Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Európai Parlament: nincs felső határa a befogadásnak, jöjjenek az afgánok is

2016. szeptember 15. 15:58

STRASBOURG, 15:58

Az Európai Parlamentben csütörtökön elfogadott jelentés szerint a szír állampolgárok mellett afgánok, irakiak és eritreaiak befogadásával bővítené az EU az eddigi relokációs terveket. Ezen felül az EP kilátásba helyezi a már Olaszországban és Görögországban várakozó migránsok kötelező kvóta szerinti áttelepítésének felgyorsítását, illetve az ellenálló tagállamok megbüntetését.

A strasbourgi plenáris ülésen 470 igen szavazattal, 133 ellenében és 50 tartózkodás mellett a képviselők elutasították az Európai Bizottság azon javaslatát, mely szerint a Görögországból és Olaszországból áthelyezendő menekültek csoportjából le kellene vonni 54 ezer helyet, és ezt a számot inkább az Európai Unió és Törökország közötti migrációs megállapodás értelmében áttelepítendő szíriai menekültekkel kellene feltölteni.

A képviselők szerint az "Európán belüli elosztási rendszert nem szabad egy unión kívüli tagországot érintő letelepítési programmal összekeverni". "A letelepítés nem mehet az áthelyezés rovására" - írták a Ska Keller zöldpárti politikus által jegyzett jelentésben, amelyben az olaszországi és görögországi humanitárius helyzetre utalva kiemelték, továbbra is nagy szükség van a vészhelyzeti áttelepítésre.

Keller szerint a legfőbb problémát az jelenti, hogy a tagállamok egyszerűen nem tesznek eleget a vállalásaiknak, egyes országok még egyetlen menekültet sem fogadtak be.

Az uniós belügyminiszterek tavaly tavasszal 40 ezer, múlt szeptemberben pedig további 120 ezer menekült elosztásáról egyeztek meg. Az elfogadott mechanizmus keretében azonban eddig mindössze nagyjából ötezer embert helyeztek át Olaszországból és Görögországból. Az Európai Parlament ennek kapcsán azt sürgette, hogy az év végéig legalább a vállalások egyharmadát teljesítsék a tagállamok.

Az állásfoglalásban a képviselők azt is kérik, hogy a szíriaiak mellett az afgán, az iraki és az eritreai menekültek is jogosultak legyenek az EU-n belüli áthelyezési programban való részvételre.

A jelentés elfogadása egyértelmű üzenet: az Európai Parlamentben ülő képviselők többsége támogatja a menekültek szétosztását, azaz a kvótarendszert. Az afgánok, irakiak és eritreaiak befogadásának és szétosztásának terve jól jelzi, hogy nincs semmiféle felső határa annak, hogy az EU mennyi menekültet tervez befogadni. Sőt, a menekültek szétosztásának felgyorsítását szeretné az Európai Parlament.

Fotó: AFP

Az Európai Parlament plenáris ülésén elfogadott jelentés határidőket szabva felgyorsítaná a már Európában lévő migránsok áttelepítését, valamint felszólítja a tagállamokat kötelezettségeik teljesítésére, az Európai Bizottságot pedig jogi lépések foganatosítására azok ellen, akik eddig nem vettek át migránsokat.

Gál Kinga néppárti képviselő a szavazást megelőző vita kapcsán elmondta:

A kötelező betelepítési kvóta nem járul hozzá a migrációs válság enyhítéséhez vagy megoldásához, hanem épp ellenkezőleg, a szétosztás reményében egyre több migráns kell útra Európa felé - kockáztatva saját és gyerekei életét. Másrészt a tapasztalat azt mutatja, hogy a szegényebb, szerényebb szociális ellátást biztosító uniós tagországokba áthelyezett migránsok napokon belül továbbállnak Németország vagy Svédország irányába”.

Ezért Magyarország - a visegrádi államokkal együttesen - elvi alapon ellenzi az kényszerbetelepítést. A fideszes EP-képviselő szerint a szolidaritás nem korlátozódhat a migránsok kvóta szerinti elosztására, abba beletartoznak az Európa külső határainak védelmére tett erőfeszítések és a menekültek hazájához közeli táborok életkörülményei javítását célzó humanitárius segítségnyújtások is.

Európának és a menekülteknek azonos az érdeke: hogy a menekültek visszatérhessenek szülőhazájukba, amint a menekülést kiváltó okok mérséklődnek vagy megszűnnek. Ehhez pedig nem őket kell idehozni és elosztani, hanem a segítséget kell odavinni”

– nyilatkozta Gál Kinga, európai parlamenti képviselő.

A jelentés elfogadása világos üzenetet közvetít: amennyiben Magyarország nem fogad be migránsokat, súlyos büntetésre számíthat.

Szanyi Tibor MSZP-s képviselő úgy vélekedett, hogy

az európai szolidaritás indokolja a menekültválság elsődleges terheit vállaló tagállamok soron kívüli és sürgős támogatását. Azonban a közös szolidaritásunk erejéből és hatékonyságából rengeteget von le, ha az EU továbbra is tehetetlennek bizonyul egyes saját tagállamai, mindenekelőtt az Orbán-kormány EU- és idegenellenes migrációs politikájával szemben".

Ennyit Jean-Claude Juncker szerdai beszédéről és arról, hogy nincs kvóta. Van még kérdés arra vonatkozóan, hogy szükséges-e elmenni szavazni október 2-án?

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Dzsudzsák, az antipéldakép

Dzsudzsák, az antipéldakép

hajrá, magyarok!

Dzsudzsák Balázs az Egyesült Arab Emírségekben folytatja pályafutását, és az Al-Ittihad Kalba labdarúgója lesz. Ezzel a lépésével megkoronázta "nagyszerű" pályafutását. Vélemény.

A bevándorlásellenes svéd párt kormányzó erővé válhat

A választásokon második legerősebb parlamenti erővé váló Mérsékelt Párt politikusai egyáltalán nem zárkóznak el attól, hogy együttműködjenek a kormányzás érdekében a bevándorlásellenes Svéd Demokratákkal.

Megbüntetnének a románok egy iskolát, amiért annak diákjai egészben ábrázolták Magyarországot

Megbüntetnének a románok egy iskolát, amiért annak diákjai egészben ábrázolták Magyarországot

amerika, london, párizs

A románoknak nem tetszik, hogy a székelyudvarhelyi iskola tanulói június 4-én felrajzolták Nagy-Magyarországot az udvarra.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

Ezúttal egy Serena Williams-jelmez miatt hisztiznek a haladás bajnokai

Ezúttal egy Serena Williams-jelmez miatt hisztiznek a haladás bajnokai

amerika, london, párizs

A libsik ezúttal egy viccnek szánt kép miatt kiáltanak rasszizmust és sírják tele a közösségi médiát. A bűnt megint Ausztrália földjén követték el.

Orbán: Magyarország határait a magyaroknak kell megvédeni

Magyarország határait a magyaroknak kell megvédeni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Salzburgban.

Orbán: ragaszkodunk a határvédelem jogához

Orbán: ragaszkodunk a határvédelem jogához

kétharmad

Magyarország ragaszkodik azon jogához, hogy az ő feladata megvédeni határait - jelentette ki újságíróknak Orbán Viktor szerdán Salzburgban, az európai uniós állam-, illetve kormányfők informális találkozója előtt, a néppárti miniszterelnökök tanácskozására érkezve.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére