Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szabad vasárnap
 
 
 
 

"Ez a nemzedék gonosz nemzedék"

2018. október 15. 17:15

Tizenkét évvel ezelőtt, 2006. október 15-én verték halálra Szögi Lajos tiszavasvári tanárt.

A címben szereplő idézet a mai, október 15-i evangéliumból származik, és a sors furcsa fintora, hogy Krisztus lesújtó ítélete, melyet a köré sereglett tömeg előtt mondott el, mennyire helytálló a 2006. október 15-én történt lincseléssel kapcsolatban is.

A történtek

Szögi Lajos földrajztanár tizenkét éve Olaszliszkán autójával véletlenül elsodort egy, az úttestre felelőtlenül berohanó cigány kislányt. A lány az incidens után hiába kiáltotta az utcára kirohanó családjának, hogy "nincs baj, életben vagyok", a hordává összeverődő családtagok már neki is estek az ártatlan tanárnak és az autójának annak ellenére, hogy a járműben ott ült Szögi Lajos két gyermeke: az akkor még 14 éves Emese és az 5 éves Zsófia.

A jelentések szerint az elsodort gyermek bátyja előbb betörte Szögi autójának szélvédőjét, majd apjával és egy másik cigánnyal együtt brutális módon kirángatták a tanárt a kocsiból. Ekkor ütni, verni, rúgni kezdték a fejét és a nyakát. Legalább heten 5-10 percig kegyetlen módon bántalmazták áldozatukat.

Mint utóbb kiderült, a véres lincselést közönnyel nézte végig a több mint tízfős tömeg. Azonban ami ekkor történt, azt a tárgyaláson részt vevők is alig hitték el. Ugyanis az ütlegelés közben az elsodort kislány apja – akit később életfogytiglanra ítéltek – berohant a fejszéért, hogy levágja a már saját vérétől fuldokló Szögi Lajos fejét.

Ezt azonban sikerült egy közbeavatkozónak akkor még megakadályozni. A halálos ütlegelések közben a fejszével hadonászó apa idősebb fia nemi erőszakkal fenyegette meg a sírva mentőért könyörgő Emesét, valamint a rémülettől bepisilő, akkor 5 éves Zsófit.

Tarts ki, apa, hozok segítséget!"

– mondta Szögi Lajos nagyobbik gyermeke, és a kicsi kezét fogva futni kezdett, amikor a tömeg már az autót verte szét.

Szögi Lajos temetése

Fotó: Magyar Távirati Iroda Zrt.

A gyilkosok csak akkor hívtak mentőt, amikor biztos tudatában voltak annak, hogy a tiszavasvári tanár már nem él. Amíg a rendőrség megérkezett, mindenki tiszta ruhát váltott, és elégették az összes tárgyi bizonyítékot, vagyis a véres cipőket és ruhaneműt.

Az ügy folyománya nyomán a lincselők közül a bíróság nyolc embert ítélt el, az elkövetők összesen 157 év börtönbüntetést kaptak. Közülük hárman sosem szabadulhatnak.  

Gondolatok tizenkét év távlatából

Valóban „gonosz nemzedék” az, amelyik egy édesapát a saját kiskorú lányai szeme láttára agyonver. Nem is nagyon lehet mit felhozni az elkövetők védelmében, egy ilyen tettre nincsen semmiféle mentség. Egy ilyen bestiális bűncselekményt emberek nem követnek el.

Szögi Lajos mártír. A tisztességes magyar emberek mártírja. Egy családapa, akinek áldozatvállalása és méltósággal tűrt szenvedése mindannyiunk számára példa kell, hogy legyen.

Nem tagadom, amikor a tizenkét évvel ezelőtti eset leírását olvastam, hogy felelevenítsem a történéseket, elérzékenyültem. Mint édesapával rendelkező emberi lény, bele tudtam magam képzelni a gyermekei helyébe. Elképesztő trauma lehet egy 14 éves és egy 5 éves kislánynak végignézni, ahogy őrjöngő állatok halálra verik szeretett édesapjukat.

S amikor az idősebb lány azt mondta, hogy

Tarts ki, apa, hozok segítséget!”,

libabőrös lettem, és egyszerre éreztem hatalmas szeretetet és empátiát (Szögi Lajos és a lányai iránt), illetve gyűlöletet (a lincselést elkövetők tette iránt).

A vádlottak padja

Fotó: MTI Fotóbank

A gyűlölet, ahogy a szeretet is, adekvát emberi érzés. S amennyiben nem a bűnöst, hanem magát a bűnt gyűlöljük, a kereszténység alapelveivel sem ellenkezik.

Isten minden embert a maga képmására teremtett, ám mivel szabad akaratot adott nekünk, rajtunk múlik, hogy ebből a bennünk lévő isteniből mit hozunk ki. Súlyosbító tényező az ilyen kegyetlen gyilkosságot elkövetők esetében, hogy annak ellenére jutottak el egy ennyire emberalatti szintre, hogy ők is Isten képmásaiként kezdték.

A katolikus egyházban október tizenötödike, vagyis az olaszliszkai lincselés napja Avilai Szent Teréz ünnepe. A 16. században élt spanyol misztikus szerzetesnő Sziénai Szent Katalinnal együtt a katolikus egyház első női egyházdoktora (doctores Ecclesiae). 1970-es kinevezése az éppen most vasárnap szentté avatott VI. (immáron Szent) Pál pápa nevéhez fűződik.

Avilai SzentTeréztől származnak az alábbi mondatok, melyeket magának ismételgetett az élet megpróbáltatásai közepette:

Semmitől ne félj, semmi meg ne rettentsen. Minden elmúlik. Egyedül Isten marad ugyanaz. A türelem mindent elér. Ha Isten a tiéd, semmid nem hiányzik: Isten egyedül elég!”

Szögi Lajos nem félt. Szögi Lajos szenvedése akármilyen gyötrelmes is volt, elmúlt.

Szögi Lajos már fent van az angyalok között az Isten trónja mellett, és gondoskodó édesapaként fentről egyengeti szeretett lányainak életét, hogy aztán majd az idők végezetével egyesülhessenek Isten véget nem érő szeretetében.

A "gonosz nemzedék" pedig jobban tenné, ha sírva könyörögne a kegyelemért, mert tettük nyílt támadás volt Isten és ember ellen.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Észtországot is megosztja az ENSZ migrációs paktuma

A baloldali külügyminiszter támogatja, a jobboldali ellenzék aláírásokat gyűjt ellene. A bolgárok kilépnek.

Salvini: elegem van a szarakodásból

Salvini: elegem van a szarakodásból

amerika, london, párizs

Egyre fokozódik a vita az olasz, a máltai és a francia hatóságok között a migráció kérdésében. Matteo Salvini hangot is adott felháborodásának.

Őszintén a hajléktalanokról

Őszintén a hajléktalanokról

piszkostizenkettő

Volt egy nekem egy barátom, aki mérhetetlenül sokat ivott. Egyszer megmondtam neki, hogy ne igyon annyit, mert nem lesz ennek jó vége, teljesen leépül, elveszíti a maradék kapcsolatait, a munkáját, végül az életét is. Igazad van - sóhajtott az én barátom, és mintha egyet is értett volna velem. Aztán másnap ugyanott folytatta, ahol abbahagyta.

Fekete-Győr András nem mert az ukrán és román barátaival a kisebbségi magyarok helyzetéről beszélni

Fekete-Győr András amerikai kiképzése során egy ukrán politikussal meg egy román "civillel" találkozott, akikkel nem mert a kárpátaljai és az erdélyi magyarok helyzetéről beszélni, mert érezte, hogy érzékeny a téma, amivel megsértené a román és az ukrán kollégáinak a lelkivilágát.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

A cenzorok nem pihennek: a Facebook leszedte Megadja 888-as oldalát

A cenzorok nem pihennek: a Facebook leszedte Megadja 888-as oldalát

censored

Ismét lesújtott a Facebook-diktatúra az egyik három nyolcas aloldalra. Megadja Gábor 888-as publicista Facebook-oldalát indoklás nélkül szedte le a Zuckerberg-kommandó. UPDATE: Gellértet három napra kitiltotta a Facebook, mert oldalán megosztotta, hogy cenzúrázták Megadját.

Ilyen egy igazán jó meccsélmény

Ilyen egy igazán jó meccsélmény

hajrá, magyarok!

Ismét magyar meccsel, újra a harmadosztállyal folytatódik a Pörge szurkol!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére