Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Európa jövője a családokban van

2019. február 28. 11:06

Összefoglalónk a Századvég Alapítvány Európa jövője: család vagy migráció című konferenciájának kerekasztal-beszélgetéséről.

Szijjártó Péter, Balog Zoltán és G. Fodor Gábor beszédét követően egy kerekasztal-beszélgetés következett, melyen részt vett Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója, Óbuda alpolgármestere, Pillók Péter, a Századvég Alapítvány vezető kutatója és Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A beszélgetés elején Európa népesedési helyzete merült fel: Pillók Péter, a Századvég vezető kutatója arról beszélt, mely országokban nő, melyekben csökken a népesség, s ha nő, az a migráció vagy az ún. belső szaporulat miatt történik. A törésvonal egyértelmű: a nyugati országok bevándorlással próbálnak válaszolni a demográfiai krízisre, Közép-Európában viszont másfajta választ adnak a kormányok: ez pedig a családtámogatás.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint nem "szabad elveszni a számokban". A családról, a családtámogatásról nem szabad tárgyias formában beszélni.

Ma EU-ban egyetlenegy ország sem képes magát külső erőforrások nélkül fenntartani”

– fogalmazott az államtitkár. Ezért szerinte fel kell tenni azt a kérdést, hogy hogyan tudunk segíteni a fiataloknak a családalapításban.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója szintén a Közép-Európa és Nyugat-Európa közötti törésvonalra hívta fel a figyelmet. Míg a Nyugat-Európában lakosságcsere zajlik, addig itt, a régiónkban más válaszok születnek a demográfiai válságra. A kutató szerint a muszlimoknak demográfiai értelemben komoly előnyük van velünk szemben, főleg a kibocsátó országok miatt, de ez az "előny" még akkor is fennáll, ha Nyugat-Európában még a muszlimok körében is csökken a szülési hajlandóság.

Ha az európai kultúra visszatér a gyökereihez, nem tagadja meg a közösség elveit (ebben van egyébként az iszlám ereje), és ragaszkodik a családmodellhez, az sokat segíthet"

– fogalmazott Speidl Bianka.

Adódik mégis a kérdés: miért nem születnek gyermekek?

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója szerint bár a fiatalokban megvan a hajlandóság a családalapításra, a számok mégsem igazolják ezt. Szerinte sok kérdésre adhat választ a családvédelmi akcióterv, ám ez még nem lehet gyógyír a problémára. Novák szerint ez egyértelműen kulturális kérdés, hiszen nem mindegy, mit üzenünk a nőknek. Az államtitkár itt beszélt a túlzó emancipációról, arról, hogy Nyugaton a nőknek azt sugallják: "te csak akkor fogsz valamit érni, ha a férfiakkal versenyképes leszel az élet minden területén". Felhívta a figyelmet: addig nincs gond a párhuzamos társadalmakkal, amíg béke van, de amint ez megszűnik, teljesen megváltozik a helyzet, körül kell nézni, ki az, akiért "megharcolunk".

Ezért becsapás a relatív jólét."

Hogyan működik Nyugaton az integráció? – tették fel a kérdést a kerekasztal-beszélgetésen. Speidl Bianka ennek kapcsán azt mondta: egy ideológia sem tudja átvenni a másik helyét, ha Európa lemond a gyökereiről, akkor a térhódításnak ad helyet. Szerinte az iszlám azért lehet megoldás a fiatalok számára, mert a muszlimok érvényesíteni tudják azokat az alapelveket, melyekhez foggal-körömmel ragaszkodnak. Ezzel szemben az EU vezetői máig nem tudtak kifejteni olyan lobbitevékenységet, melyek a keresztény vallási értékeket érvényesítik. Ezen azonban változtatni kell – tette hozzá a szakértő. Szerinte ezt a "tendenciát" csak tudatos politizálással lehet megfordítani.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A családtámogatási programok jelenthetnek megoldást a demográfiai problémákra? – hangzott el az újabb kérdés. Novák szerint önmagában nem gyógyír, de fontos, hogy legyen egy kimondott cél. A családok támogatása fontos, elosztási kérdésben ekkora egyetértés Magyarországon ritkán van. Ugyanakkor a család fogalmának meg kell jelennie a köznevelésben és a kulturális térben is – tette hozzá az államtitkár. Pillók Péter szerint bár a nyolcvanas évek óta tudjuk, hogy demográfiai krízissel nézünk szembe, elképesztő deficitet halmozott fel azóta a politika, most mégis az a legfontosabb, hogy megteremtsük a gyermekvállalás kultúráját.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Trudeau foghatja a fejét: egyre népszerűtlenebbek a bevándorláspártiak Kanadában

Trudeau foghatja a fejét: egyre népszerűtlenebbek a bevándorláspártiak Kanadában

amerika, london, párizs

Újabb tartományi törvényhozási választáson arattak győzelmet az előrejelzések szerint a konzervatívok Kanadában, ezúttal a Prince Edward-szigeten, ahol az eddig kormányzó liberálisok - a Justin Trudeau kormányfő vezette szövetségi szintű liberális párt helyi szövetségesei - a harmadik helyre csúsztak vissza.

A Trónok harcáról

A Trónok harcáról

piszkostizenkettő

GFG a három nyolcason.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ezek lesznek ma a legfontosabbak!

Újabb eset bizonyítja, hogy a Facebooknál nincsenek biztonságban adataink

Újabb eset bizonyítja, hogy a Facebooknál nincsenek biztonságban adataink

century-on

Több száz millió Instagram-jelszót tárolt a Facebook mindenféle titkosítás és biztonsági óvintézkedés nélkül.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak ma a legfontosabb hírek.

Bíróság előtt felelnek tettükért a válogatás nélkül járókelőkre támadó migránsok

Egy migránsokból álló csoport válogatás nélkül támadt rá járókelőkre egy bajor városban még 2018. december 29-én. Kedden kezdték tárgyalni az ügyüket.

Miért nem írják le az amerikai ballibek, hogy keresztényeket gyilkoltak Srí Lankán?

Miért nem írják le az amerikai ballibek, hogy keresztényeket gyilkoltak Srí Lankán?

amerika, london, párizs

A közismert konzervatív televíziós személyiség, a Fox News kommentátora, Tucker Carlson úgy véli, hogy a balliberálisok egész egyszerűen azért nem hajlandóak nevén nevezni a keresztényellenes támadásokat, mert saját maguk is ellenzik a kereszténységet.

Már több mint 1 millióan írták alá Orbán Viktor hétpontos programját

Már több mint 1 millióan írták alá Orbán Viktor hétpontos programját

kétharmad

Erről Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója beszélt keddi sajtótájékoztatóján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére