Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
ökojobb
 
 
 
 

Európa betilthatja az egyszer használatos műanyagokat

2018. december 19. 19:30

Végre valami hasznosat is tehet az Európai Parlament. Hamarosan ugyanis képviselők asztalára kerül az a tervezet, amely szerint az EU betiltja az egyszer használatos műanyag termékeket.

Szerdán jelentette be az osztrák soros uniós elnökség, hogy megállapodásra jutottak a tagállamok az egyszer használatos műanyag cuccok betiltásában – adta hírül a Deutsche Welle.

A tervezet azt szolgálja, hogy az EU világelső legyen a hosszú távon fenntartható, környezetbarát alternatívák alkalmazása terén, amellyel a tengerek nagymértékű szennyezése is visszaszorítható.

Fotó: AFP

A változás, ha elfogadásra kerül, akkor a műanyagtermékek széles skáláját érinti, legfőképpen azokat, amelyek esetében már van helyettesítő termék. A műanyag-pamut törlőkendők, műanyag evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverők és a léggömbökhöz használt műanyag pálcikák betiltásra kerülnek – többek között.

A műanyag ételhordók és műanyagpoharak is betiltásra kerülnek.

A műanyag árukat gyártó cégeknek be kell szállniuk a hulladékgazdálkodás költségeibe, valamint segíteniük kell a hulladék eltakarításában. A tervezet szerint a tagállamoknak össze kell gyűjteniük az egyszer használatos műanyagáruk 90 százalékát 2025-ig. Bizonyos termékek esetében, például az egészségügyi betéteken, a nedves törlőkendőkön és a léggömbökön fel kell tüntetni, hogy pontosan milyen hulladékként kell kezelni ezeket.

A tagállamoknak többet kell tenniük a környezetszennyezés, a szemetelés ellen, ezek káros, negatív hatását be kell mutatniuk a közvélemény számára. Emellett az újrahasznosítás és a hulladékgazdálkodás fontosabb elemeit és lehetőségeit is be kell mutatni.

Nagy lépést tettünk annak érdekében, hogy visszaszorítsuk az egyszer használatos műanyagokat a gazdaságban, az óceánokban és a testünkben is – mondta Karmenu Vella, az Európai Bizottság környezetvédelemért felelős biztosa.

Amikor egy olyan helyzet van, amelyben egyik évben egy műanyag szatyorban visszük haza a halat, a következő évben pedig egy másik hal gyomrában található ugyanaz a műanyag szatyor, akkor cselekednünk kell, méghozzá gyorsan"

– mondta az uniós biztos.

A helyzet valóban cselekvést igényel, ugyanis a tengerekben található hulladék 80 százaléka műanyagalapú. A tervezet az Európát határoló tengerekben és óceánokban leggyakrabban előforduló tízfajta műanyag árura koncentrál. A témába vágó bizottsági jelentés szerint az Európában keletkező műanyag hulladék kevesebb mint harmada kerül újrafeldolgozásra.

Ha a tervezetet megszavazza az Európai Parlament, akkor a tagállamoknak két évük lesz, hogy életbe léptessék azt.

A műanyaghulladék, köszönhetően hosszú lebomlási idejének, komoly terhet jelent a tengerek élővilágának. Lassan kijelenthető: nincs olyan nagyobb tengeri élőlény, amelynek gyomrában ne lehetne felfedezni a műanyagot. A szennyezés egy része makroméretű, vagyis szabad szemmel is látható. Rengeteg tengeri madár pusztul el például a lenyelt műanyagdaraboktól, mivel azt zsákmánynak nézik és nem tud kiürülni a szervezetükből. Veszélyt jelentenek az úgynevezett mikroműanyagok is, amelyek például a műszálas ruhák kimosásával kerülnek a vízbe, és szabad szemmel nem is láthatóak. Ezek szintén bekerülnek a táplálékláncba és egyelőre még felmérni is nehéz, hogy milyen károkat okoznak.

OLVASTAD MÁR?

ökojobb
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Két nap alatt majdnem kipusztult egy állatfaj

Elképesztő hőhullám vonul végig Ausztrálián. A gyümölcsök a fán megfőnek, de a vadvilág sem képes elviselni a hihetetlenül magas hőmérsékletet, ami egyes helyeken eléri a 49 Celsius-fokot. A hőhullám már napok óta tart.

Ide vezet a multikulti: a fiatal svéd nők közel fele fél attól, hogy bűncselekmény áldozatává válik

Ide vezet a multikulti: a fiatal svéd nők közel fele fél attól, hogy bűncselekmény áldozatává válik

amerika, london, párizs

A migránsok miatt a nemi erőszak fellegvárává váló országban ez nem is meglepő.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

A magyar válogatott bejutott a középdöntőbe a kézilabda-világbajnokságon

A magyar férfi kézilabda-válogatott továbbra is veretlen a tornán.

Nemi erőszak miatt körözték az egyik migránskaraván szervezőjét

Mint korábban megírtuk, újabb migránskaraván indult el az Egyesült Államok déli határa felé. A legújabb hírek szerint a rendőrség letartóztatta az egyik olyan személyt Hondurasban, aki a karaván szervezésében jeleskedett. A férfinak nemi erőszak vádjáért kell felelnie.

A magyarok döntő többsége elutasítja az illegális bevándorlást

A magyarok döntő többsége elutasítja az illegális bevándorlást

kétharmad

A magyarok kétharmada aggasztónak ítéli a hazánkat célzó illegális bevándorlást, tízből négyen pedig kifejezetten súlyos problémának tartják azt - derült ki a Századvég Alapítvány közvélemény-kutatásából.

A Momentum Mozgalom nem tud elszámolni félmilliárd forinttal

A Momentum Mozgalom nem tud elszámolni félmilliárd forinttal

kétharmad

Hiába cirkuszolt Hajnal Miklós az Echo TV-ben, a párt nem tudott elszámolni az államtól kapott támogatásával. Megdöbbentő, hogy a Momentum még számlákkal sem tudta igazolni költéseit.

A forradalmárnak is alkalmatlan idiótákról

Ezek a mai forradalmárok nem értik a forradalmat. Alkalmatlanok rá. Még erre is alkalmatlanok!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére