Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
szabad vasárnap
 
 
 
 

Fedezzük fel Magyarország közepét!

2017. október 6. 18:28

Aki Pusztavacsra gondolt a cím miatt, az elszámította magát, természetesen a sokkal érdekesebb Szarvasra és környékére látogattunk el.

Szarvas a történelmi Magyarország közepe. Budapestről leggyorsabban az M5-ös autópályán és a 44-es úton át érhető el. Nem a legpihentetőbb utak ezek a román, bolgár és egyéb balkáni kamionokkal megspékelve, így érdemes megpihenni Kecskeméten, esetleg Lakitelek környékén a Tiszánál.

A Tiszát elhagyva egészen Békésszentandrásig sok érdekesség nem vár ránk. A település Békés megye legnyugatibb pontja, legnagyobb nevezetessége a Szent András Sörfőzde.

A Szent András Sörfőzde.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Békésszentandráson főzik Magyarország egyik legjobb kézműves sörét, a Szent András Könnyét. A valódi különlegességnek számító áfonyás duplabak mellett további 13 fajta sör készül a kis sörfőzdében, a pilseni lágertől kezdve a baksörön és a búzasörön át a gyümölcsös sörökig széles a választék.

Közvetlen a főzde mellett a Rózsa Sörkert, az összes békésszentandrási sörrel.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A főzde melletti Rózsa Sörkertben ezeket mind meg is lehet kóstolni, csapolva vagy üveges kivitelben egyaránt. Tökéletes időtöltés lett volna ez a szép napos időben egész délutánra, sajnos azonban autóval voltunk és én vezettem, így beértem annyival, hogy vettem néhány üveg sört, méghozzá igen jutányos áron. Helyben megvásárolva ugyanis barátságosabb az ára ennek a kézműves sörnek, mint Budapesten bárhol.

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi

A "zsákmányaim", a szőlős sör egészen különleges volt, a többiről tudtam, hogy jók.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Bármilyen meglepő, de Békésszentandráson más is van a sörfőzdén kívül. A falutól északra folyik a Körös, melynek egy hatalmas holtága a településen található. Ennek köszönhetően festői fekvésű falu Békésszentandrás, ráadásul számos szabadidős tevékenységre is alkalmas. A holtág mellett egy kastély is áll, ami jelenleg eladó. Ha valaki esetleg megnyerte a lottót, akkor ne habozzon a megvételével!

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi

Békésszentandrástól mindössze 5 kilométerre fekszik Szarvas, Békés megye talán legérdekesebb városa. A város nyugati szélén, a Holt-Körös partján egy arborétum és a Mini Magyarország makettpark található.

Az arborétum bejárata.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Akár egy napot is el lehetne tölteni csak itt... A képre kattintva galéria nyílik meg az arborétum képeivel!

Fotó: Kozma Zsuzsi

Önmagában az arborétum sem rossz, pedig nem voltak vele szemben nagy várakozásaim. Van benne emu, páva és persze rengeteg érdekes növény. A Mini Magyarország makettpark viszont minden képzeletet felülmúlóan szórakoztató!

Elöl Árva vára, hátul Esztergom. A képre kattintva galéria nyílik meg a makettpark képeivel.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A történelmi Magyarország szinte minden részéről gyűjtöttek nevezetességeket, ráadásul némelyikük zenél, vagy éppen harangozik. Emellett makettvasút is van a parkban, melyet a látogatók irányíthatnak. Igazán gyereknek éreztem magamat ott, csak ajánlani tudom mindenkinek!

Milleniumi emlékmű, háttérben a Bolza-kastély.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Szarvas viszont ennél is többet nyújt! Visszatérve a 44-es útra, kelet felé pillanatokon belül megérkeztünk a város belső részére. A kis, alföldi városkának szép a belvárosa, ahogy a Holt-Körös partja sem utolsó látvány. Ezeket mind felülírja a tény, hogy Szarvas közel ezer évig Magyarország közepe volt.

Magyarország közepe.

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi

A város legfontosabb nevezetessége szintén a Körös partján áll, a 44-es úttól északra. A történelmi Magyarország közepét egy kis dombocska, és egy azon álló malom jelzi.

1880-ban határozták meg a középpontot, a malmot az 1930-as években építették újjá.

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fotó: Kozma Zsuzsi

Büszke magyarként különleges érzés volt ezt a helyet meglátogatni, nehéz megindokolni miért, de önmagában ott állni és nézni a tájat – egyszerűen csodálatos volt.

Szarvason az eddig említett nevezetességek mellett szintén található sörfőzde, ezt most nem kerestük fel, de egy hosszabb látogatás során mindenképpen érdemes, korábban volt szerencsém megkóstolni az egyik terméküket, jó minőségű sört főznek ők is.

Fedezzétek fel ezt a környéket, mert kiváló időtöltés akár egy hosszú hétvégére is, és nincs messze Budapesttől. Az Alföld egyik legizgalmasabb része ez, és csak rátok vár!

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Szijjártó: Ukrajna nem bújhat ki a kötelezettségei alól

Szijjártó: Ukrajna nem bújhat ki a kötelezettségei alól

spring is coming

A külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben tárgyalt az uniós kollégáival. A tanácskozás szünetében így nyilatkozott: az, hogy egy olyan ország, mint Ukrajna geopolitikailag fontos pozícióban van, nem jelenti azt, hogy mentesülne a nemzetközi jogszabályok betartása alól, sem pedig azon kötelezettsége alól, hogy megvédje az ország területén élő kisebbségeket.

A jobbikos Szávay teljesen alkalmatlan bárkinek a képviseletére

A jobbikos Szávay teljesen alkalmatlan bárkinek a képviseletére

spring is coming

Így reagált a nagyobbik kormánypárt ifjúsági szervezetének elnöke, Böröcz László miután kiderült, a Jobbik országgyűlési képviselője, Szávay István politikai motivációból egy tündérmeséhez hasonló történetet talált ki, melyben megpróbált bemocskolni egy ártatlan, egyetemista lányt.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Az este legfontosabb hírei a 888-on!

Európai szintű cenzúrabirodalmat építenének ki a franciák

Európai szintű cenzúrabirodalmat építenének ki a franciák

amerika, london, párizs

Hétfőn mutatta be a Macron-kormány az antiszemitizmus és rasszizmus elleni új programját. Először a világháló francia szeletében cenzúráznák a tartalmakat, később pedig egész Európára kiterjesztenék a programot.

Összevissza hadoválva próbál Volner János kampányolni

Összevissza hadoválva próbál Volner János kampányolni

spring is coming

Kampánycéljai érdekében ismét valótlanságokat híresztelt a Jobbik Magyarországért Mozgalom frakcióvezetője, Volner János, aki ezúttal az Állami Számvevőszéket rágalmazta meg. A szervezet közleményben reagált a nevetséges és egyben érthetetlen hazugságokra.

Csokorba szedett kormányellenes sajtóhazugságok: fullba tolja a propagandát a liberális sajtó

Unalmas a liberális sajtón való lamentálás, akkora sportértéke van, mint a rácsodálkozás a disznóólra: jé, tényleg szaros már megint.

A nagy ellenzéki összefogás helyett mára már csak ellenzéki cicaharc maradt

A hónapok óta mantrázott nagy ellenzéki választási összefogás teljes tragikomédiába fulladt. Annyira egymásnak estek az MSZP-P-DK, az LMP, az Együtt és a Jobbik vezetői, hogy ez alapján már nemigen lesz érdemi előrelépés a további választási összefogásból az ellenzék pártjai között.

Ellenzéki tinderológia: így gyűlölik egymást az ellenzékiek

Ellenzéki tinderológia: így gyűlölik egymást az ellenzékiek

spring is coming

Tinderesített infografikán magyarázzuk el a nagy ellenzéki összefogás jelenlegi állapotát.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére