Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

700 milliárdért Budapestre csábítanák Európa kreatívjait

2016. február 10. 21:18

Magyarország rendezi meg a régió legnagyobb innovációs fórumát, a think.BDPST konferenciát.

Magyar Levente

Fotó: www.SandorFegyverneky.com

Március 8-10. között Magyarország rendezi meg a közép-kelet-európai régió legnagyobb innovációs fórumát, a think.BDPST konferenciát. A kétnapos eseményen a legnevesebb politikai, tudományos és gazdasági szereplők vitatják meg Magyarország és a visegrádi országok fenntartható növekedésének kulcskérdéseit, a versenyképesség javításához szükséges új típusú együttműködések, illetve a közös gondolkodás és cselekvés lehetőségét. A konferencián felszólal többek között a volt bajor kormányfő, Edmund Stoiber, illetve New York állam egykori kormányzója, George Pataki, valamint a térség számos üzleti és tudományos szereplője is.

Az innovációs fórumot a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Nemzetközi Visegrádi Alap, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal együttműködésével az Antall József Tudásközpont (AJTK) szervezi. A konferencia részleteiről szerdán közös sajtótájékoztatót tartott a külügyminisztérium és az AJTK, valamint a rendezvény főtámogatója, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.

A sajtótájékoztatón Magyar Levente államtitkár elmondta, hogy a think.BDSPT csak egy hosszú folyamat legelső lépése, hiszen céljuk nem kevesebb, mint hogy Budapest Európa egyik innovációs központjává váljon a jövőben:

szeretnék Magyarországnak és Budapestnek egy olyan renomét adni, hogy innovációs központként tekintsenek ránk a térségben.”

Magyar Levente, valamint az AJTK igazgatója, Antall Péter is hozzátette, hogy fontos dolog, hogy Magyarország is otthont adhat egy ilyen volumenű konferenciának, példaként említve a szlovák Globsec biztonságpolitikai fórumot, amely évről évre egyre meghatározóbbnak számít világviszonylatban is.

Magyar Levente szerint az innováció különösen fontos a magyar gazdaság szempontjából, nem véletlen, hogy

a kormány 700 milliárd forintot fordít az ilyen jellegű fejlesztésekre.

Antall Péter

Fotó: www.SandorFegyverneky.com

Antall Péter a konferencia témájával kapcsolatban elmondta, hogy az innováció azért is volt jó választás, mert igencsak szerteágazó, így számos területet közrefog. A Tudásközpont igazgatója úgy vélekedett, hogy a fórum célja, hogy eszmecserét kezdeményezzen az üzleti és a tudományos élet legjelesebb képviselői között.

A think.BDPST révén egy olyan stratégiai konferencia veszi kezdetét Magyarországon, amely minden évben megrendezésre kerülhet, illetve az innováció legmeghatározóbb fórumává válhat. Bentzik Réka, az MVM kommunikációs igazgatója hozzátette, hogy az innováció fontos terület a vállalat szempontjából is, így örömmel álltak a kezdeményezés mellé.

A sajtótájékoztató után a 888.hu-nak Antall-Horváth Veronika, a projekt vezetője elmondta: a céljuk, hogy egy olyan együttműködés alakuljon ki a kormányzati döntéshozók, az üzleti és a tudományos élet szereplői között, hogy elinduljon egy tényleges gondolkodási folyamat az innováció területén. Itt gondolhatunk például a felsőoktatásra, ami akár egy közös V4-es (Visegrádi négyek) egyetem megalapítását is eredményezheti.

Bővülhet-e az együttműködés a nyugat-balkáni, illetve a balti államokkal?

Az említett térségekkel való együttműködés stratégiailag is fontosnak számít, mind a gazdaság, a kereskedelem és a biztonságpolitika szempontjából. Jó példa erre a novemberben létrehozott Nyugat-balkáni Alap, melyet a Visegrádi Alap mintájára hoztak létre. Ezen a tanácskozáson ott voltak a nyugat-balkáni országok, Szlovénia, valamint a V4-es országok külügyminiszterei is. Ez is jelzi, hogy egy mélyebb, civil együttműködés is elindult a térségben – mondta a projekt vezetője.

Melyik ország lehet a Visegrádi Együttműködés vezetője?

Kérdésünkre az AJTK igazgatója, Antall Péter elmondta, hogy méreteinél fogva Lengyelországé lehet a vezető szerep, de az együttműködésen belül komoly konszenzusos döntéshozatal zajlik. Ezt az együttműködést a menekültválság kapcsán is igazolták a V4-es országok, hiszen összefogva egy sokkal jelentősebb lobbierőt tudnak képviselni az Európai Unióban.

Magyarországon jelenleg a GDP 1,4 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre, az évtized végére azonban 1,8 százalék körüli részarány a cél – ennek eléréséhez pedig elengedhetetlen a visegrádi innovációs együttműködés elmélyítése. A visegrádi országokban ugyanakkor egyelőre elmarad a kis és középvállalkozások innovációs teljesítménye az uniós átlagtól. Az EU-ban a kisvállalkozások átlagosan 30, illetve a közepes cégek mintegy 50 százalékához kapcsolódik valamilyen innovációs teljesítmény, régiónkban azonban – Csehország kivételével –  e számoknak nagyjából a fele teljesül (Magyarországon 12 és 26 százalék az arány).

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hamarosan újra találkozik Trump és Kim Dzsong Un

Hamarosan újra találkozik Trump és Kim Dzsong Un

amerika, london, párizs

Február végén találkozik Donald Trump amerikai elnök Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel - jelentette be pénteken, helyi idő szerint a kora délutáni órákban a Fehér Ház.

Kis kerítésmustra: a szomszédtól a világ túlsó feléig

A nemzetek szuverenitásuk megőrzése érdekében világszerte lépéseket tesznek a tömeges illegális bevándorlás megfékezésére. Magyarország mellett Szlovénia, Bulgária is szigorú határellenőrzési pontokat hozott létre, és a határvonalakat masszív kerítéssel/határfallal védik. Ausztráliának pedig ott a "természetes kerítés", az óceán.

A migrációs válság kezdete óta több antiszemita atrocitás történt

A migrációs válság kezdete óta több antiszemita atrocitás történt

kétharmad

A Migrációkutató Intézet szerint több vizsgált nyugat- és észak-európai országban erősödött az antiszemitizmus és nőtt az antiszemita indíttatású atrocitások száma a migrációs válság kezdete óta.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

"Pannónia vadembereiről" írt Putyinnak címzett levelében egy román politikus

A román szocialista párt környékén már régóta feltűnt egy bizonyos Ninel Peia nevet viselő honatya, aki baloldaliságát remekül ötvözi a legelvadultabb román nacionalizmussal. Ez a fickó most közzétett egy nagyon zavaros és kissé értelmetlen levelet/felhívást, amelyben leginkább Putyint, Németországot és természetesen az örök ősellenséget, Magyarországot ostorozza. A felhívást egyenesen Oroszország vezetőjének címezte.

Újabb csúcsot döntött a nemi erőszakok száma Svédországban

Újabb csúcsot döntött a nemi erőszakok száma Svédországban

amerika, london, párizs

2005 óta emelkedik a nemi erőszakok száma Svédországban. 2015-ben, a migránsválság évében egy átmeneti esés után az addigi évekhez képest meredekebb emelkedés figyelhető meg. Különösen aggasztó, hogy a támadások közel fele kiskorúak ellen irányul.

Ennél már nincs lejjebb: közös tüntikézést jelentettek be Gyurcsányék a Jobbikkal

Ennél már nincs lejjebb: közös tüntikézést jelentettek be Gyurcsányék a Jobbikkal

kétharmad

A Jobbik végleg betagozódott a Soros-féle bukott baloldal soraiba: Gyurcsány Ferenc pártja egy közösen megszervezett tüntetést jelentett be a Jobbik egyik országgyűlési képviselőjével.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére