Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#focivébé
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Európa jövője minimum kétesélyes

Kovács Tibor

2017. szeptember 20. 18:30

Arra kérnék mindenkit, Merkelt és a cikk alatti kommentelőket is beleértve, hogy válaszolják meg a következő kérdést: Bizonyosak-e abban, hogy az integráció sikerrel jár és a muszlim közösségek hosszabb, akár százéves távlatban nem akarják majd az Európát jelenleg lakókra ráerőltetni kultúrájukat, vallásukat és életformájukat?
A világválság

A történelemben nem volt olyan pillanat, amikor ne látták volna úgy, hogy egy eljövendő nagy összeomlás közeleg. Hamvas Béla Világválság című esszéje tökéletesen foglalja össze ezt az életérzést. Minden kor úgy látja, hogy az őt megelőző időkhöz képest elkorcsosul a világ, és ezek a folyamatok akár a fennálló kultúra eltűnését is okozhatják. A tragédia azonban általában nem következik be. De az örök érvényű mondás szerint, ha valaki paranoid, attól még üldözhetik. Történelmi katasztrófák időnként vannak. Erről sokat tudnának beszélni a Római Birodalom polgárai a 400-as években. Ma sokan úgy látjuk, hogy az európai kultúra olyan veszéllyel áll szemben, a muszlim migráció képében, ami akár annak összeomláshoz vezethet. Senki nem állítja, hogy ez teljes bizonyossággal bekövetkezik, de annak esélye fennáll, ezért Európának védekezni kell ez ellen a történelmi kimenetel ellen.

Hamvas ugyan nem mondja, de úgy látszik az emberek azért vázolnak fel tragikus történelmi forgatókönyveket, hogy védekezhessenek, hogy képesek legyenek annak bekövetkeztét megakadályozni. Talán a minden korban megjósolt világválságok azért nem történtek meg, mert beszélünk róluk és ezért képesek vagyunk megakadályozni. A lehetséges összeomlásokról, válságokról való beszéd ilyen értelemben a védekezés része, fontos eszköz a történelmi folyamatok befolyásolására.

Nincs egyesélyes történelem

Ma azzal a furcsa helyzettel találjuk szembe magunkat, hogy az összeomlásról való beszéd tiltottá vált, aki ennek lehetőségét említi, az a cenzorok szerint nem ismeri a valóságot, nem ismeri a történelmet. Ezek a cenzorok egyesélyes történelemben hisznek. Ami önmagában egy teljességgel kizárt lehetőség, mert az eljövendő történelméről csak egyetlen tudásunk lehet: Annak kimenetele bizonytalan és az ember által nem előre látható. Egy esemény bekövetkezését illetően minimum kétesélyes. Vagy lesz vagy nem. Ezt egy szabolcsi parasztasszony pont úgy tudja, mint egy történész professzor.

A mai világpolitikában mégis megdöbbentő magabiztossággal állítják, nagy országok, nagynak tartott vezetői, hogy a muszlim migráció következményei kezelhetők az integráció keretei között. Ezt nem jelent olyan veszélyt, ami az egész európai kultúra összeomlásával fenyegetne, ilyen veszély ellen nem is kell védekezni. Aki erről és különleges védekezésről beszél, az nem csak rosszul látja a világot, hanem maga jelenti a veszélyt Európa jövőjére. Az ilyen személy híján van a politikai bölcsességnek, tisztánlátásnak, olyan politikai paranoid, akit nem is üldöznek.

A történelmi rulett

Néha találkozunk olyanokkal, nem politikusokkal, hanem magánszemélyekkel, akik nagy vehemenciával támadják a magyar kormány migrációval kapcsolatos véleményét és intézkedéseit, mondván ezek szembe mennek az általunk feltételezett európai értékekkel. Ilyen vélemények a cikk alatt lévő kommentekben is vannak. Minden ilyen embernek ugyanazt a kérdést teszem fel, amit a bevezetőben is leírtam már. Bizonyosak-e abban, hogy az integráció sikerrel jár és a muszlim közösségek hosszabb, akár százéves távlatban nem akarják majd az Európát jelenleg lakókra ráerőltetni kultúrájukat, vallásukat és életformájukat? A kérdés megválaszolásakor általában eltűnik a magabiztosság, mert mindenki tudja, hogy a történelem nem egyesélyes. Legtöbben be kell, hogy vallják a legrosszabb forgatókönyvnek is van esélye. A legelvakultabb Fidesz gyűlölők erre vagy azt válaszolják, hogy a Fidesz lop, vagy ha kicsit kulturáltabbak, akkor, hogy minden erőnkkel azon kell dolgozni, hogy az integráció sikeres legyen, mert csak ez az egyféle védekezés elfogadható. Az elmúlt évtizedek és elmúlt évek eseményeinek tükrében ez azonban meglehetősen kétséges. Aki az integráció sikerére teszi fel gyermekei és unokái jövőjét az úgy játssza a történelmi rulettjét, mintha teljes vagyonát a pirosra tenné. Ez egy kétségbeesett, iszákos szenvedélybetegtől elfogadható, de felelősen gondolkodó politikusoktól nem. A politikusok, akik nemzeteik jövőjével kell, hogy a történelmi ruletten játszanak sokkal óvatosabb stratégiát kell, hogy vigyenek. Szép dolog az integrációban hinni, de erre feltenni az életünket balgaság, ma mégis ezt tartják a felelős viselkedésnek.

Azok, akik a migrációval szembeni aktívabb fellépést sürgetik, nem azt állítják, hogy a muszlimok végül elsöprik az európai kultúrát, csak annyit, hogy erre van esély, ezért erre a forgatókönyvre is fel kell készülnünk. Nem tesznek mást, csak a bevezetőben lévő kérdésre nemmel válaszolnak és ennek megfelelő megoldásokat javasolnak. Ez számomra bölcs és előrelátó viselkedésnek látszik. A bevezető kérdésre igennel válaszolni csak ideológiai elfogultsággal vagy történelmi felelőtlenséggel lehet. Miért van az, hogy ezt ma a mainstream pont fordítva állítja be? Ez érthetetlen és megválaszolhatatlan történelmi rejtély számomra.

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Először fog négyszemközt tárgyalóasztalhoz ülni Putyin és Trump

Először fog négyszemközt tárgyalóasztalhoz ülni Putyin és Trump

amerika, london, párizs

Hétfőn a finn fővárosban tartják az amerikai-orosz csúcstalálkozót, az elemzők és a nagyvilág igen kíváncsian várják az eseményt. Lássuk, mit lehet tudni, illetve mit lehet még csak sejteni a találkozóval kapcsolatban!

A vébédöntő mellett időközi választások miatt is lehet izgulni vasárnap

Július 15-én vasárnap összesen 6 településen tartottak időközi választást. Veszprémben, Miskolcon és Sopronban egy-egy önkormányzati képviselőt választhatnak meg a szavazók. Ágon és Vaspörben polgármestert választottak. A legnagyobb hype talán a miskolci önkormányzati képviselő-választás körül volt, az ellenzék ugyanis Rokker Zsoltit indította nagy reményekkel. Vajon a miskolci 12-es az új Hódmezővásárhely?

Orbán Viktor: Magyarország nem vesz részt a migránsok szétosztásában

Orbán Viktor: Magyarország nem vesz részt a migránsok szétosztásában

kétharmad

Orbán Viktor Magyarország tiszteletéről biztosította Olaszország új kormányát, amely új migrációs politikájával megvédi Európa külső határait - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap az MTI-vel.

A franciák a világbajnokságot, a horvátok viszont a nézők szívét nyerték meg

A franciák a világbajnokságot, a horvátok viszont a nézők szívét nyerték meg

focivébé

A mai napon, július 15-én, vasárnap került sor a várva várt világbajnoki döntőre Franciaország és Horvátország között. Igen tempós, fordulatos meccset láthattunk, nyugodt szívvel kijelenthetjük: a horvátok mindent megtettek, amit csak lehetett ezen a döntőn.

Beszólt a lemondott miniszter Theresa May-nek

David Davis szerint nagy baj lehet, ha maradéktalanul megvalósul Theresa May elképzelése.

Kiderült, hogy Sadiq Khan teljesen önkényesen áll a szólásszabadsághoz

Kiderült, hogy Sadiq Khan teljesen önkényesen áll a szólásszabadsághoz

amerika, london, párizs

Trump londoni látogatása során egy Brexit-párti csoport az amerikai nagykövetségnél szeretett volna felvonulni és kifejezni támogatásukat az amerikai elnök iránt, ám ebben a Sadiq Khan alá tartozó londoni rendőrség megakadályozta őket. A csavar a történetben az, hogy Khan viszont a Trump-ellenes tüntetésre gond nélkül rábólintott, "szólásszabadságra" hivatkozva.

Női mezőnye is van a mai VB-döntőnek: ők a legszebb futballistafeleségek

A focistáknak rendszerint gyönyörű barátnőik/feleségeik vannak, meg is néztük, hogy a mai VB-döntőn kik szurkolnak majd leginkább a pályán lévőknek.

Az algériai kormány a sivatagba toloncolt ki migránsokat, többen belehaltak

Az algériai kormány a sivatagba toloncolt ki migránsokat, többen belehaltak

amerika, london, párizs

Algéria - miután egy időre felhagyott azzal a gyakorlatával, hogy erőszakkal kitoloncolja a szaharai határán át azokat a migránsokat, akik illegálisan léptek be az országba ezen a határszakaszon - ismét visszaszállított illegális migránsokat a sivatagba, amely lényegében a kínhalált jelenti számukra. Az ország indokolatlanul kegyetlen gyakorlatával ismét bebizonyította, hiába próbál az európai irányelvekhez igazodni a politikai és anyagi hasznok reményében, legnagyobb gátjuk ebben a középkori mentalitásuk.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére