Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

700 milliárdért Budapestre csábítanák Európa kreatívjait

2016. február 10. 21:18

Magyarország rendezi meg a régió legnagyobb innovációs fórumát, a think.BDPST konferenciát.

Magyar Levente

Fotó: www.SandorFegyverneky.com

Március 8-10. között Magyarország rendezi meg a közép-kelet-európai régió legnagyobb innovációs fórumát, a think.BDPST konferenciát. A kétnapos eseményen a legnevesebb politikai, tudományos és gazdasági szereplők vitatják meg Magyarország és a visegrádi országok fenntartható növekedésének kulcskérdéseit, a versenyképesség javításához szükséges új típusú együttműködések, illetve a közös gondolkodás és cselekvés lehetőségét. A konferencián felszólal többek között a volt bajor kormányfő, Edmund Stoiber, illetve New York állam egykori kormányzója, George Pataki, valamint a térség számos üzleti és tudományos szereplője is.

Az innovációs fórumot a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Nemzetközi Visegrádi Alap, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal együttműködésével az Antall József Tudásközpont (AJTK) szervezi. A konferencia részleteiről szerdán közös sajtótájékoztatót tartott a külügyminisztérium és az AJTK, valamint a rendezvény főtámogatója, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.

A sajtótájékoztatón Magyar Levente államtitkár elmondta, hogy a think.BDSPT csak egy hosszú folyamat legelső lépése, hiszen céljuk nem kevesebb, mint hogy Budapest Európa egyik innovációs központjává váljon a jövőben:

szeretnék Magyarországnak és Budapestnek egy olyan renomét adni, hogy innovációs központként tekintsenek ránk a térségben.”

Magyar Levente, valamint az AJTK igazgatója, Antall Péter is hozzátette, hogy fontos dolog, hogy Magyarország is otthont adhat egy ilyen volumenű konferenciának, példaként említve a szlovák Globsec biztonságpolitikai fórumot, amely évről évre egyre meghatározóbbnak számít világviszonylatban is.

Magyar Levente szerint az innováció különösen fontos a magyar gazdaság szempontjából, nem véletlen, hogy

a kormány 700 milliárd forintot fordít az ilyen jellegű fejlesztésekre.

Antall Péter

Fotó: www.SandorFegyverneky.com

Antall Péter a konferencia témájával kapcsolatban elmondta, hogy az innováció azért is volt jó választás, mert igencsak szerteágazó, így számos területet közrefog. A Tudásközpont igazgatója úgy vélekedett, hogy a fórum célja, hogy eszmecserét kezdeményezzen az üzleti és a tudományos élet legjelesebb képviselői között.

A think.BDPST révén egy olyan stratégiai konferencia veszi kezdetét Magyarországon, amely minden évben megrendezésre kerülhet, illetve az innováció legmeghatározóbb fórumává válhat. Bentzik Réka, az MVM kommunikációs igazgatója hozzátette, hogy az innováció fontos terület a vállalat szempontjából is, így örömmel álltak a kezdeményezés mellé.

A sajtótájékoztató után a 888.hu-nak Antall-Horváth Veronika, a projekt vezetője elmondta: a céljuk, hogy egy olyan együttműködés alakuljon ki a kormányzati döntéshozók, az üzleti és a tudományos élet szereplői között, hogy elinduljon egy tényleges gondolkodási folyamat az innováció területén. Itt gondolhatunk például a felsőoktatásra, ami akár egy közös V4-es (Visegrádi négyek) egyetem megalapítását is eredményezheti.

Bővülhet-e az együttműködés a nyugat-balkáni, illetve a balti államokkal?

Az említett térségekkel való együttműködés stratégiailag is fontosnak számít, mind a gazdaság, a kereskedelem és a biztonságpolitika szempontjából. Jó példa erre a novemberben létrehozott Nyugat-balkáni Alap, melyet a Visegrádi Alap mintájára hoztak létre. Ezen a tanácskozáson ott voltak a nyugat-balkáni országok, Szlovénia, valamint a V4-es országok külügyminiszterei is. Ez is jelzi, hogy egy mélyebb, civil együttműködés is elindult a térségben – mondta a projekt vezetője.

Melyik ország lehet a Visegrádi Együttműködés vezetője?

Kérdésünkre az AJTK igazgatója, Antall Péter elmondta, hogy méreteinél fogva Lengyelországé lehet a vezető szerep, de az együttműködésen belül komoly konszenzusos döntéshozatal zajlik. Ezt az együttműködést a menekültválság kapcsán is igazolták a V4-es országok, hiszen összefogva egy sokkal jelentősebb lobbierőt tudnak képviselni az Európai Unióban.

Magyarországon jelenleg a GDP 1,4 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre, az évtized végére azonban 1,8 százalék körüli részarány a cél – ennek eléréséhez pedig elengedhetetlen a visegrádi innovációs együttműködés elmélyítése. A visegrádi országokban ugyanakkor egyelőre elmarad a kis és középvállalkozások innovációs teljesítménye az uniós átlagtól. Az EU-ban a kisvállalkozások átlagosan 30, illetve a közepes cégek mintegy 50 százalékához kapcsolódik valamilyen innovációs teljesítmény, régiónkban azonban – Csehország kivételével –  e számoknak nagyjából a fele teljesül (Magyarországon 12 és 26 százalék az arány).

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Országos tüntetés Macron ellen - az elnök nem érti a mindennapi emberek nehézségeit

Országos tüntetés Macron ellen - az elnök nem érti a mindennapi emberek nehézségeit

amerika, london, párizs

Növekszik az elégedetlenség Franciaországban, miután emelkedik az üzemanyagok ára. Szombaton gigatüntetésre készülnek a franciák: mintegy 1500 helyszínen fogják korlátozni a forgalmat az autósok.

Kövekkel dobálták meg az elégedetlen mexikóiak az illegális migránskaravánt

Kövekkel dobálták meg az elégedetlen mexikóiak az illegális migránskaravánt

amerika, london, párizs

A balliberális nemzetközi eliten kívül sem a helyiek, sem pedig egyes politikusok nem örülnek a fokozódó bevándorlásnak. Például az Egyesült Államokkal közös határnál fekvő mexikói Tijuana polgármestere a városban tartózkodó, az Egyesült Államokba igyekvő több mint 2 ezer migráns távozását sürgette pénteken.

Öt EU-s tagállamba vándorolhatott Kadhafi titkos pénze

Öt EU-s tagállamba vándorolhatott Kadhafi titkos pénze

amerika, london, párizs

Moammer Kadhafi egykori líbiai diktátor pénzalapjait 2011-ben befagyasztotta az ENSZ. Vagyis azokhoz elvben nem lehetne hozzáférni, a közelmúltban azonban kiderült, hogy több százmillió euró hiányzik ezekről a számlákról. A legújabb információk alapján a líbiai pénzügyi alapokat összesen 5 EU-s ország csapolhatta meg. Belgium, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Luxembourg érintett.

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba az új, kinevezett magyar nagykövetet

Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes legutóbbi, Ukrajnával kapcsolatos kijelentései miatt problémáznak az ukránok.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt a mai nap.

Mesterséges intelligenciával cenzúrázzák a férfiak nyilatkozatait

Mesterséges intelligenciával cenzúrázzák a férfiak nyilatkozatait

fehér férfi

High-tech módszert talált a Financial Times, hogy kevesebb férfi nyilatkozzon a cikkeikben.

Munkatársunkat megbüntette a Facebook, amiért a homoszexuálisokról mert írni

Munkatársunkat megbüntette a Facebook, amiért a homoszexuálisokról mert írni

censored

A jobboldali véleményt tűzzel-vassal üldöző Facebook-cenzúra ismét lecsapott, ezúttal Horváth Zsófia munkatársunkat, a Pszicho sorozatunk arcát tiltotta a Facebook három napra.

Orbán: összefogásra van szükség a közép-európai országok között

Orbán: összefogásra van szükség a közép-európai országok között

kétharmad

A magyar kormányfő a dunaszerdahelyi Mol Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén hangsúlyozta a közép-európai országok együttműködésének fontosságát.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére