Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Ez volt 2015

Tóth Hanna káoszfigyelő

2015. december 31. 17:45

Kemény tizenkét hónapon vagyunk túl. Idén úgy érezhettük, hogy egy évtized sűrűsödött össze egyetlen évben. Intsünk búcsút 2015-nek annak minden bajával együtt és a tanulságok levonásával építkezzünk 2016-ban.

Minden év máshogyan telik, vannak nagyon rövid és nagyon hosszú évek is. 2015 hosszabb volt, mint amilyennek az év elején gondoltuk volna.

A végtelen események éve. Az év, amikor minden túl gyorsan és túl lassan is történt egyszerre. Gyorsan amikor baj volt, és lassan mikor megoldás kellett. Amikor egyszerre vártunk türelmetlenül megoldásokra és kapkodtuk a fejünket az újabbnál újabb események miatt.

Az év, amelyet itt Európában a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadással kezdtünk, ami a Közel-Kelet szinte teljes felbomlásával és az ebből következő migrációs válsággal folytatódott és végül az újabb párizsi terrortámadásokban csúcsosodott ki.

2015, amelyet minden közhely nélkül egy teljesen új korszak kezdetének is gondolhatunk. Mert hát úgy változott meg körülöttünk a világ, úgy törte ránk a valóság az ajtókat, hogy azt már a mindennapi életünkből sem tudtunk kizárni itt Európa közepén, ezen a Magyarországnak nevezett békés szigeten sem. Fájdalmas volt, mert sok mindenről lerántotta a leplet és a többség számára már jóval az újév napja előtt elhozta a kínzó józanodás nehéz pillanatait.

Mert hát mi is történt ebben az évben?

Terrortámadások, görög válság, migrációs krízis, folyamatos tanácskozások és csúcstalálkozók, Európa válsága, Amerika kivonulása a Közel-Keletről, iráni atom-megállapodás, Oroszország új nagyhatalmi szerepe és aztán újabb terrortámadás...

2015 az év, amikor a világ gyermeki naivitásban élő részének is fel kellett nőnie maga mögött hagyva a szép és hangzatos, de annál veszélyesebb illúziók korszakát. Az év, amelyben fájdalmas és nehéz döntések árán is, de végül a valóság győzött a víziók felett. Amikor mindannyian keserédesen tapasztaltuk meg, hogy mostani világunk így nem tarthat örökké.

Ez volt az év, amikor a közvetlen környezetünkből is egyre többen mondták ki, hogy ez nem mehet tovább. Hogy csodásak voltak az illúziók évei, hiszen ez is volt a lényegük, de fel kell nőni. Fel kell nőni, mert ha most nem, akkor talán már soha nem is fogunk, és nem jöhet létre a józan eszűek egy olyan új generációja, akik majd a jövőben is készek a cselekvésre.

Mert hát mondhatjuk, hogy ugyanúgy teltek az ünnepi napok akárcsak egy éve ilyenkor, csak közben éreztük, hogy a feldíszített ablakokon kinézve épp a szemünk előtt alakul át az egész világ.

Ne kínozzuk magunkat, az illúzióink megmaradnak, az ember már csak így van összerakva. A mostani remek időszak arra, hogy új illúziókat keressünk, csak ezek most legyenek olyanok, amelyek egy picit a valóságba is átültethetők, amelyek a mi illúzióink és nem mások által ránk tukmáltak.

Idehaza mi pedig egy kicsit örüljünk neki, hogy nálunk Magyarországon ez még mindig lehetséges. Itt még megmaradt valami azokból a „régies” eszmékből, amelyek nem vezetnek végzetes utópiákhoz. Itt még a többségben van realitás: van olyan, hogy tiszteljük a szomszédot, hogy nem a politikai csatározások töltik ki mindennapjainkat, hogy nem sodor el magával a káosz, nem mos ki mindent magából, ami valaha volt és működött. Itthon lehet és van is mire építkezni.

Idén kiderült, hogy mi magyarok nem akarunk ezekhez az Európában teret nyert valóságmentes illúziókhoz simulni, amelyek nem többek szimpla légvárnál. Mi inkább megmaradunk itthon a Nyugatról nézve "ósdi" identitásainkkal, szabályainkkal. Mi maradunk itt Európa közepén 2016-ban is a valóságban. A saját tanulságainkat levonva elengedjük a korszakhatárt jelölő 2015-t és annak minden baját.

Káoszmentes új évet kívánok mindenkinek!

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Csinálhat-e jó kézműves sört egy multi?

Csinálhat-e jó kézműves sört egy multi?

szabad vasárnap

Elsőre egy nagyon egyszerű és határozott "nem" a válasz a címben feltett kérdésre, azonban most nem egy nagyüzemi sörgyár próbálkozásáról lesz szó, hanem egy ténylegesen kisebb manufaktúrában készült sörről, amit viszont egy multi készíttetett.

Nem gondoltuk volna, de íme itt egy valódi bevándorlásellenes sci-fi

Nem gondoltuk volna, de íme itt egy valódi bevándorlásellenes sci-fi

szabad vasárnap

Egy nemzet sem szeret egy számára idegen civilizáció csicskása lenni. Elrabolt világ-kritika.

Deutsch Tamás: "Ha van elhatározás, ha megtaláljuk a szövetségeseinket, akkor meg lehet csinálni!"

Deutsch Tamás: "Ha van elhatározás, ha megtaláljuk a szövetségeseinket, akkor meg lehet csinálni!"

Maccabi

Sporttörténeti konferenciát rendezett az Európai Maccabi Szövetség.

Monológ a Brexit megértéséhez

Monológ a Brexit megértéséhez

amerika, london, párizs

Egy beszéd, amely közelebb visz minket a Brexit okainak megértéséhez, és azoknak a briteknek az elnyomott haragjához, akiket sose hallgattak meg, és akiket sosem kérdeztek meg semmiről.

A Magyarországon elfogott iszlamista még idegenrendészeti őrizetben is verekedett

A Magyarországon elfogott iszlamista még idegenrendészeti őrizetben is verekedett

kétharmad

A Terrorelhárítási Központhoz (TEK) a napokban rengeteg megkeresés érkezett F. Haszan, a Magyarországon elfogott iszlamista ügyével kapcsolatban. A TEK ezért kiadott egy részletes közleményt. Mint kiderült, F. Haszan az idegenrendészeti őrizet alatt is fekete ruhában járt, akárcsak az ISIS harcosai, és a többi fogvatartottal is összeverekedett.

Az európaiak többsége szerint a brüsszeli vezetés már nem az emberek érdekeit képviseli

Az európaiak többsége szerint a brüsszeli vezetés már nem az emberek érdekeit képviseli

amerika, london, párizs

Az EU-ban élő emberek döntő többsége azt állítja, hogy az unió vezetése már nem az állampolgárok érdekeit képviseli és totálisan kifulladt.

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

Párhuzamos valóságok

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére