Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Ez történt a V4-ek és Ausztria budapesti csúcstalálkozóján

2018. június 21. 22:00

Egyetértésüket hangsúlyozták - a többi közt migrációs ügyekben - a visegrádi négyek (V4 - Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) kormányfői és az osztrák kancellár az öt ország vezetőinek részvételével tartott csütörtöki budapesti csúcstalálkozó utáni közös nemzetközi sajtótájékoztatón. A nap folyamán Magyarország átadta a visegrádi együttműködés elnökségét Szlovákiának.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijelentette, a visegrádi négyek és Ausztria egyetértenek abban, hogy Európának képesnek kell lennie megvédeni a saját határait és biztonságot adni a polgárainak. Hozzátette: arra is képesnek kell lenni, hogy az Európai Unió (EU) tagállamainak kapcsolatát az együttműködés, ne pedig a konfrontáció jellemezze. Ebből az következik - folytatta -, hogy a migráció ügyében a hangsúlyt azokra a kérdésekre kell helyezni, amelyekben egyetértés alakítható ki. Két ilyet említett:

  • a határvédelmet,
  • valamint azt, hogy az EU-n kívül kell létrehozni külső menekülttáborokat.

Sebastian Kurz osztrák kancellárt azért látták vendégül, hogy meghallgassák a terveiről, ugyanis Ausztria vezeti majd az Európai Unió Tanácsát a következő fél évben - emelte ki a magyar kormányfő. Megjegyezte, hogy a magyar elvárások és remények komolyak: abban bízunk, hogy az osztrák elnökség után az EU egy erősebb, fairebb és biztonságosabb közösség lesz, mint most.

Utalva a vasárnap Brüsszelben tartandó informális migrációs mini-csúcstalálkozóra, azt közölte: a V4-ek álláspontja szerint a menekültkérdésről szóló miniszterelnöki, legmagasabb szintű kormányzati megbeszélések megszervezése a Donald Tusk vezette Európai Tanácsra tartozik, és nem az Európai Bizottságra. A V4-ek ezért nem lesznek ott a vasárnapi minicsúcson. A jövő csütörtökön esedékes brüsszeli találkozón fogják kifejteni az álláspontjukat - nyomatékosította a magyar kormányfő.

A szlovák, a cseh és a lengyel miniszterelnök a visegrádi négyek és Ausztria egyetértését, valamint a közös fellépés fontosságát hangsúlyozta a többi között a migráció, valamint a következő uniós költségvetés kérdésében.

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök fontosnak ítélte az unió külső határainak védelmét, mert szerinte a kontinens biztonsága csak így garantálható. Jogot követelt továbbá a következő költségvetésben szereplő források újraelosztására is.

Andrej Babis, Csehország miniszterelnöke örömét fejezte ki, mert júliustól Ausztria tölti be az EU soros elnöki tisztségét, amellyel például a migráció kérdésében azonos véleményen vannak a visegrádi négyek.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kijelentette, országa sem tartozik a menekülteket befogadó "baráti körbe". Szólt azon reményéről is, hogy az uniós kohéziós alapok és az agrártámogatások tekintetében célt ér a visegrádi négyek közös fellépése.

Sebastian Kurz osztrák kancellár azt mondta, Ausztria az EU soros elnöksége alatt a biztonság kérdésére, az európai állampolgárok jólétének növelésére és a tagállamok közötti együttműködés javítására koncentrál majd.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Kiemelte, hogy védelmező Európát akarnak létrehozni, ezért elsősorban a biztonság- és védelempolitikára fognak összpontosítani, különös tekintettel az illegális bevándorlás ellen folytatott harcra.

Azt szeretnénk, hogy ne a migránsok elosztásáról szóló vita álljon a középpontban, hanem a külső határok közös védelmére koncentráljanak

- nyomatékosította.

Sebastian Kurz azt hangoztatta: meg kell találni az EU-ban az együttműködésnek egy jobb formáját, tartalmi véleménykülönbségek ellenére is tisztelettel kell beszélni egymással, és nem szabad az országokat különböző osztályokba sorolni.

Az öt állam csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztató után Orbán Viktor átadta a V4-elnökséget Szlovákiának, amely július 1-jétől egy évig vezeti a csoportot.

A magyar miniszterelnök kijelentette, hogy Közép-Európa jelenleg a kontinens legsikeresebb régiója, amely fantasztikus jövő előtt áll. Szlovákia gazdasági mutatóit méltatva úgy fogalmazott, hogy Európa egyik legsikeresebb országa vezeti majd a V4-eket az elkövetkező évben.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő a közös sajtótájékoztatón - amelyen részt vett a másik két visegrádi állam miniszterelnöke, Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is - arról beszélt, hogy "Visegrád sosem fordított hátat" Európának, amelynek oszthatatlan részét képezi, és minden területen felelősségteljesen viselkedik. Jelezte ugyanakkor,

a V4-ek nézetei nem mindig tetszettek az európai partnereknek, és a jövőben sem fognak mindig tetszeni."

A szlovák elnökség három prioritása: erős Európa, biztonságos környezet és intelligens megoldások - közölte Peter Pellegrini, aki a következő tizenkét hónap kihívásai között megemlítette az új európai költségvetést és a 2019-es európai parlamenti választást.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A baloldali svéd kormányt okolja a stockholmi terrortámadás legfiatalabb áldozatának édesapja

A 11 éves kislányát elvesztő Stefan Akerlund egy független bizottság felállítását szorgalmazza, mely megvizsgálná, hogy a tavalyi stockholmi merényletért felelősek-e a baloldali kormány tagjai és a hatóságok vezetői.

Egy transzneművel vennék be Európát Sargentiniék

Egy transzneművel vennék be Európát Sargentiniék

amerika, london, párizs

Megvan az Európai Zöld Párt "csodafegyvere" Judith Sargentini és Jean-Claude Juncker pótlására.

Jeszenszkyből egy is sok

Jeszenszkyből egy is sok

pszicho

Egyre inkább kiveri a biztosítékot a jobboldaliak közösségén belül.

Olasz Testvérek: Magyarországot azért büntetik, mert nem fogad be migránsokat

Olasz Testvérek: Magyarországot azért büntetik, mert nem fogad be migránsokat

amerika, london, párizs

Az olasz bevándorlásellenes párt, a Fratelli d'Italia elnöke, Giorgia Meloni adott interjút a magyar köztévének.

Lemondták a muszlim rapper koncertjét, aki a Bataclanban akart fellépni

A 2015-ös párizsi terrortámadás helyszínén akart koncertet adni a Medine nevű algériai származűsú rapper, azonban a koncertterem törölte a showt, ugyanis tüntetők protestáltak az ellen, hogy fellépjen.

Milliókat gombolt le az államról a migráns, aki a grenfelli tűz áldozatának hazudta magát

Milliókat gombolt le az államról a migráns, aki a grenfelli tűz áldozatának hazudta magát

amerika, london, párizs

A 28 éves illegális migráns azt hazudta, a Grenfell toronyban lakott, amikor feltámadt az épületben a tűz. Több milliós segélyt nyúlt le így az államtól, és most ezért börtönbe fog kerülni.

Baloldali tüntetéskultúra

Baloldali tüntetéskultúra

kétharmad

Azért van annak egy diszkrét bája, amikor Gyurcsány Ferenc hívja tüntetésre az embereket és ő ordibál a tömegnek, hogy "addig nem lehet megnyugodni, amíg lemondásra nem kényszerítik Orbán Viktort."

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

A DK kormányváltásra készül

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére