kézműves sörnek, mint Budapesten bárhol.

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi

A "zsákmányaim", a szőlős sör egészen különleges volt, a többiről tudtam, hogy jók.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Bármilyen meglepő, de Békésszentandráson más is van a sörfőzdén kívül. A falutól északra folyik a Körös, melynek egy hatalmas holtága a településen található. Ennek köszönhetően festői fekvésű falu Békésszentandrás, ráadásul számos szabadidős tevékenységre is alkalmas. A holtág mellett egy kastély is áll, ami jelenleg eladó. Ha valaki esetleg megnyerte a lottót, akkor ne habozzon a megvételével!

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi

Békésszentandrástól mindössze 5 kilométerre fekszik Szarvas, Békés megye talán legérdekesebb városa. A város nyugati szélén, a Holt-Körös partján egy arborétum és a Mini Magyarország makettpark található.

Az arborétum bejárata.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Akár egy napot is el lehetne tölteni csak itt... A képre kattintva galéria nyílik meg az arborétum képeivel!

Fotó: Kozma Zsuzsi

Önmagában az arborétum sem rossz, pedig nem voltak vele szemben nagy várakozásaim. Van benne emu, páva és persze rengeteg érdekes növény. A Mini Magyarország makettpark viszont minden képzeletet felülmúlóan szórakoztató!

Elöl Árva vára, hátul Esztergom. A képre kattintva galéria nyílik meg a makettpark képeivel.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A történelmi Magyarország szinte minden részéről gyűjtöttek nevezetességeket, ráadásul némelyikük zenél, vagy éppen harangozik. Emellett makettvasút is van a parkban, melyet a látogatók irányíthatnak. Igazán gyereknek éreztem magamat ott, csak ajánlani tudom mindenkinek!

Milleniumi emlékmű, háttérben a Bolza-kastély.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Szarvas viszont ennél is többet nyújt! Visszatérve a 44-es útra, kelet felé pillanatokon belül megérkeztünk a város belső részére. A kis, alföldi városkának szép a belvárosa, ahogy a Holt-Körös partja sem utolsó látvány. Ezeket mind felülírja a tény, hogy Szarvas közel ezer évig Magyarország közepe volt.

Magyarország közepe.

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi

A város legfontosabb nevezetessége szintén a Körös partján áll, a 44-es úttól északra. A történelmi Magyarország közepét egy kis dombocska, és egy azon álló malom jelzi.

1880-ban határozták meg a középpontot, a malmot az 1930-as években építették újjá.

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi

Büszke magyarként különleges érzés volt ezt a helyet meglátogatni, nehéz megindokolni miért, de önmagában ott állni és nézni a tájat – egyszerűen csodálatos volt.

Szarvason az eddig említett nevezetességek mellett szintén található sörfőzde, ezt most nem kerestük fel, de egy hosszabb látogatás során mindenképpen érdemes, korábban volt szerencsém megkóstolni az egyik terméküket, jó minőségű sört főznek ők is.

Fedezzétek fel ezt a környéket, mert kiváló időtöltés akár egy hosszú hétvégére is, és nincs messze Budapesttől. Az Alföld egyik legizgalmasabb része ez, és csak rátok vár!

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Moszkva a CIA segítségével csapott le terroristákra

Moszkva a CIA segítségével csapott le terroristákra

amerika, london, párizs

Az amerikaiak és az oroszok együttműködése megelőzte a tragédiát.

Hazugsággal próbálja mentegetni magát a holokauszttagadó jobbikos képviselő

Hazugsággal próbálja mentegetni magát a holokauszttagadó jobbikos képviselő

közeleg a tél

Ágoston Tibor rasszista megnyilvánulása kapcsán ismét előbukkant a Jobbik valódi arca. Ezt még sikerült azzal megfejelnie a képviselőnek és a pártnak, hogy a vasárnap délutáni közleményükben arcpirító hazugságot írnak le.

Macron csak úgy lazán egy királyi kastélyban szülinapozott

Macron csak úgy lazán egy királyi kastélyban szülinapozott

amerika, london, párizs

Az elnök úgy döntött, negyvenedik születésnapját egy 440 szobás kastélyban ünnepli. A döntés nem igazán segített az elnök amúgy sem hatalmas magasságokban szálló népszerűségén.

Merkel elismerte, hogy vannak no-go zónák Németországban

Merkel elismerte, hogy vannak no-go zónák Németországban

amerika, london, párizs

Bajorországban nincsenek no-go zónák, Németország más részein azonban vannak - ismerte el a német kancellár a bajor CSU hétvégi kongresszusán. Merkel a no-go zónák jövőjéről is szót ejtett.

Finnyáskodik az iszlamista gyűlöletprédikátor

Finnyáskodik az iszlamista gyűlöletprédikátor

amerika, london, párizs

Embertelen körülmények között kell tengetnie a hétköznapjait - állítja a szélsőséges nézeteiről is ismert prédikátor. Abu Hamza jelenleg egy amerikai szuperbörtönben tartózkodik, de azt állítja: ha tehetné, inkább visszamenne egy brit börtönbe.

A Nyugatnak el kell döntenie, mit kezd a hazatérő dzsihadistákkal

A nyugati politikának el kell döntenie, hogy milyen filozófiát követ, az információkért életben hagyja, felhasználja az iszlamistákat, vagy megszabadul tőlük - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Rács mögött karácsonyozik a drogkereskedelemmel vádolt MSZP-s

Rács mögött karácsonyozik a drogkereskedelemmel vádolt MSZP-s

közeleg a tél

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője szerint harminc napra rács mögé kerül Simonka Csaba, akit korábban zsarolás, ügyvédi visszaélés és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt vették őrizetbe.

"Szigorúbb bevándorláspolitikát hoz az új kormány Ausztriában"

Nemzetállami fordulatot, szigorúbb bevándorláspolitikát hoz a megalakuló új koalíciós kormány Ausztriában, ahol a Osztrák Néppárt (ÖVP) a Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) alakít kormányt - mondta Pócza István, a Századvég elemzője az M1 aktuális csatornán vasárnap.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére