Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#sport
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Ez történt a V4-ek és Ausztria budapesti csúcstalálkozóján

2018. június 21. 22:00

Egyetértésüket hangsúlyozták - a többi közt migrációs ügyekben - a visegrádi négyek (V4 - Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) kormányfői és az osztrák kancellár az öt ország vezetőinek részvételével tartott csütörtöki budapesti csúcstalálkozó utáni közös nemzetközi sajtótájékoztatón. A nap folyamán Magyarország átadta a visegrádi együttműködés elnökségét Szlovákiának.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijelentette, a visegrádi négyek és Ausztria egyetértenek abban, hogy Európának képesnek kell lennie megvédeni a saját határait és biztonságot adni a polgárainak. Hozzátette: arra is képesnek kell lenni, hogy az Európai Unió (EU) tagállamainak kapcsolatát az együttműködés, ne pedig a konfrontáció jellemezze. Ebből az következik - folytatta -, hogy a migráció ügyében a hangsúlyt azokra a kérdésekre kell helyezni, amelyekben egyetértés alakítható ki. Két ilyet említett:

  • a határvédelmet,
  • valamint azt, hogy az EU-n kívül kell létrehozni külső menekülttáborokat.

Sebastian Kurz osztrák kancellárt azért látták vendégül, hogy meghallgassák a terveiről, ugyanis Ausztria vezeti majd az Európai Unió Tanácsát a következő fél évben - emelte ki a magyar kormányfő. Megjegyezte, hogy a magyar elvárások és remények komolyak: abban bízunk, hogy az osztrák elnökség után az EU egy erősebb, fairebb és biztonságosabb közösség lesz, mint most.

Utalva a vasárnap Brüsszelben tartandó informális migrációs mini-csúcstalálkozóra, azt közölte: a V4-ek álláspontja szerint a menekültkérdésről szóló miniszterelnöki, legmagasabb szintű kormányzati megbeszélések megszervezése a Donald Tusk vezette Európai Tanácsra tartozik, és nem az Európai Bizottságra. A V4-ek ezért nem lesznek ott a vasárnapi minicsúcson. A jövő csütörtökön esedékes brüsszeli találkozón fogják kifejteni az álláspontjukat - nyomatékosította a magyar kormányfő.

A szlovák, a cseh és a lengyel miniszterelnök a visegrádi négyek és Ausztria egyetértését, valamint a közös fellépés fontosságát hangsúlyozta a többi között a migráció, valamint a következő uniós költségvetés kérdésében.

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök fontosnak ítélte az unió külső határainak védelmét, mert szerinte a kontinens biztonsága csak így garantálható. Jogot követelt továbbá a következő költségvetésben szereplő források újraelosztására is.

Andrej Babis, Csehország miniszterelnöke örömét fejezte ki, mert júliustól Ausztria tölti be az EU soros elnöki tisztségét, amellyel például a migráció kérdésében azonos véleményen vannak a visegrádi négyek.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kijelentette, országa sem tartozik a menekülteket befogadó "baráti körbe". Szólt azon reményéről is, hogy az uniós kohéziós alapok és az agrártámogatások tekintetében célt ér a visegrádi négyek közös fellépése.

Sebastian Kurz osztrák kancellár azt mondta, Ausztria az EU soros elnöksége alatt a biztonság kérdésére, az európai állampolgárok jólétének növelésére és a tagállamok közötti együttműködés javítására koncentrál majd.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Kiemelte, hogy védelmező Európát akarnak létrehozni, ezért elsősorban a biztonság- és védelempolitikára fognak összpontosítani, különös tekintettel az illegális bevándorlás ellen folytatott harcra.

Azt szeretnénk, hogy ne a migránsok elosztásáról szóló vita álljon a középpontban, hanem a külső határok közös védelmére koncentráljanak

- nyomatékosította.

Sebastian Kurz azt hangoztatta: meg kell találni az EU-ban az együttműködésnek egy jobb formáját, tartalmi véleménykülönbségek ellenére is tisztelettel kell beszélni egymással, és nem szabad az országokat különböző osztályokba sorolni.

Az öt állam csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztató után Orbán Viktor átadta a V4-elnökséget Szlovákiának, amely július 1-jétől egy évig vezeti a csoportot.

A magyar miniszterelnök kijelentette, hogy Közép-Európa jelenleg a kontinens legsikeresebb régiója, amely fantasztikus jövő előtt áll. Szlovákia gazdasági mutatóit méltatva úgy fogalmazott, hogy Európa egyik legsikeresebb országa vezeti majd a V4-eket az elkövetkező évben.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő a közös sajtótájékoztatón - amelyen részt vett a másik két visegrádi állam miniszterelnöke, Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is - arról beszélt, hogy "Visegrád sosem fordított hátat" Európának, amelynek oszthatatlan részét képezi, és minden területen felelősségteljesen viselkedik. Jelezte ugyanakkor,

a V4-ek nézetei nem mindig tetszettek az európai partnereknek, és a jövőben sem fognak mindig tetszeni."

A szlovák elnökség három prioritása: erős Európa, biztonságos környezet és intelligens megoldások - közölte Peter Pellegrini, aki a következő tizenkét hónap kihívásai között megemlítette az új európai költségvetést és a 2019-es európai parlamenti választást.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Távolsági buszon késelt egy migráns Németországban

Tizennégyen megsérültek a támadásban, amely péntek kora délután történt Lübeckben.

Merkel: Európa többé már nem hagyatkozhat csak az Egyesült Államokra, mint egyedüli szuperhatalomra

Merkel: Európa többé már nem hagyatkozhat csak az Egyesült Államokra, mint egyedüli szuperhatalomra

amerika, london, párizs

A német kancellár több szempontból is érdekes nyilatkozattal zárta Berlinben a nyári szünet előtti politikai időszakot. Határozottan nem tetszését fejezte ki az EU elleni amerikai vámokkal szemben, ugyanakkor reményét fejezte ki az USA és Oroszország közötti közeledés iránt. A migráció kapcsán pedig már csak a szakképzett bevándorlók fogadásáról beszélt.

Líbiának már nagyon elege van a migránsokból

Líbiának már nagyon elege van a migránsokból

amerika, london, párizs

Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök a Bildnek adott interjújában elmondta, hogy Líbiában nem lesznek európai uniós menekülttáborok.

Nem véletlenül kérdezték fel a héten Soros Györgyöt

Nem véletlenül kérdezték fel a héten Soros Györgyöt

amerika, london, párizs

Ismert, a héten egy igen hosszú interjúszerű elbeszélés jelent meg Soros Györggyel a The New York Times (NYT) című lapban, amely megpróbálta elhomályosítani a magyar származású milliárdos piszkos múltját, pénzügyi üzelmeit, és egy idős, beteg, meg nem értett filantróp üzletember képét igyekezett prezentálni az olvasóknak.

Kiszivárgott Brüsszelből: Juncker töményet iszik víz helyett

Kiszivárgott Brüsszelből: Juncker töményet iszik víz helyett

amerika, london, párizs

A The Spectator nevű patinás brit hetilap Brüsszellel foglalkozó szakújságírója, Jean Quatremer helyi forrásokra hivatkozva azt írja, Jean-Claude Juncker alkoholizmusa szinte naponta téma az Európai Bizottság munkatársainak körében.

A migránsok miatt borulhat az egész schengeni egyezmény

A migránsok miatt borulhat az egész schengeni egyezmény

amerika, london, párizs

Szakértők szerint megszűnhet a belső határok nélküli Európa a német kormánypártok paktuma miatt, ugyanis egyre több uniós tagállam visszaállítja a határellenőrzést.

Simicska már elküldte a fiát Amerikába

Az oligarcha az Egyesült Államokba küldte fiát, Ádámot, hogy előkészítse számára a terepet.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére